Kiszenie barszczu czerwonego – Jak zakisić barszcz czerwony?
Jak zakisić barszcz czerwony? To pytanie pojawia się najczęściej przed Świętami Bożego Narodzenia, kiedy to barszcz z uszkami jest niekiedy daniem definiującym wieczerzę wigilijną. Barszcz z gotowanych buraków również jest smaczny, jednak to zakwas buraczany nadaje odpowiedniej kwaskowatości, ostrości i charakteru, który tak kochamy. Sprawdź, jak ukisić buraki na barszcz wigilijny.
- Barszcz czerwony na zakwasie jest zdrowszy i bardziej aromatyczny.
- Zakwas z buraków jest bardzo łatwo przygotować, a jego spożywanie ma pozytywne znaczenie dla naszego zdrowia, szczególnie dla odporności.
- Możemy do kiszenia użyć chleba razowego, ale nie musimy.
- Już po tygodniu kiszenia możemy się cieszyć pysznym zakwasem.
Jak zakisić barszcz czerwony?
Jak zakisić czerwony barszcz na wigilię? Przede wszystkim kiszenie buraków na barszcz należy zacząć odpowiednio wcześnie, gdyż cały proces trwa od tygodnia do dwóch tygodni. Nie należy również zapominać o uprzednim wysterylizowaniu naczynia, aby do naszych przetworów nie wdarły się żadne bakterie.
Zobacz także: Czy w Wigilię można jeść mięso?
Kiszenie barszczu czerwonego krok po kroku:
Jak zakisić barszcz z buraków czerwonych? Należy postępować zgodnie z poniższymi instrukcjami:
- buraki obrać i pokroić w cienkie plastry lub paseczki, umieścić w naczyniu
- zalać przegotowaną, ciepłą wodą
- dodać kawałki chleba z mąki razowej, razem ze skórką
- docisnąć całość, najlepiej obciążyć
- nie dokręcać przykrywki na słój, jedynie przykryć
- można też użyć gęstej tkaniny, lub papieru i nakłuć go w paru miejscach
- odstawić w ciepłe miejsce
- gdy płyn będzie kwaśny, co nastąpi po kilku dniach, zakwas będzie gotowy
- gotowy produkt przelać do słoików, zakręcić i trzymać w lodówce
Ten przepis stworzony jest do kiszenia w słoiku, jeśli ktoś posiada beczkę, lub kamionkowy garnek zmienia się jednak niewiele, właściwie tylko kwestia przykrycia. Możemy również wzbogacić smak barszczu poprzez dodanie przypraw i ząbków czosnku, czy nawet łyżki miodu. Pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna kminku, kolendry, korzeń chrzanu, cynamon, goździki, koper włoski – te składniki pojawiają się w wielu przepisach na kiszony barszcz czerwony.
Zobacz także: Co zrobić z owocami z kompotu wigilijnego?
Kiszenie barszczu czerwonego bez chleba
Jak ukisić barszcz czerwony bez użycia chleba razowego? Przepis praktycznie nie różnie się od tego z pieczywem, jednak procesy fermentacji będą zachodzić wolniej, gdyż to właśnie obecność chleba je przyspiesza. Chleb można zastąpić kilkoma łyżkami soku z ogórków kiszonych, lub kapusty. Buraki można ukisić też razem z kawałkami jabłek z usuniętymi gniazdami nasiennymi, co nada zakwasowi niepowtarzalny smak.
Kiszenie barszczu białego – Jak zakisić barszcz biały?
Barszcz biały jest daniem, które też czasem pojawia się na wigilijnym stole, mimo że nie jest to najbardziej popularna tradycja. Kiszenie barszczu białego od kiszenia żuru różni się rodzajem użytej mąki. Na barszcz biały używa się do zakwasu mąki pszennej. Przepis prezentuje się następująco:
- do słoja wlać przegotowaną, letnią wodę;
- dodać mąkę, czosnek i przyprawy;
- zamieszać i przykryć gazą;
- odstawić w ciemne miejsce;
- mieszać codziennie przez około tydzień.
Gotowy zakwas można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni. Po lekturze powyższego artykułu każdy powinien już wiedzieć, jak zakisić barszcz czerwony jak i biały.
Zobacz także: Jakie ciasta na Boże Narodzenie? [tradycyjne, efektowne i bez pieczenia]
Rodzice pytają o to jak zakisić barszcz czerwony:
Należy buraki obrać, pokroić i zalać wodą. Przechowywane w odpowiednich warunkach, po około tygodniu, maksymalnie dwóch stworzą pyszny zakwas.
Po stworzeniu zakwasu, buraki odcedzamy. Można je użyć do sałatki z kiszonych buraków, surówki, czy ugotować na nich zupę.
Jak każde kiszonki, także barszcz ma wiele pozytywnych działań dla naszego organizmu. Wzmacnia odporność, zawiera dużo witamin i mikroelementów, wspomaga wątrobę i jelita, zapobiega chorobom serca.
Tak, należy ja usunąć, a także te kawałki buraków, z którymi miała kontakt. Kożuch pojawia się jednak bardzo często podczas kiszenia buraków i nie należy się tym martwić.
Im dłużej będziemy kisić barszcz, tym będzie mocniejszy. Zakwas jest gotowy do użycia już po około pięciu dniach.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Kiszenie barszczu czerwonego – Jak zakisić barszcz czerwony?
Szparagi dla niemowlaka: Sprawdzone przepisy dla dzieci
Szparagi są coraz bardziej docenianym przez Polaków warzywem. W sklepach można zakupić zarówno te zielone, fioletowe, jak i białe. Również najmłodsi smakosze chętnie je jedzą. Od kiedy do diety dziecka...
Czytaj dalej →Dieta przy biegunce u dzieci
Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...
Czytaj dalej →Kolorowe naleśniki: różowe, zielone i w kropki! Mamy sposób na niejadka!
Każde dziecko ma takie danie, które może jeść codziennie i bez końca. W przypadku moich dzieciaków są nim naleśniki. Przez niemal rok nie chciały słyszeć o czymkolwiek innym na śniadanie!...
Czytaj dalej →Szybka i zdrowa kolacja dla dziecka – przepisy.
Czy zdrowa kolacja dla dziecka jest wskazana? Powszechnie uważa się śniadanie za najważniejszy posiłek dnia, co jest w pewien sposób błędne. Kolacja jest równie ważna, chociażby dla samego procesu regeneracji....
Czytaj dalej →3 pomysły na domowe desery dla dzieci, które przygotujesz wspólnie z maluchem
Łowicz prezentuje pyszną propozycję stworzoną specjalnie z myślą o najmłodszych smakoszach! Marka wprowadziła do swojej oferty znane i lubiane dżemy 100% z owoców EXTRA GŁADKIE w trzech wyjątkowo lubianych przez dzieci, ale...
Czytaj dalej →Pierogi Ruskie (Farsz)
Farsz na pierogi ruskie Przepis na farsz do pierogów ruskich Zapewne nie wszyscy z Was wiedzą, że pierogi ruskie tak naprawdę pochodzą z Ukrainy, a ich nazwa wzięła się od...
Czytaj dalej →Kasza jaglana: przepisy na dania dla całej rodziny
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych odmian kasz. Choćby dlatego warto od najmłodszych lat wprowadzać ją do jadłospisu dziecka. Kasza jaglana: właściwości Pozyskiwana z nasion prosa kasza jaglana jest lekka...
Czytaj dalej →Złote mleko (golden milk), czyli mleko z kurkumą [PRZEPISY, WŁAŚCIWOŚCI]
Czym jest złote mleko (golden milk)? Dlaczego tak szybko zyskuje na popularności? Jakie ma właściwości zdrowotne? Jak je przygotować? O tym wszystkim przeczytasz poniżej! Mleko z kurkumą – złoty przepis...
Czytaj dalej →Ten przepis na obiad ze szparagami pokocha każdy. Genialne połączenie, które można jeść codziennie
Szparagi to warzywa, których sezon przypada na początkowe miesiące lata. Ogromne ilości tych zielonych łodyg zobaczysz w sklepie już w maju. W odróżnieniu od sezonowych owoców, świetnie sprawdzają się w...
Czytaj dalej →Obiad na Wielką Sobotę. Ciekawe pomysły na tradycyjne dania! Czy trzeba pościć?
W Polsce Wielka Sobota jest dniem szczególnym. Zgodnie z tradycją wierni udają się do kościołów na uroczyste święcenie koszyczków z symbolicznymi pokarmami. Wiele osób starym zwyczajem przestrzega wówczas postu i...
Czytaj dalej →Kapusta wigilijna – Jak ją ugotować? Jakie przyprawy wykorzystać?
Przepis na kapustę wigilijną Potrafisz sobie wyobrazić Wigilię bez kapusty z grzybami? Bez jej zapachu unoszącego się w całym domu? Ja nie i dziś możecie sprawdzić mój przepis na wigilijną...
Czytaj dalej →Ten babciny składnik w surówce z kiszonych ogórków sprawia, że wszyscy się na nią rzucają
Obiad bez surówki? Nie na polskim stole. Jedną z popularniejszych surówek jest surówka z kiszonych ogórków. Moja babcia jednak zawsze dodaje do niej jeden składnik, który idealnie podkreśla jej smak....
Czytaj dalej →Jak zrobić opłatek wigilijny w domu? Poznaj sprawdzony przepis!
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tych świąt jest oczywiście opłatek, którego w wigilijny wieczór nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Najczęściej kupuje się...
Czytaj dalej →Dżem z winogron ciemnych – najlepszy przepis
Dżem z winogron ciemnych nie jest często spotykany na sklepowych półkach. A szkoda, bo jego smak jest bardzo ciekawy i unikalny. Na szczęście mając odrobinę czasu i chęci, możemy taki...
Czytaj dalej →Zielony koktajl sirt [przepis]
Dieta sirt stała się niezwykle popularna za sprawą piosenkarki Adele, która dzięki niej w krótkim czasie w spektakularny sposób schudła. W artykule wskazujemy, jakie są jej główne założenia, a także...
Czytaj dalej →Ciekawe pomysły na podziękowania dla rodziców na wesele
Coraz częściej wśród znajomych i wśród użytkowniczek wielu for weselnych obserwuję antypatię do standardowych podziękowań dla rodziców, czyli dla oklepanego utworu “Cudownych rodziców mam” i tańczenia w kółeczku, podczas, gdy...
Czytaj dalej →Rola świadków na weselu
Z racji tego, że już za dwa tygodnie będę świadkową na weselu siostry, postanowiłam przyjrzeć się tej roli i jej obowiązkom troszeczkę bliżej, a tym, co się nauczyłam, chętnie podzielę...
Czytaj dalej →Filmy świąteczne dla całej rodziny. Sprawdź najlepsze propozycje na świąteczny seans
Rodzinny seans filmowy pod kocykiem, z herbatką i przy choince? Czy można wyobrazić sobie lepiej i sympatyczniej spędzony świąteczny wieczór? Wspólne oglądanie świątecznych produkcji to nie tylko znakomity sposób na...
Czytaj dalej →