Rozszerzanie diety noworodka ma miejsce, gdy dziecko skończy pół roku. Wcześniej jego układ trawienny oraz nerki nie są jeszcze gotowe na przyjmowanie stałych pokarmów. Wprowadzanie nowych produktów powinno odbywać się stopniowo. Zacznij od warzywnych zupek, papek z owoców, ryżu dla niemowląt gotowanego na mleku oraz soków.

Zapewnie dania malucha wydają Cię się mdłe, ale pamiętaj, że szkrab do tej pory znał jedynie smak Twojego bądź modyfikowanego mleka. Nowe potrawy są dla niego bombą smakową i kumulacją doznań. Pierwsze posiłki dziecka nie powinny być doprawione solą, kostkami rosołowymi ani żadnymi sproszkowanymi, gotowymi przyprawami. Wyjątek stanowią świeże zioła.

Pierwsze przyprawy dla niemowlaka:

Natka pietruszki dla niemowlaka

Natkę pietruszki możesz wprowadzić do diety niemowlaka najszybciej, bo od początku rozszerzania jego menu. Świeżą natkę pietruszki (dokładnie wymytą!) posiekaj bardzo drobno i dodaj do zupki bądź przecieru warzywnego maluszka. Pamiętaj, by były to jedynie listki, bez łodyżek. Natka jest bogactwem witaminy C oraz beta-karotenu. W składzie ma także dużo żelaza, a co ważniejsze, znajduje się w niej także kwas foliowy, który ułatwia przyjmowanie żelaza.

Koperek dla niemowlaka

Koperek do diety niemowlaka można wprowadzać nieco później. Zaczekaj z tym aż maluch skończy osiem miesięcy. Koperek można podawać zarówno do zupek i dań mięsnych, ale także jako dodatek do gotowanych ziemniaków czy twarożku bądź jogurtu naturalnego. Świeży koper zawiera witaminy z grupy B, a także witaminę A i C. Ma sporo wapnia i żelaza. Poprawia trawienie, a także przeciwdziała kolkom oraz wzdęciom.

Przyprawy dla niemowlaka po 10 miesiącu

Rzeżucha dla niemowlaka

Rzeżucha jest fantastycznym dodatkiem do potraw. Możesz przygotowywać z nią pasty jajeczne lub twarożek, a także podawać ją posiekaną drobno na pieczywie z masłem. Rzeżucha wzmacnia odporność organizmu i ma znaczący wpływ na usuwanie z niego zgromadzonych toksyn. Poprawia również trawienie i wspomaga pracę jelit. Dodatkowo jest źródłem wielu cennych witamin: B1, B2, C, E oraz K. Zawiera żelazo, wapń oraz magnez.

Bazylia dla niemowlaka

Dzięki bazylii Twój szkrab będzie miał okazję posmakować po raz pierwszy włoskich smaków! Drobno posiekane listki świeżej bazylii wymieszaj z przecierem pomidorowym i podaj z makaronem. Bazylia jest również świetnym dodatkiem do twarożków, past jajecznych, a także do pulpetów. W diecie malucha jest bardzo wskazana ponieważ ma właściwości łagodzące wzdęcia i zapobiegające kolkom. Wspomaga pracę żołądka i jelit, poprawia trawienie.

Tymianek dla niemowlaka

Kolejną przyprawą dozwoloną po 10 miesiącu życia dziecka jest tymianek. Świetnie komponuje się z mięsem ryby, a także jako dodatek do zupek oraz dań mięsnych. Tymianek ma działanie antybakteryjne, dlatego wskazany jest przy infekcjach gardła. Pozytywnie wpływa na pracę układu pokarmowego, łagodzi dolegliwości wątroby oraz zapobiega wzdęciom.

Przy wprowadzaniu dodatków do potraw, pamiętaj o tym, że już taki mały maluch ma wyrobiony smak i gust. Niekoniecznie muszą Twojemu dziecku smakować te przyprawy, które smakują Tobie. Ma prawo do grymaszenia i wybierania swoich smaków.

via GIPHY