Świeży sok z malin to nie tylko pyszny smak i wyjątkowy aromat, ale także niezwykle bogate źródło witamin i ważnych składników odżywczych. Warto korzystać z uroków lata i sięgać po świeże owoce prosto z krzaków (lub warzywniaka) i przygotować zapas ulubionego, orzeźwiającego napoju. Niestety proces nie zawsze kończy się sukcesem. Jak uratować sfermentowany sok z malin?
Jak uratować sfermentowany sok z malin?
Sok ze świeżych malin przygotowuje się zazwyczaj według starej receptury, którą praktykowały często nasze babcie. Wystarczy umieścić owoce w dużym naczyniu i posypać sporą ilością cukru, a następnie odstawić na kilka dni w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu (np. piwnicy), aż puszczą sok. Niestety nie zawsze wszystko uda się zgodnie z przepisem, jeśli w pewnym momencie zabraknie cukru. Trzeba go nasypać naprawdę sporo lub regularnie uzupełniać, aby owoce nie zaczęły fermentować, gdy cukier się rozpuści.
Jeśli się jednak zagapimy i proces fermentacji już się rozpocznie, to nie ma jeszcze powodów do paniki – owoce wcale nie muszą się zmarnować. Większość amatorów malin radzi dwa rozwiązania w takiej sytuacji:
- można zalać maliny alkoholem i zrobić nalewkę lub wino owocowe,
- jeśli fermentacja nie jest jeszcze zaawansowana i nie popsuł się za bardzo smak ani zapach, to całość można zagotować. (koniecznym warunkiem jest jednak brak zaawansowanych procesów fermentacyjnych).
Zobacz: Co zrobić z przerośniętych ogórków? Nie nadają się na kiszone, ale i tak mogą trafić do słoika
Czy sfermentowane maliny nadają się na nalewkę?
Sfermentowane maliny można wykorzystać do przygotowania nalewki. Jest to jednak kwestia gustu – niektórzy uważają, że tak nalewka będzie za słodka, a zdaniem innych sfermentowane owoce nadają trunkowi bardziej wyrazisty i pyszny smak.
Czytelnicy pytają o sfermentowany sok z malin
Można spróbować zalać owoce spirytusem lub wódką, aby zrobić z nich nalewkę.
Jeśli po otwarciu słoika z malinami okaże się, że maliny się pienią, może oznaczać, że słoik się nie zassał.
Sprawdź też: