Dlaczego warto karmić piersią, czyli wszystko o mleku kobiecym karmienie piersia niemowlaka

Dlaczego warto karmić piersią, czyli wszystko o mleku kobiecym

Produkowane w piersiach mleko to naturalny pokarm, który stymuluje rozwój naszego malucha. W jaki sposób tego rodzaju karmienie wpływa na jego zdrowie? Jakie składniki naszego mleka okazują się niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania dziecka? Podpowiadamy.

Jak karmienie piersią wpływa na zdrowie i rozwój dziecka?

Karmienie piersią to naturalny sposób podawania dziecku pokarmu. Dlaczego warto się na nie zdecydować?

  • Przez pierwsze 6 miesięcy życia malucha mleko matki doskonale zaspokaja jego głód i pragnienie. W tym okresie nie ma potrzeby podawania mu dodatkowego pokarmu, ani nawet wody;
  • Mleko produkowane w naszych piersiach jest lekkostrawne, dzięki czemu okazuje się niezwykle łagodne dla delikatnego brzuszka niemowlęcia;
  • W składzie mleka matki, oprócz witamin i minerałów, znajdują się również przeciwciała, dzięki którym dziecko szybko nabiera odporności i może prawidłowo się rozwijać. Pamiętajmy, że maluchy karmione piersią zdecydowanie rzadziej chorują, a w starszym wieku mają mniejsze tendencje do nadwagi, otyłości i cukrzycy;
  • Przystawienie do piersi pozwala zbudować wyjątkową więź między mamą a niemowlęciem;
  • Rytm bicia naszego serca oraz zapach i dotyk naszej skóry sprawiają, że dziecko czuje się bezpieczne i szybko się uspokaja;
  • Naturalne karmienie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi i jajników u mam;
  • Produkowane przez nas mleko nic nie kosztuje, dzięki czemu pozwala nam uniknąć wydatków związanych z regularnym kupowaniem jego zamiennika.

Co zawiera mleko matki?

Skład mleka kobiecego to mieszanina witamin i minerałów, które mają ogromne znaczenie w kwestii prawidłowego rozwoju naszego malucha. Co znajduje się w produkowanym przez nas pokarmie?

  • Białko: jest lekkostrawne i sprawia, że mleko nie zalega w brzuchu niemowlęcia. Dodatkowo zwiększa wchłanianie cynku, miedzi i wapnia oraz wspomaga trawienie węglowodanów i tłuszczów. Niektóre białka zawarte w pokarmie wykazują również działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne;
  • Węglowodany: do ich zadań należy z jednej strony wspieranie rozwoju narządów wewnętrznych dziecka, a z drugiej wspomaganie prawidłowego kształtowania się jego układu nerwowego. Oprócz tego węglowodany stymulują tworzenie się odpowiedniej flory bakteryjnej w układzie pokarmowym malucha i chronią go przed niektórymi chorobami jelit;
  • Tłuszcze: stanowią główny budulec mózgu oraz całego układu nerwowego. Dodatkowo zapewniają niemowlęciu około 50% dziennego zapotrzebowania na kalorie, wspomagają jego zdolności poznawcze oraz wykazują właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne;
  • Cholesterol: wspiera proces budowy mózgu i jest istotnym składnikiem błon komórkowych, kwasów żółciowych oraz hormonów;
  • Witamina D: odpowiada za wchłanianie wapnia, wspomaga funkcjonowanie mięśni oraz przyczynia się do prawidłowego rozwoju układu szkieletowego;
  • Witamina E: chroni młody organizm przed wolnymi rodnikami;
  • Witamina A: bierze udział w procesach rozwoju oka, skóry oraz błon śluzowych.