Ryby w ciąży i podczas karmienia piersią

Ryby to prawdziwy przysmak, chociaż nie przez wszystkich doceniany. Niektórzy unikają ich na swoich talerzach, a niesłusznie – ryby dostarczają mnóstwa składników odżywczych, które bardzo pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszych organizmów, ale czy również organizmów maluchów rozwijających się w brzuchu mamy? Czy ryby można jeść w ciąży? Które są wskazane, a jakich unikać? Odpowiadamy!
Ryby towarzyszą człowiekowi od zarania dziejów. Już nasz przodek żyjący w okresie epoki kamienia był rybakiem. Podejrzewa się, że ryby mogły być ludzkim pokarmem nawet jeszcze przed rozpoczęciem polowań na dziką zwierzynę. Czy jest to prawdą? Nigdy się zapewne nie dowiemy, ale pewne jest, że ryby były przez tysiąclecia podstawą diety człowieka, tuż obok mięsa i do dzisiaj niewiele się zmieniło. Chętnie sięgamy po ryby, chociaż w Polsce w porównaniu do innych krajów nadal się ich je stosunkowo mało. Warto zadbać, by ryba gościła na talerzu minimum dwa razy w tygodniu.

Ryby: właściwości

Ryby to samo zdrowie. Nie ma w tym zdaniu cienia przesady – o ile źródło ich pochodzenia jest pewne i zapewnia wysoką jakość. Przede wszystkim zdrowia nam dodają korzystne dla nas nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzielą się one na kwasy omega-3 i kwasy omega-6. Nasz organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wyprodukować, a są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania wielu naszych organów i mózgu. Kwasy te wspierają pracę serca, ponieważ zmniejszają krzepliwość krwi. Hamują także powstawanie blaszek miażdżycowych, co korzystnie wpływa na układ krążenia. Obniżają poziom złego cholesterolu, a podwyższają poziom cholesterolu dobrego. Mają pozytywny wpływ na cerę, włosy i paznokcie.


Czytaj także: Unikaj tych produktów w ciąży. Mogą powodować nawet poronienie. >>


Ryby dostarczają nam także wielu witamin. Należą do nich witamina A, D, E, a także witaminy z grupy B. Obok nich występują w rybach spore ilości żelaza, wapnia, fosforu oraz jodu. Ten ostatni wspiera pracę tarczycy, a wraz z nią pracę układu hormonalnego, układu nerwowego i procesu metabolizmu. Ponadto ryby dostarczają także selen. Chroni on przed procesami starzenia ze względu na swoje silne właściwości przeciwutleniające.

Ryby w ciąży

Ze względu na wszystkie wyżej opisane właściwości odżywcze i zdrowotne ryb, powinny być one na stałe wpisane w jadłospis przyszłej mamy. Należy jednak pamiętać, że ich źródło pochodzenia musi być sprawdzone. Wiele sklepów, zwłaszcza hipermarketów, oferuje ryby w niezwykle atrakcyjnych cenach, niestety są to ryby pochodzące ze sztucznych hodowli, które karmione są niskiej jakości paszami zawierającymi w swoim składzie antybiotyki. Ponadto ryby są chłonne jak gąbka. Gdy bytują w wodach zanieczyszczonych, w ich mięsie znajdują się metale ciężkie, takie jak rtęć, ołów czy kadm. Obok nich często znajdują się w rybach groźne dioksyny i pasożyty. Z uwagi na to, jedzenie takiego mięsa rybiego przyniesie więcej szkód niż pożytku i może poważnie zaszkodzić rozwojowi malucha.

Kobieta ciężarna powinna spożywać ryby maksymalnie dwa razy w tygodniu, a porcje nie powinny być większe niż 100-150 gramów, ze względu na ryzyko wystąpienia w produkcie zanieczyszczeń, o których mowa wyżej.
W czasie ciąży nigdy nie należy jeść ryb na surowo. Muszą zostać wcześniej poddane obróbce cieplnej. Najwięcej dobrych właściwości zatrzyma ryba duszona, gotowana na parze lub pieczona w piekarniku. Należy unikać smażenia ryb w głębokim tłuszczu, a także paluszków rybnych, które składają się z wysoko przetworzonego mięsa rybiego, które nie zachowuje praktycznie żadnych wartości odżywczych.

