Ananas znany jest głównie ze swoich właściwości odchudzających. Warto jednak pamiętać, że z pewnością nie ma ich ten z puszki, w której występuje z dodatkiem zalewy składającej się głównie z cukru i wody, co znacząco podnosi jego kaloryczność. Warto sięgać po ten ciężko obierający się owoc, ponieważ pod jego chropowatą skórą kryje się moc witamin i składników mających pozytywny wpływ na nasz organizm. Czy ananasa można jeść w ciąży? Czy ma negatywny wpływ na karmienie piersią?



Ananas to roślina pochodząca z Ameryki Południowej. Bardzo ciepły, wilgotny klimat to idealne warunki do wzrostu tej rośliny rodzącej wspaniałe owoce. Do Europy przywiózł ją podobno sam Krzysztof Kolumb, który pokochał smak ananasa poznanego podczas jednej ze swoich wypraw. Z kolei w Polsce ananasy pokochał Stanisław Poniatowski, który nakazał rozpoczęcie ich uprawy w szklarniach w XVIII wieku. Nie ma w tym nic dziwnego – smak świeżego, dojrzałego ananasa nie ma sobie równych.

Ananas: właściwości

Ananasy kryją w sobie mnóstwo właściwości, które pozytywnie wpływają na nasz organizm. Przede wszystkim działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Dzieje się to dzięki bromelainie. Jest to enzym występujący wyłącznie w ananasie. Łagodzi bóle różnego pochodzenia, sprzyja szybkiemu znikaniu opuchlizny, a także wspomaga gojenie się ran.

Z kolei dzięki obecności biotyny, ananas zawdzięcza swoje słynne właściwości odchudzające. Biotyna bowiem przyspiesza proces rozkładu węglowodanów. Wspomaga także metabolizm, co sprzyja redukcji wagi.

Ananas zawiera w swoim składzie sporo witaminy C. Ma ona kluczowy wpływ na wspieranie pracy układu odpornościowego. Dzięki niej ryzyko przeziębień znacząco maleje, a ewentualne choroby trwają krócej. Ananas jest także źródłem witamin z grupy B: B1, B2 oraz B6. Dostarcza także potasu, który przeciwdziała skurczom.

Ananas w ciąży

Spożywanie ananasa jest zalecane kobietom w ciąży. Dzięki wyżej opisanym właściwościom przeciwbólowym, ananas może być traktowany jako lek na niezbyt nasilone bóle w tym szczególnym okresie, gdy kobieta powinna unikać tabletek przeciwbólowych.

Ananas znany jest również ze względu na swoją wysoką zawartość błonnika. Ma on zbawienny wpływ na walkę z zaparciami, z którymi bardzo często borykają się przyszłe mamy.

Ananas a karmienie piersią

Czy mogę jeść ananasy w ciąży? To pytanie zadaje wiele przyszłych mam. Dobra wiadomość dla tych lubiących wyjątkowy smak tego owocu: nie ma przeciwskazań, by spożywać ananasa w czasie karmienia piersią. Należy jednak pamiętać, by sięgać po ten w stanie surowym. Ananas z puszki zawiera mnóstwo cukru i po przetworzeniu traci ponad połowę swoich pozytywnych właściwości.



Sprawdź: których owoców nie jeść w ciąży?