Masa kajmakowa z puszki - jak ją przygotować? Masa kajmakowa z puszki jak ja przygotowac 2

Masa kajmakowa z puszki – jak ją przygotować?

Masa kajmakowa z puszki to bardzo rozsądne rozwiązanie dla tych, którzy z powodu napiętego rozkładu dnia nie mogą sobie pozwolić na samodzielne przygotowanie takiej słodkości, a mimo to chcieliby wzbogacić nią smak ciasta czy innego deseru. Jak jednak postępować z tym produktem, aby wydobyć z niego maksimum smaku?

Masa kajmakowa z puszki – jak przygotować?

Kajmak w puszce (zwana popularnie masą krówkową) to powszechnie lubiany dodatek do ciast, deserów czy wafli. Istnieje możliwość przygotowania jej we własnym zakresie; używa się do tego celu np. mleka i cukru albo po prostu… słynnych cukierków krówek. Czasami jednak okoliczności uniemożliwiają nam samodzielne sporządzenie owego dodatku; w tej sytuacji najwygodniej będzie skorzystać z gotowego produktu w puszce. 

Część osób zwraca uwagę na fakt, że kajmak bywa z natury dość miękki, więc można go rozprowadzić na cieście, waflu czy herbatnikach bezpośrednio po wyjęciu z opakowania. Niestety, w wielu wypadkach nie jest to aż takie proste, bo gotowa masa kajmakowa w puszce okazuje się jednak za twarda. Najprostszym wyjściem będzie przełożenie jej za pomocą łyżki do rondelka i podgrzewanie na małym ogniu. Nie zapominamy także o tym, aby przez cały czas mieszać zawartość naczynia.

Sprawdź: Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w cieście?

Masa kajmakowa: jak rozpuścić?

Jeżeli masa kajmakowa z puszki jest zbyt twarda i nie nadaje się do bezpośredniego użytku, trzeba ją rozpuścić. W tym celu najlepiej włożyć puszkę do garnka z wodą i gotować na małym ogniu przez 2-3 godziny. Puszka musi być przez cały czas dokładnie zanurzona w wodzie – inaczej kajmak nie rozpuści się dokładnie. Po upływie wskazanego czasu wyjmujemy opakowanie z garnka i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie możemy już posmarować masą wybrane ciasto.

Opisany wyżej sposób pozwala na jednoczesne podgrzanie kilku puszek kajmaku. Powinny one pozostać fabrycznie zamknięte – otworzymy je dopiero po przestudzeniu. Gorący kajmak potrafi mocno pryskać przy otwieraniu opakowania.

Zobacz też: Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?

Jak podgrzać masę krówkową?

Warto jeszcze zaznaczyć, że podgrzewanie masy kajmakowej może przebiegać na oba opisane sposoby jednocześnie. W praktyce wygląda to zatem tak, iż najpierw gotujemy zamkniętą puszkę w wodzie, później zaś przekładamy ją do małego garnka i kontynuujemy podgrzewanie.

Wybrana przez nas metoda będzie zależna od wyjściowej konsystencji kajmaku oraz od rodzaju słodkości, jaką zamierzamy przygotować.

Sprawdź: Jak upiec idealny chleb? Sprawdzone porady kulinarne dotyczące pieczenia chleba

Jak rozsmarować kajmak?

Odpowiednio podgrzana, masa krówkowa powinna się rozprowadzać na cieście czy waflu bez problemu. Czasami jednak okazuje się nieco za rzadka. Co zrobić, żeby kajmak zgęstniał? Należałoby go dłużej gotować w wodzie, w zamkniętej puszce i pod przykryciem. 

Rodzice pytają o masę kajmakową z puszki

Masa kajmakowa – jak podgrzać?

Można to zrobić poprzez zagotowanie zamkniętej puszki w wodzie albo podgrzanie samej masy w rondelku na małym ogniu.

Jak rozpuścić masę krówkową?

Najlepiej robić to w wodzie, gotując kajmak w puszce przez 2-3 godziny.

Sprawdź: Czy ciasto drożdżowe można mrozić?

Czy masę kajmakową trzeba gotować?

Wszystko zależy od oczekiwanego efektu oraz rodzaju ciasta.

Masa krówkowa bakalland – jak przygotować?

Opisane wyżej metody będą jak najbardziej odpowiednie.

Dlaczego masa kajmakowa nie twardnieje?

Zapewne była zbyt krótko gotowana. Powinno to trwać ok. 2-3 godzin.