Czy można mrozić śledzie? Sprawdź, jak przechować rybę
Po większych uroczystościach rodzinnych i świętach w lodówce często zostają spore zapasy jedzenia, szczególnie że zdarza nam się przygotowywać zbyt duże porcje. Zazwyczaj przez kilka dni dojadamy pozostałości, m.in. świąteczne zupy, sałatki czy karpia. Nie wszystkie produkty jednak mogą długo stać, ponieważ szybko się psują, co niestety oznacza, że muszą trafić do kosza. Jeśli chcesz uniknąć marnowania żywności, najlepszym sposobem na przedłużenie świeżości niektórych dań będzie mrożenie. Oczywiście nie wszystkie produkty się do tego nadają. A czy śledzie można mrozić? Czy można mrozić matiasy? Czy można zamrozić śledzie po kaszubsku?

- Zdecydowanie najlepiej mrozić śledzie surowe, niepoddane jeszcze przetworzeniu. Wystarczy je zapakować w specjalne woreczki do mrożenia lub folię aluminiową. Ryby kupione w całości przed włożeniem do zamrażalnika należy bezwzględnie oczyścić i sprawić, czyli pobawić wnętrzności.
- Śledzie zamrożone na surowo można przechowywać w zamrażalniku maksymalnie 2-3 miesiące.
- Lepiej nie mrozić śledzi przetworzonych, tzn. po kaszubsku, w marynatach, np. w oleju, w śmietanie, ponieważ niektóre zawarte w nich składniki źle znoszą ten proces. Do mrożenia nie nadaje się m.in. nabiał czy olej. Kiepsko pobyt w zamrażalniku toleruje również cebula.
Czy śledzie można mrozić?
Śledź w oleju i z cebulką to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw na świątecznym stole. Przysmak ten ma w naszym kraju tak wielu miłośników, że często uświetnia także inne uroczystości rodzinne. Zazwyczaj, zwłaszcza na Wielkanoc czy Boże Narodzenie, przygotowuje się go w zdecydowanie większych ilościach i niestety zdarza się, że później sporo go zostaje. Wówczas pojawiają się obawy, że ryba ulegnie zepsuciu i będzie musiała trafić do śmietnika, a przecież nikt nie lubi marnowania żywności, które de facto oznacza stratę pieniędzy. Jak zatem tego uniknąć? Czy śledzia można zamrozić?
Zdecydowanie najlepiej do mrożenia nadają się ryby surowe, nieprzyrządzone w żaden sposób. Jeśli kupiliśmy świeże śledzie w całości, a nie filetowane, to koniecznie przed włożeniem do zamrażalnika należy je oczyścić i pozbawić wnętrzności. Następnie warto rybę podzielić na porcję i zapakować do specjalnych woreczków do mrożenia, układając obok siebie, a nie warstwowo. Tak przygotowane można od razu włożyć do zamrażalnika.
Ogólnie jednak zdania na temat mrożenia śledzi w domowych warunkach są nieco podzielone. Nie brakuje opinii, że zwykłe zamrażalniki są nie wystarczające, aby odpowiednio zamrozić rybę, ze względu na jej delikatną tkankę mięsną. Niektórzy twierdzą, że po rozmrożeniu mięso staje się zbyt miękkie, maziste, rozlatuje się i wygląda niezbyt dobrze. Zwraca się również uwagę, że tłuszcz zawarty w rybach ma tendencję do szybkiego jełczenia, a powolne mrożenie sprzyja temu procesowi, szczególnie w przypadku ryb bardziej tłustych jak śledź.
Sprawdź: Jak zamrozić pierogi? Jak przygotować pierogi do zamrożenia?
Mrożenie śledzi solonych. Czy śledzie solone można mrozić?
Przed świętami bardzo często kupowane są śledzie solone, czyli tzw. z beczki, ze względu na to, że dostępność matiasów jest ograniczona, a one same dosyć drogie. Po zakończeniu uroczystości na przeróżnych forach internetowych pojawia się mnóstwo pytań, czy można mrozić śledzie solone. Okazuje się, że tak. Rybę kupioną w całości, trzeba jednak przed zamrożeniem bezwzględnie oczyścić i pozbawić wnętrzności.
Śledź należy do ryb bardziej tłustych, które zamrożone jako surowe mogą być przechowywane maksymalnie 2-3 miesiące.
Zobacz: Mrożenie barszczu czerwonego: Czy barszcz czerwony można mrozić?
Czy można zamrozić śledzie po kaszubsku?
Śledzie surowe można mrozić (chociaż część osób to odradza, ze względu na zmianę struktury rybiego mięsa po rozmrożeniu), ale nieco inaczej prezentuje się kwestia śledzi już przetworzonych. Nie ma co prawda w tych sprawach jednoznacznych opinii, jednakże istnieje wiele głosów, że śledzi po kaszubsku lepiej nie mrozić. Zawierają one bowiem często cebulę i olej, które źle znoszą mrożenie, a wręcz się do tego nie nadają.
Sprawdź: Ile może stać sałatka jarzynowa? Jak przechować sałatkę jarzynową?
Czy można mrozić śledzie marynowane? Czy można zamrozić śledzie w oleju?
Śledzie marynowane również zaliczają się do przetworzonych, a zatem zdaniem niektórych nie nadają się do mrożenia niezależnie od użytej marynaty. Lepiej nie mrozić śledzi w oleju i z dodatkiem cebuli, ponieważ oba te składniki źle znoszą proces mrożenia. Pobyt w zamrażalniku może spowodować utratę walorów smakowych, a także zmianę struktury – ryby tracą jędrność i mogą się rozpadać. Pamiętajmy jednak, że odpowiednio przechowywane śledzie w oleju (tj. w szczelnym słoiku), które zostały przygotowane z surowej ryby dopiero w domu, mogą zachować świeżość nawet do 2 tygodni. Wpływ na trwałość mają również dodatki, zdecydowanie krócej postoją śledzie, do których została dodana świeża cebula (niesparzona).
Lepiej nie mrozić również śledzi w marynacie z dodatkiem octu czy w śmietanie. Potrawy z dodatkiem produktów mlecznych w ogóle raczej nie nadają się do mrożenia, ponieważ pod wpływem tego procesu nabiał zmienia strukturę i po rozmrożeniu może się będzie się rozwarstwiał.
Zobacz: Jak przechowywać piernik z powidłami? Sprawdź, ile może leżeć piernik
Czy matiasy solone można mrozić?
Śledzie matiasy, czyli bardzo młode o delikatnym mięsie, również można śmiało mrozić pod warunkiem, że są świeże. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych śledzi, lepiej nie mrozić ich po przetworzeniu, ponieważ większość składników, np. olej, śmietana czy cebula źle znoszą pobyt w zamrażalniku.
Ryby zakupione w całości należy dokładnie je oczyścić i pozbawić wnętrzności. Warto zapakować ją w specjalny woreczek do mrożenia lub folię aluminiową, aby uniknąć wysuszenia mięsa i rozprzestrzenienia się rybnego zapachu na inne produkty. Matiasy filetowane natomiast również lepiej zapakować do woreczków przed włożeniem do zamrażalnika.
Tak przygotowane śledzie można przechowywać w zamrażalce maksymalnie 2-3 miesiące, ponieważ należą one do ryb bardziej tłustych, które krócej zachowują termin przydatności do spożycia.
Sprawdź: Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Czy można zamrozić śledzie w śmietanie?
Śledzi w śmietanie lepiej nie mrozić, ponieważ nabiał źle znosi pobyt w zamrażalniku. W wyniku tego procesu może zacząć się rozwarstwiać i zmieniać konsystencję.
Czy można zamrozić sałatkę śledziową?
