Nazbieraliśmy ok 2 kg kurek i zastanawiam się co z nich zrobić aby nie przejeść ich od razu. Czy macie jakieś sprawdzone przepisy na grzyby marynowane lub inne przetwory z grzybami? Miło byłoby w środku zimy zajadać się grzybkami:) Będę wdzięczna za wasze sprawdzone przepisy 🙂
4 odpowiedzi na pytanie: grzyby – przetwory
do tej pory to już pewnie nie masz tych kurek, ale na przyszłość
można zrobić marynowane, ja robię tak 4 szklanki wody, 1 szklanka octu, 1 szklanka cukru, 2 łyżki soli – gotuję i zalewa, a potem pasteryzuję ok 15 minut,
można też odgotować i zamrozić, a później dodać do sosu, zupy albo podsmażyć na masełku – mniam kocham grzybki
dziękuję Mamajoanna. To prawda, ych kurek już nie mam. Nie wiedziałam jak je zamarynować więc ugotowaliśmy sosik i zjedliśmy. Olejne zbieranie jutro więc może uda sie zamarynować dzięki przepisowi od Ciebie:)
Dziewczyny dostałam grzybki od sąsiadki, znacie jakieś przepisy co bym mogła w słoikach sobie zrobić:) I coś na kurki też bo tych też mi sie trafiło. Nie lubie zupy grzybowej więc słoiki mi zostały:)
Dziewczyny czy po zalaniu zalewą wystarczy jak odwróce słoiki do góry nogami czy mam jeszcze coś robić??
Znasz odpowiedź na pytanie: grzyby – przetwory