Nie wiem czy znacie już ten przepis, ale my w domu objadamy się nim. Zrobiłam go też w święta na wystawny obiad na 10 osób i wszyscy się nim zachwycali.
8-10 schabowych (najlepiej po 2 szt. na osobę) – odrobinę rozbić i doprawić (solą i pieprzem lub “ziarenkiem smaku” z Winiar)
1 kg. marchwi – obrać i pokroić w cieniutkie plasterki (ja wrzucam do miksera, który ma możliwość talarkowania, więc to mi idzie w 5 sek.)
0,5 kg. cebuli – pokroić w półplasterki
30 dag. sera żółtego (typu gouda, albo jakiś który się fajnie roztopi) – zetrzeć na tarce z grubymi oczkami (ja go również wrzucam do mikserka do starcia)
1 mały słoiczek majonezu
Układać warstwami w naczyniu żaroodpornym:
marchewka (w talarkach)
cebulka (w półtalarkach)
mięsko (doprawione i lekko rozbite)
marchewka
cebulka
mięsko
marchewka
serek żółty (starty)
majonez (posmarować wierzch potrawy).
Całość potrawy przykryć jeszcze folią aluminiową i zapiekać w piekarniku 1,5 godz. w temp. 180st., następnie zdjąć folię i dalej zapiekać 0,5 godz. Nastawiam sobie minutnik i to on pilnuje za mnie czasu, nie trzeba sprawdzać i doglądać, bo wychodzi zawsze superaśne.
Można zjeść samo, można z frytkami (ja wybieram tą wersję) lub z ziemniakami jak ktoś lubi.
Polecam i mniam, mniam.
Viccy+Sara 11.07.2005
4 odpowiedzi na pytanie: Schabik zapiekany z żółtym serkiem
Re: Schabik zapiekany z żółtym serkiem
Nie lubie miesa,ale chudziutki schabik tak zrobiony chetnie bym zjadla. Na pewno to wyprobuje,tylko musze poczekac za moj Lobuz nie bedzie mial skazy
pozdrawiam:Ania i Dawcio-7m.
Re: Schabik zapiekany z żółtym serkiem
Brzmi smakowicie, ale jak robie jakakolwiek zapiekanke to po maks 40min ser mam juz gotowy (a zawsze mam przykrycie zaroodporne tez wiec nie spieka sie), jak wiec ten ser po lacznie 2 godzinach wyglada?? 😉 a majonez po 2 godzinach?
Claudia i Klaudia (14.10.04)
Re: Schabik zapiekany z żółtym serkiem
Już odpowiadam, majonez roztapia się i robi się z niego sosik i w nim pruży się marchewka i schabik, a serek jak zdejmuję “sreberko” po 1,5 godziny pieczenia to jest roztopiony, ale bladziudki dlatego jeszcze pół godziny pieczenia, żeby się delikatnie przyrumienił.
Viccy+Sara 11.07.2005
Re: Schabik zapiekany z żółtym serkiem
wierze, ze wszyscy sie nim zachwycaja, bo jadlam wersje z pierczarkami
ale ta tez wyprobuje:)
Dana&Gabi 23.09.03
Znasz odpowiedź na pytanie: Schabik zapiekany z żółtym serkiem