Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w cieście? Podpowiadamy, co można dodać zamiast mąki ziemniaczanej do ciasta

Mąka ziemniaczana kojarzy się nam przede wszystkim z sosami i daniami wytrawnymi, nie można jednak zapominać, że jest też cennym składnikiem wielu domowych deserów – ciast, budyniu i kisielu. Zdarza się jednak, że już po rozgrzaniu piekarnika okazuje się, że pechowo zabrakło nam tego składnika. Co robić w takiej sytuacji? Nie obejdzie się bez nerwowej wyprawy na zakupy? Niekoniecznie. Na całe szczęście istnieje kilka alternatyw, które pozwalają zastąpić mąkę ziemniaczaną bez istotnej zmiany konsystencji wypieków. 

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Zamiast mąki ziemniaczanej do ciasta można dać: budyń, kisiel, skrobie ziemniaczaną lub mąkę tortową.
  • Do ciasta zamiast mąki ziemniaczanej można dać również ugotowane w mundurkach, ostudzone a następnie zmielone ziemniaki.

Mówiąc o najbardziej uniwersalnych ze wszystkich kuchennych produktów, wiele osób z całą pewnością wskaże na mąkę ziemniaczaną. Nie bez przyczyny. To jeden z najistotniejszych składników w kuchni śląskiej. To właśnie mąka ziemniaczana odpowiada za niepowtarzalną konsystencję wyśmienitych klusek, serwowanych w towarzystwie rolady i modrej kapusty. Mąka ziemniaczana niezwykle skutecznie zagęszcza też dania płynne i półpłynne. Nie można jednak zapominać, że ten składnik znajduje się też w przepisach na doskonałe wypieki i inne desery.

Co daje mąka ziemniaczana w cieście?

Mąka ziemniaczana do ciasta figuruje w wielu przepisach. Dlaczego? Niektórzy twierdzą, że dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że ciasto jest przyjemnie wilgotne i dłużej utrzymuje świeżość. Inni wskazują na fakt, że dzięki zawartości mąki ziemniaczanej, ciast staje się przyjemnie puszyste i lekkie. Każdy ma trochę racji.

Głównymi makroskładnikami każdej mąki są węglowodany i proteiny. Te drugie występują w formie glutenu. To właśnie ten składnik odpowiada za “gumowatość” oraz ciężar ciasta, więc sprawia, że jest ono możliwe do wyrobienia. Rzecz w tym, że te właściwości nie są do końca pożądane w ciastach, które z założenia mają być lekkie i delikatne. Dlatego właśnie, do ciasta dodaje się mąkę ziemniaczaną, która jest produktem bezglutenowym

Zobacz też: Jak upiec idealny chleb? Sprawdzone porady kulinarne dotyczące pieczenia chleba

Mąka ziemniaczana a skrobia

Warto podkreślić, że pojęcia skrobia i mąka ziemniaczana nie są tożsame. Pierwszy z wymienionych produktów  powstaje z ugotowanych i w całości mielonych ziemniaków. Finalny produkt ma lekko żółty kolor. Skrobia ziemniaczana powstaje natomiast z bulw pędowych – po rozdrobnieniu ziemniaków, skrobia jest wypłukiwana, a finalny produkt to biały proszek. 

Mąka pszenna zamiast ziemniaczanej

Czy mąka pszenna sprawdzi się zamiast mąki ziemniaczanej? Nie w przypadku ciast. Oczywiście, wiele przepisów uwzględnia mąkę pszenną, ale zawsze występuje ona w towarzystwie ziemniaczanej. Jeżeli dodamy wyłącznie odmianę pszenną, wypiek będzie ciężki i gumowaty. 

Sprawdź: Czy ciasto drożdżowe można mrozić?

Co zamiast mąki ziemniaczanej do ciasta?

Jeżeli nie mąkę pszenną, to co użyć zamiast mąki ziemniaczanej do wypieku domowych ciast? Szukając alternatywy, należy sięgnąć po produkty o zbliżonych właściwościach, które nadadzą ciastu lekką i puszystą strukturę.

Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w babce?

