Migdały zawierają w sobie bogactwo składników odżywczych. Są niezwykle zdrowe, a ich wpływ obejmuje wiele rejonów naszych organizmów, dlatego korzystnym jest, żeby na stałe zostały włączone jako dodatek do wielu potraw w naszej kuchni. Pasują zarówno do słodkich, jak i do wytrwanych dań. Niezastąpiony składnik ciast, chlebów, sucharów. Jakie dokładnie właściwości mają migdały? Czy mogą je jeść kobiety w ciąży? Czy można jeść migdały w czasie karmienia piersią?



Migdały to nasiona migdałowca zwyczajnego. Jego kolebką jest Bliski Wschód, gdzie znany jest od ponad 5 tysięcy lat. Co ciekawe, migdałowiec uznawany jest za roślinę biblijną. Stary Testament wspomina o tym drzewie aż 9 razy! Wynika to z tego, że nasi przodkowie uznawali drzewo i jego owoce za dar zesłany ludziom przez Boga. Wierzono, że posiadają tajemniczą moc – i w świetle najnowszych badań nie mylili się wiele. Nasiona migdałowca są prawdziwym darem – o ile nie Boga, to z pewnością natury. Zawierają moc składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na nasz organizm.

Migdały: właściwości

Migdały zawierają w sobie nienasycone kwasy tłuszczowe. Wpływają one pozytywnie na pracę serca i układ krwionośny, ponieważ obniżają poziom złego cholesterolu, czyli LDL, a podnoszą poziom cholesterolu dobrego. Są bogatym źródłem magnezu, miedzi i potasu. Ponadto zawierają w swoim składzie witaminę B2.

Migdały w ciąży

Migdały od wieków są stosowane przez kobiety w ciąży jako remedium na zgagę. Już 5-6 owoców jedzonych codziennie pomaga w zwalczaniu tej nieprzyjemnej dolegliwości. Dzieje się tak, ponieważ ich zasadowy odczyn pomaga neutralizować kwasy żołądkowe, które wywołują bolesne pieczenie w przełyku.


Nasze wideo:

Ponadto migdały mają również pomagać w zwalczaniu ciążowych nudności. Wiele kobiet potwierdza ich skuteczność. Wystarczy zjeść kilka sztuk codziennie na czczo, by zadusić dolegliwości w zarodku.

Migdały są wskazane w czasie ciąży, ponieważ są bogatym źródłem błonnika. Wspomaga on pracę układu trawiennego i pomaga walczyć z zaparciami.

Migdały a karmienie piersią

Zasadniczo nie ma przeciwwskazań do spożywania migdałów przez mamy karmiące piersią. Pozytywny wpływ migdałów i składniki w nich zawarte przyniosą wiele dobra maluszkowi. Należy jednak mieć w pamięci, że migdały to silne alergeny, podobnie jak orzechy. Należy bacznie obserwować dziecko podczas pierwszych prób karmienia po spożyciu przez jego mamę migdałów. Jeżeli pojawi się wysypka, obrzęk, problemy z oddychaniem, może to świadczyć o tym, że dziecko jest na migdały uczulone i należy je natychmiast wyeliminować z diety.