Jaglanka z dynią na słodko

“Jaglanka to świetny pomysł na śniadanie zarówno dla dzieci, jak i dla rodziców. Dzięki zawartości lecytyny poprawi koncentrację, zaś witaminy z grypy B wspomogą funkcjonowanie układy nerwowego. Kasza jaglana jest też bogatym źródłem antyoksydantów, które niwelują niekorzystne działanie wolnych rodników.”- mówi dietetyczka sieci klubów sportowych Mrs.Sporty – Jeśli dodamy do tego fakt, iż jaglanka jest lekkostrawna, a w połączeniu z owocami lub warzywami zyskuje dodatkowe witaminy, to mamy przepis na śniadanie idealne!

Jaglanka z dynią na słodko
Pixabay

Składniki

30 g płatków jaglanych
mały kubeczek jogurtu naturalnego
1 łyżka płatków migdałów
200 g dyni maślanej
0.5 łyżeczki kakao

Sposób przygotowania

Płatki zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Dynię pokrój w paski i upiecz lub ugotuj pod przykryciem. Po wystudzeniu zmiksuj z jogurtem kakao oraz stewią i posyp płatkami migdałów. Można urozmaicić ulubionymi dodatkami np. gruszką, suszonymi śliwkami, czy cynamonem.

Sprawdź:  Dwa pomysły na słodkie śniadanie z nowymi dżemami Łowicz

Dodaj komentarz

Zakupy
5 rzeczy, które warto kupić przed rozpoczęciem roku szkolnego
Wielu rodziców rezygnuje z zakupu wyprawki przed 4 września, ponieważ obawiają się, że nie spełnią wytycznych podawanych podczas rozpoczęcia roku szkolnego. Bo o ile klasy I-III mają zapewnione podręczniki, o
Czytaj dalej
Newsy
Świeżaki z Biedronki: Jak zdobyć nowe maskotki z "Gangu Świeżaków 2"?
Pierwsza seria Świeżaków z Biedronki okazała się hitem. Na grupach facebookowych trwały zaciekłe licytacje i wymiany pluszaków, które przypominają warzywa i owoce. Sprawdzamy, jak wygląda druga seria Świeżaków oraz w
Czytaj dalej
Boże Narodzenie Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić sos sojowy?
Czym zastąpić sos sojowy? To pytanie pojawia się zwłaszcza wśród miłośników kuchni azjatyckiej. Ta na dobre zagościła na polskich stołach, więc i sam sos sojowy jest tutaj stałym gościem. Co
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Czym zastąpić ocet balsamiczny?
Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny
Pół kilo mąki - ile to szklanek? Profesjonalni kucharze odmierzają poszczególne składniki przy pomocy wagi kuchennej, bo właśnie taki sposób jest najbardziej precyzyjny. Nasza domowa kuchnia nie jest jednak studiem,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej