Jabłka – nasze narodowe dobro, które na stałe wpisało się w jadłospisy Polaków. To owoc uwielbiany niemal na całym świecie. Może być spożywany w wielu formach, doskonale komponuje się z daniami prostymi, lecz także pasuje do wytrawnych potraw. Dodatek do deserów i wypieków, baza sałatek i soków owocowych –  a jakie właściwości kryje ten owoc? Czy jabłka można jeść w ciąży? Jaki mają wpływ na organizm maluszka podczas karmienia piersią?



Skąd taka popularność jabłek (również wśród kobiet w ciąży)?

Historia jabłka liczy sobie wiele tysięcy lat. Zanim jeszcze stało się symbolem grzechu i jego historia została spisana w Starym Testamencie, już od dawna towarzyszyło ludziom w okresie neolitu. Zwęglone resztki owoców znalezione w Antalonii liczą sobie około 8500 lat! Dziko rosnące jabłonki zapewniały wyżywienie ludziom żyjącym na wielu szerokościach geograficznych, występowały bowiem nie tylko w Azji, ale także w Europie, Afryce i w obydwu Amerykach. Jeśli chodzi o nasze rodzime strony, to pestki jabłek zostały odnalezione podczas wykopalisk w okolicach Biskupina. Oznaczają one, że około 800 lat p.n.e. nasi przodkowie znali te owoce i chętnie korzystali z ich walorów smakowych.

Pozycja jabłek w Polsce umocniła się dzięki zakonowi Cystersów. W XII wieku zostały sprowadzone pierwsze ich słodkie odmiany, które podbiły serca Polaków. Ich hodowla szybko rozprzestrzeniła się do wszystkich regionów Polski, o czym świadczą liczne pozostałości sadów jabłoni. Obecnie Polska zalicza się do głównych producentów jabłek. Są one znane i doceniane w wielu krajach na całym świecie.

Jabłka: właściwości

Jabłka zawierają w swoim składzie bardzo dużo witaminy C. Warto jednak pamiętać, że umiejscowiona jest ona bezpośrednio pod skórką owocu, dlatego nie należy jabłek obierać. Witamina ta wzmacnia naszą odporność i sprawia, że ewentualne przeziębienia trwają krócej.

Ponadto w jabłkach znajduje się cały wachlarz pozostałych witamin: A, E, D, K oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6, B9 oraz B12. Dostarczają nam cennego beta-karotenu oraz żelaza.

Jabłka w ciąży

Jabłka są owocami, które na stałe powinny zagościć w jadłospisie przyszłej mamy. Przede wszystkim należy jednak pamiętać, by spożywać je razem ze skórką. Podczas obierania jabłka tracą mnóstwo cennych składników odżywczych. Jednym z nich są pektyny – szczególnie cenne dla kobiet spodziewających się dziecka. Pektyny bowiem mają wpływ na pracę jelit. Regulują ich perystaltykę i są pomocne w walce z zaparciami, które często nękają przyszłe mamy.

Ponadto pektyny oczyszczają organizm z toksyn. Neutralizują je i powodują szybsze ich wydalanie. Zmniejszają także wchłanialność cholesterolu z pożywienia, co chroni układ sercowo-krążeniowy.

Jabłka są także idealnymi owocami dla przyszłych mam, które mają problem z cukrzycą ciążową. Ich niski indeks glikemiczny pozwala je jeść diabetykom, ponieważ owoce te nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Ponadto jabłka są niskokaloryczne, przez co nie muszą się ich obawiać ciężarne, które przybrały na wadze zbyt dużo.



Jabłka a karmienie piersią

Jabłka można jeść w czasie karmienia piersią już od pierwszych chwil po porodzie. Owoce te uczulają bardzo rzadko, dlatego też u maluszka nie powinna wystąpić alergia na nie. Ich obecność w diecie świeżo upieczonej mamy sprawi, że dziecko otrzyma mnóstwo cennych składników odżywczych, których dostarczają jabłka.

Warto jednak wiedzieć, że jabłka spożywane przez mamę na surowo mogą być przyczyną bolesnych kolek i zaparć u dziecka. Z uwagi na to, najlepiej je jeść w formie ugotowanej lub upieczonej.

ZOBACZ TAKŻE:



Jakie owoce jeść w ciąży?

Czy zjedzenie bananów może zaszkodzić dziecku, gdy karmisz piersią?