W przypadku tradycyjnej babki piaskowej, dobrym zamiennikiem dla mąki ziemniaczanej będzie mąka tortowa lub budyń w proszku. Drugi z wymienionych składników bazuje na mące ziemniaczanej, więc nie trzeba martwić się o jego właściwości.

Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną do bezy?

Beza to niezwykle lekkie ciasto, otoczone przyjemnie chrupką skorupką. Aby utrzymać ten efekt, mączka ziemniaczana może być zastąpiona skrobią kukurydzianą lub skrobią ziemniaczaną.

Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w serniku?

W przypadku domowego sernika, dobrze sprawdzi się budyń zamiast mąki ziemniaczanej. Kolejna alternatywa to zmielone ziemniaki, wcześniej ugotowane w mundurkach i ostudzone.

Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w biszkopcie?

Zamiast mąki ziemniaczanej w biszkopcie, śmiało możemy użyć mąkę tortową. Ciasto będzie wówczas nieco bardziej elastyczne. 

Co zamiast mąki ziemniaczanej do szarlotki?

Mąka ziemniaczana w szarlotce służy przede wszystkim zagęszczeniu jabłek. Alternatywa? Doskonale sprawdzi się kisiel.

Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w budyniu?

W przypadku budyniu, trudno o alternatywę dla mąki ziemniaczanej. Można przygotować ją domowym sposobem, mieląc ziemniaki ugotowane w mundurkach.

Co zamiast mąki ziemniaczanej do kisielu?

Jak wyżej. Aby kisiel uzyskał właściwą konsystencję, trzeba sięgnąć po mąkę ziemniaczaną.

Zobacz też: Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?

Rodzice pytają o zastępstwo dla mąki ziemniaczanej w cieście

Co zamiast mąki ziemniaczanej?

Alternatywą dla mąki ziemniaczanej mogą być inne rodzaje – pszenna, ryżowa, orkiszowa albo kukurydziana. Nie można zapominać, że dobry zamiennik mąki ziemniaczanej to skrobia ziemniaczana. 

Dowiedz się: Czy ciasto drożdżowe można mrozić?

Czy zamiast maki ziemniaczanej można dodać budyń?

Tak. Mąka ziemniaczana jest głównym składnikiem budyniu. Dodanie go do domowych wypieków jest więc bardzo dobrym pomysłem.

Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w serniku?

Jako zamiennik mąki ziemniaczanej w serniku, doskonale sprawdzi się budyń. Inna alternatywa – gotujemy kilka ziemniaków w mundurkach, a następnie mielimy je. 70 g mielonych ziemniaków odpowiada jednej łyżce mąki.

Zobacz też: Jak wyjąć babkę z formy?

Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w kluskach śląskich?

W tym przypadku, dobrym zastępstwem będzie skrobia kukurydziana lub mąka z tapioki. Należy jednak pamiętać, że finalny efekt będzie nieco inny niż ten, który zapewnia oryginalny przepis.

Sprawdź: Jaka to kwaśna śmietana? Jak ją zrobić i czym zastąpić?

Dodaj komentarz

Wielkanoc

3 pomysły na Pisanki Wielkanocne [wzory]

Pisanki są znacznie starsze niż chrześcijaństwo. Zwyczaj malowania jajek znany był już za czasów cesarstwa rzymskiego. Co ciekawe sposoby ich barwienia nie zmieniły się od stuleci. Oczywiście coraz częściej sięgamy...

Czytaj dalej →
Wielkanoc

Kiedy się je żurek wielkanocny?

Wiele osób zastanawia się kiedy się je żurek wielkanocny? Osoby te zastanawiają się też jak podać żurek wielkanocny, by był pyszny i smakował wszystkim uczestnikom świątecznego śniadania. Jest to niewątpliwie...

Czytaj dalej →
Sukienki na wesele, Sukienki na wesele

Sukienki XXL na wesele

Sukienki XXL rządzą się swoimi własnymi prawami. Odpowiednio dobrana kreacja sprawi, że będziesz wyglądać olśniewająco! Sukienki na wesele dla puszystych Wiele marek odzieżowych zdaje się nie zauważać, że nie wszystkie...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general