Nie zaleca się mrożenia sałatki śledziowe, szczególnie jeśli wśród jej składników znajduje się cebula, majonez, śmietana czy np. jajka. Wszystkie te składniki, podobnie jak ziemniaki, makaron, surowe warzywa nie nadają się do mrożenia.
Sprawdź: Czy można zamrozić rybę po grecku? Ten trik może ułatwić zadania i zadba o smak
Czy można mrozić płaty śledziowe?
Tak, zakupione w sklepie surowe płaty śledziowe (również solone) nadają się do mrożenia. Pod warunkiem, że nie zostały wcześniej w jakiś sposób przetworzone, np. zamarynowane. Niektórzy twierdzą jednak, że rybie mięso jest zbyt delikatne do mrożenia w domowych warunkach i po rozmrożeniu ryba może stać się miękka i rozłazić się.
Czy śledzie w occie można mrozić?
Odradza się mrożenie śledzi wcześniej przetworzonych, najlepiej mrozić te surowe. Dlatego śledzi w occie również lepiej nie poddawać temu procesowi, ponieważ nie wiadomo jak to wpłynie na walory smakowe i czy nie wpłynie negatywnie na układ pokarmowy.
Zobacz: Czy karpia można zamrozić? Sprawdzone metody na przechowanie ryby
Rodzice pytają, czy można zamrozić śledzie
Tak, jednak najlepiej mrozić śledzie surowe lub solone. Nie zaleca się mrożenia śledzi już przetworzonych, np. w marynatach, w śmietanie itp. Chociaż niektórzy przestrzegają, że ryba może zmienić strukturę i po rozmrożeniu stać się miękka i rozpadać się.
Tak, śledzie solone możemy zamrozić. Rybę kupioną w całości trzeba jednak wcześniej sprawić, czyli pozbawić wnętrzności. Surowe ryby solone można przechowywać w zamrażalniku 2-3 miesiące.
Tak, kupione świeże filety ze śledzia można zamrozić, jeśli nie zostały wcześniej poddane jakiejś obróbce w stylu marynowania, nie są w oleju lub w śmietanie.
Nie, lepiej nie mrozić śledzi w śmietanie, ponieważ nabiał źle znosi ten proces. Zmienia strukturę i konsystencję i po rozmrożeniu rozwarstwia się.
Śledzie w oleju nie za bardzo nadają się do mrożenia. Najlepiej mrozić ryby surowe (lub tylko solone) przed jakimkolwiek przetworzeniem.
Zakłócanie spokoju dziennego przez dzieci. Jak radzić sobie z głośnymi sąsiadami?
Jak złożyć wniosek o 500 plus 2023? Praktyczny poradnik dla rodziców krok po kroku
Komu nie przysługuje ulga na dziecko 2023? Dochód ma duże znaczenie. Ci rodzice nie skorzystają z odliczenia
Czy trzeba przyjmować księdza po kolędzie? O tym wierni powinni wiedzieć
Podwyżki dla nauczycieli 2023. ZNP komentuje spotkanie w ministerstwie: “Takiej farsy za ministra Czarnka jeszcze nie było”
Na jaki okres 500 plus 2023? Rodzice powinni uważać, co zaznaczają we wniosku
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Czy można mrozić śledzie? Sprawdź, jak przechować rybę
Cl na ml – 1 cl ile to ml?
Czasami zdarza się, że musimy przeliczyć objętość danego płynu na jednostkę, którą używamy rzadko lub z którą mamy do czynienia pierwszy raz w życiu. Wówczas wydaje się nam, że stajemy...
Czytaj dalej →Jak rozmrozić drożdże?
Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno...
Czytaj dalej →Pieczenie pasztetu. W jakiej temperaturze i jak długo piec pasztet?
Pieczenie pasztetu stało się już wielkanocną tradycją. Nie od dziś wiadomo, że specjały przyrządzone w zaciszu własnej kuchni smakują lepiej niż te, które kupimy w sklepie, a pasztet nie stanowi...
Czytaj dalej →Jaki koper do kiszenia ogórków wybrać i jak go przechować?
Koper do kiszenia ogórków suszony, mrożony, a może świeży? Jaki wybrać? Przed tym dylematem staje każdy smakosz tej niezwykle smacznej i kultowej zakąski. Sezon na robienie przetworów z ogórków kiszonych...
Czytaj dalej →Surowa biała kiełbasa – ile może leżeć w lodówce?
Biała kiełbasa surowa nie należy do najtrwalszych produktów. Jej data przydatności do spożycia jest bardzo krótka. Kupiłeś jej zbyt wiele i nie wiesz co masz z nią zrobić? Ile może...
Czytaj dalej →Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...
Czytaj dalej →Śniadania Polaków: za szybko i za nudno? Sprawdzamy!
Jak wynika z badań śniadanie jest dla Polaków najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Przynajmniej na etapie deklaracji, bo gdy przyjrzymy się temu bliżej, okaże się, że diabeł tkwi w szczegółach....
Czytaj dalej →Co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta? Trzeba dopilnować jednej kwestii
Wiele osób, podczas przygotowywania bożonarodzeniowych wypieków, zadaje sobie pytanie, co zrobić, żeby mak nie oddzielał się od ciasta? Zrobienie odpowiedniego makowca bywa trudne. Często masa makowa okazuje się zbyt rzadka...
Czytaj dalej →Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć...
Czytaj dalej →Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z...
Czytaj dalej →Mrożenie wędlin i mięsa (pieczonego, smażonego i nie tylko)
Mięsa oraz wędliny możemy zamrozić pod warunkiem, że nie były wcześniej mrożone. W przeciwnym wypadku spożycie ponownie rozmrożonego mięsa może skończyć się zatruciem. Wyjątek stanowią mięsa, które po pierwszym mrożeniu...
Czytaj dalej →Lemoniada – zdrowy sposób na orzeźwienie podczas upałów
Lemoniada z cytryną, arbuzem lub truskawkami – niezależnie od tego, z czego ją zrobisz, jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na orzeźwienie podczas upałów. Dlaczego warto pić lemoniadę? Lemoniada dostarcza naszemu...
Czytaj dalej →Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?
Jeśli borykasz się z nadmiarem żywności po świętach, mrożenie jest najlepszym sposobem na wydłużenie daty ich przydatności do spożycia. Czy można mrozić kiełbasę? Jak zamrozić kiełbasę? Jak długo można zamrażać...
Czytaj dalej →Co zrobić żeby olej się nie pienił?
Co zrobić żeby olej się nie pienił? Chyba każda miłośniczka domowych pączków lub chruścików przynajmniej raz spotkała się z takim problemem. Gdy dochodzi do spienienia oleju, przygotowywane rarytasy wchłaniają więcej...
Czytaj dalej →Co zamiast spirytusu do pączków?
Co zamiast spirytusu do pączków? Nie zawsze mamy pod ręką mocny alkohol, a niektóre osoby nie chcą lub nie mogą stosować go w kuchni. Na szczęście nie oznacza to, że...
Czytaj dalej →Piosenki dla rodziców
Pary Młode organizujące wesele prawie zawsze chcą podczas przyjęcia podziękować swoim rodzicom za trud włożony w wychowanie oraz pomoc w przygotowaniu przyjęcia. Podczas podziękowania dla rodziców najczęściej wręczane są upominki...
Czytaj dalej →Kąpiel noworodka
Kąpiel noworodka osobiście kojarzy mi się z czymś bardzo ważnym, pełnym napięcia. Pamiętam, jak prawie 20 lat temu rodzice kąpali po raz pierwszy moją młodszą siostrę. Atmosfera, która tej kąpieli...
Czytaj dalej →Bukiety ślubne
Bukiety ślubne są dobierane do sukni, dodatków i makijażu Panny Młodej oraz do garnituru Pana Młodego. Mogą też nawiązywać do wystroju sali lub kościoła. Na rozmowę z florystą albo kwiaciarką powinnaś...
Czytaj dalej →