„Jaglanka to świetny pomysł na śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców. Dzięki zawartości lecytyny poprawi koncentrację, zaś witaminy z grypy B wspomogą funkcjonowanie układy nerwowego. Kasza jaglana jest też bogatym źródłem antyoksydantów, które niwelują niekorzystne działanie wolnych rodników.”- mówi dietetyczka sieci klubów sportowych Mrs.Sporty – Jeśli dodamy do tego fakt, iż jaglanka jest lekkostrawna, a w połączeniu z owocami lub warzywami zyskuje dodatkowe witaminy, to mamy przepis na śniadanie idealne!
Składniki
30 g płatków jaglanych
mały kubeczek jogurtu naturalnego
1 łyżka płatków migdałów
200 g dyni maślanej
0.5 łyżeczki kakao
Sposób przygotowania
Płatki zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Dynię pokrój w paski i upiecz lub ugotuj pod przykryciem. Po wystudzeniu zmiksuj z jogurtem kakao oraz stewią i posyp płatkami migdałów. Można urozmaicić ulubionymi dodatkami np. gruszką, suszonymi śliwkami, czy cynamonem.