Jak w temacie:)
mam prośbę o przepis na biszkopt na torotwnicę o średnicy 26 cm. Piekłam ostatnio w niej z przepisu na to pyszne ciasto z truskawkami (truskawkowe marzenie), ale tak wysoki urósł, że dużo się już nie zmieściło na nim:) Wiem, że trzeba jakoś zmniejszyć ilość składników, ale ja w tym zielona
z góry dziękuję za pomoc
3 odpowiedzi na pytanie: Przepis na biszkopt
ja mam na 24 może coś pomoże
5 jajek
1 szkl. cukru
1,5 szkl. mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubic na sztywną pianę, następnie dodawac żółtka i dalej ubijac. Dodac cukier, ubic. Następnie mąkę, dalej mieszac i na koniec proszek do pieczenia. ja piekłam w 180st. około 30-35 minut
da się przekroić na 3 części
z tego biszkopta wyszedł taki tort
ja zawsze pieke z tego przepisu
w miare potrzeby da sie przekroic na trzy czesci
tyle ile jajek, tyle łyżek cukru, tyle łyżek mąki pszennej, tyle łyżek mąki ziemniaczanej, szczypta soli, duża szczypta proszku do pieczenia.
Białka z jaj ubić z cukrem na sztywno (mikserem), dodać mieszając po jednym żółtku i mąki wymieszane z proszkiem wsypywać przez sitko – delikatnie wymieszać łyżką.
180 stopni około 20 minut.
Mi udaje się zawsze 🙂
Znasz odpowiedź na pytanie: Przepis na biszkopt