Jak przechowywać faworki?

Jak przechowywać faworki? W wielu polskich domach ten tradycyjny przysmak gości na stołach najczęściej wyłącznie w tłusty czwartek. Nie należy zatem dziwić się, że doskonałym smakiem chruścików chcemy cieszyć się możliwie najdłużej. Niestety, często zdarza się, że kolejnego dnia nie smakują już tak dobrze, nie są już kruche ani puszyste. Tych problemów można jednak uniknąć, przechowując ciastka w odpowiednich warunkach. Zatem, jak przechowywać chrusty?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Faworki znacznie lepiej czyją się w temperaturze pokojowej. Zamiast w lodówce - umieść je w szafce lub po prostu - pozostaw na stole.
  • Żeby faworki były kruche trzeba przechowywać je w zamkniętym pojemniku.
  • Chcąc zachować kruchość faworków, należy chronić je przed wilgocią.
  • Lepiej posypać chruściki pudrem tuż przed zjedzeniem.
  • Jeżeli faworki będą odpowiednio przechowywane, nie stracą swoich walorów przez 3-4 dni. Chronione przed wilgocią, mogą czekać na konsumpcję nawet 5-6 dni.

Przechowywanie faworków –jak przechować faworki na drugi dzień?

Chcąc zachować świeżość faworków, wiele osób umieszcza je w lodówce. To błąd, bo chrusty nie przepadają za zbyt niską temperaturą. Znacznie lepiej czyją się w temperaturze pokojowej, więc zamiast w lodówce, umieść je w szafce lub po prostu – pozostaw na stole. Żeby móc cieszyć się kruchością chruścików, trzeba jednak spełnić także inne warunki.

Co zrobić żeby faworki były kruche?

Należy zdać sobie sprawę z tego, że faworki bardzo skutecznie chłoną panującą w ich otoczeniu wilgoć. To sprawia, że ciasto robi się miękkie. Jak przechowywać chrusty, żeby nie straciły swojej kruchości? Najlepiej umieścić je w całkowicie suchym miejscu, jednak w domu trudno o warunki, w których wilgotność powietrza nie wykracza ponad 0 procent. Wniosek? Faworki trzeba przechowywać w zamkniętym pojemniku. Nada się do tego plastikowe pudełko do przechowywania żywności, a jeszcze lepiej sprawdzi się szklana miska ze szczelnym zamknięciem

Dobra rada

Faworki, których nie zdołasz zjeść w ciągu jednego dnia, nie powinny być oprószane cukrem pudrem. Część słodkiej posypki pozostanie na dnie pojemnika, cukier może też nieco roztopić się i zmienić konsystencję na lepką. Lepiej więc posypać chruściki pudrem tuż przed zjedzeniem. 

Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku

Ile mogą leżeć faworki?

Nie jest tajemnicą, że faworki smakują najlepiej tuż po usmażeniu i przestygnięciu, ale zwykle i tak przygotowujemy je na zapas. Jeżeli jednak będą odpowiednio przechowywane, nie stracą swoich walorów nawet przez 3-4 dni. Odpowiednio chronione przed dostępem wilgoci, mogą czekać na konsumpcję nawet 5-6 dni. 

Rodzice pytają o przechowywanie faworków

Jak przechować faworki?

Faworki należy przechowywać w zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej i w miejscu, do którego nie dociera wilgoć. Przestrzeganie tych zasad sprawi, że ten doskonały przysmak zachowa swoje walory przez dość długi czas.

Jak przechowywać chruściki?

Chruściki są dokładnie tym samym rodzajem smażonego ciasta, co faworki. Nazwa chrust odnosi się do delikatności i kruchości tych wyśmienitych ciastek, które pod tym względem przypominają suche gałązki, czyli właśnie chrust. Nazwa faworki najprawdopodobniej nawiązuje do formy ciastek, które mają postać kokardki. Bez względu na nazewnictwo, chruściki i faworki są tym samym, więc obowiązują tu identyczne zasady przechowywania. 

Jak przechowywać faworki kruche?

Chcąc zachować kruchość faworków, należy chronić je przed wilgocią. Walor ten utracą też pod wpływem zbyt niskiej temperatury, więc faworków z całą pewnością nie należy przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Tłuszcz do smażenia pączków/faworków

Jaki tłuszcz do smażenia pączków/faworków sprawdzi się najlepiej? Obecnie do przygotowania tłustoczwartkowych smakołyków najczęściej używany jest olej roślinny, przede wszystkim rzepakowy. warto jednak wiedzieć, że nie jest to jedyna dostępna...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Ile ml ma łyżka i łyżeczka?

Ile ml ma łyżka, a ile ml ma łyżeczka? To informacje niezwykle przydatne na przykład w procesie gotowania, kiedy chcemy dodać konkretną ilość danej rzeczy do masy na ciasto czy...

Czytaj dalej →
Zdrowie dziecka

Bilans czterolatka

Twoje dziecko zdmuchnęło właśnie 4 świeczki na torcie? Nie zapomnij o jego badaniach bilansowych. Dzięki nim dowiesz się czy maluch prawidłowo się rozwija. Bilans czterolatka ocenia nie tylko stan jego...

Czytaj dalej →
Zakupy dla niemowląt

Modne torebki dla dziewczynek

Torebki dla dziewczynek to nie fanaberia, jak sądzą niektórzy, a sposób na zapewnienie dziecku komfortu podczas pierwszych wypraw na miasto czy na spacer z rodzicami. Torebki dla dziewczynek Pierwsza torebka...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general