Jakie ryby jeść w ciąży?

Raz na jakiś czas można sięgać po ryby, w których mięsie nie ma dużej zawartości rtęci. Są to gatunki, takie jak: halibut, mintaj, dziki łosoś. Polecane są również ryby, które znajdują się na samym końcu łańcucha pokarmowego, czyli śledzie i sardynki. Każdorazowo należy upewnić się, że ryba była wolnożyjąca, należy omijać szerokim łukiem te pochodzące z hodowli.

Warto także zwracać uwagę na to, by producent miał certyfikaty, które potwierdzają jakość kupowanego produktu. Dostawcy posiadający certyfikaty, pozyskują ryby z otwartych wód, o niewielkim stopniu zanieczyszczenia. Ponadto ich ryby są obrabiane już na otwartym morzu lub oceanie, co zapewnia zachowanie większej ilości wartościowych składników odżywczych.

W czasie ciąży powinno unikać się ryb drapieżnych, które żywią się innymi rybami, przez co szkodliwe substancje w ich organizmach się kumulują. Dużą zawartością rtęci charakteryzują się makrele, hodowlane łososie, tuńczyk, rekin, płoć, ryby maślane, dorsze, mieczniki, okonie i węgorze. Tych ryb w czasie ciąży należy unikać.


Sprawdź: Czy w ciąży można jeść grzyby? >>


Ryby a karmienie piersią

Ryb nie powinna unikać świeżo upieczona mama, która karmi dziecko piersią. Najpierw jednak należy sprawdzić, czy maluch nie jest na nie uczulony, a ponieważ alergie na ryby zdarzają się często, może nie być to wykluczone. Zrób próbę: zjedz niewielki kawałek ryby. Po karmieniu przez kilka godzin bacznie obserwuj dziecko, czy nie pojawiają się u niego żadne oznaki alergii, takie jak wysypka, świąd skóry, problemy z oddychaniem. Jeśli wszystko jest w porządku, stopniowo zwiększaj porcję zjadanej ryby i nadal obserwuj malucha.
Spożywanie ryb w okresie karmienia piersią jest korzystne dla dziecka ze względu na pozytywne działanie kwasów tłuszczowych nienasyconych. Dziecko cierpiące na ich niedobór gorzej się rozwija, wolniej rośnie i przybiera na wadze.

Ponadto jedzenie ryb w czasie karmienia piersią pomaga zwalczać depresję poporodową. Kwasy omega-3 zwiększają wrażliwość naszych komórek na hormon odpowiadający za dobry nastrój, czyli na serotoninę.
Spożywaniu ryb w okresie karmienia piersią, podobnie jak w czasie ciąży, powinna towarzyszyć ścisła kontrola jakości kupowanego produktu. Duża zawartość szkodliwych składników odżywczych i substancji niepożądanych w mięsie ryby może mieć negatywny wpływ na noworodka i niemowlę.


Dowiedz się: Jak wybrać odpowiedni biustonosz ciążowy? >>


Dodaj komentarz

1 komentarzy: Ryby w ciąży i podczas karmienia piersią

  1. czy można jeść ryby?

    czy mamy karmiące mogą jeść ryby? czy nie powodują one alergii u dzieciaczków?

    • Re: czy można jeść ryby?

      ja nie mogłam jeść wędzonych (gotowane, pieczone i konserwy jadłam), bo powodowały u maleńswta straszne sensacje
      a w occie nie jadłam, dlatego, że to niezdrowe

      teraz dziecko ma 9 m-cy i jem wszystko (w occie w ograniczonych ilościach)

      Gabi

    • Re: czy można jeść ryby?

      Jak Oli mial podejrzenie skazy to pediatra zabronila mi ryby zaraz po mleku!

