mam bojowe zadanie zrobic rybe po grecku – bede robic pierwszy raz w zyciu;)
Przepis znalazlam tu na forum ale mam 3 pytania:
1. czy panga moze byc? bo mam nadmiar w zamrazalniku….
2. ile mam dac tej ryby na 25 osob mniej wiecej?;)
3. czy zamiast obierac i scierac warzywa moge dac mrozona wloszczyzne z paczki?:)
22 odpowiedzi na pytanie: ryba po grecku – 3 pytania i przepis
Re: ryba po grecku – 3 pytania
wg mnie panga pasuje; jeśli da sie ja pokroić na takie porcje, żeby się nie rozpadły po usmażeniu, to wydaje mi się że jak najbardziej może być;
w niedzielę robiłam właśnie rybę po gracku na pracownianą Wigilię dla męża… na 18 osób; kupiłam 2 kg filetów z mintaja (dorsza nie dostałam… a był w pierwotnych planach); ponoć dla wszystkich starczyło i zostało jeszcze na śniadanie na dzień następny; na oko wcale nie wydawało mi się tego za dużo;
robiłam ze świeżych warzyw, trę w robocie kuchennym, więc się nie musiałam wysilać; jakbym miała trzeć ręcznie… to zagonilabym do pomocy męża 🙂
Ewa i Krzyś
Re: ryba po grecku – 3 pytania
ech meza nie zagonie bo on cala sobote od 6 do 20 w pracy:( a w niedziele tez pracuje do 14.00…..
robota mam – ale zeby w nim utrzec to najpierw trzeba obrac;) a skrobaczki sa dla praworecznych wiec ja leworeczna mam wymowke;)
Re: ryba po grecku – 3 pytania
ha, a ja posiadam skrobaczkę uniwersalną 🙂 dla leworęcznych jak najbardziej się nadaje
Ewa i Krzyś
Re: ryba po grecku – 3 pytania
ja sie jeszcze takiej nie dorobilam;)
po Swietach poszukam w sklepach;)
Re: ryba po grecku – 3 pytania
też robie z Pangi, z fajnego przepisu, gdzie nie ma dokładnie ustalonych proporcji warzyw, robiłam kiedys w mrozonki – jakaś włoszczyzna czy cos takiego i wyszło, do tego dodaję koncentrat pomidorowy, koniecznie liśc laurowy, kilka goździków i 3 łyzki musztardy 🙂 i to wylewam na rybę
Re: ryba po grecku – 3 pytania
1. może być, według mnie nadaje się kazda biała ryba, która się ndmiernie nie rozpada, ja używam soli albo dorsza, ale pange mam w odwodzie jakby tych zabrakło ;))
2. myślę, że jakieś 2,5 – 3kg powinno byc dobrze, zalezy jak duzo jedzą ;), 3 kg to juz tak z dokładkami :))
3. pewnie może byc, zalezy jak grubo krojona, wydaje mi się, że starta na tarce nie rozpada się potem na talerzu, a ta w kostkach nie będzie później taka zwarta jako porcja, ale byc może się mylę 😉
Re: ryba po grecku – 3 pytania
musztarda???
mozesz podac dokladny przepis?
Re: ryba po grecku – 3 pytania
ta mrozona wloszczyna jest w paczce w takich drobnych paseczkach – to nie jest kostka:)
hm – a jak duzo jedza – powiem tylko tyle, ze 3 kg pangi to moj maz sam by zezarl jakbym mu pozwolila;)
Re: ryba po grecku – 3 pytania
eee, no to jak najbardziej może być :)), ale się zawstydziłam, człowiek nie uzywa to i nie wie ;))))
to zrób 2 kg dla gosci i 3 dla męża :), a jak nie da rady to ja chętnie, bo uwielbiam ;)))
Re: ryba po grecku – 3 pytania
1 kg filetow rybnych, 3lyzki maki, olej do smazenia, sol,pieprz. 70-80 dkg mieszanych jarzyn(w proporcjach mniej więcej: 300 g cebula,por, 200 g marchew, 100 g pietruszka, seler) 1 szklanka przecieru pomidorowego(moze byc rowniez gesty sok pomidorowy) 2 lyzeczki musztardy, 1 1/2 szklanka rosolu(z kostki) cynamon,kilka gozdzikow,listek laurowy,pieprz,sol,cukier.
Filety rybne pokroic na mniejsze kawalki,lekko osolic,obtoczyc w mace i piec na rozgrzanym oleju. Przelozyc do naczynia szklanego(glebokiego) i odstawic do wystygniecia. Obrane i umyte warzywa pokroic w cienkie paseczki(w slomke),wlozyc do rondla,dodac kilka lyzek oleju.Gdy sie lekko podrumieja,wlac rosol,osolic lekko i dusic pod przykrywka.Do nie calkiem miekkich jarzyn dodac przecier pomidorowy,listek laurowy,gozdziki,kawalek cynamonu i pieprz;dusic jeszcze kilka minut.Ostudzic,dodac musztarde,doprawic do smaku.Zimnymi warzywami zalac wczesniej usmazone filety.RYBE MOZNA PODAWAC NA ZIMNO ORAZ NA GORACO.
Re: ryba po grecku – 3 pytania
to jest przepis z jakieś strony internetowej, nie pamietam już dokładnie, ale miała bardzo duzą ilośc pozytywnych komentarzy, ma ta musztarda tak przypasowała, że daje jej zwykle więcej,
Re: ryba po grecku – 3 pytania
j achetnie skorzystam z przepisu 😉
i niespodziewanka:))
Re: ryba po grecku – 3 pytania
brzmi ciekawie z ta musztarda – ale troche sie boje tak robic na Wigilie – cholerka moze goscie przyzwyczajeni do klasyki:)
na Wigilie zrobie “tradycyjnie” bez musztardy – a juz po wszystkim dla domownikow wyprobuje napewno ten przepis:)
dzieki:)
Re: ryba po grecku – 3 pytania
zrobilam z musztarda i jest pyszne!
bardzo mi smakuje sosik.
polecam;)
i niespodziewanka:))
Re: ryba po grecku – 3 pytania
Ala, obsmiałam sie jak glupia :P, wiem, że to nie kulinarnie ale ogolna dyskusja mnie rozbawila. Wiem, że juz po wigilii, wiec moge sobie przepis na rybe po grecku wsadzic… w przepisy 🙂
Pozdrawiam Ciebie i Gośkę, ktora jest coraz ładniejsza 🙂
Elka, Gabi i Jeremi 10.04.2003
Re: ryba po grecku – 3 pytania
wow Ela:)
wogole Cie nie widuje na forum a tu taka niespodzianka widziec Cie w watku o rybie;)
co tam u Was?
dobra, up. bo mi pomysłu na rybę brakuje i robię ze swojego starego przepisu
Właśnie dziś robiłam rybkę po grecku,bardzo podobny przepis,też oczywiście z musztardą i koniecznie sos sojowy,ale ja z warzyw to tylko marchewkę i do tego podsmażona cebulka,wychodzi tak smaczna że nie było osoby która by o przepis nie poprosiła,robię ją od lat.A ryba tilapia,najlepsza ryba która się nie rozpada i smaży się jak kotlecik-rewelacja,polecam
Tilapia ma osci?
nie ma
Znasz odpowiedź na pytanie: ryba po grecku – 3 pytania i przepis