Szczaw w ciąży i podczas karmienia piersią

Zupa szczawiowa z jajkiem, pyszny chłodnik litewski, sałatka z dodatkiem szczawiu – przepisów na wykorzystanie tej niepozornej rośliny jest wiele, a wszystkie dania z nią są równie pyszne, jednakże wiele osób radzi kobietom ciężarnym omijać je szerokim łukiem. Czy rzeczywiście kobiety w ciąży nie powinny jeść szczawiu? Dlaczego?

Szczaw w ciąży i podczas karmienia piersią

Szczaw to roślina z rodziny rdestowanych. Na całym świecie jest jej ponad 200 gatunków. Od stuleci stosowany jest w polskiej kuchni, najczęściej wykorzystywany jest szczaw zwyczajny. Tradycyjna zupa szczawiowa znana jest prawdopodobnie w każdej rodzinie i chętnie przyrządzana. Na bazie szczawiu powstają również wyśmienite chłodniki, idealne na upalne dni.

Szczaw w ciąży

Z pewnością nie raz jako przyszła mama usłyszysz, że powinnaś w czasie ciąży unikać spożywania szczawiu, niemniej jednak nikt z pewnością nie będzie Ci umiał podać wyjaśnienia dla niewskazania jedzenia szczawiu w ciąży. A jakie ono jest? Otóż szczaw zawiera w sobie znaczne ilości kwasu szczawianowego. Ma on taką właściwość, że wiąże przyjmowany z innymi pokarmami wapń. Jest on wtedy nieprzyswajalny dla organizmu, a ponadto powstaje wtedy szczawian wapnia, który osadza się w nerkach i tworzy kamienie nerkowe. Dlatego też szczawiu powinny w ciąży unikać kobiety, które borykają się z niedoborami wapnia.

Szczaw a karmienie piersią

Spożywanie szczawiu w okresie karmienia piersią również nie jest zakazane, o ile karmiąca mama i maluszek nie cierpią na niedobory wapnia. Szczaw nie należy także do silnych alergenów i uczulenie na tę roślinę zdarza się stosunkowo rzadko, małe jest więc prawdopodobieństwo, że wywoła u malucha reakcję alergiczną.

Właściwości szczawiu

Szczaw ma szerokie zastosowanie w ziołolecznictwie. Udowodniono, że ma on właściwości przeciwgrzybicze. Wykazuje się także działaniem przeciwbakteryjnym w przypadku gronkowca złocistego i laseczki siennej. Okład ze szczawiu zwyczajnego zalecany jest w przypadku stłuczeń i obrzęków.

Szczaw kędzierzawy bardzo często jest składnikiem syropów na kaszel, świetnie sobie radzi w infekcjach górnych dróg oddechowych. Ponadto może być stosowany jako środek przeciwbiegunkowy, ponieważ działa ściągająco na błonę śluzową jelita grubego.

Przepisy ze szczawiem

Dla wielu osób smak zupy szczawiowej to smak dzieciństwa. Kojarzy się z domowym jedzeniem u babci lub u mamy, a pomimo bardzo zbliżonych przepisów, w każdym domu zupa ta smakuje inaczej.

Przepis na zupę szczawiową

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 2 pęczki świeżego szczawiu
  • jajka
  • 5 łyżek śmietany
  • 1 łyżka masła
  • 5 liści laurowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 ziel angielskich
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Bazą zupy jest bulion warzywny. Możesz przygotować go z samych warzyw, ale jeśli wolisz, możesz użyć także wywaru mięsnego.

Szczaw dokładnie umyj i osusz. Posiekaj drobno, a następnie skrój w kosteczkę czosnek. Na rozgrzaną patelnię włóż masło, podsmaż na nim czosnek i dodaj liście szczawiu. Podsmażaj około 5 minut, a następnie przełóż do gotującego się bulionu. Dopraw solą i pieprzem, dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Zmniejsz płomień i pozwól zupie gotować się przez około kwadrans. W międzyczasie ugotuj na twardo jajka – po jednym dla każdej z osób, które będą jeść zupę.

Pod koniec gotowania przełóż śmietanę do kubeczka. Dodaj gorącej zupy i wymieszaj – zahartujesz w ten sposób śmietanę. Całość wlej do zupy i rozmieszaj. Zupę podawaj z jajkiem skrojonym w ćwiartki.

Przepis na sałatkę szczawiową

Składniki:

  • 1 pęczek świeżego szczawiu
  • 1 duży zielony ogórek
  • 1 pomidor
  • Kostka sera typu feta
  • Oliwa z oliwek

 

Sposób przygotowania:

Warzywa umyj i osusz. Szczaw posiekaj drobno, a pomidora i ogórka skrój w kostkę. Przełóż do miski i dodaj pokruszoną kostkę sera typu feta. Polej całość odrobiną oliwy z oliwek i wymieszaj. Pyszna sałatka gotowa!

Dodaj komentarz

Dieta w ciąży Co jeść w ciąży? Co jeść podczas karmienia piersią?
Kiwi w ciąży i podczas karmienia piersią
Kiwi to niepozornie wyglądający owoc, który ma szerokie zastosowanie. Przede wszystkim oczywiście zastosowanie w kuchni, ale również w kosmetyce. Ma zbawienny wpływ na cerę i bardzo często jest dodawany jako
Czytaj dalej
Niemowlę
Ślinotok u dziecka
Rodzice często martwią się, że ślinotok występujący u ich malucha jest rzeczą, która powinna budzić niepokój. Zastanawiają się, czy nadmierne ślinienie nie jest objawem jakiegoś schorzenia. Kiedy na ślinotok powinno
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży? Co jeść podczas karmienia piersią?
Arbuz w ciąży i podczas karmienia piersią
Arbuz to owoc, który kojarzy się z latem. Podany schłodzony prosto z lodówki smakuje fantastycznie w upalne dni. Jest doskonałą bazą sałatek, sprawdza się także jako dodatek do nich. Idealny
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży?
Czy można jeść jajka w ciąży? [jajecznica, jajka na miękko, sadzone i nie tylko]
Jedzenie jajek w ciąży wydaje się nieco kontrowersyjnym tematem. Zdania są podzielone, co przyszła mama może zobaczyć na wielu forach internetowych, a także usłyszeć od swoich koleżanek, ciotek i babć.
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży?
Ryby w ciąży: Jakie ryby jeść w ciąży, a jakich unikać?
Wiele kobiet spodziewających się dziecka zastanawia się, jakie ryby w ciąży można bezpiecznie spożywać. Coraz więcej mówi się o zawartości metali ciężkich i innych szkodliwych substancji w mięsie ryb. W
Czytaj dalej
Co jeść w ciąży?
Miód w ciąży: jakie korzyści daje spożywanie miodu w ciąży?
Ciąża to czas, w którym kobieta powinna szczególnie dbać o swoje zdrowie. Niekiedy konieczna staje się zmiana przyzwyczajeń i nawyków żywieniowych. Dieta powinna być zdrowa i bogata we wszystkie składniki
Czytaj dalej