Ciasto na faworki za twarde? Podpowiadamy, co można z tym zrobić?

Ciasto na faworki jest za twarde, a przecież powinno być kruche, by ciastka wyszły chrupkie – to częsty problem wielu osób, które pragną przygotować je w domu. Faworki to popularny i lubiany w Polsce przysmak. Znane są również jako chrust oraz kreple. To tradycyjny przysmak, powszechny w Polsce, na Litwie oraz w Niemczech. Ciastka mają kształt kokardki i są smażone w głębokim tłuszczu, a następnie posypywane cukrem pudrem. Najczęściej wykonuje się je w Tłusty Czwartek i – podobnie jak pączki – są nierozerwalnie związane z tym dniem.

Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, kiedy to wedle tradycji chrześcijańskiej rozpoczyna się ostatni tydzień karnawału. Wówczas dozwolone jest nieograniczone objadanie się, a wiele osób nie wyobraża sobie wprost Tłustego Czwartku bez faworków! Pojawia się jednak pytanie co zrobić aby faworki były kruche? Skąd bierze się za twarde ciasto na faworki? Oto krótki poradnik dla tych, którzy planują samodzielnie przygotować tłustoczwartkowy chrust!

Dlaczego faworki wyszły twarde?

Warto wiedzieć, że ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest rzeczywiście dość twarde – zawsze. Twarde ciasto na faworki trzeba po prostu mocniej wyrobić. Potrzeba do tego trochę siły – kluczowe jest dobre wyrobienie ciasta. Trzeba je ugniatać aż do momentu gdy utworzy gładką masę. Twarde faworki to też problem osób, które zapominają o napowietrzeniu ciasta – powinno leżakować, a następnie trzeba je kilka razy uderzać wałkiem aż do rozpłaszczenia, ponownie zwinąć i czynność kilka razy powtórzyć. Można to zrobić już na etapie zagniatania. Jakie powinno być ciasto na faworki? Konsystencja nie powinna być ani zbyt twarda, zbita, ani też zbyt kleista.

Co zrobić, gdy ciasto na faworki jest za twarde?

Gdy ciasto na faworki jest za twarde, można do niego dodać nieco więcej śmietany – to powinno pomóc. Możliwe, że trzeba będzie go jeszcze wyrobić – ciasto zawsze jest twarde na początku, jednak później jego konsystencja się zmienia. Jest to wynik odpowiedniego, mocnego ugniatania. Tradycyjnie ciasto powinno zawierać mąkę pszenną, jaja lub żółtka, masło lub margarynę oraz śmietanę, a także trochę spirytusu lub 6-procentowego octu. Brak któregoś składnika może decydować o niewłaściwej konsystencji ciasta. Możliwe też, że proporcje są niewłaściwe, albo że składniki nie zostały wyjęte z lodówki. To bardzo ważne, jeśli nie chcemy by ciasto się kleiło. Ten zabieg sprawi też, że ciasto będzie przyjemnie kruche – dokładnie takie jakie powinno być.

Co zrobić, żeby faworki były kruche?

Dlaczego faworki nie są kruche? Powodów może być kilka! Warto pamiętać, że istnieją pewne zasady wyrabiania ciasta, których warto przestrzegać – inaczej chrust może się nie udać. Bardzo istotna jest odpowiednia temperatura składników – powinny być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Ważny jest też ich wybór – na przykład warto użyć mąki tortowej typu 450. Faworki za twarde to również te, które już w trakcie smażenia wchłonęły zbyt wiele tłuszczu. Dodanie alkoholu lub octu do ciasta sprawia, że pochłania ono mniej tłuszczu – w efekcie chrust wychodzi lżejszy, bardziej puszysty i kruchy. Niektórzy narzekają na zbyt kruche ciasto na faworki, jednak jest ono zdecydowanie lepsze niż ciasto na faworki za twarde. Taka sytuacja to wręcz efekt długiego napowietrzania – sprawi, że usmażony chrust również będzie chrupki i kruchy.

Rodzice pytają o ciasto na faworki:

Jak przechować faworki na drugi dzień?

