Ile może stać żurek? Podpowiadamy, ile czasu i jak przechowywać żurek

Ile może stać żurek? – wiele osób zadaje sobie to pytanie. Żur jest zupą przygotowywaną w polskiej kuchni dość często, przy czym uważany jest również za nieodłączny element Wielkanocy. Nie wyobrażamy sobie Wielkiej Niedzieli bez żurku na świątecznym śniadaniu. W związku z tym jest jednak gotowany w większej ilości. Sporo osób chciałoby go przygotować wcześniej. Zastanawiają się jednak ile dni może stać żur, jak wygląda ewentualna pasteryzacja żurku i czy żurek można mrozić? 

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Żurek może stać 2-3 dni w lodówce. Wkładamy go do niej po ostygnięciu.
  • Żurek zamrożony bez ziemniaków, jajek i kiełbasy można przechowywać w zamrażalniku do 2 miesięcy.
  • Żurek po pasteryzacji (zawekowany) nadaje się do spożycia do 3 miesięcy. Lepiej jednak nie zwlekać aż tak długo.

Czy żurek można wekować?

Żur to popularna zupa, znana w kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej. Wekowanie jest metodą pasteryzacji, pozwalającą na dłuższe przechowywanie produktów żywnościowych. Chodzi tu o pasteryzowanie produktów już ugotowanych. Wiele osób zastanawia się czy wekowanie żurku to dobry pomysł. Teoretycznie wekowanie zup ze śmietaną nie jest dobrym pomysłem. Obecność czy to śmietany, czy też mleka lub jogurtu w zupie sprawia, że nie są one zdatne do wekowania. Lepiej dodać je do zupy już po odkręceniu słoika, a wekować bez ich dodatku. Niestety, wekowanie żurku z dodatkami nie jest dobrym pomysłem. Jeśli ktoś chce go zawekować, lepiej do tego użyć samej nalewki, choć część osób twierdzi, że żurku w ogóle nie powinno się wekować. 

Sprawdź: Kiedy się je żurek wielkanocny?

Jak zawekować żurek?

Czy można zawekować żurek? Część osób twierdzi, że nie jest to dobry pomysł, ale część uważa, że wekowanie żurku to idealny sposób na przedłużenie jego zdatności do spożycia. Do wyparzonych, ciepłych jeszcze słoików wlewa się gorącą zupę, zostawiając nieco miejsca między nią a pokrywką (około 2-3 centymetry). Następnie należy dokładnie wytrzeć brzegi słoika, upewniając się iż są czyste i dokładnie zakręcić zakrętki. 

Tak zabezpieczone słoiki umieszcza się w dużym garnku (jego dno trzeba wyłożyć ściereczką). Następnie słoiki zalewa się wodą do wysokości 3/4 i włącza kuchenkę, żeby całość się zagotowała. W gotującej wodzie słoiki powinny przebywać przez 20 minut. Później trzeba je wyjąć i odwrócić do góry dnem by sprawdzić czy są szczelne. Przykrywa się je ściereczką i czeka by ostygły. Później można je już trzymać w normalnej pozycji. Taki pasteryzowany żur w słoiku zdatny jest do użytku nawet do 3 miesięcy.

Zobacz też: Czym zastąpić zakwas do żurku? Podpowiadamy, jak zakwasić żurek

Ile żurek może stać w lodówce?

Jak długo można przechowywać żurek w lodówce? Optymalny czas to 2-3 dni. Żur na drugi dzień na pewno będzie jeszcze dobry – tak samo smaczny i pożywny jak w dzień ugotowania. Można swobodnie zjeść go również na 3 dzień. W sprzyjających warunkach być może także na 4 dzień po ugotowaniu żurek będzie nadawał się do spożycia, jednak dla bezpieczeństwa warto zakładać raczej czas 2-3 dni. 

Sprawdź: Jak wlewać zakwas do żurku?

Czy można mrozić żur?

Mrożenie żurku to świetny sposób na przedłużenie jego zdatności do spożycia. Zupę można mrozić w zamkniętych pojemnikach. Trzeba jednak pamiętać, że w ten sposób powinien być mrożony sam płyn, bez dodatków. Lepiej zatem wyjąć z niego kiełbasę czy inne mięso, a także jajka czy ziemniaki. Taka mrożona zupa jest zdatna do spożycia przez długi czas – nawet do 2 miesięcy. 

Zobacz również: Jak zagęścić żurek? Podpowiadamy, w jaki sposób i czym zagęścić żurek

Jak przechowywać żurek?

Żur można po ostygnięciu przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Można również go zamrozić w zamkniętym pojemniku – jest wówczas zdatny do spożycia do 2 miesięcy. Zarówno mrożenie, jak i pasteryzowanie powinno się jednak odbywać bez mięsa, jajek czy ziemniaków.

Sprawdź: Kiedy zakwas na żurek jest zepsuty? Podpowiadamy, jak sprawdzić czy zakwas na żurek jest dobry

Po czym poznać że żurek jest zepsuty?

Czy żur może się zepsuć? Może! Podobnie zresztą jak wszystkie produkty żywnościowe! Po czym poznać iż jest zepsuty? Najczęściej intensywnie i dziwnie pachnie. Mogą się też na nim pojawić dziwne bąbelki. Także zakwas na żurek może się zepsuć. Można to rozpoznać między innymi po nieprzyjemnym aromacie. 

Rodzice pytają:

Czy można zamrozić żurek z ziemniakami?

Zup raczej nie mrozi się z ziemniakami, ponieważ po prostu są one po rozmrożeniu niesmaczne. Żurek należy zatem mrozić bez ziemniaków i bez innych dodatków – jak jajka czy kiełbasa. 

Zobacz też:

Dodaj komentarz

Wielkanoc

3 pomysły na Pisanki Wielkanocne [wzory]

Pisanki są znacznie starsze niż chrześcijaństwo. Zwyczaj malowania jajek znany był już za czasów cesarstwa rzymskiego. Co ciekawe sposoby ich barwienia nie zmieniły się od stuleci. Oczywiście coraz częściej sięgamy...

Czytaj dalej →
Wielkanoc

Kiedy się je żurek wielkanocny?

Wiele osób zastanawia się kiedy się je żurek wielkanocny? Osoby te zastanawiają się też jak podać żurek wielkanocny, by był pyszny i smakował wszystkim uczestnikom świątecznego śniadania. Jest to niewątpliwie...

Czytaj dalej →
Wielkanoc

Robótki ręczne: Girlanda i zajączki wielkanocne

Wielkanoc to magiczny czas, który pozwala nie tylko na wspólne, rodzinne spędzenie czasu przy wielkanocnym śniadaniu. To również możliwość nawiązania większych więzi rodzinnych przy wspólnym tworzeniu dekoracji świątecznych. Wielkanocne robótki...

Czytaj dalej →
Co jeść w ciąży?, Co jeść podczas karmienia piersią?

Siemię lniane w ciąży i podczas karmienia piersią

Siemię lniane od stuleci jest wykorzystywane w medycynie naturalnej ze względu na ogrom pozytywnych właściwości zdrowotnych. Do dzisiaj bardzo często jest rekomendowane przez lekarzy jako część kuracji leczniczej. Siemię lniane...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general