Jak przechowywać faworki?

Jak przechowywać faworki? W wielu polskich domach ten tradycyjny przysmak gości na stołach najczęściej wyłącznie w tłusty czwartek. Nie należy zatem dziwić się, że doskonałym smakiem chruścików chcemy cieszyć się możliwie najdłużej. Niestety, często zdarza się, że kolejnego dnia nie smakują już tak dobrze, nie są już kruche ani puszyste. Tych problemów można jednak uniknąć, przechowując ciastka w odpowiednich warunkach. Zatem, jak przechowywać chrusty?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Faworki znacznie lepiej czyją się w temperaturze pokojowej. Zamiast w lodówce - umieść je w szafce lub po prostu - pozostaw na stole.
  • Żeby faworki były kruche trzeba przechowywać je w zamkniętym pojemniku.
  • Chcąc zachować kruchość faworków, należy chronić je przed wilgocią.
  • Lepiej posypać chruściki pudrem tuż przed zjedzeniem.
  • Jeżeli faworki będą odpowiednio przechowywane, nie stracą swoich walorów przez 3-4 dni. Chronione przed wilgocią, mogą czekać na konsumpcję nawet 5-6 dni.

Przechowywanie faworków –jak przechować faworki na drugi dzień?

Chcąc zachować świeżość faworków, wiele osób umieszcza je w lodówce. To błąd, bo chrusty nie przepadają za zbyt niską temperaturą. Znacznie lepiej czyją się w temperaturze pokojowej, więc zamiast w lodówce, umieść je w szafce lub po prostu – pozostaw na stole. Żeby móc cieszyć się kruchością chruścików, trzeba jednak spełnić także inne warunki.

Co zrobić żeby faworki były kruche?

Należy zdać sobie sprawę z tego, że faworki bardzo skutecznie chłoną panującą w ich otoczeniu wilgoć. To sprawia, że ciasto robi się miękkie. Jak przechowywać chrusty, żeby nie straciły swojej kruchości? Najlepiej umieścić je w całkowicie suchym miejscu, jednak w domu trudno o warunki, w których wilgotność powietrza nie wykracza ponad 0 procent. Wniosek? Faworki trzeba przechowywać w zamkniętym pojemniku. Nada się do tego plastikowe pudełko do przechowywania żywności, a jeszcze lepiej sprawdzi się szklana miska ze szczelnym zamknięciem

Dobra rada

Faworki, których nie zdołasz zjeść w ciągu jednego dnia, nie powinny być oprószane cukrem pudrem. Część słodkiej posypki pozostanie na dnie pojemnika, cukier może też nieco roztopić się i zmienić konsystencję na lepką. Lepiej więc posypać chruściki pudrem tuż przed zjedzeniem. 

Sprawdź: Wszystko na temat tłustego czwartku

Ile mogą leżeć faworki?

Nie jest tajemnicą, że faworki smakują najlepiej tuż po usmażeniu i przestygnięciu, ale zwykle i tak przygotowujemy je na zapas. Jeżeli jednak będą odpowiednio przechowywane, nie stracą swoich walorów nawet przez 3-4 dni. Odpowiednio chronione przed dostępem wilgoci, mogą czekać na konsumpcję nawet 5-6 dni. 

Rodzice pytają o przechowywanie faworków

Jak przechować faworki?

Faworki należy przechowywać w zamkniętym pojemniku, w temperaturze pokojowej i w miejscu, do którego nie dociera wilgoć. Przestrzeganie tych zasad sprawi, że ten doskonały przysmak zachowa swoje walory przez dość długi czas.

Jak przechowywać chruściki?

Chruściki są dokładnie tym samym rodzajem smażonego ciasta, co faworki. Nazwa chrust odnosi się do delikatności i kruchości tych wyśmienitych ciastek, które pod tym względem przypominają suche gałązki, czyli właśnie chrust. Nazwa faworki najprawdopodobniej nawiązuje do formy ciastek, które mają postać kokardki. Bez względu na nazewnictwo, chruściki i faworki są tym samym, więc obowiązują tu identyczne zasady przechowywania. 

Jak przechowywać faworki kruche?

Chcąc zachować kruchość faworków, należy chronić je przed wilgocią. Walor ten utracą też pod wpływem zbyt niskiej temperatury, więc faworków z całą pewnością nie należy przechowywać w lodówce.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne

Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?

Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): “im bigos starszy, tym smaczniejszy”. Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak posadzić rzeżuchę?

Rzeżucha nieodzownie kojarzy nam się z Wielkanocą, przynosząc do naszego domu odrobinę świeżości i zieleni. Może stanowić wspaniałą naturalną dekorację wielkanocnego stołu, jak również być doskonałym dodatkiem do potraw. Jak...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Zupy – mrożenie i pasteryzacja

Jestem wielką fanką zup, podobnie jak moja rodzina. Zupy są szybkie w przygotowaniu i wbrew pozorom bardzo proste. Idealnie uzupełniają codzienne menu. W przypadku małych rodzin jak nasza, gdyby nie...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozmrozić drożdże?

Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozrobić suche drożdże?

Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Drożdże instant często okazują się wygodnym i łatwym...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Pączki dobre na drugi dzień – porady

Pączki dobre na drugi dzień? To możliwe! Pączki to popularny wyrób cukierniczy, który ma postać drożdżowego ciasta, uformowanego w kształt kuli i usmażonego na głębokim tłuszczu lub upieczonego w wysokiej...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general