Mrożenie szpinaku – Jak mrozić szpinak?
Rozmyślając o nadchodzącym okresie zimowym, wiele osób zastanawia się, jak mrozić szpinak (i czy to w ogóle wskazane). Owa czynność jest na szczęście znacznie łatwiejsza niż mogłoby się wydawać, a ponadto niezwykle skuteczna. Po prawidłowym zamrożeniu szpinak można przechowywać przez długi czas, bez szkody dla jego walorów smakowych.
Czy świeży szpinak można mrozić?
Szpinak to roślina o rozmaitych zastosowaniach. Niektórzy dodają go z upodobaniem do naleśników czy sałatek, inni przygotowują na jego bazie smakowite i zdrowe koktajle. W sezonie letnim nie ma żadnego problemu z dostępnością szpinaku świeżego. Rodzi się natomiast pytanie o jego obecność na naszych stołach zimą. Czy roślina ta nadaje się do zamrożenia?
Oczywiście, że tak! Mrożenie liści szpinaku nie jest ani skomplikowane, ani kosztowne. Wymaga od nas jedynie przestrzegania kilku podstawowych zasad, dzięki którym zimowe potrawy nie będą w niczym ustępowały swoim odpowiednikom serwowanym w lecie.
Zobacz też: Mrożenie pieczarek – Czy można mrozić pieczarki?
Jak mrozić szpinak na zimę?
Większość warzyw przed umieszczeniem w zamrażarce powinno się poddać tzw. blanszowaniu. W przypadku szpinaku zabieg ten jest szczególnie zalecany, ponieważ pozwala pozbyć się charakterystycznej goryczki. Blanszowanie polega na zanurzeniu roślin we wrzątku, a następnie przepłukaniu ich w zimnej wodzie. Dzięki temu warzywa zachowują na dłużej swój pierwotny kolor, a także smak i aromat.
Kluczową sprawą podczas blanszowania jest to, że konkretne rośliny powinny przebywać w wodzie (zarówno wrzącej, jak i zimnej) przez ściśle określony czas. Dla szpinaku będą to dokładnie 3 minuty – właśnie tyle potrzeba, aby wydobyć z niego wszystko, co najlepsze i najcenniejsze. Wypada również oczywiście pamiętać o tym, aby jeszcze przed blanszowaniem dokładnie umyć wszystkie liście w celu usunięcia potencjalnych zanieczyszczeń.
Po blanszowaniu należy pozwolić szpinakowi całkowicie ostygnąć. Następnie będziemy musieli zdecydować, jak mrozić szpinak – bo nie jest to wcale aż tak oczywiste. Mamy tu do wyboru dwie możliwości:
- zamrozić całe liście,
- przechowywać szpinak w formie purée.
Obie powyższe opcje okażą się szybkie i bezproblemowe. Wszystko zależy zatem od naszych upodobań i możliwości sprzętowych (blender).
Zobacz również: Rozmrażanie chleba – jak rozmrozić chleb w mikrofalówce lub piekarniku?
Jak zamrozić świeży szpinak?
Decydując się na mrożenie świeżego szpinaku w całych liściach, należy je starannie umyć, zblanszować i odkroić niechciane ogonki. Później wkładamy po prostu niewielkie porcje do woreczków i umieszczamy w zamrażarce. Jeśli zaś planujemy wykorzystać szpinak do dań orientalnych, przed zamrożeniem warto go jeszcze poddusić na patelni z odrobiną oleju kokosowego i soli.
Szpinak w postaci purée otrzymamy po zblendowaniu naszych liści na jednolitą masę. Rozdrobnione rośliny przekłada się do małych pojemniczków (jak np. foremki do lodów) i zamraża.
Nigdy nie powinniśmy zapominać o tym, że po rozmrożeniu szpinaku nie wolno już ponownie mrozić. Należy go wykorzystać albo od razu, albo najpóźniej następnego dnia. Z kolei czas przechowywania prawidłowo zamrożonego szpinaku wynosi ok. 12 miesięcy (chociaż w praktyce ten okres bywa dłuższy – wiele zależy od wyjściowego stanu warzyw w trakcie mrożenia).
Sprawdź: Czy ciasto drożdżowe można mrozić?
Rodzice pytają, jak mrozić szpinak:
Jak przygotować szpinak do mrożenia?
Na początku starannie go myjemy – najlepiej każdy listek osobno. Później przechodzimy do blanszowania, czyli zanurzenia szpinaku najpierw we wrzącej, a następnie w lodowatej wodzie. Ostatni etap przed mrożeniem polega na podzieleniu liści na mniejsze porcje oraz podjęciu decyzji, czy chcemy je przechowywać w całości, czy też w formie purée.
Zobacz też: Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?
Jak przyrządzić szpinak mrożony z jajkiem?
Szpinak rozmrażamy pod przykryciem w rondelku z niewielką ilością masła. Zdejmujemy pokrywkę i smażymy szpinak, by pozbyć się nadmiaru wody. Wrzucamy wybrane dodatki, np. czosnek, suszone pomidory czy serek topiony. Podsmażamy. Następnie dodajemy jajko: albo surowe, albo ugotowane wcześniej na twardo. Dokładnie mieszamy. Możemy też zdjąć szpinak z ognia, wystudzić, dodać surowe jajko zmieszane z mąką i mlekiem, a następnie usmażyć na patelni omlet.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Odkrywaj historię i poznawaj świat. Oto najlepsze gry i zabawki edukacyjne na Dzień Dziecka
Najważniejsze lektury do matury 2024. Te 9 utworów musisz znać, jeśli marzysz o pozytywnym wyniku
Zabawki zręcznościowe na Dzień Dziecka. Odkryj gry i zabawki, które ćwiczą koncentrację i umiejętności motoryczne
Majówka w szkole 2024. Uczniów szkół średnich czeka wyjątkowo długi weekend. Ile będzie wolnego?
Bon turystyczny 2024. Czy 500 zł świadczenia wakacyjnego wróci w tym roku? Jest konkretny komentarz ministra
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Porady Kulinarne
- Mrożenie szpinaku – Jak mrozić szpinak?
Z termoobiegiem czy bez – jak ustawiać piekarnik w zależności od potrawy
Z termoobiegiem czy bez – wiele osób zadaje sobie z pewnością takie pytanie przed włączeniem piekarnika. Funkcja termoobiegu w większości przypadków usprawnia i ułatwia proces pieczenia, czasami jednak bywa niewskazana....
Czytaj dalej →Czy dzieci powinny jeść gofry?
Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież...
Czytaj dalej →Czym zakwasić żurek? Sprawdź, co dodać do żurku żeby był bardziej kwaśny?
Czym zastąpić zakwas do żurku? Wiele osób jest zdania, że zupa przygotowana bez tradycyjnego zakwasu to już nie żurek. Zdarza się jednak, że nie mamy pod ręką tego składnika, a...
Czytaj dalej →Nadzienie do pączków
Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...
Czytaj dalej →Niedopieczone potrawy – Czy można dopiec ciasto, chleb, pasztet?
Wiele osób zna z własnych doświadczeń niedopieczone potrawy – czy można dopiec ciasto, chleb, pasztet? Wiele godzin spędzonych w kuchni na żmudnym przygotowywaniu jakiegoś dania i efekt w postaci niedopieczonego...
Czytaj dalej →Jak wyjąć babkę z formy? Co zrobić gdy babka nie chce wyjść z formy?
Wiedza o tym, jak wyjąć babkę z formy, przyda się z pewnością każdej pani domu – zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Warto zatem poznać kilka trików, które pomogą nam obchodzić...
Czytaj dalej →Dieta przy biegunce u dzieci
Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...
Czytaj dalej →Pączki dobre na drugi dzień? Sprawdź, jak zachować świeżość ulubionych słodkości!
Pączki dobre na drugi dzień? To możliwe i szczególnie ważne, gdy zbliża się Tłusty Czwartek! Właśnie w ten dzień dozwolone jest objadanie się, a ulubionymi przysmakami są faworki oraz pączki....
Czytaj dalej →Przelicznik gramów na dekagramy: 1 dag ile to g? – Ile gramów to dekagram?
Ile gramów to dekagram? 1 dag ile to g? Takie pytania pojawiają się dość często, gdy przygotowujemy obiad zgodnie z przepisem zawartym w gazecie lub książce kucharskiej. Konwersja nie jest...
Czytaj dalej →Jak posadzić rzeżuchę?
Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...
Czytaj dalej →Jak zrobić sok z aronii żeby nie był cierpki? Poznaj sprawdzony sposób
Aronia to owoc wyjątkowo bogaty we różne rodzaje witamin i antyoksydantów, które neutralizują szkodliwe działanie bakterii, wirusów, a także wolnych rodników. Niestety owoce te nie są zbyt lubiane ze względu...
Czytaj dalej →Czy można zamrozić pączki? Pamiętaj o jednej ważnej kwestii!
Wiele osób zastanawia się czy można zamrozić pączki? To przysmak, który dość często pojawia się na naszych stołach – zwłaszcza w Tłusty Czwartek, gdy chwalimy się nawet między sobą ile...
Czytaj dalej →Przechowywanie imbiru – jak przechowywać imbir?
Jak przechowywać imbir – taka wątpliwość staje się udziałem niemal każdego, kto po raz pierwszy używa we własnej kuchni tej nieco tajemniczej rośliny. Na szczęście, istnieje kilka prostych i sprawdzonych...
Czytaj dalej →Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?
Śledzie to ryba wyjątkowo popularna w Polsce. Chociaż kojarzą się głównie ze świętami Bożego Narodzenia, ze względu na bogate wartości odżywcze warto wprowadzić je również do codziennej diety. Jedną z...
Czytaj dalej →Pieczenie pasztetu. W jakiej temperaturze i jak długo piec pasztet?
Pieczenie pasztetu stało się już wielkanocną tradycją. Nie od dziś wiadomo, że specjały przyrządzone w zaciszu własnej kuchni smakują lepiej niż te, które kupimy w sklepie, a pasztet nie stanowi...
Czytaj dalej →- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem