Tradycyjnie przyrządzony karp to obowiązkowa potrawa na wigilijnym stole w milionach polskich domów. Zazwyczaj przygotowania do świąt zaczynamy nieco wcześniej i rybę należy zabezpieczyć przed zepsuciem, mrożąc ją. Czy tradycyjną świąteczną rybę również można poddać temu procesowi? Czy można mrozić karpia? Jak przygotować karpia do zamrożenia? Czy myć karpia przed zamrożeniem? Sprawdź w poniższym artykule.
Czy myć karpia przed zamrożeniem?
Zdania dotyczące mycia ryb przed mrożeniem są podzielone. Jeśli kupujemy gotowe, wypatroszone i oczyszczone kawałki ryb, to mycie nie jest konieczne, zwłaszcza, że wszelkie drobnoustroje, które mogą znajdować się na rybie i tak zginą w wysokiej temperaturze podczas obróbki termicznej.
W przypadku gdy kupimy całą rybę, wymagającą wypatroszenia w domu, po sprawieniu koniecznie trzeba ją dokładnie umyć. Przed włożeniem do zamrażalnika rybę należy jednak osuszyć, ponieważ dodatkowa woda nie sprzyja procesowi mrożenia i może doprowadzić do rozpadnięcia się karpia.
Przed mrożeniem rybę warto także natrzeć solą oraz innymi przyprawami i pokroić na mniejsze porcje, np. na dzwonki. Następnie kawałki można owinąć folią aluminiową i mrozić osobno. Jeśli umieścimy karpia dodatkowo w specjalnej folii do mrożenia, to inne mrożonki nie przejdą jego zapachem.
Zobacz: Jak przechować karpia do Wigilii? Ile czasu może leżeć karp w lodówce?
Mrożenie surowego karpia. Jak długo można mrozić karpia?
Surowego karpia można przechowywać w zamrażalniku dosyć długo, nawet 2-3 miesiące. Jest to ryba tłusta, dlatego po upływie tego czasu ulega zepsuciu.
Sprawdź: Przesądy wigilijne w Polsce: dodatkowe nakrycie, łuska karpia, majtki i inne
Czytelnicy pytają, jak mrozić karpia
Rybę warto przed zamrożeniem natrzeć solą oraz innymi przyprawami.
Karpia można pokroić na mniejsze porcje, np. na dzwonki, i zapakować w specjalną folię do mrożenia, osobno, aby w dzień Wigilii wyjąć tylko określoną liczbę porcji.
Po wypatroszeniu i oczyszczeniu ryby powinno się ją dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, a następnie osuszyć, natrzeć solą i przyprawami i dopiero wtedy mrozić.
Surowy karp może być przechowywany w zamrażalniku przez maksymalnie 2-3 miesiące.