Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

Czy zamrożone mięso może się zepsuć? Często się zdarza, że kupujemy duże ilości mięsa i je zamrażamy. Wiedz, że mrożenie mięsa jest jedną z najczęstszych metod wydłużenia jego świeżości i jakości oraz zapobiega procesom chemicznym lub je spowalnia.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Po długim czasie w zamrażarce mięso może się zepsuć.
  • Im większe kawałki, tym dłużej można je mrozić.
  • Mięso mielone szybciej się psuje.

Ile mięso może być zamrożone?

Wszystko zależy od rodzaju i wielkości mrożonego mięsa. Im większe kawałki, tym dłużej można je przechowywać w zamrażarce. Produkty odpowiednio przygotowane do zamrożenia wytrzymają o wiele dłużej. Niskie temperatury pozwalają zapobiegać rozwojowi drobnoustrojów. Przed zamrożeniem mięsa należy pamiętać o jego oczyszczeniu, pokrojeniu na większe kawałki oraz zapakowaniu najlepiej w torbę próżniową. 

Według specjalistów mrożone mięso może być przechowywane w domowym zamrażalniku. Czas mrożenia różni się od rodzaju mięsa:

  • mięso wołowe i cielęce do 8 miesięcy,
  • wieprzowe do 6 miesięcy,
  • mielone do 2 miesięcy,
  • drobiowe do 3 miesięcy
  • baranina do 9 miesięcy,
  • królik do 8 miesięcy,
  • dziczyzna do 12 miesięcy.

Mięso mielone utrzymuje się znacznie krócej. Przechowując mięso w zamrażarce, należy pamiętać o tym, że zbyt długie trzymanie go w niskiej temperaturze spowoduje jego wyschnięcie i pogarsza jego jakość.

Mrozić można każdy rodzaj mięsa, także wcześniej ugotowane. Tym bardziej, jeśli wiemy, że nie zdążymy go zużyć. Zawsze lepiej takie mięso zamrozić niż wyrzucić do śmietnika. Gotowane mięso nie powinno być mrożone długo, ponieważ szybko traci smak i wysycha.

Sprawdź: Czy można mrozić twaróg? Jak zamrozić twaróg?

Przeterminowane mięso w zamrażarce

Co zrobić w przypadku kiedy zamroziliśmy mięso, a ono jest przeterminowane? Pamiętajmy, że nie powinniśmy spożywać zamrożonego mięsa po upływie jego ważności Takie mięso, pomimo zamrożenia nie nadaje się już do spożycia. Mrożenie mięsa ma również ograniczenia. Zbyt długie jego przechowywanie w zamrażarce może skutkować jego zepsuciem oraz zatruciem pokarmowym. Nieważne jak długo mięso jest mrożone i w jakiej temperaturze, zbyt długo przechowywane traci swoją ważność, a co za tym idzie również swoje właściwości. Poprawnie zamrożone mięso niczym nie będzie się różnić od właściwości świeżo zakupionego kawałka. Co więcej, mrożenie mięsa pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze, gdyż podzielone na porcje pozwala na szybkie przygotowanie posiłku.

Zobacz też: Mrożenie szpinaku – Jak mrozić szpinak?

Czy zamrożone mięso może się popsuć?

Zepsuciu nie ulegają produkty głęboko mrożone, jeśli są odpowiednio przechowywane. Natomiast nie powinniśmy jeść produktów, których data ważności minęła, nawet jeśli są zamrożone. Czasami zdarza się jednak, że mięso może się zepsuć, więc należy je niezwłocznie wyrzucić, gdyż możemy nabawić się zatrucia pokarmowego lub innych nieprzyjemnych dla nas dolegliwości. Mięso, które nie nadaje się do spożycia po odmrożeniu, będzie przejawiało nieładny zapach, będzie obślizgłe w dotyku, a jego barwa zmieni się na brunatną. Zepsute mięso jest lepkie i znajduje się na nim dużo bakterii. Pamiętajmy, że zepsute mięso jest źródłem toksyn i może być niebezpieczne dla naszego zdrowia, więc jeśli upłynął termin ważności do jego spożycia, mięso powinno się wyrzucić. 

Zobacz też: Mrożenie pieczarek – Czy można mrozić pieczarki?

Zamrożone mięso po terminie nie nadaje się do spożycia, nawet jeśli jest głęboko zamrożone. Przed zamrożeniem mięsa powinniśmy pamiętać o zawarciu informacji na opakowaniu, ile czasu można je przechowywać. Zazwyczaj jest to okres od 2 do 3 miesięcy.

Nie zaleca się gotowania zamrożonego mięsa, najlepiej je rozmrozić przed ugotowaniem. Natomiast, jeśli brakuję nam czasu lub po prostu o tym zapomnimy, możemy się skusić na gotowanie zamrożonego mięsa. Pamiętajmy jednak, że podczas gotowania mięsa następuje utrata płynów i wilgoci. Już wiemy, czy zamrożone mięso może się zepsuć, a gotowanie go będzie ostatecznym testem, gdyż po stanie wody i zapachu wywaru będziemy pewni czy coś jest nie tak.

Zobacz również: Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?

Rodzice pytają o zamrożone mięso:

Jak długo może być zamrożone mięso?

Czas zamrożonego mięsa różni się w zależności od jego rodzaju. W zasadzie mrożonego mięsa nie powinno trzymać się w zamrażalniku nie dłużej niż 12 miesięcy.

Czy można zamrozić mięso mielone?

Tak, można. Najlepiej jest zamrozić mięso mielone w małych ilościach. Zaleca się, aby nie mrozić już więcej mięsa, które było wcześniej odmrażane.

Dodaj komentarz

Toasty weselne

Toasty weselne

Witam czytelników ponownie. Jak pisałam we wcześniejszych postach, wesele mojej siostry zbliża się wielkimi krokami (przyszła sobota) i wczoraj zaczęłam zastanawiać się na toastami weselnymi. Co prawda toasty najczęściej wznoszą...

Czytaj dalej →
Zakupy dla niemowląt

Karty rabatowe LifeStyle i Rossnę

Karty rabatowe LifeStyle i Rossnę Dziecko to niekończący się wydatek. Każdy rodzic chce dla dziecka wszystkiego co najlepsze. Producenci o tym wiedzą i często zawyżają ceny swoich produktów. Jak zatem...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo