45 dag miodu – ile to łyżek? Ile waży łyżeczka, a ile łyżka miodu?

45 dag miodu – ile to łyżek? Praktyka pokazuje, że przepis, w którym miary wagi zastępowane są prostszymi przelicznikami – łyżeczkami, łyżkami i szklankami – przyswajamy i zapamiętujemy najłatwiej. Niestety, w książkach kucharskich, które stawiają przede wszystkim na precyzję dozowania składników, raczej nie znajdziemy przepisów z uproszczonym systemem miarowym. Jak zatem przeliczyć wagę miodu na łyżki i szklanki?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • 45 dag miodu to 20,5 łyżki stołowej.
  • Mała łyżeczka zmieści ok. 7 g miodu.
  • Naczynie o poj. 250 ml pomieści 360 g = 36 dag miodu.
  • Łyżka stołowa zmieści ok. 22 g = 2,2 dag miodu.

W profesjonalnych przepisach rzadko spotyka się miarę dzieloną na łyżeczki, łyżki i szklanki. Jest to o tyle zrozumiałe, że różne sztućce i różne naczynia mogą charakteryzować się inną pojemnością. W przypadku przepisów, które wymagają dużej precyzji, błędy popełnione na etapie dozowania składników będą miały wpływ na finalny efekt. Domowa kuchnia to jednak nie restauracja w pięciogwiazdkowym hotelu. Na co dzień raczej nie odmierzamy proporcji składników z iście aptekarską precyzją, więc nie można powiedzieć, że ułatwienie sobie zadania poprzez sprowadzenie wagi do łyżeczek, łyżek i szklanek jest błędem. 

45 dag miodu – ile to łyżek?

W przypadku miodu, przelicznik nie jest taki prosty, co sprawia, że korzystając z łyżek, raczej nie uda się nam precyzyjnie odmierzyć ilości składnika. Nie zawsze stanowi to jednak problem.

Ile waży łyżeczka miodu? Jedna łyżeczka mieści ok. 7 g miodu. A ile waży łyżka miodu? Łyżka stołowa – ok. 22 g, czyli 2,2 dag (1 dag to 10 g). Dysponując tą wiedzą, możemy dość pewnie odmierzać potrzebną ilość miodu:

  • 100 g miodu ile to łyżek? Mniej więcej 4 i pół łyżki (z delikatnym naddatkiem);
  • 20 dag miodu ile to łyżek? Trochę więcej niż 9 łyżek;
  • 25 dag miodu ile to łyżek? Niecałe 11 i pół łyżki;
  • 45 dag miodu ile to łyżek? Mniej więcej (bardziej mniej niż więcej) 20 i pół łyżki.

Sprawdź: Ile ml ma łyżka i łyżeczka?

45 dag miodu – ile to szklanek?

Z powyższego wynika, że aby dodać właściwą ilość miodu, która w przypadku zamieszczonego wyżej przykładu ma wynieść 45 dag, trzeba wielokrotnie zanurzać łyżkę w słoiku. W takiej sytuacji, nawet krótka chwila rozkojarzenia może skutkować popełnieniem istotnego błędu w sztuce – dodamy albo za dużo, albo za mało składnika. Jeżeli przepis uwzględnia użycie większej ilości miodu, polecamy sięgnąć po inną miarę kuchenną – po szklankę. 

Naczynie o pojemności 250 ml zmieści 360 g czyli 36 dag miodu. Jedna miarka nie wystarczy zatem do odmierzenia właściwej ilości składnika. Odmierzenie 9 dag w naczyniu bez podziałki będzie trudne, ale spokojnie – żeby uzupełnić brakującą ilość, wystarczy dodać cztery łyżki miodu, z zaznaczeniem, że ostatnia powinna być bardziej czubata niż trzy poprzednie. W ten sposób łatwo i szybko odmierzymy 45 dag miodu.  

Zobacz też: Ubijanie piany – Dlaczego białka nie chcą się ubić? Podpowiadamy, jak ubić białka

Rodzice pytają o przeliczanie wagi miodu

Ile waży szklanka miodu?

Należy pamiętać, że różne szklanki legitymują się różną pojemnością – niektóre mają 150 ml, inne 330 ml. Należy przyjąć, że średnia wielkość typowej szklanki kuchennej to 250 ml. W takim naczyniu zmieścimy ok. 360 g miodu. 

Sprawdź: Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w cieście?

Ile to jest 7 dag miodu?

Jedna łyżeczka, jaką używamy do słodzenia kawy i herbaty, zmieści ok. 7 g miodu. Oznacza to, że odmierzenie 7 dag będzie wymagało dodania 10 łyżeczek miodu do potrawy. 

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Zupy – mrożenie i pasteryzacja

Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czy ciasto drożdżowe można mrozić?

Od czasu do czasu większości z nas zdarza się przesadzić z ilością przygotowanych wypieków – zastanawiamy się wówczas, czy ciasto drożdżowe można mrozić, oraz w jaki sposób najlepiej się za...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czym zastąpić ocet balsamiczny?

Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Dlaczego domowy chleb się kruszy?

Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozmrozić drożdże?

Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno...

Czytaj dalej →
Poród

Poród (prawie) jak w domu

Wygodne łóżko, komoda, toaletka, fotel i lampa – czy któraś z was nie chciałaby rodzić w przytulnym wnętrzu przypominającym nieco domową sypialnię? W takim otoczeniu łatwiej jest się wyciszyć niż...

Czytaj dalej →
Dodatki ślubne

Buty ślubne na niskim obcasie

Buty ślubne – najważniejszy element stylizacji? Suknia ślubna jest ważna. Od momentu zaręczyn pytanie “Czy kupiłaś już suknię ślubną?” usłyszysz setki razy. Jednak coraz więcej panien młodych przykłada nie mniejszą...

Czytaj dalej →
Boże Narodzenie

Przesądy wigilijne

Chociaż mamy XXI wiek i wszyscy staramy się być nowocześni, to nadchodzi taki dzień, kiedy odstawiamy cały swój sceptycyzm na boku i na przekór wszystkiemu wykonujemy szereg małych rytuałów, które...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general