Mrożenie szpinaku – Jak mrozić szpinak?

Rozmyślając o nadchodzącym okresie zimowym, wiele osób zastanawia się, jak mrozić szpinak (i czy to w ogóle wskazane). Owa czynność jest na szczęście znacznie łatwiejsza niż mogłoby się wydawać, a ponadto niezwykle skuteczna. Po prawidłowym zamrożeniu szpinak można przechowywać przez długi czas, bez szkody dla jego walorów smakowych.

Czy świeży szpinak można mrozić?

Szpinak to roślina o rozmaitych zastosowaniach. Niektórzy dodają go z upodobaniem do naleśników czy sałatek, inni przygotowują na jego bazie smakowite i zdrowe koktajle. W sezonie letnim nie ma żadnego problemu z dostępnością szpinaku świeżego. Rodzi się natomiast pytanie o jego obecność na naszych stołach zimą. Czy roślina ta nadaje się do zamrożenia?

Oczywiście, że tak! Mrożenie liści szpinaku nie jest ani skomplikowane, ani kosztowne. Wymaga od nas jedynie przestrzegania kilku podstawowych zasad, dzięki którym zimowe potrawy nie będą w niczym ustępowały swoim odpowiednikom serwowanym w lecie.

Zobacz też: Mrożenie pieczarek – Czy można mrozić pieczarki?

Jak mrozić szpinak na zimę?

Większość warzyw przed umieszczeniem w zamrażarce powinno się poddać tzw. blanszowaniu. W przypadku szpinaku zabieg ten jest szczególnie zalecany, ponieważ pozwala pozbyć się charakterystycznej goryczki. Blanszowanie polega na zanurzeniu roślin we wrzątku, a następnie przepłukaniu ich w zimnej wodzie. Dzięki temu warzywa zachowują na dłużej swój pierwotny kolor, a także smak i aromat.

Kluczową sprawą podczas blanszowania jest to, że konkretne rośliny powinny przebywać w wodzie (zarówno wrzącej, jak i zimnej) przez ściśle określony czas. Dla szpinaku będą to dokładnie 3 minuty – właśnie tyle potrzeba, aby wydobyć z niego wszystko, co najlepsze i najcenniejsze. Wypada również oczywiście pamiętać o tym, aby jeszcze przed blanszowaniem dokładnie umyć wszystkie liście w celu usunięcia potencjalnych zanieczyszczeń.

Po blanszowaniu należy pozwolić szpinakowi całkowicie ostygnąć. Następnie będziemy musieli zdecydować, jak mrozić szpinak – bo nie jest to wcale aż tak oczywiste. Mamy tu do wyboru dwie możliwości:

  • zamrozić całe liście,
  • przechowywać szpinak w formie purée.

Obie powyższe opcje okażą się szybkie i bezproblemowe. Wszystko zależy zatem od naszych upodobań i możliwości sprzętowych (blender).

Zobacz również: Rozmrażanie chleba – jak rozmrozić chleb w mikrofalówce lub piekarniku?

Jak zamrozić świeży szpinak?

Decydując się na mrożenie świeżego szpinaku w całych liściach, należy je starannie umyć, zblanszować i odkroić niechciane ogonki. Później wkładamy po prostu niewielkie porcje do woreczków i umieszczamy w zamrażarce. Jeśli zaś planujemy wykorzystać szpinak do dań orientalnych, przed zamrożeniem warto go jeszcze poddusić na patelni z odrobiną oleju kokosowego i soli. 

Szpinak w postaci purée otrzymamy po zblendowaniu naszych liści na jednolitą masę. Rozdrobnione rośliny przekłada się do małych pojemniczków (jak np. foremki do lodów) i zamraża. 

Nigdy nie powinniśmy zapominać o tym, że po rozmrożeniu szpinaku nie wolno już ponownie mrozić. Należy go wykorzystać albo od razu, albo najpóźniej następnego dnia. Z kolei czas przechowywania prawidłowo zamrożonego szpinaku wynosi ok. 12 miesięcy (chociaż w praktyce ten okres bywa dłuższy – wiele zależy od wyjściowego stanu warzyw w trakcie mrożenia).

Sprawdź: Czy ciasto drożdżowe można mrozić?

Rodzice pytają, jak mrozić szpinak:

Jak przygotować szpinak do mrożenia?

Na początku starannie go myjemy – najlepiej każdy listek osobno. Później przechodzimy do blanszowania, czyli zanurzenia szpinaku najpierw we wrzącej, a następnie w lodowatej wodzie. Ostatni etap przed mrożeniem polega na podzieleniu liści na mniejsze porcje oraz podjęciu decyzji, czy chcemy je przechowywać w całości, czy też w formie purée.

Zobacz też: Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?

Jak przyrządzić szpinak mrożony z jajkiem?

Szpinak rozmrażamy pod przykryciem w rondelku z niewielką ilością masła. Zdejmujemy pokrywkę i smażymy szpinak, by pozbyć się nadmiaru wody. Wrzucamy wybrane dodatki, np. czosnek, suszone pomidory czy serek topiony. Podsmażamy. Następnie dodajemy jajko: albo surowe, albo ugotowane wcześniej na twardo. Dokładnie mieszamy. Możemy też zdjąć szpinak z ognia, wystudzić, dodać surowe jajko zmieszane z mąką i mlekiem, a następnie usmażyć na patelni omlet. 

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka

Czy dzieci powinny jeść gofry?

Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka, Przepisy Kulinarne

Dieta przy biegunce u dzieci

Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak posadzić rzeżuchę?

Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo