Warzywa dla niemowlaka: kiedy i jak zacząć je podawać? Warzywa dla niemowlaka

Warzywa dla niemowlaka: kiedy i jak zacząć je podawać?

W jadłospisie niemowlęcia, które rozpoczęło przygodę z nowymi smakami, ważne miejsce powinny zajmować odpowiedniej jakości warzywa. Dla niemowlaka są niezwykle ważne! To w pierwszych miesiącach i latach życia dziecka kształtują się podstawy jego nawyków żywieniowych. Właśnie dlatego istotne jest, aby od samego początku rozszerzania diety to warzywa były nieodłączną częścią menu niemowlęcia. Sprawdź, czy możesz już podać swojemu maluchowi pierwszą łyżeczkę warzyw.

Kiedy jest czas na pierwsze warzywa dla niemowlaka?

1000 pierwszych dni życia to okres, w którym młody organizm jest wyjątkowo delikatny i bardzo intensywnie się rozwija, a duże znaczenie w tym czasie ma sposób żywienia. Zgodnie z rekomendacjami ekspertów rozszerzane diety niemowlęcia należy rozpocząć nie wcześniej niż po ukończeniu przez nie 17. i nie później niż w 26. tygodniu życia. To czas, w którym maluchy są najbardziej otwarte na nowe smaki, co ułatwia akceptację nieznanych dotąd produktów. Na tym etapie można zaobserwować u dziecka sygnały świadczące o gotowości na nowe posiłki. Poza tym w pewnym momencie mleko mamy przestaje już wystarczać maluchowi, który potrzebuje coraz większej ilości energii i składników odżywczych.

Podróż po nowych smakach

Wprowadzanie nowych produktów warto rozpocząć od warzyw. Dla niemowlaka będą dość łatwe do zaakceptowania, ponieważ charakteryzują się łagodnym smakiem. Przyzwyczajenie malucha do smaku warzyw będzie łatwiejsze, jeśli dopiero po około dwóch tygodniach od ich wprowadzenia włączymy do jadłospisu owoce. Taka kolejność rozszerzania diety pomoże dziecku zaakceptować warzywa, wpływając przy tym na kształtowanie u niemowlęcia właściwych nawyków żywieniowych. Ważne, by nowe smaki wprowadzać stopniowo, obserwując przy tym reakcję dziecka – czy nie występują objawy ewentualnej nietolerancji pokarmowej lub alergii.

Bezpieczny posiłek dla niemowlęcia

W pierwszych latach życia organizm dziecka jest bardzo wrażliwy i narażony na działanie czynników zewnętrznych, w tym spożywanej żywności. To szczególnie ważny etap w rozwoju maluszka, w którym dojrzewa jego układ pokarmowy. Wybierając odpowiednie posiłki w tym okresie, opiekunowie kształtują jego przyzwyczajenia smakowe i nawyki żywieniowe. Odpowiednie przyzwyczajenia wypracowane już w okresie wczesnego dzieciństwa mogą w dużym stopniu wpłynąć na preferencje żywieniowe w dorosłym życiu. Warto pamiętać, że małe dziecko potrzebuje innego pożywienia niż dorośli członkowie rodziny.

Domowe posiłki i pierwsze warzywa dla niemowlaka powinny być przygotowane z produktów bardzo dobrej jakości. Jako pierwszy świetnie sprawdzi się gładki przecier z marchewki lub kremowa zupka z dyni dla niemowlaka. Można też sięgnąć po żywność przeznaczoną dla niemowląt i małych dzieci ze wskazaniem wieku na opakowaniu. Przykładem odpowiedniego posiłku dla maluszka rozpoczynającego przygodę z nowymi smakami jest zupka dyniowa z królikiem BoboVita po 5. miesiącu życia. Ten produkt jest dedykowany potrzebom najmłodszych i spełnia wyjątkowo rygorystyczne normy jakości i bezpieczeństwa (nawet 5000 razy bardziej restrykcyjne niż dla produktów ogólnodostępnych, przeznaczonych dla dorosłych[1]). To dla rodziców gwarancja, że podają swojemu dziecku posiłek dopasowany do wyjątkowych potrzeb młodego organizmu.

Ważne informacje: Zaleca się kontynuację karmienia piersią podczas wprowadzania pokarmów uzupełniających. Karmienie piersią powinno trwać tak długo, jak jest to pożądane przez matkę i dziecko. Karmienie piersią jest najlepsze dla dziecka.

[1] Dotyczy norm dla pestycydów w warzywach. Żywność dla niemowląt i małych dzieci spełnia specjalne normy jakościowe, wynikające z przepisów prawa europejskiego i krajowego. Normy te są o wiele bardziej restrykcyjne w porównaniu z żywnością ogólnego przeznaczenia.

Artykuł powstał we współpracy z Biurem Prasowym NUTRICIA