Wiele osób zna z własnych doświadczeń niedopieczone potrawy – czy można dopiec ciasto, chleb, pasztet? Wiele godzin spędzonych w kuchni na żmudnym przygotowywaniu jakiegoś dania i efekt w postaci niedopieczonego chleba, deseru czy innych przysmaków. Co w takiej sytuacji zrobić? Jak uratować niedopieczony chleb? Co zrobić gdy ciasto nie chce się upiec w środku? Na te i inne pytania można znaleźć odpowiedzi w artykule!
Niedopieczony pasztet – co zrobić?
Pasztety to wielkie przysmaki. Lubimy ich obecność na stole – zwłaszcza w sytuacji gdy zbliża się jakieś święto, albo w gości ma przyjść ktoś ważny. Niedopieczony pasztet może się okazać wielkim kłopotem. Przyczyną może być zła konsystencja pasztetu. Jeśli jest on zbyt rzadki, lepiej jeszcze przed upieczeniem dodać do masy kaszę mannę. Pozwoli to nieco go zagęścić. Jeśli pasztet jest niedopieczony można go zawsze dopiec. Prawidłowo upieczony powinien mieć ciemną skórkę i zacząć nieco odstawać od formy. Można go jednak dopiec nawet po wyjęciu z niej.
Zobacz też: Pieczenie pasztetu – Jak długo i w jakiej temperaturze piec pasztet?
Niedopieczone kruche ciasto
Niedopieczone ciasto kruche można jeszcze uratować. Wiele osób zastanawia się czy istnieje możliwość jego dopieczenia. Najlepiej sprawdzać po upieczeniu wykałaczką czy nie jest przypadkiem surowe – jeśli tak, to warto pozostawić ciasto jeszcze w piekarniku. Przy kolejnym szykowaniu ciasta warto zaś pamiętać, że to kruche trzeba przygotowywać ze składników wyjętych z lodówki. Jeśli będzie wykonywane z produktów stojących w temperaturze pokojowej, może wyjść zakalec.
Zobacz też: Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?
Czy można dopiec niedopieczony chleb?
Niedopieczony chleb to problem dość powszechny – nie warto się więc martwić, lecz spokojnie dowiedzieć się jakie są możliwości by uratować wypiek. Dopiekanie chleba nie jest wcale trudne – wstawiamy bochenek do piekarnika na tyle, na ile jest to konieczne.Można dla przyspieszenia procesu przeciąć bochenek na pół. Warto zawczasu postarać się o to, by chleb się udał, dokładnie dobierając ilość składników – chleb dopieczony z zewnątrz, a surowy w środku to często skutek zbyt małej ilości mąki w stosunku do ilości wody. Kleisty, niedopieczony chleb to zaś skutek zbyt małej ilości drożdży. Chleb niedopieczony od spodu to często kwestia piekarnika – jeśli piekarnik nie dopieka ciasta od spodu, warto wyjąć chleb z formy i umieścić go do góry nogami na papierze do pieczenia.
Sprawdź: Jak upiec idealny chleb? Sprawdzone porady kulinarne dotyczące pieczenia chleba
Sernik surowy w środku
Sernik to rodzaj ciasta, które chętnie gości na naszych stołach. Z uwagi na fakt, że jest to ciasto często pieczone, od czasu do czasu zdarzają się jakieś błędy w jego szykowaniu – na przykład ciasto nie chce się upiec w środku. Warto sprawdzać od razu, ponieważ wszystkie ciasta można bez trudu dopiec, ale póki są ciepłe. Po ostygnięciu jest to już zadanie raczej trudne. Ciasto może bowiem po prostu wyschnąć. Warto po upłynięciu wskazanego czasu pieczenia wykonać test wykałaczki i wsadzić ją w środek ciasta. Jeśli jest mokre i ją oblepiło, ciasto trzeba jeszcze dopiec. Niedopieczony spód sernika warto dopiec na niższym poziomie piekarnika, albo po prostu odkroić.
Zobacz też: Rozmrażanie chleba – jak rozmrozić chleb w mikrofalówce lub piekarniku?
Niedopieczona beza – czy bezę można dopiec?
Dlaczego beza jest mokra od spodu? Prawdopodobnie się do końca nie upiekła! Niedopieczona beza nie jest jednak żadnym problemem, ponieważ zawsze można ją jeszcze dopiec/dosuszyć w piekarniku. Co to znaczy? Można piec bezę dalej w tej samej temperaturze, albo wyłączyć piekarnik i pozwolić bezie doschnąć w nim, w miarę jak temperatura spada. Oczywiście, piekarnik musi być zamknięty.
Sprawdź: Co zamiast mąki ziemniaczanej?
Czy można dopiec niedopieczony biszkopt?
Zdarza się, że ciasto nie dopieka się w środku i nie wiadomo co z nim zrobić. Jeśli jest jeszcze ciepłe, można je umieścić w rozgrzanym piekarniku by spróbować dopiec. Jeśli jednak ostygnie, nie jest to już możliwe. Niektórzy zalecają, żeby niedopieczony biszkopt włożyć do mikrofalówki.
Sprawdź: Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w cieście?
Niedopieczona szarlotka
Może się zdarzyć, że piekarnik nie piecze równomiernie, albo jabłka puściły nadmiernie sok i ciasto się nie dopiekło. Szarlotka rzadko się nie udaje. Jeśli zwrócimy uwagę, że potrzebuje dopieczenia, zróbmy to póki jeszcze jest ciepła. Jeśli niedopieczony jest spód ciasta, umieśćmy je na niższym poziomie w piekarniku. Warto jednak pamiętać, że mokry spód ciasta może być efektem jego namoknięcia – niekoniecznie wskazuje to na niedopieczenie.
Niedopieczona babka
Co zrobić, gdy piekarnik nie grzeje od dołu i babka nie jest równomiernie upieczona? Warto ją dopiec! Jeśli niedopieczony jest spód, można umieścić ciasto na niższym poziomie, albo przykryć jego górę folią aluminiową – stroną matową do wnętrza. Ciasta, które wystygło nie można już dopiec.
Sprawdź: Kiedy wyjąć babkę z piekarnika? Podpowiadamy, co zrobić, żeby babka nie opadła
Rodzice pytają o niedopieczone potrawy:
Czy można dopiec chleb?
Chleb może jak najbardziej zostać dopieczony. Można nawet rozkroić bochenek by nastąpiło to szybciej.
Czy można dopiec ciasto na drugi dzień?
Ciasta dopieka się raczej w sytuacji, gdy są jeszcze ciepłe. Dopiekanie na drugi dzień nie jest dobrym pomysłem – takie działanie może po prostu wysuszyć ciasto.
Co zrobić żeby spód szarlotki nie był mokry?
Spód szarlotki często jest mokry z powodu soku jabłkowego, którym namaka. Jeśli chce się tego uniknąć, warto najpierw upiec sam spód i czymś go zabezpieczyć (na przykład białkiem jajka), a dopiero później nakładać na niego jabłka.
Jak dopiec ciasto?
Ciasto można dopiec gdy jeszcze jest ciepłe. Jeśli nieupieczony jest sam spód, warto je umieścić na niższym poziomie w piekarniku.
Czy niedopieczone ciasto może zaszkodzić?
Zakalec teoretycznie nie powinien nikomu zaszkodzić. Niektórzy wręcz lubią jego smak. Nie trzeba się martwić jego spożyciem, ale bezpieczniej jest tego unikać.
1 Comment