Czy ciasto drożdżowe można mrozić?

Od czasu do czasu większości z nas zdarza się przesadzić z ilością przygotowanych wypieków – zastanawiamy się wówczas, czy ciasto drożdżowe można mrozić, oraz w jaki sposób najlepiej się za to zabrać. Okazuje się na szczęście, że proces ten jest prosty i nie kryje w sobie żadnych przykrych niespodzianek. 

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Ciasto drożdżowe można mrozić.
  • Najlepiej to zrobić w plastikowym pojemniku.
  • Surowe i wyrośnięte ciasto drożdżowe również można zamrozić. Trzeba je przebić - pozbyć się gazów i szczelnie zamknąć.

Czy ciasto drożdżowe można zamrozić?

Niektórzy twierdzą, że ciasto – niezależnie od okoliczności – powinno być zawsze świeże. Tymczasem to niekoniecznie prawda; wypieki mrożone również mogą z powodzeniem brylować na naszym stole, zwłaszcza w razie czyjejś niezapowiedzianej wizyty. Sekret tkwi w prawidłowym zamrożeniu (i odmrożeniu!) przygotowanych wcześniej słodkości.

Jak więc zamrozić ciasto drożdżowe? Do tego celu możemy wykorzystać:

  • plastikowe pojemniki jednorazowe – bardzo praktyczne i niedrogie,
  • pojemniki wielokrotnego użytku – równie wygodne, ale posiadające tak wiele potencjalnych zastosowań, że część osób nie chce ich marnować na przechowywanie mrożonego ciasta,
  • folię aluminiową – zajmuje mniej miejsca w zamrażalniku, ale można zawijać w nią wyłącznie wypieki już wcześniej zamrożone; w innym wypadku kawałki ciasta zaczną się do folii przyklejać.

Odpowiedź na pytanie, czy ciasto drożdżowe można mrozić, jest zatem pozytywna, o ile nie decydujemy się na mrożenie ciasta starego. Taki wypiek okaże się po rozmrożeniu twardy i nieapetyczny, skłaniając nas raczej do wyrzucenia go niż do zjedzenia. Natomiast świeżo upieczone ciasto – po ostygnięciu! – możemy już bez obaw umieścić w chłodziarce.

A w jaki sposób rozmrażać nasze zmagazynowane słodkości? Ciasto drożdżowe jest pod tym względem niezwykle wygodne, bo wystarczy podgrzewać je przez parę chwil w mikrofalówce; po wyjęciu z kuchenki będzie smakowało jak świeżo upieczone!

Czy surowe ciasto drożdżowe można mrozić?

Jak dotąd nie padło jeszcze pytanie o mrożenie surowego ciasta drożdżowego – czy taki zabieg również jest w kuchni dopuszczalny? Oczywiście. Dzięki swojej budowie komórkowej drożdże są odporne na niskie temperatury.

Zamrożone ciasto drożdżowe będzie jak znalazł, jeśli zamarzą nam się popołudniowe rogaliki do kawy albo pizza na kolację. Właśnie dlatego warto mieć je zawsze pod ręką.

Jak mrozić surowe ciasto drożdżowe?

Surowe ciasto drożdżowe mrozi się po jego wstępnej fermentacji, czyli wyrośnięciu. Ciasto należy przebić (pozbawiając je gazów), po czym szczelnie opakować i zamrozić. Zabezpieczone w ten sposób, może być przechowywane przez okres trzech miesięcy.

Jak zamrozić ciasto na bułki?

Przygotowując ciasto na domowe bułki, możemy czasami spostrzec, że mamy go trochę za dużo jak na nasze potrzeby. Takie “nadprogramowe” ciasto można zamrozić, wkładając je do grubego spożywczego worka foliowego. Z worka starannie wyciskamy powietrze i umieszczamy go w zamrażalniku.

Rodzice pytają, czy ciasto drożdżowe można mrozić

Czy można zamrozić ciasto drożdżowe?

Tak, to dobry sposób na jego dłuższą żywotność.

Czy można zamrozić ciasto drożdżowe surowe?

Jak najbardziej! Drożdże dobrze znoszą niskie temperatury, a surowe ciasto po rozmrożeniu ładnie wyrasta.

Jak mrozić ciasto drożdżowe?

Najlepiej wykorzystać do tego celu plastikowe pojemniki, które następnie przechowujemy w zamrażalniku.

Czy można mrozić drożdże?

Tak, drożdże pod wpływem niskich temperatur przechodzą w stan uśpienia. Po rozmrożeniu na nowo podejmują swą aktywność.

Czy wyrośnięte ciasto drożdżowe można zamrozić?

Tak. Należy je przebić (czyli pozbawić gazów), szczelnie zamknąć i wtedy zamrozić.

Jak mrozić drożdże?

Drożdże mrozi się po ich wstępnej fermentacji (wyrośnięciu).

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Tłuszcz do smażenia pączków/faworków

Jaki tłuszcz do smażenia pączków/faworków sprawdzi się najlepiej? Obecnie do przygotowania tłustoczwartkowych smakołyków najczęściej używany jest olej roślinny, przede wszystkim rzepakowy. warto jednak wiedzieć, że nie jest to jedyna dostępna...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozrobić suche drożdże?

Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Drożdże instant często okazują się wygodnym i łatwym...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czym zastąpić ocet balsamiczny?

Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czy można zamrozić pączki?

Wiele osób zastanawia się czy można zamrozić pączki? To przysmak, który dość często pojawia się na naszych stołach – zwłaszcza w Tłusty Czwartek, gdy chwalimy się nawet między sobą ile...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka

Czy dzieci powinny jeść gofry?

Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież...

Czytaj dalej →
Ciąża tydzień po tygodniu

35 tydzień ciąży

W trzydziestym piątym tygodniu ciąży nie musisz się już martwić, że Twoje dziecko urodzi się zbyt wcześnie. Na tym etapie ciąży u większości dzieci wszystkie narządy są już w pełni...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general