Gotowanie uszek – ile gotować uszka?

Gdy zbliżają się święta Bożego Narodzenia, wiele osób zadaje sobie to pytanie. Uszka to rodzaj małych pierożków, posiadających kształt ucha zwierzęcego, które mogą być wypełnione różnego rodzaju farszem. Na Wigilię wiele osób zjada je z barszczem czerwonym, wypełnione grzybowym farszem. Popularne są też uszka z mięsem i grzybami oraz uszka z mięsem. Niektórzy przygotowują uszka wcześniej i mrożą je, by w ostatniej chwili ugotować i podać na stół. Ile gotować uszka świeże, a ile mrożone? Czy gotować uszka przed zamrożeniem? 

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Uszka należy gotować je w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Niektórzy od chwili wypłynięcia czekają jeszcze 1-2 minuty, chcąc mieć pewność że będą miękkie.
  • Uszka można mrozić zarówno po uprzedniej obróbce cieplnej, jak i na surowo.
  • Suszone grzyby do uszek gotujemy w tej samej wodzie, w której się uprzednio moczyły. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.

Ile gotować uszka?

Należy gotować je w osolonej wodzie przez 2-3 minuty. Niektórzy od chwili wypłynięcia czekają jeszcze 1-2 minuty, chcąc mieć pewność że będą miękkie. Dokładny czas gotowania uszek zależy od ich wielkości. Niektórzy bowiem wykonują bardzo drobne, a inni raczej spore uszka. Wrzucamy je do gotującej się, osolonej wody, czekamy aż wypłyną, odczekujemy jeszcze moment i wybieramy je łyżką cedzakową. Pamiętajmy, by gaz nie był zbyt duży. Po odcedzeniu można podawać uszka na talerz i zalewać barszczem czerwonym. 

Warto zwrócić uwagę zwłaszcza na dwie rzeczy – by uszka nie wyschły w oczekiwaniu na ugotowanie się wody i swoją kolej, można je przykryć lnianą czy płócienną ściereczką. Jeśli z kolei nie chcemy ich gotować tego dnia, lecz następnego po przygotowaniu, uszka należy włożyć do lodówki. By się nie skleiły i nie wyschły należy przelać je trochę olejem.

Zobacz także: Ile gotować gołąbki?

Ile gotować uszka mrożone?

Ile minut gotować uszka mrożone? Mrozić je po czy przed ugotowaniem? Wiele osób zadaje sobie to pytanie, ponieważ gotowanie uszek mrożonych jest coraz częstsze – zarówno tych kupionych, jak też wykonanych wcześniej samodzielnie i zamrożonych. Uszka można mrozić zarówno po uprzedniej obróbce cieplnej, jak i na surowo.

Sposób mrożenia jest nieco odmienny. Surowe uszka warto najpierw umieścić w lodówce lub zamrażalniku tak, by się nie stykały. Gdy się schłodzą, przekładamy je do woreczka foliowego i umieszczamy w zamrażalniku. Gdy chcemy zamrozić uszka po ugotowaniu, najpierw trzeba poczekać aż ostygną. Potem warto przelać je odrobiną oleju i schłodzić podobnie jak w przypadku uszek surowych. Uszek nie należy wcześniej rozmrażać – rozmrożą się samoistnie, gdy zostaną wrzucone do osolonej, gotującej się wody. Jak długo gotować uszka? Przez około 2-4 minuty od wypłynięcia. 

Zobacz także: Jak długo gotować pierogi – Poznaj idealny czas gotowania pierogów!

Rodzice pytają:

Ile gotować grzyby suszone do uszek?

Suszone grzyby do uszek gotujemy w tej samej wodzie, w której się uprzednio moczyły. Doprowadzamy całość do wrzenia i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. 

Czy gotować uszka przed zamrożeniem?

Uszka można zamrozić zarówno gdy są surowe, jak i po wstępnej obróbce cieplnej. Sami decydujemy więc czy chcemy ugotować uszka przed ich zamrożeniem. 

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo