Rabarbar w ciąży i podczas karmienia piersią

Rabarbar to cenny składnik diety. Zawiera wiele wartościowych makroelementów i witamin, które wspomagają pracę naszego organizmu. Pomimo tego nie jest zalecane jego spożywanie w czasie ciąży. Dlaczego rabarbaru nie powinny jeść przyszłe mamy?

Rabarbar: właściwości

Rabarbar większości z nas kojarzy się jako owoc. Zapewne wynika to z tego, że często jest używany jako podstawa do letnich kompotów, dodatek do owocowych ciast i babeczek, a także do produkcji dżemów i konfitur. Tymczasem rabarbar jest warzywem. Zaliczany jest do rodziny rdestowatych. Nazywany bywa również rzewieniem. Do naszej części Europy roślina ta przywędrowała z dalekiej Azji i choć obecnie jest już nieco w Polsce zapomniana, to jeszcze kilkadziesiąt lat temu robiła furorę na naszych stołach.

Rabarbar jest doskonałym źródłem błonnika pokarmowego. Jego obecność w diecie pomaga przezwyciężać uporczywe zaparcia. Pomaga także przy wzdęciach. Roślina ta pobudza również proces produkowania żółci, co bezpośrednio poprawia znacząco procesy trawienne. Rabarbar jest cennym źródłem witamin A, C i E. Zawiera także w sobie sporą ilość kwasu foliowego.

Rabarbar w ciąży

Niestety, pomimo wielu zalet, rabarbar nie jest wskazany dla kobiet w ciąży, które w czasie oczekiwania na maluszka powinny się wystrzegać tego warzywa w swojej diecie. Rabarbar zawiera w sobie bowiem pokaźne ilości kwasu szczawiowego. Utrudnia on przyswajanie wapnia, a ponadto wiąże go i pomaga usuwać z organizmu. Niedobór wapnia jest stanem wysoce niepożądanym w czasie ciąży.

W tym okresie zapotrzebowanie na wapń gwałtownie wzrasta. To właśnie on jest głównym budulcem kości rozwijającego się dziecka, a także zawiązków jego przyszłych ząbków. Jest również bardzo ważny dla prawidłowej budowy mięśni – w tym również serca. Ma kluczowy wpływ na poprawne działanie układu nerwowego. Niedobory wapnia mogą negatywnie wpłynąć na rozwijające się dziecko, dlatego też przyszłe mamy, a także kobiety karmiące, powinny całkowicie zrezygnować w rabarbaru w swojej diecie.

Rabarbar a karmienie piersią

Czy kobieta w ciąży może pić kompot z rabarbaru? A co z ciastem z rabarbarem?
Dziecko karmione piersią, którego mama spożywa rabarbar może być niespokojne i mieć problemy ze spokojnym snem. Rabarbar jest owocem z grupy tych, które działają drażniącą na układ pokarmowy maluszka. Podczas karmienia piersią lepiej jest zrezygnować lub ograniczyć spożywanie rabarbaru, zwłaszcza w surowej postaci. Jeżeli nawet po niewielkiej ilości rabarbaru spożytego pod postacią kompotu lub dodatku do ciasta Wasze niemowlę zaczyna być bardziej poddenerwowane, to należy bezwzględnie wycofać go z diety.

Dodaj komentarz

Fryzury Ślubne

Fryzura ślubna

Fryzura ślubna stanowi dopełnienie stylizacji ślubnej. Podpowiemy, jak ją wybrać… Fryzura ślubna to bardzo ważny element stylizacji. Musi nie tylko pasować do sukni, całej koncepcji wystroju, ale wpisać się w...

Czytaj dalej →
Atrakcje weselne

Stół wiejski na weselu

Przygotowujesz tradycyjne, wiejskie wesele? Pamiętaj o wiejskim stole, który ostatnio coraz częściej pojawia się nie tylko na wiejskich weselach. Stół wiejski to nie tylko smaczne jedzenie, ale również dodatkowy wystrój...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo