Dlaczego warto karmić piersią, czyli wszystko o mleku kobiecym

Produkowane w piersiach mleko to naturalny pokarm, który stymuluje rozwój naszego malucha. W jaki sposób tego rodzaju karmienie wpływa na jego zdrowie? Jakie składniki naszego mleka okazują się niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania dziecka? Podpowiadamy.

Jak karmienie piersią wpływa na zdrowie i rozwój dziecka?

Karmienie piersią to naturalny sposób podawania dziecku pokarmu. Dlaczego warto się na nie zdecydować?

  • Przez pierwsze 6 miesięcy życia malucha mleko matki doskonale zaspokaja jego głód i pragnienie. W tym okresie nie ma potrzeby podawania mu dodatkowego pokarmu, ani nawet wody;
  • Mleko produkowane w naszych piersiach jest lekkostrawne, dzięki czemu okazuje się niezwykle łagodne dla delikatnego brzuszka niemowlęcia;
  • W składzie mleka matki, oprócz witamin i minerałów, znajdują się również przeciwciała, dzięki którym dziecko szybko nabiera odporności i może prawidłowo się rozwijać. Pamiętajmy, że maluchy karmione piersią zdecydowanie rzadziej chorują, a w starszym wieku mają mniejsze tendencje do nadwagi, otyłości i cukrzycy;
  • Przystawienie do piersi pozwala zbudować wyjątkową więź między mamą a niemowlęciem;
  • Rytm bicia naszego serca oraz zapach i dotyk naszej skóry sprawiają, że dziecko czuje się bezpieczne i szybko się uspokaja;
  • Naturalne karmienie zmniejsza ryzyko zachorowania na raka piersi i jajników u mam;
  • Produkowane przez nas mleko nic nie kosztuje, dzięki czemu pozwala nam uniknąć wydatków związanych z regularnym kupowaniem jego zamiennika.

Co zawiera mleko matki?

Skład mleka kobiecego to mieszanina witamin i minerałów, które mają ogromne znaczenie w kwestii prawidłowego rozwoju naszego malucha. Co znajduje się w produkowanym przez nas pokarmie?

  • Białko: jest lekkostrawne i sprawia, że mleko nie zalega w brzuchu niemowlęcia. Dodatkowo zwiększa wchłanianie cynku, miedzi i wapnia oraz wspomaga trawienie węglowodanów i tłuszczów. Niektóre białka zawarte w pokarmie wykazują również działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne;
  • Węglowodany: do ich zadań należy z jednej strony wspieranie rozwoju narządów wewnętrznych dziecka, a z drugiej wspomaganie prawidłowego kształtowania się jego układu nerwowego. Oprócz tego węglowodany stymulują tworzenie się odpowiedniej flory bakteryjnej w układzie pokarmowym malucha i chronią go przed niektórymi chorobami jelit;
  • Tłuszcze: stanowią główny budulec mózgu oraz całego układu nerwowego. Dodatkowo zapewniają niemowlęciu około 50% dziennego zapotrzebowania na kalorie, wspomagają jego zdolności poznawcze oraz wykazują właściwości przeciwgrzybicze, przeciwzapalne i przeciwbakteryjne;
  • Cholesterol: wspiera proces budowy mózgu i jest istotnym składnikiem błon komórkowych, kwasów żółciowych oraz hormonów;
  • Witamina D: odpowiada za wchłanianie wapnia, wspomaga funkcjonowanie mięśni oraz przyczynia się do prawidłowego rozwoju układu szkieletowego;
  • Witamina E: chroni młody organizm przed wolnymi rodnikami;
  • Witamina A: bierze udział w procesach rozwoju oka, skóry oraz błon śluzowych.

Dodaj komentarz

Karmienie piersią

Natura wspomaga naturalne karmienie

Czarnuszka, herbata z lipy i inne naturalne wspomagacze laktacji Jak mają się do siebie czarnuszka a karmienie piersią? Coraz więcej młodych mam stara się w sposób naturalny i bezpieczny regulować...

Czytaj dalej →
Karmienie piersią

Techniki karmienia piersią

Pozycja, w której karmisz dziecko piersią, to podstawa udanego procesu laktacyjnego. Bardzo często maluch nie jest w stanie w prawidłowy sposób uchwycić brodawki, a co za tym idzie, z piersi...

Czytaj dalej →
Karmienie piersią

Siara: właściwości pierwszego mleka mamy

Siara, czyli pierwsze mleko matki pojawiające się tuż po porodzie jest źródłem wielu drogocennych składników niezbędnych do prawidłowego rozwoju maluszka. Produkowana jest ona zaledwie przez kilkanaście pierwszych godzin, dlatego warto...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo