Czy można mrozić twaróg? Jak zamrozić twaróg?

Czy można mrozić twaróg – takie pytanie zadajemy sobie w sytuacji, gdy nie bardzo wiemy, co zrobić z niewykorzystanym do końca produktem. Zamrożenie go wydaje się pomysłem sensownym, ale skądinąd wiadomo przecież, że nie każdy typ pokarmu dobrze znosi ów zabieg. Jak zatem postąpić z białym serem? Możemy wstawić go do zamrażalnika czy nie?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Twaróg można zamrozić w pojemniku do przechowywania żywności albo w woreczkach foliowych.
  • Przed umieszczeniem w zamrażalniku powinien zostać schłodzony w lodówce.
  • Okres jego przechowywania wynosi maksymalnie 2 miesiące.

Czy można mrozić twaróg?

Odpowiedź na pytanie zawarte w tytule jest na szczęście twierdząca: tak, istnieje możliwość mrożenia twarogu. Nie powinien na tym ucierpieć ani jego smak, ani konsystencja – o ile oczywiście nie pozostawimy twarogu w zamrażarce zbyt długo. Dla jeszcze większego komfortu możemy założyć, że wykorzystamy rozmrożony biały ser do przygotowania potraw na ciepło (klusek, pierogów, zapiekanek). Obróbka termiczna sprawi, że ewentualne zmiany smaku wynikające z wcześniejszego zamrożenia produktu okażą się zupełnie niewyczuwalne.

Najważniejszą zasadą obowiązującą podczas mrożenia twarogu jest ta, że musi on pozostawać w miarę świeży jeszcze przed zamrożeniem. Taki sam standard obowiązuje nas zresztą w przypadku wszystkich artykułów spożywczych: w zamrażalniku umieszczamy wyłącznie jedzenie niedawno napoczęte. Dlaczego? Po rozmrożeniu każda rzecz psuje się znacznie szybciej, namnażają się w niej również bakterie (odporne na działanie niskich temperatur). 

Zobacz też: Mrożenie szpinaku – Jak mrozić szpinak?

Czy można mrozić biały ser?

Chociaż mrożenie sera białego to czynność całkowicie dopuszczalna i powszechna, dobrze jest w jej trakcie przestrzegać pewnych ram czasowych. Przyjmuje się, że twaróg powinien leżeć w zamrażarce nie dłużej niż dwa miesiące. Po upływie tego czasu powinniśmy go już koniecznie rozmrozić i zjeść, aby uniknąć jego zepsucia.

Wiele osób zastanawia się także nad nieco inną kwestią: czy można mrozić sernik? Doświadczeni kuchenni praktycy zapewniają, że ten typ ciasta wręcz idealnie znosi zabieg mrożenia. Ale pod jednym warunkiem: od wyjęcia go z piekarnika do umieszczenia w zamrażarce powinno minąć jak najmniej czasu. Najlepiej więc tuż po upieczeniu zadecydować, ile ciasta przeznaczamy do natychmiastowej konsumpcji, a jaką jego ilość zamrozimy.

Zobacz również: Mrożenie pieczarek – Czy można mrozić pieczarki?

Czy można mrozić twaróg w wiaderku?

Sery twarogowe sprzedawane w wiaderkach cechują się na ogół wysoką jakością i przystępną ceną – wiele osób decyduje się więc na ich zakup, planując przyrządzenie smakowitego deseru. Z reguły jednak nie udaje się nam zużyć całego opakowania za jednym podejściem. Po raz kolejny pojawia się ta sama wątpliwość: czy taki ser nadaje się do zamrożenia?

Tak, oczywiście. Jedyną przeszkodą może się ewentualnie okazać samo plastikowe opakowanie. Jeśli uznamy, że nie jest ono wystarczająco szczelne, warto zainwestować w hermetyczny pojemnik. Zyskamy dzięki niemu gwarancję dłuższego okresu świeżości naszego twarogu.

Zobacz też: Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?

Jak zamrozić twaróg?

Mrożenie twarogu jest czynnością łatwą i opłacalną. Zapobiegamy dzięki niej marnowaniu jedzenia, a zarazem przedłużamy jego datę przydatności do spożycia. Aby to wszystko było możliwe, należy pamiętać wyłącznie o kilku kluczowych zasadach. Składa się na nie:

  • odpowiednie opakowanie – w postaci specjalnych pojemników do przechowywania żywności albo woreczków foliowych z wygodnym i szczelnym zamknięciem,
  • umieszczenie na pojemniku bądź woreczku informacji o jego zawartości wraz z datą zamrożenia,
  • zamrażanie wyłącznie produktu schłodzonego już wcześniej w lodówce (nie mrozimy twarogu będącego w temperaturze pokojowej!),
  • przechowywanie sera w zamrażalniku maksymalnie przez okres 2 miesięcy.

Odpowiedź na pytanie, czy można mrozić twaróg, jest zatem zdecydowanie pozytywna – cała sztuka polega wyłącznie na trzymaniu się kilku przedstawionych powyżej wskazówek.

Zobacz również: Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?

Rodzice pytają, czy można mrozić twaróg

Czy sernik można zamrozić?

Jak najbardziej! Sernik należy akurat do tych ciast, które najlepiej znoszą zabieg mrożenia. Trzeba tylko pamiętać o tym, żeby nie mrozić sernika z galaretką – ona bowiem w wyniku działania niskich temperatur traci smak i konsystencję.

Jak zamrozić sernik?

Mrożenie sernika najlepiej będzie przeprowadzić tuż po jego upieczeniu – warto od razu zadać sobie pytanie, ile ciasta zdołamy zjeść natychmiast, a ile zamrozimy. Deser przekładamy do pojemnika albo owijamy w folię aluminiową (aczkolwiek w tym drugim wypadku należy to zrobić dopiero po zamrożeniu sernika, aby folia się do niego nie przyklejała). Nie zapominajmy też o tym, że sernik może pozostawać w zamrażalniku maksymalnie przez 3 miesiące.

Sprawdź: Rozmrażanie chleba – jak rozmrozić chleb w mikrofalówce lub piekarniku?

Czy można zamrozić ser z wiaderka?

Tak. Jeśli obawiamy się, że samo wiaderko po otwarciu jest za mało szczelne, powinniśmy przełożyć ser do innego opakowania.

Czy pierogi z serem można mrozić?

Można – i to zarówno w wersji gotowanej, jak i surowej. Pierogi powinno się mrozić na tacce, najlepiej aluminiowej (dzięki temu nie będą się do niej przyklejały). Układamy je na niej w odpowiednich odstępach, aby uniknąć ich przywierania do siebie.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Czym zastąpić ocet balsamiczny?

Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Dlaczego domowy chleb się kruszy?

Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Ile ml ma łyżka i łyżeczka?

Ile ml ma łyżka, a ile ml ma łyżeczka? To informacje niezwykle przydatne na przykład w procesie gotowania, kiedy chcemy dodać konkretną ilość danej rzeczy do masy na ciasto czy...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Tłuszcz do smażenia pączków/faworków

Jaki tłuszcz do smażenia pączków/faworków sprawdzi się najlepiej? Obecnie do przygotowania tłustoczwartkowych smakołyków najczęściej używany jest olej roślinny, przede wszystkim rzepakowy. warto jednak wiedzieć, że nie jest to jedyna dostępna...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka, Przepisy Kulinarne

Dieta przy biegunce u dzieci

Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Zupy – mrożenie i pasteryzacja

Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie...

Czytaj dalej →
Ważne Okazje

Tłusty Czwartek – cytaty

Jeśli chodzi o Tłusty Czwartek, cytaty o pączkach bywają chętnie wyszukiwane i wykorzystywane na przykład do przesyłania okazjonalnych życzeń. Pączki to wyroby cukiernicze w kształcie lekko spłaszczonej kuli, wyrabiane z...

Czytaj dalej →
Rozrywka

VLOG#3: LABA Festiwal w Jazdowie

[fwdsevp preset_id=”9″ video_path=”{source:’https://www.youtube.com/watch?v=OEuzJ2BDIjM’, label:’label’, videoType:’normal’}” start_at_video=”1″ playback_rate_speed=”1″ poster_path=”https://www.rodzice.pl/wp-content/uploads/2018/05/laba-vlog2.jpg”] Czy można dobrze się bawić robiąc “nic”? Oczywiście, że tak. Wystarczy mieć wyobraźnię dziecka i znaleźć się w miejscu, które sprawia, że...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general