Pieczenie ciasta z termoobiegiem – Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem?

Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem? Piekarniki tego typu pozwalają na dobre kontrolowanie temperatury, co jest niezwykle istotne dla pieczonych potraw i deserów. Występują w wielu wersjach i można użyć do pieczenia różnych funkcji – termoobieg w piekarniku jest zaś najchętniej wybierany, ponieważ pozwala uzyskać przysmaki jeszcze wyborniejsze! Termoobieg pozwala na taki przepływ powietrza, dzięki któremu w całym piekarniku mamy równą temperaturę. Jak korzystać z funkcji termoobiegu? Na którym poziomie piec ciasto w piekarniku? Wybraliśmy 11 najczęściej zadawanych pytań odnośnie pieczenia ciasta w piekarniku!

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Ciasto drożdżowe w piekarniku elektrycznym z funkcją termoobiegu pieczemy w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza przez 40-50 minut.
  • W piekarniku elektrycznym z termoobiegiem pieczemy babkę piaskową około 50 minut w 160 stopniach Celsjusza.
  • Murzynka czy ciasto francuskie można piec z termoobiegiem - lepiej go jednak unikać przy pieczeniu sernika.
  • Termoobieg pozwala piec dwa ciasta jednocześnie.

Jak piec ciasto drożdżowe w piekarniku elektrycznym?

Pieczenie ciasta drożdżowego w piekarniku elektrycznym nie jest trudne – zwykle wykorzystuje się do tego temperaturę 180 stopni Celsjusza, a samo pieczenie trwa 40-50 minut, chociaż oczywiście wszystko zależy od konkretnego przepisu. 

Sprawdź: Jak upiec babkę bez formy?

Ciasto drożdżowe piec z termoobiegiem czy bez?

Termoobieg pozwala uzyskać w każdym miejscu w piekarniku identyczną temperaturę. Gorące powietrze jest wprowadzane w ruch i rozprowadzane we wszystkich kierunkach, dzięki czemu dociera do każdego zakamarka piekarnika – ciasto jest pieczone równomiernie. Pieczenie ciasta z termoobiegiem zapobiega sytuacji, w której wierzch ciasta jest spalony, a jego dół surowy lub niedopieczony. Warto więc korzystać z termoobiegu. W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe w piekarniku z termoobiegiem? Przy włączonym termoobiegu ciasto drożdżowe pieczemy w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza – zwykle przez 40-50 minut. Ciasto najlepiej włożyć do nagrzanego piekarnika.

Zobacz też: Zwarzony krem mascarpone ze śmietaną – Podpowiadamy, jak uratować zwarzony krem z mascarpone

Jak piec babkę w piekarniku elektrycznym?

W piekarniku elektrycznym z termoobiegiem pieczemy babkę piaskową około 50 minut. Umieszczamy ciasto w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni Celsjusza. Z kolei jeśli nie korzystamy z funkcji termoobiegu, lepiej ustawić nieco wyższą temperaturę, czyli 180 stopni Celsjusza. W trakcie pieczenia babki nie otwierajmy piekarnika – dopiero gdy upłynie wskazany czas możemy sprawdzić czy się upiekła i ewentualnie jeszcze ją dopiec jeśli to konieczne. 

Sprawdź: Czym zastąpić śmietan fix?

Czy sernik pieczemy z termoobiegiem?

Sernik pieczemy na środkowej półce w piekarniku. Najpierw trzeba go odpowiednio nagrzać – dopiero gdy osiągnie temperaturę pieczenia możemy włożyć ciasto. Maksymalna temperatura pieczenia to 180 stopni Celsjusza. Najlepiej wybierać temperaturę 150-180 stopni Celsjusza. W pierwszej połowie czasu pieczenia nie wolno otwierać drzwiczek, żeby rosnące ciasto nie opadło – wówczas ciasto nie chce się upiec w środku i może wyjść zakalec. Co więcej, najlepiej wybrać grzanie góra-dół, unikając termoobiegu. Możliwe jest też oczywiście pieczenie sernika w piekarniku gazowym.

Sprawdź: Kiedy wyjąć babkę z piekarnika? Podpowiadamy, co zrobić, żeby babka nie opadła

Na której półce w piekarniku piec ciasto?

Ciasto najlepiej piec na środkowej półce w piekarniku. W niektórych przepisach jednak widnieje rada, by piec jakieś ciasto czy potrawę na najniższej półce w piekarniku – wówczas należy postąpić tak jak wskazuje przepis. Można też z powodzeniem piec ciasto na drugiej od dołu półce w piekarniku – również się uda. 

Zobacz również: Ubijanie piany – Dlaczego białka nie chcą się ubić? Podpowiadamy, jak ubić białka

Ciasto francuskie piec z termoobiegiem czy bez?

Jak piec ciasto francuskie w piekarniku elektrycznym? Idealna temperatura to 160-200 stopni Celsjusza. Jeśli chodzi o czas, wiele zależy od tego czy wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego, czy do zimnego. Nagrzany piekarnik sprawia, że czas pieczenia zmniejsza się o 5-10 minut. Czas pieczenia to zwykle 15-30 minut. Można oczywiście korzystać z funkcji termoobiegu – wówczas obniżmy temperaturę o około 30 stopni. Dokładne wskazówki zależne są od konkretnego przepisu – na przykład zastosowanych dodatków. 

Zobacz też: Niedopieczone potrawy – Czy można dopiec ciasto, chleb, pasztet?

Jak upiec dwa ciasta w piekarniku?

Nie ma żadnych przeciwwskazań do upieczenia dwóch ciast w piekarniku jednocześnie. Funkcja termoobiegu pozwala w każdym punkcie piekarnika uzyskać taką samą temperaturę. Ciasta piecze się na dwóch poziomach – można je w trakcie zamienić miejscami, jednak nie jest to konieczne. 

Zobacz również: Pieczenie pasztetu – Jak długo i w jakiej temperaturze piec pasztet?

Pieczenie w piekarniku elektrycznym – porady praktyczne

Mając w domu piekarnik elektryczny warto korzystać z funkcji termoobiegu – dzięki temu ciasta upieką się szybko i będą pyszne. Jest to znakomite rozwiązanie, pozwalające piec jednocześnie ciasta na różnych poziomach. Lepiej wstawiać ciasta do nagrzanego piekarnika. Lepiej również nie otwierać drzwiczek przed końcem pieczenia, żeby ciasto nie opadło.  Sprawdź: Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w cieście? Podpowiadamy, co można dodać zamiast mąki ziemniaczanej do ciasta

Czy murzynka piec z termoobiegiem?

Ciasto murzynek jest pyszne i proste w przygotowaniu. To rodzaj ciasta czekoladowego, które najlepiej piec przez około 35-40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Można skorzystać z funkcji góra-dół lub z termoobiegu. Specjaliści sugerują, że w tym drugim przypadku można ustawić temperaturę niższą o 20 stopni. 

Zobacz też: Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?

Rodzice pytają jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym:

Pieczenie chleba – termoobieg czy góra-dół?

Chleb można piec zarówno z funkcją termoobieg, jak i z funkcją góra-dół. Niektórzy sugerują jednak, by do wypieków które wyrastają (jak chleb) raczej używać funkcji góra-dół. 

Na którym poziomie piec biszkopt?

Biszkopt najlepiej piec na środkowym poziomie w piekarniku.

Sprawdź: Jak upiec idealny chleb? Sprawdzone porady kulinarne dotyczące pieczenia chleba

Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym?

Jak piec ciasto w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem? Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika na środkowy poziom, wybierając funkcję góra-dół lub termoobieg. Między nimi jest około 20 stopni Celsjusza różnicy, a więc 160 stopni z termoobiegiem odpowiada 180 stopniom w funkcji góra-dół. Warto o tym pamiętać. 

Na jakim trybie piec ciasto?

Najlepiej zdecydować się na pieczenie ciasta z termoobiegiem lub funkcję góra-dół. 

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo