Czym zastąpić zakwas do żurku? Wiele osób jest zdania, że zupa przygotowana bez tradycyjnego zakwasu to już nie żurek. Zdarza się jednak, że nie mamy pod ręką tego składnika, a chęć na pyszną, kwaśną zupę nie daje nam spokoju. Bez obaw, zakwas można zastąpić. Czym zakwasić żurek?
Jak zakwasić żurek?
Najpopularniejszą alternatywą dla zakwasu na żurek jest zakwas z ogórków kiszonych. Do 1/2 litra wywaru należy dodać 250 ml zakwasu z ogórków. Finalny smak nie będzie identyczny, jak smak oryginalnego żurku na zakwasie, ale bez wątpienia uzyskamy ciekawy efekt.
Inna opcja, to ocet winny. Dla uzyskania pożądanej kwaśności wystarczy dodać 2 łyżki octu do wywaru (proporcja na 1-1,5 l).
Nie przepadasz za smakiem octu? Nic straconego. Idealną kwaśność uzyskasz dodając łyżeczkę kwasku cytrynowego lub sok z połowy cytryny.
Zobacz też: Jak zagęścić żurek? [podpowiadamy w jaki sposób i czym zagęścić żurek]
Co zrobić, żeby żurek był kwaśniejszy – czym zakwasić żurek?
Zdarza się, że ugotowany żurek nie jest wystarczająco kwaskowy. Co zrobić w takiej sytuacji?
Co dodać do żurku żeby był bardziej kwaśny – jak zakwasić żurek bez zakwasu?
Żurek bez problemu zakwasimy sokiem z cytryny, ale uwaga – żeby nie przesadzić, na początek warto dodać maksymalnie pół łyżeczki. Jeżeli zajdzie taka konieczność, można dodać kolejną porcję soku. Do zakwaszania już gotowej zupy, nie polecamy kwasku cytrynowego. W tym przypadku, prawie na pewno uzyskasz zbyt kwaśny smak, który trudno będzie zneutralizować.
Czy można wykorzystać ocet zamiast zakwasu?
Skutecznym kołem ratunkowym okaże się też ocet (zwykły lub winny). Ponownie, zacznij od niewielkiej ilości, a jeżeli zajdzie taka potrzeba – dodaj kolejną porcję octu.
Sprawdź: Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?
Rodzice pytają o to czym zastąpić zakwas do żurku
Bez względu na to, czy żurek przygotowujesz na zakwasie, czy bez zakwasu, finalny efekt może być daleki od idealnego. Mało kwaśny żurek można ratować odrobiną octu winnego lub soku z cytryny, ale dobry efekt może dać też dodanie kwaśnej śmietany.
Jeżeli z przepisu chcesz wykluczyć zakwas do żurku, zastąp go zakwasem z ogórków kiszonych, sokiem z cytryny lub octem winnym.
Najlepiej spróbować dodać odrobinę kwasku cytrynowego lub świeżo wyciśniętego soku z cytryną.
Świetnie sprawdzi się kwasek cytrynowy lub świeżo wyciśnięty sok z cytryny, ocet zwyczajny lub winny.
Tak, za mało kwaśny żurek można zakwasić sokiem wyciśniętym z cytryn.
Zobacz też: Czy ciasto drożdżowe można mrozić?