Jak przechowywać faworki? Dzięki tej metodzie pozostaną kruche i delikatne nawet przez tydzień
Jak przechowywać faworki? W wielu polskich domach ten tradycyjny przysmak gości na stołach najczęściej wyłącznie w tłusty czwartek. Nie należy zatem dziwić się, że doskonałym smakiem chruścików chcemy cieszyć się możliwie najdłużej. Niestety, często zdarza się, że kolejnego dnia nie smakują już tak dobrze, nie są już kruche ani puszyste. Tych problemów można jednak uniknąć, przechowując ciastka w odpowiednich warunkach. Zatem, jak przechowywać chrusty? Jak przechowywać faworki żeby były kruche? Czy można mrozić faworki?
Przechowywanie faworków –
jak przechować faworki na drugi dzień?
Chcąc zachować świeżość faworków, wiele osób umieszcza je w lodówce. To błąd, bo chrusty nie przepadają za zbyt niską temperaturą. Znacznie lepiej czyją się w temperaturze pokojowej, więc zamiast w lodówce, umieść je w szafce lub po prostu – pozostaw na stole. Żeby móc cieszyć się kruchością chruścików, trzeba jednak spełnić także inne warunki.
Zobacz: Mini pączki w 15 minut – przepis, który zrobią furorę w tłusty czwartek!
Co zrobić żeby faworki były kruche?
Należy zdać sobie sprawę z tego, że faworki bardzo skutecznie chłoną panującą w ich otoczeniu wilgoć. To sprawia, że ciasto robi się miękkie. Jak przechowywać chrusty, żeby nie straciły swojej kruchości? Najlepiej umieścić je w całkowicie suchym miejscu, jednak w domu trudno o warunki, w których wilgotność powietrza nie wykracza ponad 0 procent. Wniosek? Faworki trzeba przechowywać w zamkniętym pojemniku. Nada się do tego plastikowe pudełko do przechowywania żywności, a jeszcze lepiej sprawdzi się szklana miska ze szczelnym zamknięciem.
Jak przechowywać faworki, chruściki? Dobra rada
Faworki, których nie zdołasz zjeść w ciągu jednego dnia, nie powinny być oprószane cukrem pudrem. Część słodkiej posypki pozostanie na dnie pojemnika, cukier może też nieco roztopić się i zmienić konsystencję na lepką. Lepiej więc posypać chruściki pudrem tuż przed zjedzeniem.
Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku
Ile mogą leżeć faworki? Jak długo można przechowywać faworki?
Nie jest tajemnicą, że faworki smakują najlepiej tuż po usmażeniu i przestygnięciu, ale zwykle i tak przygotowujemy je na zapas. Jeżeli jednak będą odpowiednio przechowywane, nie stracą swoich walorów nawet przez 3-4 dni. Odpowiednio chronione przed dostępem wilgoci, mogą czekać na konsumpcję nawet 5-6 dni.
Sprawdź: Czy ciasto na pączki można zrobić dzień wcześniej? Oszczędność czasu czy koszmar dla smaku?
Czy można mrozić upieczone faworki?
Same faworki nie nadają się do mrożenia, ale z powodzeniem można zamrozić ciasto, jeśli zrobiliśmy go nieco za dużo i nie chcemy, aby się zmarnowało.
Rodzice pytają o przechowywanie faworków
Faworki należy przechowywać w zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej i w miejscu, do którego nie dociera wilgoć. Przestrzeganie tych zasad sprawi, że ten doskonały przysmak zachowa swoje walory przez dość długi czas.
Chruściki są dokładnie tym samym rodzajem smażonego ciasta, co faworki. Nazwa chrust odnosi się do delikatności i kruchości tych wyśmienitych ciastek, które pod tym względem przypominają suche gałązki, czyli właśnie chrust. Nazwa faworki najprawdopodobniej nawiązuje do formy ciastek, które mają postać kokardki. Bez względu na nazewnictwo, chruściki i faworki są tym samym, więc obowiązują tu identyczne zasady przechowywania.
Chcąc zachować kruchość faworków, należy chronić je przed wilgocią. Walor ten utracą też pod wpływem zbyt niskiej temperatury, więc faworków z całą pewnością nie należy przechowywać w lodówce.
Najlepiej w zamkniętym pojemniku, plastikowym lub szklanym.