Faworki powinny być przechowywane w suchym miejscu – jeśli staną się wilgotne, szybko stwardnieją. Nie należy ich więc przechowywać w lodówce. Można je zostawić na stole lub przełożyć do pojemnika i zamknąć w szafce. Lepiej jednak ich nie przykrywać i posypać cukrem pudrem dopiero przed zjedzeniem.

Dlaczego faworki wychodzą twarde?

Twarde faworki mogą być efektem niezbyt długiego wyrabiania ciasta, które wymaga silnego ugniatania oraz napowietrzania. Ponadto nie należy smażyć chrustu gdy ciasto jest zbyt ciepłe – musi zostać odłożone na chwilę i zaczekać czy to w temperaturze pokojowej, czy też w lodówce. Inaczej faworki wyjdą twarde.

Twarde faworki – dlaczego?

Ciasto na faworki trzeba mocno i długo wyrabiać. Trzeba je też napowietrzyć. Po wyrobieniu powinno zostać odstawione do leżakowania i przez ten czas ostygnąć. Nie używamy do jego wyrabiania ciepłych produktów (wyciągamy je z lodówki) i nie smażymy faworków z ciasta ciepłego. Inaczej wyjdą twarde!

Co zrobić, żeby faworki nie były twarde?

Jeśli nie chcemy by faworki były twarde, trzeba użyć odpowiednich składników w odpowiednich proporcjach i pamiętać o należytym wyrobieniu ciasta. Napowietrzamy je albo rozwałkowując, albo kilkakrotnie uderzając wałkiem i zwijając ponownie. Nie smażymy nigdy faworków z ciepłego ciasta. Pamiętajmy też o dodaniu alkoholu lub octu.

Co zrobić żeby faworki były miękkie?

Tradycyjne faworki powinny być kruche, chrupkie. Czasem wychodzą zbyt twarde, jednak jest to efekt zbyt krótkiego wyrabiania, pominięcia dodatku alkoholu lub octu (które sprawiają, że ciastka mniej chłoną tłuszcz) lub smażenia faworków z ciepłego ciasta. Po upieczeniu trzeba je też odsączyć.

Dlaczego chrusty są twarde?

Chrust powinien być kruchy, ale nie twardy. Czasami jednak wychodzi twardy i ciężko go ugryźć. Może to być efekt kilku błędów – na przykład użycia zbyt dużej ilości mąki, ciepłych składników do wyrabiania ciasta, smażenia chrustu z ciepłego ciasta, albo po prostu zbyt krótkiego wyrabiania. Ciasto trzeba silnie ugniatać i napowietrzyć.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak wyjąć babkę z formy?

Wiedza o tym, jak wyjąć babkę z formy, przyda się z pewnością każdej pani domu – zwłaszcza w okresie świąt wielkanocnych. Warto zatem poznać kilka trików, które pomogą nam obchodzić...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Dlaczego domowy chleb się kruszy?

Dlaczego chleb się kruszy – to pytanie zadaje sobie wiele osób, które podejmują się pierwszych prób domowego wypieku chleba. Ten jest zdecydowanie zdrowszy oraz trwalszy niż wypieki spotykane na sklepowych...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Co zrobić żeby olej się nie pienił?

Co zrobić żeby olej się nie pienił? Chyba każda miłośniczka domowych pączków lub chruścików przynajmniej raz spotkała się z takim problemem. Gdy dochodzi do spienienia oleju, przygotowywane rarytasy wchłaniają więcej...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak upiec babkę bez formy?

Jak upiec babkę bez formy – takie pytanie stawiają sobie często ci, którzy tuż przed Wielkanocą odkrywają, że ich stare formy do babki z różnych powodów nie nadają się już...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozmrozić drożdże?

Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno...

Czytaj dalej →
Rozrywka

Śmieszne historyjki waszych dzieci

Na naszym forum Rodzice.pl jakiś czas temu zapytałyśmy użytkowniczki o śmieszne historyjki związane z ich dziećmi. Specjalnie dla Was wybrałyśmy te najśmieszniejsze. Bawcie się dobrze i koniecznie podzielcie się swoimi...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general