Kiszenie barszczu czerwonego – Jak zakisić barszcz czerwony?

Jak zakisić barszcz czerwony? To pytanie pojawia się najczęściej przed Świętami Bożego Narodzenia, kiedy to barszcz z uszkami jest niekiedy daniem definiującym wieczerzę wigilijną. Barszcz z gotowanych buraków również jest smaczny, jednak to zakwas buraczany nadaje odpowiedniej kwaskowatości, ostrości i charakteru, który tak kochamy. Sprawdź, jak ukisić buraki na barszcz wigilijny.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Barszcz czerwony na zakwasie jest zdrowszy i bardziej aromatyczny.
  • Zakwas z buraków jest bardzo łatwo przygotować, a jego spożywanie ma pozytywne znaczenie dla naszego zdrowia, szczególnie dla odporności.
  • Możemy do kiszenia użyć chleba razowego, ale nie musimy.
  • Już po tygodniu kiszenia możemy się cieszyć pysznym zakwasem.

Jak zakisić barszcz czerwony?

Jak zakisić czerwony barszcz na wigilię? Przede wszystkim kiszenie buraków na barszcz należy zacząć odpowiednio wcześnie, gdyż cały proces trwa od tygodnia do dwóch tygodni. Nie należy również zapominać o uprzednim wysterylizowaniu naczynia, aby do naszych przetworów nie wdarły się żadne bakterie.

Zobacz także: Czy w Wigilię można jeść mięso?

Kiszenie barszczu czerwonego krok po kroku:

Jak zakisić barszcz z buraków czerwonych? Należy postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami:

  • buraki obrać i pokroić w cienkie plastry lub paseczki, umieścić w naczyniu
  • zalać przegotowaną, ciepłą wodą
  • dodać kawałki chleba z mąki razowej, razem ze skórką
  • docisnąć całość, najlepiej obciążyć
  • nie dokręcać przykrywki na słój, jedynie przykryć
  • można też użyć gęstej tkaniny, lub papieru i nakłuć go w paru miejscach
  • odstawić w ciepłe miejsce
  • gdy płyn będzie kwaśny, co nastąpi po kilku dniach, zakwas będzie gotowy
  • gotowy produkt przelać do słoików, zakręcić i trzymać w lodówce

Ten przepis stworzony jest do kiszenia w słoiku, jeśli ktoś posiada beczkę, lub kamionkowy garnek zmienia się jednak niewiele, właściwie tylko kwestia przykrycia. Możemy również wzbogacić smak barszczu poprzez dodanie przypraw i ząbków czosnku, czy nawet łyżki miodu. Pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna kminku, kolendry, korzeń chrzanu, cynamon, goździki, koper włoski – te składniki pojawiają się w wielu przepisach na kiszony barszcz czerwony.

Zobacz także: Co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego?

Kiszenie barszczu czerwonego bez chleba

Jak ukisić barszcz czerwony bez użycia chleba razowego? Przepis praktycznie nie różnie się od tego z pieczywem, jednak procesy fermentacji będą zachodzić wolniej, gdyż to właśnie obecność chleba je przyspiesza. Chleb można zastąpić kilkoma łyżkami soku z ogórków kiszonych, lub kapusty. Buraki można ukisić też razem z kawałkami jabłek z usuniętymi gniazdami nasiennymi, co nada zakwasowi niepowtarzalny smak.

Kiszenie barszczu białego – Jak zakisić barszcz biały?

Barszcz biały jest daniem, które też czasem pojawia się na wigilijnym stole, mimo że nie jest to najbardziej popularna tradycja. Kiszenie barszczu białego od kiszenia żuru różni się rodzajem użytej mąki. Na barszcz biały używa się do zakwasu mąki pszennej. Przepis prezentuje się następująco:

  • do słoja wlać przegotowaną, letnią wodę;
  • dodać mąkę, czosnek i przyprawy;
  • zamieszać i przykryć gazą;
  • odstawić w ciemne miejsce;
  • mieszać codziennie przez około tydzień.

Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Po lekturze powyższego artykułu każdy powinien już wiedzieć, jak zakisić barszcz czerwony jak i biały.

Zobacz także: Jakie ciasta na Boże Narodzenie? [tradycyjne, efektowne i bez pieczenia]

Rodzice pytają o to jak zakisić barszcz czerwony:

Jak zakisić buraczki na barszcz czerwony?

Należy buraki obrać, pokroić i zalać wodą. Przechowywane w odpowiednich warunkach, po około tygodniu, maksymalnie dwóch stworzą pyszny zakwas.

Co zrobić z burakami po ukiszeniu barszczu?

Po stworzeniu zakwasu, buraki odcedzamy. Można je użyć do sałatki z kiszonych buraków, surówki, czy ugotować na nich zupę.

Barszcz czerwony kiszony – jakie ma właściwości?

Jak każde kiszonki, także barszcz ma wiele pozytywnych działań dla naszego organizmu. Wzmacnia odporność, zawiera dużo witamin i mikroelementów, wspomaga wątrobę i jelita, zapobiega chorobom serca.

Czy pleśń na kiszonym barszczu jest szkodliwa?

Tak, należy ja usunąć, a także te kawałki buraków, z którymi miała kontakt. Kożuch pojawia się jednak bardzo często podczas kiszenia buraków i nie należy się tym martwić.

Jak długo kisić barszcz czerwony?

Im dłużej będziemy kisić barszcz, tym będzie mocniejszy. Zakwas jest gotowy do użycia już po około pięciu dniach.

Dodaj komentarz

Planowanie ślubu oraz wesela

Obyczaje ślubne

Obyczaje ślubne mimo, że nie zmieniają się zbyt często to jednak można w nich zaobserwować pewne trendy. Sprawdź co takiego się zmienia w najważniejszych elementach ślubu oraz wesela. Suknie ślubne...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo