Imbir to przyprawa nadająca smaku potrawom, która świetnie komponuje się z różnymi rodzajami kuchni. Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłków bez jego obecności – i bardzo dobrze! Imbir bowiem zalicza się bowiem do roślin, które mają największe właściwości zdrowotne. Jakie dokładnie? Czy imbir można jeść w ciąży? Czy można go używać w okresie karmienia piersią? Wszystkiego dowiesz się z naszego artykułu.



Imbir to przyprawa, która pochodzi z Dalekiego Wschodu. Jego kolebką jest prawdopodobnie Malezja. Towarzyszy człowiekowi od tysięcy lat. Od stuleci stosowany jest nie tylko jako przyprawa nadająca wyrazistego smaku potrawom, ale również jako środek leczniczy.

Imbir: właściwości

Imbir największy wpływ na nasz układ pokarmowy. Znany jest jako doskonałe lekarstwo na wiele przypadłości z nim związanych. Olejki, które znajdują się w imbirze oddziałują na produkcję soków żołądkowych, a także zwiększają wydzielanie się żółci. Dzięki temu imbir nie tylko leczy wzdęcia, ale również zapobiega zaparciom. Jest doskonałym lekiem na chorobę refluksową przełyku. Amerykańscy uczeni odkryli, że jego działanie na wrzody jest dużo mocniejsze niż leków dedykowanych leczeniu tego schorzenia.

Imbir jest również doskonałym środkiem, który podnosi naszą odporność. Wspiera i mobilizuje układ immunologiczny. Działa także przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Ponadto doskonale rozgrzewa. Bardzo często imbir znajduje się w składzie maści i plastrów rozgrzewających.

W Azji imbir od dawna znany jest jako afrodyzjak. Badania potwierdzają, że ma on wpływ na polepszenie krążenia krwi i powoduje lepsze ukrwienie organów płciowych.

Imbir w ciąży

Imbir to przyprawa, którą ciężarne mamy powinny włączyć do swojego jadłospisu na stałe z uwagi na wszystkie jego prozdrowotne właściwości opisane powyżej. Ale oprócz nich imbir jest wskazany dla przyszłych mam z bardzo ważnego powodu – pozwala skutecznie zwalczać ciążowe mdłości. Spożywanie imbiru zaliczane jest do najefektywniejszych metod walki z tym zjawiskiem, które nęka niemal wszystkie kobiety spodziewające się dziecka.



Dokładne przyczyny powstawania nudności ciążowych nie są zbadane. Podejrzewa się, że największy wpływ na nie ma wzrost poziomu progesteronu, który zmienia zupełnie sposób pracy układu pokarmowego. Wywołuje stałe jego podrażnienie, czego efektem są właśnie mdłości. Korzeń imbiru i składniki w nim zawarte neutralizują środowisko w żołądku i uspokajają jego pracę, przez co mdłości przestają być dokuczliwe.

W jakiej formie spożywać imbir na mdłości? Specjaliści polecają wywar z niego. Korzeń należy obrać, a następnie rozgnieść w moździerzu. Całość zalewa się chłodną wodą i odstawia na dobę. Całość można osłodzić łyżeczką miodu. Mieszankę należy popijać małymi łyczkami przez cały dzień. Pamiętaj, by nie gotować korzenia imbiru, jak zalecają to niektóre blogi czy użytkowniczki forów internetowych. Ugotowana przyprawa traci swoje właściwości, ponieważ zabija je wysoka temperatura.

Oprócz działania przeciw mdłościom, imbir ma także zastosowanie w zwalczaniu innych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Pomaga w leczeniu uporczywych ciążowych wzdęć i zaparć – właśnie ze względu na swój pozytywny wpływ na przewód pokarmowy.

Imbir a karmienie piersią



Uczulenia na imbir należą do rzadkości, dlatego też małe jest prawdopodobieństwo, że imbir spożywany przez mamę w okresie karmienia dziecka piersią negatywnie wpłynie na organizm maluszka. Warto jednak pamiętać, że imbir ma ostry smak i intensywny zapach. Jeśli nie spożywałaś imbiru w czasie ciąży, to maluszek nie jest do nich przyzwyczajony, dlatego też może grymasić przy jedzeniu, ponieważ smak i zapach imbiru przenikną do mleka.

Zobacz też:

Kto nie powinien jeść bananów w ciąży

Niezasłużona zła sława orzeszków ziemnych w ciąży

Ananas złagodzi opuchliznę w ciąży