Jak długo można przechowywać galaretkę drobiową?

Po świętach i wszystkich większych uroczystościach rodzinnych w naszych lodówkach pozostają często pokaźne zapasy jedzenia. W większych ilościach przygotowuje się zazwyczaj takie potrawy jak: sałatki, zupy, bigos czy np. nóżki w galarecie. Niestety nie wszyscy przepadają za tym ostatnim przysmakiem, więc jeśli mamy go wyjątkowo dużo, to może ulec zepsuciu. Sprawdź, jak długo można przechowywać galaretkę drobiową. Ile może stać galaretka z kurczaka? Czy można zamrozić galaretkę z kurczaka?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Galareta drobiowa powinna być przechowywana w lodówce i można ją tam trzymać zaledwie kilka dni, od 5 do maksymalnie 7.
  • Po upływie tego czasu galareta może zacząć się psuć. Do oznak psucia się należą: nieprzyjemny zapach, pojawienie się na powierzchni dużej ilości wilgoci czy zmiana koloru.
  • Świeżość nóżek w galarecie można przedłużyć dzięki procesowi pasteryzacji nawet do 4-5 miesięcy.
  • Odradza się mrożenie potraw w galarecie, ponieważ produkty z żelatyną źle znoszą ten proces. Galareta może stać się mętna i stracić wszystkie walory smakowe.

Nóżki w galarecie to przysmak, bez którego sporo osób nie wyobraża sobie świątecznego stołu. Potrawa ta uświetnia prawdopodobnie większość uroczystości rodzinnych i imprez, chociaż oczywiście nie wszyscy są jej miłośnikami. Dania w galarecie ze względu na swój specyficzny smak i konsystencję mają oddanych fanów lub równie zapalonych przeciwników i krytyków. Ze względu na sposób przygotowywania, zazwyczaj podczas produkcji powstaje znaczna ilość tego specjału, który czasem niestety nie zostaje zjedzony i rodzi problem z przechowywanie. Ile może stać galaretka drobiowa w lodówce? Jak długo zachowuje świeżość?

Jak długo można przechowywać galaretkę drobiową?

Mięsna galaretka, przygotowywana z kurczaka, powinna być po przyrządzeniu przechowywana w lodówce. Nie zaleca się jednak trzymania jej tam dłużej niż tydzień. Gotowa galaretka zachowuje bowiem świeżość i zdatność do spożycia maksymalnie przez 5-7 dni. Jeśli zauważymy, że na powierzchni zaczyna pojawiać się wilgoć, czyli galaretka “się poci”, lepiej powstrzymać się od jedzenia, ponieważ mogłoby to doprowadzić do zatrucia pokarmowego. Bezwględnie nie można już spożyć galaretki, która nieprzyjemnie/dziwnie pachnie lub zmieniła barwę.

Sprawdź: Jak przechowywać piernik z powidłami? Sprawdź, ile może leżeć piernik.

Galaretka z kurczaka: jak długo może stać w lodówce?

Galaretkę do nóżek można przygotować z mięsa drobiowego lub wieprzowego, wszystko zależy od konkretnego przepisu i indywidualnych preferencji. Galaretkę drobiową, czyli tak sporządzoną z kurczaka, zaleca się trzymać w lodówce nie dłużej niż 5 dni. Później może okazać się już niezdatna do spożycia. Zdaniem wielu najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu, podany z octem oraz pieczywem.

Zobacz: Mrożenie smażonej ryby – Czy można zamrozić smażoną rybę?

Jak długo można przechowywać galaretkę drobiową? Czy można zamrozić galaretkę drobiową?

Lepiej nie mrozić galarety drobiowej ani żadnej innej, ponieważ eksperci odradzają mrożenie jakichkolwiek dań z dodatkiem żelatyny. Pod wpływem tego procesu galaretka staje się mętna, wodnista i traci wszelkie walory smakowe. W związku z tym zdecydowanie rozsądniej jest powstrzymać się od mrożenia nóżek czy ryby w galarecie. Takie potrawy można przechowywać w lodówce 5-7 dni i pod warunkiem, że nie zmieni się struktura, kolor czy nie pojawi się nieprzyjemny zapach, można je w tym czasie spokojnie spożywać.

Sprawdź: Śledzie w oleju: Ile mogą stać? Jak je przechowywać?

Jak długo można przechowywać zimne nóżki?

Nóżki to w wielu domach i regionach Polski danie, które stało się poniekąd symbolem świątecznego stołu. Galaretkę, zarówno ta przygotowana z mięsa wieprzowego, jak i drobiowego, zachowa świeżość i można ją trzymać w lodówce maksymalnie kilka dni: 5-7.

Jeśli jednak zależy nam na tym, aby dłużej cieszyć się smakiem ulubionego przysmaku, poleca się pasteryzację. Przygotowanie galarety w słoikach znacznie przedłuża jej żywotność. Nóżki w słoikach zalewa się gorącym wywarem i szczelnie zakręca. Następnie słoiki wkłada się do dużego garnka, który wcześniej wykładamy ścierką (aby słoiki się nie obijały o dno). Do garnka wlewa się gorącą wodę, ale tak, aby nie zalać pokrywek, mniej więcej 3/4 wysokości słoików. Następnie pasteryzujemy na wolnym ogniu przez godzinę. Tak przetworzone nóżki można przechowywać do 2 miesięcy. Aby dodatkowo wydłużyć świeżość o kolejne 2-3 miesiące, następnego dnia po pierwszej pasteryzacji, można czynność powtórzyć, gotując całość przez około 45 minut na wolnym ogniu.

Zobacz: Mrożenie barszczu czerwonego: Czy barszcz czerwony można mrozić?

Ile może stać galareta wieprzowa?

Galaretę mięsną, do przygotowania zimnych nóżek (i nie tylko), można wykonać zarówno z mięsa drobiowego, jak i wieprzowego. Wybór zależy od naszych indywidualnych preferencji, ewentualnie od sugestii zawartych w przepisie. Niezależnie jednak od tego, którego mięsa użyjemy, galareta będzie miała ten sam okres przydatności do spożycia. Okazuje się bowiem, że galareta wieprzowa również może być trzymana w lodówce kilka dni, maksymalnie do tygodnia.

Jak przechowywać galaretę wieprzową? Zasady przechowywania nie różnią się od innego rodzaju galaretek. Po przygotowaniu powinna być bezwzględnie trzymana w lodówce.

Sprawdź: Czy można zamrozić sałatkę jarzynową? Jak zamrozić sałatkę jarzynową?

Czy można ponownie zagotować galaretę?

Okazuje się, że galaretę można ponownie zagotować. Większość kucharzy oraz autorów przepisów doradza tę czynność, jeśli podczas przygotowywania coś poszło nie tak i galareta nie zastygła tak, jak powinna. W takim przypadku szansą na uratowanie potrawy może być ponowne zagotowanie i odparowanie jej po raz kolejny. Można także dodatkowo dołożyć nieco żelatyny.

Zobacz: Co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego?

Ryba w galarecie: ile może stać?

Polacy uwielbiają nie tylko zimne nóżki, ale również rybę w galarecie. Cieszy się ona szczególną popularnością zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia, kiedy to na wielu świątecznych stołach jedną z gwiazd jest np. karp w galarecie. Po przygotowaniu danie to musi być przechowywane w lodówce i można je tam trzymać maksymalnie kilka dni, do tygodnia. Jeśli chcemy zjeść rybę w galarecie, która spędziła już 2-3 dni w lodówce, przed spożyciem warto dokładnie ją obejrzeć i powąchać – sprawdzić, czy nie zmieniła koloru lub zapachu na nieprzyjemny.

Sprawdź: Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?

Rodzice pytają, jak długo można przechowywać galaretkę drobiową

Ile galaretka może stać w lodówce?

Galaretę mięsną – zarówno drobiową, jak i wieprzową – można trzymać w lodówce około tygodnia, 5-7 dni, pod warunkiem, że nie dzieje się z nią nic niepokojącego (nie zmienia koloru, konsystencji, zapachu).

Jak długo można przechowywać galaretę z kurczaka?

Galareta z kurczaka zachowuje świeżość przez 5-7 dni pod warunkiem przechowywania jej w lodówce. Spożywanie jej po tym terminie może skutkować zatruciem pokarmowym.

Czy galaretka może się zepsuć?

Tak, galareta po upływie kilku dni może zacząć się psuć, nawet jeśli była przechowywana w lodówce. Oznakami zepsucia może być pojawiająca się na powierzchni wilgoć – można powiedzieć, że galareta się “poci”. Na utratę świeżości może wskazywać także nieprzyjemny zapach, zmiana koloru czy konsystencji. Warto zwrócić na to uwagę przed spożyciem, aby uniknąć nieprzyjemności żołądkowych.

Jak długo można przechowywać galaretę wieprzową?

Galareta wieprzowa może być przechowywana również maksymalnie około tygodnia, czyli mniej więcej 5-7. Po upływie tego czasu może nie nadawać się już do spożycia.

Czy galaretkę wieprzowa można ponownie rozpuścić?

Niektóre przepisy zalecają ponowne rozpuszczenie galaretki, która nie do końca zastygła podczas przygotowywania. W takim przypadku po ponownym zagotowaniu, należy ją znów odparować i ewentualnie dodać odrobinę żelatyny. Wówczas powinna zastygnąć.

Zimne nóżki: ile mogą stać w lodówce?

Zimne nóżki mogą być trzymane w lodówce maksymalnie kilka dni, od 5 do 7.

Czy można zamrozić galaretkę z nóżek?

Nie zaleca się mrożenia galarety z nóżek, ponieważ do mrożenia nie za bardzo nadają się produkty zawierające żelatynę. Pod wpływem pobytu w zamrażalniku galaretka może stać się wodnista, mętna i przede wszystkim dużo stracić na smaku.

Ile tężeje galaretka z kurczaka?

Galaretka tężeje najszybciej po wstawieniu do lodówki, jednak zanim tam trafi, powinna dokładnie wystygnąć. Po kilku godzinach spędzonych w chłodnym miejscu będzie zastygnięta – najlepiej odstawić ją tam dla pewności na całą noc. Jeśli rano wciąż będzie rzadka, to znaczy, że podczas produkcji coś poszło nie tak i składniki zostały użyte w złych proporcjach.

Dodaj komentarz

Zdrowie dziecka

Krew z nosa u dziecka – co robić?

Choć krew z nosa u dziecka może wyglądać groźnie, najczęściej nie stanowi powodu do większych obaw. Mimo wszystko warto wiedzieć, jakie są przyczyny krwawienia i w jaki sposób należy postępować...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo