Czy śledzie można mrozić?

Po większych uroczystościach rodzinnych i świętach w lodówce często zostają spore zapasy jedzenia, szczególnie że zdarza nam się przygotowywać zbyt duże porcje. Zazwyczaj przez kilka dni dojadamy pozostałości, m.in. świąteczne zupy, sałatki czy karpia. Nie wszystkie produkty jednak mogą długo stać, ponieważ szybko się psują, co niestety oznacza, że muszą trafić do kosza. Jeśli chcesz uniknąć marnowania żywności, najlepszym sposobem na przedłużenie świeżości niektórych dań będzie mrożenie. Oczywiście nie wszystkie produkty się do tego nadają. A czy śledzie można mrozić.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Zdecydowanie najlepiej mrozić śledzie surowe, niepoddane jeszcze przetworzeniu. Wystarczy je zapakować w specjalne woreczki do mrożenia lub folię aluminiową. Ryby kupione w całości przed włożeniem do zamrażalnika należy bezwzględnie oczyścić i sprawić, czyli pobawić wnętrzności.
  • Śledzie zamrożone na surowo można przechowywać w zamrażalniku maksymalnie 2-3 miesiące.
  • Lepiej nie mrozić śledzi przetworzonych, tzn. po kaszubsku, w marynatach, np. w oleju, w śmietanie, ponieważ niektóre zawarte w nich składniki źle znoszą ten proces. Do mrożenia nie nadaje się m.in. nabiał czy olej. Kiepsko pobyt w zamrażalniku toleruje również cebula.

Czy można mrozić śledzie?

Śledź w oleju i z cebulką to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw na świątecznym stole. Przysmak ten ma w naszym kraju tak wielu miłośników, że często uświetnia także inne uroczystości rodzinne. Zazwyczaj, zwłaszcza na Wielkanoc czy Boże Narodzenie, przygotowuje się go w zdecydowanie większych ilościach i niestety zdarza się, że później sporo go zostaje. Wówczas pojawiają się obawy, że ryba ulegnie zepsuciu i będzie musiała trafić do śmietnika, a przecież nikt nie lubi marnowania żywności, które de facto oznacza stratę pieniędzy. Jak zatem tego uniknąć? Czy śledzia można zamrozić?

Zdecydowanie najlepiej do mrożenia nadają się ryby surowe, nieprzyrządzone w żaden sposób. Jeśli kupiliśmy świeże śledzie w całości, a nie filetowane, to koniecznie przed włożeniem do zamrażalnika należy je oczyścić i pozbawić wnętrzności. Następnie warto rybę podzielić na porcję i zapakować do specjalnych woreczków do mrożenia, układając obok siebie, a nie warstwowo. Tak przygotowane można od razu włożyć do zamrażalnika.

Ogólnie jednak zdania na temat mrożenia śledzi w domowych warunkach są nieco podzielone. Nie brakuje opinii, że zwykłe zamrażalniki są nie wystarczające, aby odpowiednio zamrozić rybę, ze względu na jej delikatną tkankę mięsną. Niektórzy twierdzą, że po rozmrożeniu mięso staje się zbyt miękkie, maziste, rozlatuje się i wygląda niezbyt dobrze. Zwraca się również uwagę, że tłuszcz zawarty w rybach ma tendencję do szybkiego jełczenia, a powolne mrożenie sprzyja temu procesowi, szczególnie w przypadku ryb bardziej tłustych jak śledź.

Sprawdź: Jak zamrozić pierogi? Jak przygotować pierogi do zamrożenia?

Mrożenie śledzi solonych

Przed świętami bardzo często kupowane są śledzie solone, czyli tzw. z beczki, ze względu na to, że dostępność matiasów jest ograniczona, a one same dosyć drogie. Po zakończeniu uroczystości na przeróżnych forach internetowych pojawia się mnóstwo pytań, czy można mrozić śledzie solone. Okazuje się, że tak. Rybę kupioną w całości, trzeba jednak przed zamrożeniem bezwzględnie oczyścić i pozbawić wnętrzności.

Śledź należy do ryb bardziej tłustych, które zamrożone jako surowe mogą być przechowywane maksymalnie 2-3 miesiące.

Zobacz: Mrożenie barszczu czerwonego: Czy barszcz czerwony można mrozić?

Czy można mrozić śledzie po kaszubsku?

Śledzie surowe można mrozić (chociaż część osób to odradza, ze względu na zmianę struktury rybiego mięsa po rozmrożeniu), ale nieco inaczej prezentuje się kwestia śledzi już przetworzonych. Nie ma co prawda w tych sprawach jednoznacznych opinii, jednakże istnieje wiele głosów, że śledzi po kaszubsku lepiej nie mrozić. Zawierają one bowiem często cebulę i olej, które źle znoszą mrożenie, a wręcz się do tego nie nadają.

Sprawdź: Ile może stać sałatka jarzynowa? Jak przechować sałatkę jarzynową?

Czy można mrozić śledzie marynowane? Czy można zamrozić śledzie w oleju?

Śledzie marynowane również zaliczają się do przetworzonych, a zatem zdaniem niektórych nie nadają się do mrożenia niezależnie od użytej marynaty. Lepiej nie mrozić śledzi w oleju i z dodatkiem cebuli, ponieważ oba te składniki źle znoszą proces mrożenia. Pobyt w zamrażalniku może spowodować utratę walorów smakowych, a także zmianę struktury – ryby tracą jędrność i mogą się rozpadać. Pamiętajmy jednak, że odpowiednio przechowywane śledzie w oleju (tj. w szczelnym słoiku), które zostały przygotowane z surowej ryby dopiero w domu, mogą zachować świeżość nawet do 2 tygodni. Wpływ na trwałość mają również dodatki, zdecydowanie krócej postoją śledzie, do których została dodana świeża cebula (niesparzona).

Lepiej nie mrozić również śledzi w marynacie z dodatkiem octu czy w śmietanie. Potrawy z dodatkiem produktów mlecznych w ogóle raczej nie nadają się do mrożenia, ponieważ pod wpływem tego procesu nabiał zmienia strukturę i po rozmrożeniu może się będzie się rozwarstwiał.

Zobacz: Jak przechowywać piernik z powidłami? Sprawdź, ile może leżeć piernik

Czy można mrozić matiasy?

Śledzie matiasy, czyli bardzo młode o delikatnym mięsie, również można śmiało mrozić pod warunkiem, że są świeże. Podobnie jak w przypadku tradycyjnych śledzi, lepiej nie mrozić ich po przetworzeniu, ponieważ większość składników, np. olej, śmietana czy cebula źle znoszą pobyt w zamrażalniku.

Ryby zakupione w całości należy dokładnie je oczyścić i pozbawić wnętrzności. Warto zapakować ją w specjalny woreczek do mrożenia lub folię aluminiową, aby uniknąć wysuszenia mięsa i rozprzestrzenienia się rybnego zapachu na inne produkty. Matiasy filetowane natomiast również lepiej zapakować do woreczków przed włożeniem do zamrażalnika.

Tak przygotowane śledzie można przechowywać w zamrażalce maksymalnie 2-3 miesiące, ponieważ należą one do ryb bardziej tłustych, które krócej zachowują termin przydatności do spożycia.

Sprawdź: Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?

Rodzice pytają o mrożenie śledzi

Czy śledzie można zamrozić?

Tak, jednak najlepiej mrozić śledzie surowe lub solone. Nie zaleca się mrożenia śledzi już przetworzonych, np. w marynatach, w śmietanie itp. Chociaż niektórzy przestrzegają, że ryba może zmienić strukturę i po rozmrożeniu stać się miękka i rozpadać się.

Czy śledzie solone można mrozić?

Tak, śledzie solone możemy zamrozić. Rybę kupioną w całości trzeba jednak wcześniej sprawić, czyli pozbawić wnętrzności. Surowe ryby solone można przechowywać w zamrażalniku 2-3 miesiące.

Czy można zamrozić sałatkę śledziową?

Nie zaleca się mrożenia sałatki śledziowe, szczególnie jeśli wśród jej składników znajduje się cebula, majonez, śmietana czy np. jajka. Wszystkie te składniki, podobnie jak ziemniaki, makaron, surowe warzywa nie nadają się do mrożenia.

Czy filety śledziowe można mrozić?

Tak, kupione świeże filety ze śledzia można zamrozić, jeśli nie zostały wcześniej poddane jakiejś obróbce w stylu marynowania, nie są w oleju lub w śmietanie.

Czy śledzie w śmietanie można mrozić?

Nie, lepiej nie mrozić śledzi w śmietanie, ponieważ nabiał źle znosi ten proces. Zmienia strukturę i konsystencje i po rozmrożeniu rozwarstwia się.

Czy można mrozić płaty śledziowe?

Tak, zakupione w sklepie surowe płaty śledziowe (również solone) nadają się do mrożenia. Pod warunkiem, że nie zostały wcześniej w jakiś sposób przetworzone, np. zamarynowane. Niektórzy twierdzą jednak, że rybie mięso jest zbyt delikatne do mrożenia w domowych warunkach i po rozmrożeniu ryba może stać się miękka i ro

Czy można mrozić śledzie w occie?

Odradza się mrożenie śledzi wcześniej przetworzonych, najlepiej mrozić te surowe. Dlatego śledzi w occie również lepiej nie poddawać temu procesowi, ponieważ nie wiadomo jak to wpłynie na walory smakowe i czy nie wpłynie negatywnie na układ pokarmowy.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne, Zdrowie rodziców

Na co szkodzi chrzan?

Na co szkodzi chrzan? Czy w ogóle są jakieś przeciwwskazania do jego spożywania? Chrzan to gatunek rośliny należący do rodziny kapustowatych. Chrzan pospolity jest w Polsce rośliną pospolitą, często wykorzystywaną...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak wyjąć babkę z formy?

Wiedza o tym, jak wyjąć babkę z formy, przyda się z pewnością każdej pani domu – zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Warto zatem poznać kilka trików, które pomogą nam obchodzić...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Gotowanie bigosu – Jak gotować bigos?

Bigos jest nieodłącznym elementem kuchni polskiej, który cieszy się ogromną popularnością od samego początku i mimo przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie, nadal wiele osób pyta — jak gotować bigos?...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pierniczki Świąteczne

Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierniczków? Pierniki Świąteczne są bardzo wdzięcznymi ciasteczkami. Nie tylko pięknie pachną, pysznie smakują, ale także możemy je wykorzystać jako prezenty lub ozdoby choinkowe. Przepis na...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general