Migdały w ciąży i podczas karmienia piersią

Migdały zawierają w sobie bogactwo składników odżywczych. Są niezwykle zdrowe, a ich wpływ obejmuje wiele rejonów naszych organizmów, dlatego korzystnym jest, żeby na stałe zostały włączone jako dodatek do wielu potraw w naszej kuchni. Pasują zarówno do słodkich, jak i do wytrwanych dań. Niezastąpiony składnik ciast, chlebów, sucharów. Jakie dokładnie właściwości mają migdały? Czy mogą je jeść kobiety w ciąży? Czy można jeść migdały w czasie karmienia piersią?

Migdały w ciąży i podczas karmienia piersią
Pixabay

Migdały to nasiona migdałowca zwyczajnego. Jego kolebką jest Bliski Wschód, gdzie znany jest od ponad 5 tysięcy lat. Co ciekawe, migdałowiec uznawany jest za roślinę biblijną. Stary Testament wspomina o tym drzewie aż 9 razy! Wynika to z tego, że nasi przodkowie uznawali drzewo i jego owoce za dar zesłany ludziom przez Boga. Wierzono, że posiadają tajemniczą moc – i w świetle najnowszych badań nie mylili się wiele. Nasiona migdałowca są prawdziwym darem – o ile nie Boga, to z pewnością natury. Zawierają moc składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm.

Migdały: właściwości

Migdały zawierają w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe. Wpływają one pozytywnie na pracę serca i układ krwionośny, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu, czyli LDL, a podnoszą poziom cholesterolu dobrego. Są bogatym źródłem magnezu, miedzi i potasu. Ponadto zawierają w swoim składzie witaminę B2.

Migdały w ciąży

Migdały od wieków są stosowane przez kobiety w ciąży jako remedium na zgagę. Już 5-6 owoców jedzonych codziennie pomaga w zwalczaniu tej nieprzyjemnej dolegliwości. Dzieje się tak, ponieważ ich zasadowy odczyn pomaga neutralizować kwasy żołądkowe, które wywołują bolesne pieczenie w przełyku.

Ponadto migdały mają również pomagać w zwalczaniu ciążowych nudności. Wiele kobiet potwierdza ich skuteczność. Wystarczy zjeść kilka sztuk codziennie na czczo, by zadusić dolegliwości w zarodku.

Migdały są wskazane w czasie ciąży, ponieważ są bogatym źródłem błonnika. Wspomaga on pracę układu trawiennego i pomaga walczyć z zaparciami.

Migdały a karmienie piersią

Zasadniczo nie ma przeciwwskazań do spożywania migdałów przez mamy karmiące piersią. Pozytywny wpływ migdałów i składniki w nich zawarte przyniosą wiele dobra maluszkowi. Należy jednak mieć w pamięci, że migdały to silne alergeny, podobnie jak orzechy. Należy bacznie obserwować dziecko podczas pierwszych prób karmienia po spożyciu przez jego mamę migdałów. Jeżeli pojawi się wysypka, obrzęk, problemy z oddychaniem, może to świadczyć o tym, że dziecko jest na migdały uczulone i należy je natychmiast wyeliminować z diety.

Dodaj komentarz

Co jeść w ciąży? Co jeść podczas karmienia piersią?
Ananas w ciąży i podczas karmienia piersią
Ananas znany jest głównie ze swoich właściwości odchudzających. Warto jednak pamiętać, że z pewnością nie ma ich ten z puszki, w której występuje z dodatkiem zalewy składającej się głównie z
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży? Co jeść podczas karmienia piersią?
Żurawina w ciąży i podczas karmienia piersią
Żurawina kojarzy się głównie z owocem, który ma pozytywny wpływ na działanie pęcherza moczowego i leczenie infekcji z nim związanych. Oczywiście to prawda, lecz to nie jedyna właściwość tego niewielkiego,
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży? Co jeść podczas karmienia piersią?
Arbuz w ciąży i podczas karmienia piersią
Arbuz to owoc, który kojarzy się z latem. Podany schłodzony prosto z lodówki smakuje fantastycznie w upalne dni. Jest doskonałą bazą sałatek, sprawdza się także jako dodatek do nich. Idealny
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży?
Czy można jeść jajka w ciąży? [jajecznica, jajka na miękko, sadzone i nie tylko]
Jedzenie jajek w ciąży wydaje się nieco kontrowersyjnym tematem. Zdania są podzielone, co przyszła mama może zobaczyć na wielu forach internetowych, a także usłyszeć od swoich koleżanek, ciotek i babć.
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży?
Ryby w ciąży: Jakie ryby jeść w ciąży, a jakich unikać?
Wiele kobiet spodziewających się dziecka zastanawia się, jakie ryby w ciąży można bezpiecznie spożywać. Coraz więcej mówi się o zawartości metali ciężkich i innych szkodliwych substancji w mięsie ryb. W
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży?
Miód w ciąży: jakie korzyści daje spożywanie miodu w ciąży?
Ciąża to czas, w którym kobieta powinna szczególnie dbać o swoje zdrowie. Niekiedy konieczna staje się zmiana przyzwyczajeń i nawyków żywieniowych. Dieta powinna być zdrowa i bogata we wszystkie składniki
Czytaj dalej