Mrożenie pieczarek – Czy można mrozić pieczarki?

Po obfitym obiedzie wiele osób zadaje sobie czasami pytanie, czy można mrozić pieczarki. Grzyby te cieszą się w Polsce ogromną popularnością, goszcząc na wielu stołach przynajmniej kilka razy w tygodniu. Mrożenie pieczarek wydaje się więc czasami najlepszą metodą, aby cieszyć się nimi nieco dłużej.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Można mrozić pieczarki: surowe, gotowane, smażone i pieczone.
  • Świeże pieczarki mogą leżeć w zamrażarce przez miesiąc; po obróbce - 1,5 miesiąca.
  • Nie zaleca się długiego przechowywania tych grzybów w lodówce ani ich ponownego zamrażania.

Czy można mrozić pieczarki?

Podobnie jak większość innych produktów spożywczych, pieczarki zdecydowanie najlepiej smakują wtedy, gdy są świeże. Można je trzymać w lodówce, ale niezbyt długo: około 5 dni w szczelnie zamkniętym opakowaniu, zaś w otwartym o wiele krócej.

Pojawia się jednak wątpliwość: czy pieczarki można mrozić? Odpowiedź brzmi: tak. Pieczarki mrożone smakują wprawdzie trochę gorzej od świeżych, ale nie istnieją przeciwwskazania do ich przechowywania w zamrażarce. Co więcej, mrożeniu poddają się nie tylko grzyby świeże, lecz również gotowane, pieczone czy smażone.

Sprawdź: Jaka to kwaśna śmietana? Jak ją zrobić i czym zastąpić?

Mrożenie pieczarek – Jak mrozić pieczarki: przepis

Pieczarki mrozi się w niewielkich porcjach. Najbardziej rekomendowaną do tego celu temperaturą jest -18 stopni Celsjusza. Grzyby należy umieścić w plastikowych pojemnikach albo woreczkach z datą zamrożenia.

Do mrożenia wybieramy egzemplarze zdrowe, bez przebarwień czy śladów pleśni. Przed przystąpieniem do właściwego procesu trzeba je oczyścić i osuszyć, a także odciąć wszelkie ciemne części i trzonki. 

Zobacz też: Rozmrażanie chleba – jak rozmrozić chleb w mikrofalówce lub piekarniku?

Czy można mrozić surowe pieczarki?

Pieczarki surowe możemy mrozić w kawałkach albo w całości. Pierwszy wariant wymaga pokrojenia grzybów, skroplenia ich sokiem z cytryny (dzięki temu nie będą ciemniały), a następnie rozłożenia na tacy cienką warstwą i zamrożenia. Potem można je już przełożyć do docelowego pojemnika i wstawić do zamrażarki. 

Chcąc zamrozić pieczarki w całości, wkładamy je do torebki, usuwamy powietrze i szczelnie zamykamy woreczek. Opakowania powinny leżeć luźno w zamrażalniku. 

Zobacz również: Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?

Czy można mrozić pieczarki smażone?

Pieczarki trzeba oczyścić, pokroić w cienkie plasterki i wyłożyć na rozgrzanym oleju. Smaży się je na małym ogniu, bez przykrycia, do momentu odparowania płynu. Po usmażeniu przekłada się je jeszcze na sitko dla odparowania oleju. Później grzyby należy przestudzić, przesypać do opisanej torebki, zamknąć szczelnie i zamrozić.

Mrożenie pieczarek – Jak przechować pieczarki w zamrażarce?

W zamrażarce przechowuje się zarówno pieczarki surowe, jak i smażone czy gotowane. Świeże grzyby mogą leżeć w zamrażalniku przez cztery tygodnie, zaś te po obróbce termiczne – pół miesiąca dłużej. Jednak po wyjęciu z zamrażarki należy przygotować całą porcję od razu; nie nadaje się ona już ani do przechowywania w lodówce, ani tym bardziej do ponownego zamrożenia.

Sprawdź: Czy ciasto drożdżowe można mrozić?

Rodzice pytają o to, czy można mrozić pieczarki

Czy można zamrozić pieczarki smażone?

Tak. Po przesmażeniu na oleju należy je wystudzić, włożyć do torebki i zamrozić.

Czy można zamrozić świeże pieczarki?

Można, i to nawet w dwóch wariantach: pokrojone albo w całości.

Czy można zamrozić ugotowane pieczarki?

Tak. Pieczarki gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 10 minut, a później studzi, wkłada do woreczka i zamraża.

Ile gotować mrożone pieczarki?

Pieczarki pokrojone są miękkie po 7-10 minutach gotowania. Pieczarki w całości należy gotować dłużej, ok. 20-25 minut.

Dodaj komentarz

Wielkanoc

Modlitwa przed śniadaniem wielkanocnym

Modlitwa przed śniadaniem wielkanocnym powinna być tak samo nieodłączną częścią celebrowania Niedzieli Zmartwychwstania Pańskiego, jak dzielenie się poświęconymi dzień wcześniej pokarmami czy składanie najbliższym życzeń. Jaka modlitwa przy śniadaniu wielkanocnym powinna...

Czytaj dalej →
Wielkanoc

3 pomysły na Pisanki Wielkanocne [wzory]

Pisanki są znacznie starsze niż chrześcijaństwo. Zwyczaj malowania jajek znany był już za czasów cesarstwa rzymskiego. Co ciekawe sposoby ich barwienia nie zmieniły się od stuleci. Oczywiście coraz częściej sięgamy...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak wyjąć babkę z formy?

Wiedza o tym, jak wyjąć babkę z formy, przyda się z pewnością każdej pani domu – zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Warto zatem poznać kilka trików, które pomogą nam obchodzić...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak upiec babkę bez formy?

Jak upiec babkę bez formy – takie pytanie stawiają sobie często ci, którzy tuż przed Wielkanocą odkrywają, że ich stare formy do babki z różnych powodów nie nadają się już...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general