Czy można mrozić twaróg? Jak zamrozić twaróg?
Czy można mrozić twaróg – takie pytanie zadajemy sobie w sytuacji, gdy nie bardzo wiemy, co zrobić z niewykorzystanym do końca produktem. Zamrożenie go wydaje się pomysłem sensownym, ale skądinąd wiadomo przecież, że nie każdy typ pokarmu dobrze znosi ów zabieg. Jak zatem postąpić z białym serem? Możemy wstawić go do zamrażalnika czy nie?
- Twaróg można zamrozić w pojemniku do przechowywania żywności albo w woreczkach foliowych.
- Przed umieszczeniem w zamrażalniku powinien zostać schłodzony w lodówce.
- Okres jego przechowywania wynosi maksymalnie 2 miesiące.
Czy można mrozić twaróg?
Odpowiedź na pytanie zawarte w tytule jest na szczęście twierdząca: tak, istnieje możliwość mrożenia twarogu. Nie powinien na tym ucierpieć ani jego smak, ani konsystencja – o ile oczywiście nie pozostawimy twarogu w zamrażarce zbyt długo. Dla jeszcze większego komfortu możemy założyć, że wykorzystamy rozmrożony biały ser do przygotowania potraw na ciepło (klusek, pierogów, zapiekanek). Obróbka termiczna sprawi, że ewentualne zmiany smaku wynikające z wcześniejszego zamrożenia produktu okażą się zupełnie niewyczuwalne.
Najważniejszą zasadą obowiązującą podczas mrożenia twarogu jest ta, że musi on pozostawać w miarę świeży jeszcze przed zamrożeniem. Taki sam standard obowiązuje nas zresztą w przypadku wszystkich artykułów spożywczych: w zamrażalniku umieszczamy wyłącznie jedzenie niedawno napoczęte. Dlaczego? Po rozmrożeniu każda rzecz psuje się znacznie szybciej, namnażają się w niej również bakterie (odporne na działanie niskich temperatur).
Zobacz też: Mrożenie szpinaku – Jak mrozić szpinak?
Czy można mrozić biały ser?
Chociaż mrożenie sera białego to czynność całkowicie dopuszczalna i powszechna, dobrze jest w jej trakcie przestrzegać pewnych ram czasowych. Przyjmuje się, że twaróg powinien leżeć w zamrażarce nie dłużej niż dwa miesiące. Po upływie tego czasu powinniśmy go już koniecznie rozmrozić i zjeść, aby uniknąć jego zepsucia.
Wiele osób zastanawia się także nad nieco inną kwestią: czy można mrozić sernik? Doświadczeni kuchenni praktycy zapewniają, że ten typ ciasta wręcz idealnie znosi zabieg mrożenia. Ale pod jednym warunkiem: od wyjęcia go z piekarnika do umieszczenia w zamrażarce powinno minąć jak najmniej czasu. Najlepiej więc tuż po upieczeniu zadecydować, ile ciasta przeznaczamy do natychmiastowej konsumpcji, a jaką jego ilość zamrozimy.
Zobacz również: Mrożenie pieczarek – Czy można mrozić pieczarki?
Czy można mrozić twaróg w wiaderku?
Sery twarogowe sprzedawane w wiaderkach cechują się na ogół wysoką jakością i przystępną ceną – wiele osób decyduje się więc na ich zakup, planując przyrządzenie smakowitego deseru. Z reguły jednak nie udaje się nam zużyć całego opakowania za jednym podejściem. Po raz kolejny pojawia się ta sama wątpliwość: czy taki ser nadaje się do zamrożenia?
Tak, oczywiście. Jedyną przeszkodą może się ewentualnie okazać samo plastikowe opakowanie. Jeśli uznamy, że nie jest ono wystarczająco szczelne, warto zainwestować w hermetyczny pojemnik. Zyskamy dzięki niemu gwarancję dłuższego okresu świeżości naszego twarogu.
Zobacz też: Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Jak zamrozić twaróg?
Mrożenie twarogu jest czynnością łatwą i opłacalną. Zapobiegamy dzięki niej marnowaniu jedzenia, a zarazem przedłużamy jego datę przydatności do spożycia. Aby to wszystko było możliwe, należy pamiętać wyłącznie o kilku kluczowych zasadach. Składa się na nie:
- odpowiednie opakowanie – w postaci specjalnych pojemników do przechowywania żywności albo woreczków foliowych z wygodnym i szczelnym zamknięciem,
- umieszczenie na pojemniku bądź woreczku informacji o jego zawartości wraz z datą zamrożenia,
- zamrażanie wyłącznie produktu schłodzonego już wcześniej w lodówce (nie mrozimy twarogu będącego w temperaturze pokojowej!),
- przechowywanie sera w zamrażalniku maksymalnie przez okres 2 miesięcy.
Odpowiedź na pytanie, czy można mrozić twaróg, jest zatem zdecydowanie pozytywna – cała sztuka polega wyłącznie na trzymaniu się kilku przedstawionych powyżej wskazówek.
Zobacz również: Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?
Rodzice pytają, czy można mrozić twaróg
Czy sernik można zamrozić?
Jak najbardziej! Sernik należy akurat do tych ciast, które najlepiej znoszą zabieg mrożenia. Trzeba tylko pamiętać o tym, żeby nie mrozić sernika z galaretką – ona bowiem w wyniku działania niskich temperatur traci smak i konsystencję.
Jak zamrozić sernik?
Mrożenie sernika najlepiej będzie przeprowadzić tuż po jego upieczeniu – warto od razu zadać sobie pytanie, ile ciasta zdołamy zjeść natychmiast, a ile zamrozimy. Deser przekładamy do pojemnika albo owijamy w folię aluminiową (aczkolwiek w tym drugim wypadku należy to zrobić dopiero po zamrożeniu sernika, aby folia się do niego nie przyklejała). Nie zapominajmy też o tym, że sernik może pozostawać w zamrażalniku maksymalnie przez 3 miesiące.
Sprawdź: Rozmrażanie chleba – jak rozmrozić chleb w mikrofalówce lub piekarniku?
Czy można zamrozić ser z wiaderka?
Tak. Jeśli obawiamy się, że samo wiaderko po otwarciu jest za mało szczelne, powinniśmy przełożyć ser do innego opakowania.
Czy pierogi z serem można mrozić?
Można – i to zarówno w wersji gotowanej, jak i surowej. Pierogi powinno się mrozić na tacce, najlepiej aluminiowej (dzięki temu nie będą się do niej przyklejały). Układamy je na niej w odpowiednich odstępach, aby uniknąć ich przywierania do siebie.