Jak długo gotować pierogi – Poznaj idealny czas gotowania pierogów!

Pierogi z mięsem, z owocami, z kapustą i grzybami, z serem… któż nie próbował ich choć kilka razy w życiu. Mogą zawierać tyle rodzajów farszu, że każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Ta pracochłonna potrawa jest często przygotowywana w nadmiarze i zamrażana. Ostatni etap przed podaniem to ugotowanie. Szkoda by było. aby błędy zrobione na samym końcu kucharzenia zepsuły efekt ciężkiej pracy. Z naszego artykułu dowiesz się jak długo gotować pierogi.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Najważniejszą zasadą jest wrzucanie pierogów do wrzącej, a nie zimnej wody, do której wcześniej wsypujemy sól oraz dajemy łyżkę oleju lub oliwy z oliwek.
  • Mrożone pierogi gotujemy we wrzącej wodzie od momentu wypłynięcia na powierzchnię ok 5 minut.
  • Nie musisz rozmrażać pierogów przed ich zagotowaniem.

Jak ugotować pierogi?

Aby farsz nie wypływał z pierogów, dokładnie zlep brzegi pierogów, usuwając nadmiar mąki z krawędzi zlepiającej i smarując go lekko wilgotnymi palcami. Dalej najważniejsze to pamiętać, że woda na pierogi nie może być zimna. W zimnej mamy pewność, że pierogi się rozpadną. Doprowadzamy więc wodę do wrzenia i wsypujemy do niej trochę soli. Do dużego – aby się nie posklejały – garnka można wlać do garnka trochę tłuszczu np. oleju. Na każde 100 g pierogów potrzebujesz około 0,5 litra wody. Gotujemy je na małym ogniu pod częściowym przykryciem. Teraz już wiesz jak gotować pierogi!

Zobacz także: Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?

Ile czasu gotować pierogi?

Ile czasu gotuje się pierogi? Obojętnie czy to będzie gotowanie pierogów ruskich, czy z kapustą i grzybami, czy z serem, czy z owocami – świeże, dopiero co zrobione pierogi gotujemy od 2 do 3 minut – tyle wynosi czas gotowania pierogów. Pamiętaj aby mierzyć go od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.Pierogi mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką, podczas gotowania, żeby nie przyklejały się do dna.

Jak długo gotować mrożone pierogi?

Ile gotować mrożone pierogi? W takim wypadku trzeba odczekać min.5 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię zanim wyłowisz je łyżką cedakową. Jeśli były odpowiednio przygotowane w zamrażalniku, czyli ułożone oddzielnie każdy na tacce, nie powinny być posklejane. Nie musisz ich rozmrażać przed włożeniem do wrzątku. Gotowanie zamrożonych pierogów jest łatwe!

Zobacz także: Pierogi ruskie farsz

Jak długo gotować mrożone pierogi na parze?

Kiedy ciasto jest świeże, wystarczy położyć na sitku na parze pierogi na 5 minut. Jeśli jednak używamy zamrożonych pierogów, musi minąć co najmniej 10 minut gotowania na parze, żeby można było spróbować czy są już miękkie i ciepłe w środku. Mrożone pierogi mają tyle samo odżywczych składników co świeże.

Zobacz także: Jakie są potrawy wigilijne? Poznaj listę 12 potraw wigilijnych

Rodzice pytają:

Ile gotujemy pierogi?

Pierogi świeże gotujemy we wrzącej wodzie przez około 2-3 min od momentu ich wypłynięcia.

Mrożone pierogi – ile gotować?

Mrożone pierogi gotujemy trochę dłużej niż świeże tzn. około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Nie musisz ich rozmrażać przed włożeniem do wrzątku.

Ile gotować pierogi z jagodami?

Pierogi takie gotujemy około 6-7 minut.

Ile gotować pierogi z truskawkami?

Należy je gotować około 3 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

Ile gotować pierogi z kapustą i grzybami?

Pierogi z kapustą i grzybami gotujemy 3-4 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Jak długo gotować pierogi ruskie?

Od 3 do 5 minut po wypłynięciu na powierzchnię. Po podaniu znakomite będą ze stopionym masłem.

Jak długo gotować pierogi z mięsem?

Także od 3 do 5 minut.

Dodaj komentarz

Przepisy Kulinarne

Ciasta fit i inne zdrowe słodycze

Czy istnieje coś takiego, jak ciasta fit? Cóż, ze słodyczami nigdy nie wolno przesadzać, ale są takie, których absolutnie powinniśmy unikać oraz ich zdecydowanie zdrowsze odpowiedniki. Zdrowe słodycze – czy to...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Ile gotować gołąbki?

Gotowanie gołąbków – ile gotować gołąbki? Gołąbki to pyszne danie. Natomiast samo ich przygotowanie jest czasochłonne. Parzenie kapusty, zawijanie farszu, a następnie gotowanie. Niemniej jednak ich smak jest wart naszego...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Faworki: co zamiast śmietany?

Faworki to tradycyjne polskie ciastka, które najczęściej podaje się z okazji tłustego czwartku, karnawału lub w czasie tzw. ostatków. Inna ich nazwa to chrusty. Są wyjątkowo chrupkie, delikatne, słodkie i...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

Pomysł na szybkie śniadanie dla dziecka

Wielu rodziców zastanawia się, jak zorganizować poranek, aby wszystko szło gładko i bez opóźnień. Niektóre rzeczy, jak plecak czy ubrania można przygotować dzień wcześniej, tak by rano mieć jak najmniej...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka, Przepisy Kulinarne

Dieta przy biegunce u dzieci

Biegunka może się pojawić u dziecka z rozmaitych przyczyn. Mogą to być zatrucia pokarmowe, przejedzenie, choroby jelit czy infekcje. Zazwyczaj rozwolnienie nie wymaga specjalistycznego leczenia i samo mija. Rodzic może jednak pomóc...

Czytaj dalej →
Przepisy Kulinarne

3 przepisy na pyszne naleśniki

Naleśniki dobrze smakują one zarówno na słodko, jak i na słono. Przysmak ten można zabrać ze sobą tak do pracy, jak i szkoły, na piknik czy weekendowy wyjazd z miasto....

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo