Ciasto na faworki za twarde? Podpowiadamy, co można z tym zrobić?

Ciasto na faworki jest za twarde, a przecież powinno być kruche, by ciastka wyszły chrupkie – to częsty problem wielu osób, które pragną przygotować je w domu. Faworki to popularny i lubiany w Polsce przysmak. Znane są również jako chrust oraz kreple. To tradycyjny przysmak, powszechny w Polsce, na Litwie oraz w Niemczech. Ciastka mają kształt kokardki i są smażone w głębokim tłuszczu, a następnie posypywane cukrem pudrem. Najczęściej wykonuje się je w Tłusty Czwartek i – podobnie jak pączki – są nierozerwalnie związane z tym dniem.

Tłusty Czwartek to ostatni czwartek przed Wielkim Postem, kiedy to wedle tradycji chrześcijańskiej rozpoczyna się ostatni tydzień karnawału. Wówczas dozwolone jest nieograniczone objadanie się, a wiele osób nie wyobraża sobie wprost Tłustego Czwartku bez faworków! Pojawia się jednak pytanie co zrobić aby faworki były kruche? Skąd bierze się za twarde ciasto na faworki? Oto krótki poradnik dla tych, którzy planują samodzielnie przygotować tłustoczwartkowy chrust!

Dlaczego faworki wyszły twarde?

Warto wiedzieć, że ciasto na faworki przy pierwszym zagniataniu jest rzeczywiście dość twarde – zawsze. Twarde ciasto na faworki trzeba po prostu mocniej wyrobić. Potrzeba do tego trochę siły – kluczowe jest dobre wyrobienie ciasta. Trzeba je ugniatać aż do momentu gdy utworzy gładką masę. Twarde faworki to też problem osób, które zapominają o napowietrzeniu ciasta – powinno leżakować, a następnie trzeba je kilka razy uderzać wałkiem aż do rozpłaszczenia, ponownie zwinąć i czynność kilka razy powtórzyć. Można to zrobić już na etapie zagniatania. Jakie powinno być ciasto na faworki? Konsystencja nie powinna być ani zbyt twarda, zbita, ani też zbyt kleista.

Co zrobić, gdy ciasto na faworki jest za twarde?

Gdy ciasto na faworki jest za twarde, można do niego dodać nieco więcej śmietany – to powinno pomóc. Możliwe, że trzeba będzie go jeszcze wyrobić – ciasto zawsze jest twarde na początku, jednak później jego konsystencja się zmienia. Jest to wynik odpowiedniego, mocnego ugniatania. Tradycyjnie ciasto powinno zawierać mąkę pszenną, jaja lub żółtka, masło lub margarynę oraz śmietanę, a także trochę spirytusu lub 6-procentowego octu. Brak któregoś składnika może decydować o niewłaściwej konsystencji ciasta. Możliwe też, że proporcje są niewłaściwe, albo że składniki nie zostały wyjęte z lodówki. To bardzo ważne, jeśli nie chcemy by ciasto się kleiło. Ten zabieg sprawi też, że ciasto będzie przyjemnie kruche – dokładnie takie jakie powinno być.

Co zrobić, żeby faworki były kruche?

Dlaczego faworki nie są kruche? Powodów może być kilka! Warto pamiętać, że istnieją pewne zasady wyrabiania ciasta, których warto przestrzegać – inaczej chrust może się nie udać. Bardzo istotna jest odpowiednia temperatura składników – powinny być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Ważny jest też ich wybór – na przykład warto użyć mąki tortowej typu 450. Faworki za twarde to również te, które już w trakcie smażenia wchłonęły zbyt wiele tłuszczu. Dodanie alkoholu lub octu do ciasta sprawia, że pochłania ono mniej tłuszczu – w efekcie chrust wychodzi lżejszy, bardziej puszysty i kruchy. Niektórzy narzekają na zbyt kruche ciasto na faworki, jednak jest ono zdecydowanie lepsze niż ciasto na faworki za twarde. Taka sytuacja to wręcz efekt długiego napowietrzania – sprawi, że usmażony chrust również będzie chrupki i kruchy.

Rodzice pytają o ciasto na faworki:

Jak przechować faworki na drugi dzień?

Faworki powinny być przechowywane w suchym miejscu – jeśli staną się wilgotne, szybko stwardnieją. Nie należy ich więc przechowywać w lodówce. Można je zostawić na stole lub przełożyć do pojemnika i zamknąć w szafce. Lepiej jednak ich nie przykrywać i posypać cukrem pudrem dopiero przed zjedzeniem.

