Czym zastąpić zakwas do żurku? Podpowiadamy, jak zakwasić żurek

Czym zastąpić zakwas do żurku? Wiele osób jest zdania, że zupa przygotowana bez tradycyjnego zakwasu to już nie żurek. Zdarza się jednak, że nie mamy pod ręką tego składnika, a chęć na pyszną, kwaśną zupę nie daje nam spokoju. Bez obaw, zakwas można zastąpić. Czym zakwasić żurek?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Zakwas do żurku możemy zastąpić: zakwasem z ogórków kiszonych, łyżeczką kwasku cytrynowego lub sokiem z połowy cytryny.
  • Zakwas do żurku możemy zastąpić również octem zwykłym lub winnym oraz kwaśną śmietaną.

Czym zastąpić zakwas do żurku – jak zakwasić żurek?

Najpopularniejszą alternatywą dla zakwasu na żurek jest zakwas z ogórków kiszonych. Do 1/2 litra wywaru należy dodać 250 ml zakwasu z ogórków. Finalny smak nie będzie identyczny, jak smak oryginalnego żurku na zakwasie, ale bez wątpienia uzyskamy ciekawy efekt.

Inna opcja, to ocet winny. Dla uzyskania pożądanej kwaśności wystarczy dodać 2 łyżki octu do wywaru (proporcja na 1-1,5 l). 

Nie przepadasz za smakiem octu? Nic straconego. Idealną kwaśność uzyskasz dodając łyżeczkę kwasku cytrynowego lub sok z połowy cytryny.

Zobacz też: Jak zagęścić żurek? [podpowiadamy w jaki sposób i czym zagęścić żurek]

Co zrobić, żeby żurek był kwaśniejszy – czym zakwasić żurek?

Zdarza się, że ugotowany żurek nie jest wystarczająco kwaskowy. Co zrobić w takiej sytuacji?

Co dodać do żurku żeby był bardziej kwaśny – czy można zakwasić żurek cytryną?

Żurek bez problemu zakwasimy sokiem z cytryny, ale uwaga – żeby nie przesadzić, na początek warto dodać maksymalnie pół łyżeczki. Jeżeli zajdzie taka konieczność, można dodać kolejną porcję soku. Do zakwaszania już gotowej zupy, nie polecamy kwasku cytrynowego. W tym przypadku, prawie na pewno uzyskasz zbyt kwaśny smak, który trudno będzie zneutralizować. 

Czym zastąpić zakwas do żurku – Jak zakwasić żurek octem?

Skutecznym kołem ratunkowym okaże się też ocet (zwykły lub winny). Ponownie, zacznij od niewielkiej ilości, a jeżeli zajdzie taka potrzeba – dodaj kolejną porcję octu.

Sprawdź: Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?

Rodzice pytają o to czym zastąpić zakwas do żurku

Żurek mało kwaśny – co zrobić?

Bez względu na to, czy żurek przygotowujesz na zakwasie, czy bez zakwasu, finalny efekt może być daleki od idealnego. Mało kwaśny żurek można ratować odrobiną octu winnego lub soku z cytryny, ale dobry efekt może dać też dodanie kwaśnej śmietany.

Co zamiast zakwasu do żurku?

Jeżeli z przepisu chcesz wykluczyć zakwas do żurku, zastąp go zakwasem z ogórków kiszonych, sokiem z cytryny lub octem winnym.

Zobacz też: Czy ciasto drożdżowe można mrozić?

Jak zakwasić żurek na szybko?

Co zrobić, żeby żurek był kwaśny? Do szybkiego zakwaszenia żurku warto użyć soku z cytryny, ale uwaga – spiesząc się nadmiernie, łatwo o przesadę.

Co dodać żeby żurek był kwaśny?

Co zrobić, gdy żurek jest mało kwaśny? Świetnie sprawdzi się kwasek cytrynowy lub świeżo wyciśnięty sok z cytryny, ocet zwyczajny lub winny. 

Czy do żurku daje się majeranek?

Tak, do żurku można dodać majeranek – suszony lub świeży. 

Zobacz również: Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?

Dodaj komentarz

Wielkanoc

Modlitwa przed śniadaniem wielkanocnym

Modlitwa przed śniadaniem wielkanocnym powinna być tak samo nieodłączną częścią celebrowania Niedzieli Zmartwychwstania Pańskiego, jak dzielenie się poświęconymi dzień wcześniej pokarmami czy składanie najbliższym życzeń. Jaka modlitwa przy śniadaniu wielkanocnym powinna...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak wlewać zakwas do żurku?

Domowy żurek to pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Niepowtarzalny smak tej zupy po prostu nie może się znudzić. Zanim przygotujesz wyśmienite danie dowiedz się, jak wlewać zakwas do żurku. Jak...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general