Żurawina kojarzy się głównie z owocem, który ma pozytywny wpływ na działanie pęcherza moczowego i leczenie infekcji z nim związanych. Oczywiście to prawda, lecz to nie jedyna właściwość tego niewielkiego, czerwonego owocu. Żurawina ma szereg pozytywnych właściwości odżywczych i leczniczych, lecz odkryto je stosunkowo niedawno, a badania potwierdzają coraz to nowsze obszary związane ze zdrowiem ludzkiego organizmu, na które zastosowanie żurawiny ma zbawienny wpływ. Komu szczególnie jest ten owoc polecany? Czy żurawinę można jeść w ciąży i w czasie karmienia dziecka piersią?



Żurawina to roślinka, która pochodzi z Ameryki Północnej. Była uprawiana przez tubylczych Indian jeszcze przed okresem podboju tamtejszych ziem przez przybyszów z Europy. Owoce żurawiny były stałym składnikiem ich codziennego jadłospisu. Znano także lecznicze właściwości owoców. Stosowano je także jako źródło uzyskiwania czerwonego pigmentu do farbowania tkanin.

Legenda głosi, że obecność żurawiny w czasie tradycyjnego menu serwowanego podczas amerykańskiego Święta Dziękczynienia, związana jest właśnie z Indianami. Przynieśli ją oni bowiem na pierwsze wspólne obchody święta w jednej z kolonii utworzonych na terenie dzisiejszych Stanów Zjednoczonych.

Żurawina: właściwości

Pozytywny wpływ owoców żurawiny na układ moczowy związany jest z ich zdolnością zakwaszającą. Zakwaszają one mocz, a także mają działanie antybakteryjne ze względu na kwas hipuronowy zawarty w ich składzie. Ponadto żurawina posiada składniki, które utrudniają przyleganie bakteriom do ścian układu moczowego. Przez to są szybko wypłukiwane z dróg moczowych i nie powodują infekcji. W żurawinie znajduje się także kwas chinowy, który zapobiega łączeniu się jonów wapnia i fosforu, co chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych.

Ponadto badania wykazały, że żurawina ma wpływ na wzrost mikroflory jelitowej, przez co ma działanie podobne do probiotyków. Co ciekawe, ostatnio naukowcy odkryli, że żurawina ma także znaczący wpływ na obniżanie poziomu złego cholesterolu. Jej spożywanie jest więc wskazane osobom borykającym się z problemem stężenia cholesterolu LDL.

Żurawina w ciąży

Z uwagi na swoje słynne działanie związane z ochroną pęcherza przed infekcjami, żurawina jest polecana kobietom w ciąży, które często mają problem z zapaleniem pęcherza i dróg moczowych.

Ponadto w żurawinie znajdują się spore pokłady błonnika, który pomaga zwalczać zaparcia będące często spotykaną przypadłością ciążową.

Żurawina a karmienie piersią

Żurawina jest całkowicie bezpieczna dla mam karmiących maluszka piersią. Nie ma żadnych dowodów na to, że żurawina mogłaby negatywnie wpływać na dziecko – wręcz przeciwnie. Dzięki bogactwu witamin, które kryją się w jej składzie, żurawina ma dobroczynny wpływ na rozwój malucha.