Przeterminowana mąka – Czy mąka może się przeterminować?

Przeterminowana mąka zalega Ci w szafce kuchennej? Nie bardzo wiesz, czy nadal nadaje się do użycia i czy możesz zrobić z niej ciasto? Aby, dowiedzieć się czy nasza mąka się przeterminowała, należy sprawdzić informację zawierającą datę jej ważności. Ta informacja jest zawsze zawarta na opakowaniu. Jeśli nasz produkt jest już niedobry to nie należy się tym martwić. Taki artykuł nadal jest zdatny do spożycia, pomimo upływu daty jego ważności! Należy jednak pamiętać, aby odpowiednio ją przechowywać.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Nieprawidłowo przechowywana mąka może się zepsuć;
  • Zepsuta mąka śmierdzi, jest żółta i wilgotna;
  • Mąkę należy trzymać szczelnie zamknięta w ciemnym i chłodnym miejscu.

Przeterminowana mąka

Często sugerujemy się datą przydatności do spożycia na opakowaniu, ale jak przekonują eksperci, sucha żywność może być przechowywana o wiele dłużej, a terminy po prostu kłamią. Przy odpowiednim przechowywaniu, przeterminowana mąka pszenna może być jeszcze używana w kuchni przez okres od 3 do 5 miesięcy w zależności od jej typu! Oczywiście, jeśli zauważymy pierwsze oznaki zepsucia się mąki, należy ją wyrzucić.

Sprawdź: Czy zamrożone mięso może się zepsuć?

Czy mąka może się przeterminować?

Każdy produkt traci datę ważności. Mało kto wie, że mąka również może się przeterminować. Pamiętajmy jednak o tym, że przechowując ją w odpowiednich warunkach, wydłużymy jej datę zdatności do spożycia. Możemy to zrobić, przechowując ją w szczelnie zamkniętym pojemniku lub torebce w chłodnym i ciemnym miejscu. Można ją również zamrozić i przechowywać w lodówce. Ważne, aby chronić ją od tlenu i wilgoci, bo może spleśnieć.

Każdy rodzaj mąki nie lubi wilgoci i wysokiej temperatury. Poprzez dotyk możemy sprawdzić jej wilgotność. Zanurzamy rękę do worka lub pojemnika z mąką. W mące wilgotnej wyraźnie odczuwalny jest chłód i tworzą się na niej grudki. W zepsutej mące mogą pojawić się również robaki. Aby uchronić mąkę przed szkodliwymi intruzami, należy ją odpowiednio zabezpieczyć. Do pojemniczka możemy schować ząbek czosnku lub włożyć kilka listków laurowych. Ich intensywny zapach skutecznie odstrasza wszelkie szkodniki pragnące dobrać się do naszej mąki.

Zobacz również: Zepsuty miód – Czy miód może się zepsuć?

Przeterminowana mąka – skutki

Jak stwierdzić, że mąka jest przeterminowana? Najlepszym sposobem będzie sprawdzenie jej zapachu. Świeża mąka ma neutralny zapach, a zepsuta kwaśny i ostry. Smak dobrej mąki powinien być przyjemny o lekko słodkawym smaku. Natomiast zepsuta mąka przybiera barwę żółtą, a jeśli zetknie się z wodą, może pojawić się na niej również pleśń. Dobra mąka powinna być biała. Mąka rozcierana w palcach jest sypka i nie przybiera żadnego kształtu, zepsuta i wilgotna pozostawia po sobie grudki. Zjełczała mąka według badań naukowych nie ma bezpośredniego wpływu na nasze zdrowie i nie jest dla nas groźna. Natomiast zjedzenie jej, może objawiać się nieprzyjemnymi bólami żołądka. 

Oprócz dolegliwości żołądkowych pamiętajmy o tym, że zepsuta mąka dodana do naszych potraw zupełnie zmieni ich smak. Co gorsza, spleśniała mąka jest o wiele gorsza dla naszego zdrowia niż zjełczała, a to dlatego, że w spleśniałej mące znajdują się mykotoksyny, które wywołują wymioty oraz biegunkę. Mykotoksyny są również odpowiedzialne za inne choroby takie jak, rak czy choroba wątroby i są wytwarzane przez pleśń.

Najczęściej używaną mąką w domu jest mąka pszenna. Używamy ją do robienia domowych wypieków oraz naleśników. Wielu z nas nawet nie myśli o tym, że mąka może się zepsuć i przeterminować. Zwykła uniwersalna mąka pszenna może być bardzo długo przechowywana. W temperaturze pokojowej wytrzymuje nawet do roku, a zamrożona i przechowywana w lodówce nawet do 2 lat. Ta sama metoda przechowywania dotyczy również innych rodzajów mąki. Biała mąka ma najdłuższy okres przydatności. Stosując się do wymienionych w artykule zasad, przeterminowana mąka nie powinna być już problemem.

Sprawdź: Jak zagęścić rzadki dżem? Sprawdź czym zagęścić dżem

Rodzice pytają o przeterminowaną mąkę:

Czy mąka może się zepsuć?

Tak, mąka może się zepsuć, mimo że jest to produkt względnie trwały i dobrze przechowywany wytrzymuję nawet do 8 miesięcy. Aby wiedzieć, czy mąka się zepsuła, należy użyć węchu, ponieważ mąka zmienia swój zapach na kwaśny, a barwa zmienia się w żółtą. Jeśli zauważymy pierwsze oznaki psucia się mąki, należy ją od razu wyrzucić.

Czy przeterminowana mąka szkodzi?

Przeterminowana mąką jeśli była odpowiednio przechowywana nadaje się do spożycia i nie jest szkodliwa jeszcze przez kilka lat. Natomiast jeśli mąka się zepsuła po zjedzeniu może skutkować nieprzyjemnymi bólami żołądka

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo