Ryba po grecku to danie często goszczące na polskich stołach, nie tylko w okresie świąt Bożego Narodzenia. Jest smaczne, pożywne i proste do wykonania. Warto przygotować większą jego ilość i przechować część, aby móc nacieszyć się wybornym smakiem w dowolnej chwili. Z tego artykułu dowiesz się czy można zamrozić rybę po grecku?
Czy rybę po grecku można zamrozić?
Czy rybę po grecku można mrozić? Owszem, można. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że po takiej obróbce ryba nie będzie smakować jak świeża, zmieni się też nieco jej konsystencją – nieco nasiąknie wodą. Nie straci jednak swoich walorów odżywczych.
Zobacz także: Pieczona i smażona ryba na drugi dzień – jak podgrzać rybę?
Mrożenie ryby po grecku – jak zamrozić rybę po grecku?
Czy rybę po grecku można mrozić? Ważne są dwie kwestie: rodzaj pojemnika oraz zamrażarki. Mrożenie ryby po grecku najlepiej przebiegać będzie w specjalnych pojemnikach na mrożenie lub woreczkach na mrożenie. Ważne, aby pojemniki czy woreczki nie pękły po zamrożeniu oraz były odporne na przenikanie innych aromatów z zamrażarki. Im niższa temperatura zamrażania tym ryzyko przesiąkania zapachów niższe. Lepszym pomysłem będzie oddzielne zamrożenie ryby i warzyw, żeby po rozmrożeniu odlać z nich nadmiar wody. Zamrażanie ryby po grecku może odbywać się w temperaturze -5 C lub niższej jeśli mamy zamrażarkę wolnostojącą. Rybę po grecku można mrozić nawet do pół roku. Teraz już wiesz, czy można mrozić rybę po grecku!
Jak przechowywać rybę po grecku?
Możemy użyć sposobu z marynatą: przygotować zalewę z wody, octu, przypraw, warzyw, cukru. Kawałki ryb włożyć do słoika i zalać gorącą marynatą. W ten sposób wydłużymy czas „życia” potrawy, trzymając ją w lodówce.
Rybę po grecku można też zawekować, załadować do słoika i pasteryzować przez 10-15 minut od momentu zagotowania.
Zobacz także: Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Ryba po grecku – ile można przechowywać?
Jak długo może stać ryba po grecku? W lodówce można przechowywać ją 4-5 dni. Zamrażanie głębokie ryby po grecku może trwać do pół roku. Z kolei pasteryzowana ryba po grecku „wytrzyma” w słoikach ok. 2 tygodni. Zwróć uwagę tylko na dokładne zakręcenie słoików. Teraz już wiesz ile może stać ryba po grecku w lodówce!
Zobacz także: Śledź zielony – co to jest? Poznaj przepis na zielone śledzie w zalewie octowej
Rodzice pytają o mrożenie ryby grecku
Tak, można, w temperaturze co najmniej – 5 C. Trzeba jednak pamiętać, że po rozmrożeniu zmieni się trochę smak ryby i konsystencja – nabierze ona więcej wody.
Nie więcej niż 4-5 dni.
Tak, można. Najlepiej w specjalnych pojemnikach przeznaczonych do mrożenia.
Świeżo przyrządzoną w lodówce do 5 dni. Zawekowaną do 2 tygodni. Głęboko zamrożoną do pół roku.