      Asia i Oliwierek 14.01.2004 r

Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Ananas w ciąży i podczas karmienia piersią

Ananas znany jest głównie ze swoich właściwości odchudzających. Warto jednak pamiętać, że z pewnością nie ma ich ten z puszki, w której występuje z dodatkiem zalewy składającej się głównie z...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Krewetki w ciąży i podczas karmienia piersią

Krewetki jeszcze do niedawna uważane były za przysmak wykwintny, który gościł jedynie na talerzach najbardziej zamożnych. Obecnie stają się coraz bardziej popularne i dzięki dyskontom spożywczym mamy do nich ułatwiony...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Czereśnie w ciąży i podczas karmienia piersią

Czereśnie to owoce, które nieodłącznie kojarzą się ciepłymi, letnimi dniami. Sezon na nie zaczyna się na początku czerwca. Wedle niektórych nazwa tego miesiąca może pochodzić właśnie od nazwy tych pysznych...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Kaszanka w ciąży i podczas karmienia piersią

Kaszanka to produkt bardzo lubiany przez Polaków. Doskonale smakuje na zimno, ale według wielu osób najlepsza jest smażona, jedzona wprost z patelni lub upieczona na grillu. Jest doskonałym dodatkiem do...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Śledzie w ciąży i podczas karmienia piersią

W okresie ciąży śledzie i ogórki są obiektem żartów, ponieważ jedzenie ich o najdziwniejszych porach dnia (i nocy) w połączeniu z dodatkami, takimi jak lody czy zapijanie mlekiem nie jest...

Czytaj dalej →
Dieta w ciąży, Co jeść podczas karmienia piersią?

Kawa w ciąży i przy karmieniu piersią

Kaaaaaawy! Tym słowem witają się o poranku pracownicy większości firm. Pewnie Was zaskoczę, ale nigdy nie piłem kawy. Fakt ten zaskoczy Was zapewne mocniej gdy dowiecie się, że pracuję od 7:00, a...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Pistacje w ciąży i podczas karmienia piersią

Pistacje to fantastyczny dodatek do wielu potraw, nie tylko tych codziennych, ale także przygotowywanych na uroczyste przyjęcia. Idealnie komponują się z mięsami, dobrze smakują w sałatkach. Są niezastąpione w deserach...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Rabarbar w ciąży i podczas karmienia piersią

Rabarbar to cenny składnik diety. Zawiera wiele wartościowych makroelementów i witamin, które wspomagają pracę naszego organizmu. Pomimo tego nie jest zalecane jego spożywanie w czasie ciąży. Dlaczego rabarbaru nie powinny...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Maliny w ciąży i podczas karmienia piersią

Maliny – jedne z ulubionych owoców sezonowych Polaków. Świetnie pasują do deserów na zimno, a także do wypieków. Jeszcze lepiej smakują solo. Są doskonałą bazą do kompotów, soków, a także...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Grzyby w ciąży i podczas karmienia piersią

Polskie grzyby nie mają sobie równych. Jesienne lasy pełne są dobra oferowanego przez naturę, po które my, Polacy, chętnie sięgamy każdego roku. W naszej części Europy grzyby cieszą się niesłabnącą...

Czytaj dalej →
Dieta w ciąży, Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Topinambur w ciąży i podczas karmienia piersią

Topinambur to dziwnie wyglądające warzywo, które przypomina mocno zdeformowanego ziemniaka. Ma wiele cennych wartości odżywczych, a o jego właściwościach mówi się w kategoriach leczniczych. Polecany jest z pewnością każdemu, ale...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Banany w ciąży i podczas karmienia piersią

Banan to jeden z ulubionych owoców Polaków. Co ciekawe, okazuje się, że zupełnie inaczej niż inne owoce, banan stosunkowo rzadko wykorzystywany jest do wypieków i przy gotowaniu. Nieco częściej jest...

Czytaj dalej →
Kleszcze

Borelioza: Rumień wędrujący

Co to jest rumień wędrujący? To charakterystyczne zaczerwienienie, które na początku wygląda jak niewielka plamka i z czasem zaczyna się promieniście rozchodzić, jest sygnałem, którego nie należy ignorować. Wywołuje go...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general