Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią
Jabłka – nasze narodowe dobro, które na stałe wpisało się w jadłospisy Polaków. To owoc uwielbiany niemal na całym świecie. Może być spożywany w wielu formach, doskonale komponuje się z daniami prostymi, lecz także pasuje do wytrawnych potraw. Dodatek do deserów i wypieków, baza sałatek i soków owocowych – a jakie właściwości kryje ten owoc? Czy jabłka można jeść w ciąży? Jaki mają wpływ na organizm maluszka podczas karmienia piersią?

Skąd taka popularność jabłek (również wśród kobiet w ciąży)?
Historia jabłka liczy sobie wiele tysięcy lat. Zanim jeszcze stało się symbolem grzechu i jego historia została spisana w Starym Testamencie, już od dawna towarzyszyło ludziom w okresie neolitu. Zwęglone resztki owoców znalezione w Antalonii liczą sobie około 8500 lat! Dziko rosnące jabłonki zapewniały wyżywienie ludziom żyjącym na wielu szerokościach geograficznych, występowały bowiem nie tylko w Azji, ale także w Europie, Afryce i w obydwu Amerykach. Jeśli chodzi o nasze rodzime strony, to pestki jabłek zostały odnalezione podczas wykopalisk w okolicach Biskupina. Oznaczają one, że około 800 lat p.n.e. nasi przodkowie znali te owoce i chętnie korzystali z ich walorów smakowych.
Pozycja jabłek w Polsce umocniła się dzięki zakonowi Cystersów. W XII wieku zostały sprowadzone pierwsze ich słodkie odmiany, które podbiły serca Polaków. Ich hodowla szybko rozprzestrzeniła się do wszystkich regionów Polski, o czym świadczą liczne pozostałości sadów jabłoni. Obecnie Polska zalicza się do głównych producentów jabłek. Są one znane i doceniane w wielu krajach na całym świecie.
Jabłka: właściwości
Jabłka zawierają w swoim składzie bardzo dużo witaminy C. Warto jednak pamiętać, że umiejscowiona jest ona bezpośrednio pod skórką owocu, dlatego nie należy jabłek obierać. Witamina ta wzmacnia naszą odporność i sprawia, że ewentualne przeziębienia trwają krócej.
Ponadto w jabłkach znajduje się cały wachlarz pozostałych witamin: A, E, D, K oraz witaminy z grupy B: B1, B2, B3, B5, B6, B9 oraz B12. Dostarczają nam cennego beta-karotenu oraz żelaza.
Jabłka w ciąży
Jabłka są owocami, które na stałe powinny zagościć w jadłospisie przyszłej mamy. Przede wszystkim należy jednak pamiętać, by spożywać je razem ze skórką. Podczas obierania jabłka tracą mnóstwo cennych składników odżywczych. Jednym z nich są pektyny – szczególnie cenne dla kobiet spodziewających się dziecka. Pektyny bowiem mają wpływ na pracę jelit. Regulują ich perystaltykę i są pomocne w walce z zaparciami, które często nękają przyszłe mamy.
Ponadto pektyny oczyszczają organizm z toksyn. Neutralizują je i powodują szybsze ich wydalanie. Zmniejszają także wchłanialność cholesterolu z pożywienia, co chroni układ sercowo-krążeniowy.
Jabłka są także idealnymi owocami dla przyszłych mam, które mają problem z cukrzycą ciążową. Ich niski indeks glikemiczny pozwala je jeść diabetykom, ponieważ owoce te nie powodują gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi. Ponadto jabłka są niskokaloryczne, przez co nie muszą się ich obawiać ciężarne, które przybrały na wadze zbyt dużo.
Jabłka a karmienie piersią
Jabłka można jeść w czasie karmienia piersią już od pierwszych chwil po porodzie. Owoce te uczulają bardzo rzadko, dlatego też u maluszka nie powinna wystąpić alergia na nie. Ich obecność w diecie świeżo upieczonej mamy sprawi, że dziecko otrzyma mnóstwo cennych składników odżywczych, których dostarczają jabłka.
Warto jednak wiedzieć, że jabłka spożywane przez mamę na surowo mogą być przyczyną bolesnych kolek i zaparć u dziecka. Z uwagi na to, najlepiej je jeść w formie ugotowanej lub upieczonej.
ZOBACZ TAKŻE:
Czy zjedzenie bananów może zaszkodzić dziecku, gdy karmisz piersią?
Ulga na dziecko – limit dochodu 2023. Nie wszyscy rodzice mogą skorzystać z odliczenia. Przepisy są jednoznaczne
Ile sprawdzianów i kartkówek może być w tygodniu? [Prawa Ucznia]
Co należy się wdowie po śmierci męża? Można ubiegać się o specjalną rentę
500 plus – do ilu lat przysługuje? Świadczenie może się przydać także na dzieci, które studiują
Zakłócanie spokoju dziennego przez dzieci. Jak radzić sobie z głośnymi sąsiadami?
Jak złożyć wniosek o 500 plus 2023? Praktyczny poradnik dla rodziców krok po kroku
- Rodzice.pl
- Ciąża
- Zdrowie w ciąży
- Dieta w ciąży
- Co jeść w ciąży?
- Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią
Migdały w ciąży i podczas karmienia piersią
Migdały zawierają w sobie bogactwo składników odżywczych. Są niezwykle zdrowe, a ich wpływ obejmuje wiele rejonów naszych organizmów, dlatego korzystnym jest, żeby na stałe zostały włączone jako dodatek do wielu...
Czytaj dalej →Grzyby w ciąży i podczas karmienia piersią
Polskie grzyby nie mają sobie równych. Jesienne lasy pełne są dobra oferowanego przez naturę, po które my, Polacy, chętnie sięgamy każdego roku. W naszej części Europy grzyby cieszą się niesłabnącą...
Czytaj dalej →Gruszki w ciąży i podczas karmienia piersią
Gruszki to jeden z rodzajów owoców, które zdają się być stworzone wyłącznie dla ludzkiej przyjemności. Pyszne, mięsiste, soczyste owoce od zarania dziejów były wymieniane wśród pokarmów bogów. Jakie właściwości mają...
Czytaj dalej →Kaszanka w ciąży i podczas karmienia piersią
Kaszanka to produkt bardzo lubiany przez Polaków. Doskonale smakuje na zimno, ale według wielu osób najlepsza jest smażona, jedzona wprost z patelni lub upieczona na grillu. Jest doskonałym dodatkiem do...
Czytaj dalej →Biała rzodkiew w ciąży i podczas karmienia piersią
Biała rzodkiew nie jest w Polsce bardzo popularna, a jeśli już po nią sięgamy, to raczej jako dodatek do sałatek czy kanapek, który kroimy jak pomidora czy ogórka, niż jako...
Czytaj dalej →Nie takie straszne, jak je malują! Czy można jeść truskawki w ciąży?
Truskawki to nieodłączny element pierwszych letnich dni. Przypadający na przełom maja i czerwca początek sezonu na te owoce zwiastuje, że wakacje są już blisko. Uwielbiane przez Polaków w każdej postaci:...
Czytaj dalej →Żurawina w ciąży i podczas karmienia piersią
Żurawina kojarzy się głównie z owocem, który ma pozytywny wpływ na działanie pęcherza moczowego i leczenie infekcji z nim związanych. Oczywiście to prawda, lecz to nie jedyna właściwość tego niewielkiego,...
Czytaj dalej →Czereśnie w ciąży i podczas karmienia piersią
Czereśnie to owoce, które nieodłącznie kojarzą się ciepłymi, letnimi dniami. Sezon na nie zaczyna się na początku czerwca. Wedle niektórych nazwa tego miesiąca może pochodzić właśnie od nazwy tych pysznych...
Czytaj dalej →Imbir w ciąży i podczas karmienia piersią
Imbir to przyprawa nadająca smaku potrawom, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez jego obecności – i bardzo dobrze! Imbir bowiem zalicza się...
Czytaj dalej →Kawa w ciąży i przy karmieniu piersią
Kaaaaaawy! Tym słowem witają się o poranku pracownicy większości firm. Pewnie Was zaskoczę, ale nigdy nie piłem kawy. Fakt ten zaskoczy Was zapewne mocniej gdy dowiecie się, że pracuję od 7:00, a...
Czytaj dalej →Cytrusy w ciąży i podczas karmienia piersią
Cytrusy to grupa wspaniałych owoców, których aromat i smak kojarzą się nieodłącznie z latem, słońcem oraz ciepłymi, wakacyjnymi dniami. Pomarańcze, grejpfruty, pomelo, limonki – wszystko to wspaniały element wielu dań podawanych...
Czytaj dalej →Czy można jeść tofu w ciąży i podczas karmienia piersią?
Tofu, czyli twarożek otrzymywany z mleka sojowego to częsty składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej. Coraz częściej sięgają jednak po nie również miłośnicy mięsa. Ma wiele składników odżywczych, a do tego...
Czytaj dalej →Banany w ciąży i podczas karmienia piersią
Banan to jeden z ulubionych owoców Polaków. Co ciekawe, okazuje się, że zupełnie inaczej niż inne owoce, banan stosunkowo rzadko wykorzystywany jest do wypieków i przy gotowaniu. Nieco częściej jest...
Czytaj dalej →Czego nie może jeść matka karmiąca?
Fakty i mity – dieta w trakcie karmienia piersią Warzywa niedozwolone w ciąży, czekolada, a karmienie piersią? Oto częste dylematy młodych mam. Ciąża, połóg oraz okres karmienia malucha piersią to...
Czytaj dalej →Maliny w ciąży i podczas karmienia piersią
Maliny – jedne z ulubionych owoców sezonowych Polaków. Świetnie pasują do deserów na zimno, a także do wypieków. Jeszcze lepiej smakują solo. Są doskonałą bazą do kompotów, soków, a także...
Czytaj dalej →Skoki rozwojowe u dzieci- Ile trwa skok rozwojowy? [Kalendarz skoków rozwojowych]
Pierwszy raz na zwrot “Skoki Rozwojowe” trafiłem, gdy “Mamuśki z for” obskoczyły na Facebooku mój wpis na temat Śledzika Niemowlaka. Pewna napisała, że cytuję: “jak przychodzi Skok Rozwojowy, to tego...
Czytaj dalej →Wszyscy jesteśmy dziećmi!
Dziś krótko ponieważ był to bardzo wyczerpujący dzień. Chciałbym Ci Córeczko z okazji Twojego pierwszego Dnia Dziecka (ten gdy byłaś w brzuszku się nie liczy:P) życzyć, żebyś zawsze … …...
Czytaj dalej →Prezent na roczek z Ikei?
Uwaga! Tekst “Prezent na roczek z Ikei? Czemu nie” nie jest sponsorowany. Sieć Ikea za niego nie zapłaciła (chociaż mogłaby:)). Prezent na roczek nie tylko dla dziewczynki Pamiętam jak dziś...
Czytaj dalej →
1 komentarzy: Jabłka w ciąży i podczas karmienia piersią
Co za bzdury?! Proszę mi wyjaśnić w jaki sposób jabłka zjedzone przez karmiącą mamę mogą wywołać kolkę, wzdęcia, czy bóle brzucha u dziecka? Przejdą z żołądka mamy do piersi i następnie do żołądka dziecka? Pokarm produkowany jest z krwi, nie z treści żołądka!
A ja sie z tym zgadzam doswiadczylam tego osobiscie. Zjadlam surowe jablko i pozniej tego zalowalam. Moja 3 tygodniowa córcia dostala takich bolesci ze caly dzien byl wyjety z zyciorysu. Uwazam ze trzeba uwazac na to co sie je. Szczegolnie surowe warzywa i owoce..