Dlaczego faworki wychodzą twarde?

Twarde faworki mogą być efektem niezbyt długiego wyrabiania ciasta, które wymaga silnego ugniatania oraz napowietrzania. Ponadto nie należy smażyć chrustu gdy ciasto jest zbyt ciepłe – musi zostać odłożone na chwilę i zaczekać czy to w temperaturze pokojowej, czy też w lodówce. Inaczej faworki wyjdą twarde.

Twarde faworki – dlaczego?

Ciasto na faworki trzeba mocno i długo wyrabiać. Trzeba je też napowietrzyć. Po wyrobieniu powinno zostać odstawione do leżakowania i przez ten czas ostygnąć. Nie używamy do jego wyrabiania ciepłych produktów (wyciągamy je z lodówki) i nie smażymy faworków z ciasta ciepłego. Inaczej wyjdą twarde!

Co zrobić, żeby faworki nie były twarde?

Jeśli nie chcemy by faworki były twarde, trzeba użyć odpowiednich składników w odpowiednich proporcjach i pamiętać o należytym wyrobieniu ciasta. Napowietrzamy je albo rozwałkowując, albo kilkakrotnie uderzając wałkiem i zwijając ponownie. Nie smażymy nigdy faworków z ciepłego ciasta. Pamiętajmy też o dodaniu alkoholu lub octu.

Co zrobić żeby faworki były miękkie?

Tradycyjne faworki powinny być kruche, chrupkie. Czasem wychodzą zbyt twarde, jednak jest to efekt zbyt krótkiego wyrabiania, pominięcia dodatku alkoholu lub octu (które sprawiają, że ciastka mniej chłoną tłuszcz) lub smażenia faworków z ciepłego ciasta. Po upieczeniu trzeba je też odsączyć.

Dlaczego chrusty są twarde?

Chrust powinien być kruchy, ale nie twardy. Czasami jednak wychodzi twardy i ciężko go ugryźć. Może to być efekt kilku błędów – na przykład użycia zbyt dużej ilości mąki, ciepłych składników do wyrabiania ciasta, smażenia chrustu z ciepłego ciasta, albo po prostu zbyt krótkiego wyrabiania. Ciasto trzeba silnie ugniatać i napowietrzyć.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Czym zastąpić ocet balsamiczny?

Czym zastąpić ocet balsamiczny? To pytanie zadaje sobie wiele pań domu i kucharzy, którym nagle zabrakło tego niezwykle aromatycznego składnika. Ocet balsamiczny charakteryzuje się dużą gęstością, ciemną barwą, intensywnym aromatem...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Gdzie wylać olej po smażeniu?

Gdzie wylać olej, który pozostaje po smażeniu frytek lub na przykład pączków? Sporo osób wylewa olej do zlewu albo do kanalizacji. Osoby te rzadko kierują się tylko i wyłącznie własną...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Czy można zamrozić pączki?

Wiele osób zastanawia się czy można zamrozić pączki? To przysmak, który dość często pojawia się na naszych stołach – zwłaszcza w Tłusty Czwartek, gdy chwalimy się nawet między sobą ile...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Tłuszcz do smażenia pączków/faworków

Jaki tłuszcz do smażenia pączków/faworków sprawdzi się najlepiej? Obecnie do przygotowania tłustoczwartkowych smakołyków najczęściej używany jest olej roślinny, przede wszystkim rzepakowy. warto jednak wiedzieć, że nie jest to jedyna dostępna...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Zdrowie dziecka

Czy dzieci powinny jeść gofry?

Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież...

Czytaj dalej →
Zdrowie dziecka

Obrzezanie dziewczynek

Obrzezanie dziewczynek, czyli akt usunięcia części narządów płciowych, jest procederem oficjalnie potępianym przez większość kręgów państwowych i religijnych. Pomimo tego zwyczaj wciąż jest praktykowany na ogromną skalę, zwłaszcza w krajach...

Czytaj dalej →
Rozwój niemowląt

Masaż dziecka metodą Shantala

Masaż Shantala to pochodząca z dalekiej Azji sztuka masowania niemowląt, która robi od kilkunastu lat furorę w krajach europejskich i w Stanach Zjednoczonych. Na czym polega jej sukces? Masaże metodą Shantala...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general