Ile może stać żurek w lodówce? Podpowiadamy, jak przechowywać żurek

Ile może stać żurek? – to pytanie zadaje sobie wiele osób, gdy zbliżają się Święta Wielkanocne. Żur jest tradycyjną polską zupą, przygotowywaną w naszych domach dość często, ale jednocześnie przez lata stał się także nieodzownym elementem i niemal symbolem Wielkanocy. Większość z nas nie wyobraża sobie niedzielnego śniadania bez smaku żurku z dodatkiem białej kiełbasy. Ponieważ jednak dobry żurek wymaga czasu na przygotowanie, dużo osób gotuje go z wyprzedzeniem, np. w piątek. Ile dni może stać żur, żeby zachował świeżość, jak wygląda ewentualna pasteryzacja żurku i czy żurek można mrozić? 

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Żurek może stać 2-3 dni w lodówce. Wkładamy go do niej po ostygnięciu.
  • Żurek zamrożony bez ziemniaków, jajek i kiełbasy można przechowywać w zamrażalniku do 2 miesięcy.
  • Żurek po pasteryzacji (zawekowany) nadaje się do spożycia do 3 miesięcy. Lepiej jednak nie zwlekać aż tak długo.

Czy żurek można wekować?

Żur to popularna zupa, znana w kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej. Wekowanie jest metodą pasteryzacji, pozwalającą na dłuższe przechowywanie produktów żywnościowych. Chodzi tu o pasteryzowanie produktów już ugotowanych. Wiele osób zastanawia się czy wekowanie żurku to dobry pomysł. Teoretycznie wekowanie zup ze śmietaną nie jest dobrym pomysłem. Obecność czy to śmietany, czy też mleka lub jogurtu w zupie sprawia, że nie są one zdatne do wekowania. Lepiej dodać je do zupy już po odkręceniu słoika, a wekować bez ich dodatku. Niestety, wekowanie żurku z dodatkami nie jest dobrym pomysłem. Jeśli ktoś chce go zawekować, lepiej do tego użyć samej nalewki, choć część osób twierdzi, że żurku w ogóle nie powinno się wekować. 

Sprawdź: Kiedy się je żurek wielkanocny?

Jak zawekować żurek?

Czy można zawekować żurek? Część osób twierdzi, że nie jest to dobry pomysł, ale część uważa, że wekowanie żurku to idealny sposób na przedłużenie jego zdatności do spożycia. Do wyparzonych, ciepłych jeszcze słoików wlewa się gorącą zupę, zostawiając nieco miejsca między nią a pokrywką (około 2-3 centymetry). Następnie należy dokładnie wytrzeć brzegi słoika, upewniając się iż są czyste i dokładnie zakręcić zakrętki. 

Tak zabezpieczone słoiki umieszcza się w dużym garnku (jego dno trzeba wyłożyć ściereczką). Następnie słoiki zalewa się wodą do wysokości 3/4 i włącza kuchenkę, żeby całość się zagotowała. W gotującej wodzie słoiki powinny przebywać przez 20 minut. Później trzeba je wyjąć i odwrócić do góry dnem by sprawdzić czy są szczelne. Przykrywa się je ściereczką i czeka by ostygły. Później można je już trzymać w normalnej pozycji. Taki pasteryzowany żur w słoiku zdatny jest do użytku nawet do 3 miesięcy.

Zobacz też: Czym zastąpić zakwas do żurku? Podpowiadamy, jak zakwasić żurek

Ile żurek może stać w lodówce?

Jak długo można przechowywać żurek w lodówce? Optymalny czas to 2-3 dni. Żur na drugi dzień na pewno będzie jeszcze dobry – tak samo smaczny i pożywny jak w dzień ugotowania. Można swobodnie zjeść go również na 3 dzień. W sprzyjających warunkach być może także na 4 dzień po ugotowaniu żurek będzie nadawał się do spożycia, jednak dla bezpieczeństwa warto zakładać raczej czas 2-3 dni. 

Sprawdź: Jak wlewać zakwas do żurku?

Czy żurek można mrozić?

Mrożenie żurku to świetny sposób na przedłużenie jego zdatności do spożycia. Zupę można mrozić w zamkniętych pojemnikach. Trzeba jednak pamiętać, że w ten sposób powinien być mrożony sam płyn, bez dodatków. Lepiej zatem wyjąć z niego kiełbasę czy inne mięso, a także jajka czy ziemniaki. Taka mrożona zupa jest zdatna do spożycia przez długi czas – nawet do 2 miesięcy. 

Zobacz również: Jak zagęścić żurek? Podpowiadamy, w jaki sposób i czym zagęścić zupę

Jak przechowywać żurek? W lodówce?

Żur można po ostygnięciu przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Można również go zamrozić w zamkniętym pojemniku – jest wówczas zdatny do spożycia do 2 miesięcy. Zarówno mrożenie, jak i pasteryzowanie powinno się jednak odbywać bez mięsa, jajek czy ziemniaków.

Sprawdź: Kiedy zakwas na żurek jest zepsuty? Podpowiadamy, jak sprawdzić czy zakwas jest dobry

Po czym poznać że żurek jest zepsuty?

Czy żur może się zepsuć? Może! Podobnie zresztą jak wszystkie produkty żywnościowe! Po czym poznać iż jest zepsuty? Najczęściej intensywnie i dziwnie pachnie. Mogą się też na nim pojawić dziwne bąbelki. Także zakwas na żurek może się zepsuć. Można to rozpoznać między innymi po nieprzyjemnym aromacie. 

Sprawdź: Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jak zamrozić sałatkę jarzynową?

Rodzice pytają, jak długo można przechowywać żurek w lodówce

Czy można zamrozić żurek z ziemniakami?

Zup raczej nie mrozi się z ziemniakami, ponieważ po prostu są one po rozmrożeniu niesmaczne. Żurek należy zatem mrozić bez ziemniaków i bez innych dodatków – jak jajka czy kiełbasa. 

Ile żurek może stać w lodówce?

Gotowy żur można trzymać w lodówce przez mniej więcej 2-3 dni. Jeśli jednak zdecydujemy się na mrożenie, przedłużymy jego świeżość nawet do 2 miesięcy.

Czy żurek można zamrozić?

Tak, zupę można bez problemu zamrozić, ale jest jeden warunek – trzeba ją odpowiednio przygotować. Przede wszystkim należy usunąć wszystkie pływające w niej dodatki – kiełbasę, jajko, kawałki mięsa oraz ziemniaki. Mrozić trzeba wyłącznie czysty wywar.

Czy żurek można ugotować dzień wcześniej?

Tak, zupę tę spokojnie możemy przygotować dzień wcześniej – przechowywana w lodówce zachowa świeżość przez 2-3 dni.

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Planowanie ślubu oraz wesela

Sala weselna

Sala weselna to jeden z podstawowych aspektów realizacji wesela. Od poszukiwań sali weselnej najlepiej jest zacząć planowanie uroczystości. Sala weselna a liczba gości Przede wszystkim na początku oszacujcie mniej więcej liczbę...

Czytaj dalej →
Fryzury Ślubne

Fryzura ślubna

Fryzura ślubna stanowi dopełnienie stylizacji ślubnej. Podpowiemy, jak ją wybrać… Fryzura ślubna to bardzo ważny element stylizacji. Musi nie tylko pasować do sukni, całej koncepcji wystroju, ale wpisać się w...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo