Jaglanka z dynią na słodko

“Jaglanka to świetny pomysł na śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców. Dzięki zawartości lecytyny poprawi koncentrację, zaś witaminy z grypy B wspomogą funkcjonowanie układy nerwowego. Kasza jaglana jest też bogatym źródłem antyoksydantów, które niwelują niekorzystne działanie wolnych rodników.”- mówi dietetyczka sieci klubów sportowych Mrs.Sporty – Jeśli dodamy do tego fakt, iż jaglanka jest lekkostrawna, a w połączeniu z owocami lub warzywami zyskuje dodatkowe witaminy, to mamy przepis na śniadanie idealne!

Jaglanka z dynią na słodko
Pixabay

Składniki

30 g płatków jaglanych
mały kubeczek jogurtu naturalnego
1 łyżka płatków migdałów
200 g dyni maślanej
0.5 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania

Płatki zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Dynię pokrój w paski i upiecz lub ugotuj pod przykryciem. Po wystudzeniu zmiksuj z jogurtem kakao oraz stewią i posyp płatkami migdałów. Można urozmaicić ulubionymi dodatkami np. gruszką, suszonymi śliwkami, czy cynamonem.

Dodaj komentarz

Zakupy
5 rzeczy, które warto kupić przed rozpoczęciem roku szkolnego
Wielu rodziców rezygnuje z zakupu wyprawki przed 4 września, ponieważ obawiają się, że nie spełnią wytycznych podawanych podczas rozpoczęcia roku szkolnego. Bo o ile klasy I-III mają zapewnione podręczniki, o
Czytaj dalej
Newsy
Świeżaki z Biedronki: Jak zdobyć nowe maskotki z "Gangu Świeżaków 2"?
Pierwsza seria Świeżaków z Biedronki okazała się hitem. Na grupach facebookowych trwały zaciekłe licytacje i wymiany pluszaków, które przypominają warzywa i owoce. Sprawdzamy, jak wygląda druga seria Świeżaków oraz w
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje dwa
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?
Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw. Jak zamrozić uszka? Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również
Czytaj dalej
Mama Porady Kulinarne
6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na "mały głód". Dodatkowo możesz
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): "im bigos starszy, tym smaczniejszy". Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę
Czytaj dalej