Rabarbar w ciąży i podczas karmienia piersią

Rabarbar to cenny składnik diety. Zawiera wiele wartościowych makroelementów i witamin, które wspomagają pracę naszego organizmu. Pomimo tego nie jest zalecane jego spożywanie w czasie ciąży. Dlaczego rabarbaru nie powinny jeść przyszłe mamy?

Rabarbar w ciąży i podczas karmienia piersią

Rabarbar: właściwości

Rabarbar większości z nas kojarzy się jako owoc. Zapewne wynika to z tego, że często jest używany jako podstawa do letnich kompotów, dodatek do owocowych ciast i babeczek, a także do produkcji dżemów i konfitur. Tymczasem rabarbar jest warzywem. Zaliczany jest do rodziny rdestowatych. Nazywany bywa również rzewieniem. Do naszej części Europy roślina ta przywędrowała z dalekiej Azji i choć obecnie jest już nieco w Polsce zapomniana, to jeszcze kilkadziesiąt lat temu robiła furorę na naszych stołach.

Rabarbar jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Jego obecność w diecie pomaga przezwyciężać uporczywe zaparcia. Pomaga także przy wzdęciach. Roślina ta pobudza również proces produkowania żółci, co bezpośrednio poprawia znacząco procesy trawienne. Rabarbar jest cennym źródłem witamin A, C i E. Zawiera także w sobie sporą ilość kwasu foliowego.

Rabarbar w ciąży

Niestety, pomimo wielu zalet, rabarbar nie jest wskazany dla kobiet w ciąży, które w czasie oczekiwania na maluszka powinny się wystrzegać tego warzywa w swojej diecie. Rabarbar zawiera w sobie bowiem pokaźne ilości kwasu szczawiowego. Utrudnia on przyswajanie wapnia, a ponadto wiąże go i pomaga usuwać z organizmu. Niedobór wapnia jest stanem wysoce niepożądanym w czasie ciąży.

W tym okresie zapotrzebowanie na wapń gwałtownie wzrasta. To właśnie on jest głównym budulcem kości rozwijającego się dziecka, a także zawiązków jego przyszłych ząbków. Jest również bardzo ważny dla prawidłowej budowy mięśni – w tym również serca. Ma kluczowy wpływ na poprawne działanie układu nerwowego. Niedobory wapnia mogą negatywnie wpłynąć na rozwijające się dziecko, dlatego też przyszłe mamy, a także kobiety karmiące, powinny całkowicie zrezygnować w rabarbaru w swojej diecie.

Rabarbar a karmienie piersią

Czy kobieta w ciąży może pić kompot z rabarbaru? A co z ciastem z rabarbarem?
Dziecko karmione piersią, którego mama spożywa rabarbar może być niespokojne i mieć problemy ze spokojnym snem. Rabarbar jest owocem z grupy tych, które działają drażniącą na układ pokarmowy maluszka. Podczas karmienia piersią lepiej jest zrezygnować lub ograniczyć spożywanie rabarbaru, zwłaszcza w surowej postaci. Jeżeli nawet po niewielkiej ilości rabarbaru spożytego pod postacią kompotu lub dodatku do ciasta Wasze niemowlę zaczyna być bardziej poddenerwowane, to należy bezwzględnie wycofać go z diety.

Dodaj komentarz

Zdrowie dziecka
Użądlenie osy: Co robić, gdy dziecko lub przyszłą mamę użądli osa?
Jeśli twoja rodzina lubi spędzanie wolnego czasu na świeżym powietrzu, koniecznie sprawdź, jak należy się zachować na wypadek użądlenia przez osę. Czy owady te są bardziej szkodliwe w przypadku dzieci?
Czytaj dalej
Tata
Tata na medal! Te porady ułatwią pielęgnację Twojego maluszka
Właśnie zostałeś świeżo upieczonym tatą i ta rola nieco Cię przeraża? Boisz się, że w trakcie codziennych pielęgnacyjnych czynności zrobisz bobasowi krzywdę? Zupełnie niepotrzebnie! Wystarczy zastosować się do kilku prostych
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży? Co jeść podczas karmienia piersią?
Arbuz w ciąży i podczas karmienia piersią
Arbuz to owoc, który kojarzy się z latem. Podany schłodzony prosto z lodówki smakuje fantastycznie w upalne dni. Jest doskonałą bazą sałatek, sprawdza się także jako dodatek do nich. Idealny
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży?
Czy można jeść jajka w ciąży? [jajecznica, jajka na miękko, sadzone i nie tylko]
Jedzenie jajek w ciąży wydaje się nieco kontrowersyjnym tematem. Zdania są podzielone, co przyszła mama może zobaczyć na wielu forach internetowych, a także usłyszeć od swoich koleżanek, ciotek i babć.
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży?
Ryby w ciąży: Jakie ryby jeść w ciąży, a jakich unikać?
Wiele kobiet spodziewających się dziecka zastanawia się, jakie ryby w ciąży można bezpiecznie spożywać. Coraz więcej mówi się o zawartości metali ciężkich i innych szkodliwych substancji w mięsie ryb. W
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży?
Miód w ciąży: jakie korzyści daje spożywanie miodu w ciąży?
Ciąża to czas, w którym kobieta powinna szczególnie dbać o swoje zdrowie. Niekiedy konieczna staje się zmiana przyzwyczajeń i nawyków żywieniowych. Dieta powinna być zdrowa i bogata we wszystkie składniki
Czytaj dalej