Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?

Rozmrażanie w piekarniku jest praktykowane w wielu domach, choć niektórzy twierdzą, że szkoda im na to czasu i energii – istnieją ostatecznie inne metody doprowadzania żywności do odpowiedniej temperatury. Z pewnością warto jednak wiedzieć, jak mogą nam w tym pomóc dobrej klasy piekarniki.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Ryby oraz mięso rozmraża się w temperaturze 55-75 stopni w naczyniu żaroodpornym.
  • Pieczywo rozmrażamy w temperaturze dwa razy wyższej od 150 do 170 stopni.

Jak rozmrażać w piekarniku?

Rozmrażanie w piekarniku elektrycznym umożliwiają już dziś najczęściej sami producenci sprzętu AGD, wyposażając swoje urządzenia w odpowiednie funkcje. Inna sprawa, że nie wszyscy lubią ten sposób rozmrażania, preferując np. kuchenki mikrofalowe. Jeśli jednak mikrofali w domu nie mamy, pomoc piekarnika może się okazać nieoceniona.

Funkcja “rozmrażanie” w piekarniku sprawia, że sam proces nie powinien sprawiać technicznych problemów. Oczywiście, istotne będzie też to, jaki rodzaj żywności chcielibyśmy rozmrozić. Najczęściej chodzi tu o mięso i pieczywo, warto zatem przyjrzeć się tym kwestiom nieco bardziej szczegółowo.

Zobacz też: Z termoobiegiem czy bez – jak ustawiać piekarnik w zależności od potrawy

Jak rozmrozić mięso w piekarniku?

Najłatwiejszym sposobem na rozmrożenie mięsa jest niewątpliwie odpowiednio wczesne wyjęcie go z zamrażarki i pozwolenie, aby “odtajało” w lodówce. Aby jednak ten proces przyśpieszyć, możemy skorzystać z mikrofalówki bądź piekarnika. Ta druga opcja jest nieco bardziej czasochłonna: rozmrażanie potrwa około 30 minut. Optymalna wartość temperatury wynosi w tym wypadku 55-75 stopni. W trakcie rozmrażania warto co jakiś czas obracać nasz kawałek mięsa, aby ciepło działało na nie równomiernie.

Mięso należy wstawić w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego już wcześniej piekarnika – dzięki temu samo jego rozmrożenie przebiegnie naprawdę szybko. Jedynym mankamentem takiego rozwiązania jest fakt, że rozmrażane w ten sposób produkty czasami zmieniają smak; aby tego uniknąć, można je na przykład zawinąć w folię. Po upływie około pół godziny nasze mięso będzie już gotowe do dalszej obróbki termicznej.

Zobacz też: Mrożenie kiełbasy – Czy można mrozić kiełbasę?

Rozmrażanie kurczaka w piekarniku

Piekarniki elektryczne z funkcją rozmrażania posiadają wmontowany specjalny wentylator, który pozwala osuszyć mięso. W ten sposób bez problemu można przygotować kurczaka do dalszej obróbki. Należy jedynie pamiętać, aby temperatura grzania nie była zbyt wysoka, oraz przygotować do tego celu odpowiednie naczynie, które dobrze zareaguje na kontakt z gorącym drobiem. 

Jak rozmrozić bułki w piekarniku?

Przechowywanie pieczywa w zamrażarce jest bardzo dobrym pomysłem, jeśli chcielibyśmy każdego ranka cieszyć się jego świeżym, chrupiącym smakiem bez wychodzenia w domu. W tym celu trzeba jednak oczywiście opanować sztukę rozmrażania chleba czy bułek w piekarniku.

Rozmrażanie bułek w piekarniku trwa maksymalnie kwadrans. Urządzenie należy nagrzać do temperatury 150 stopni, następnie zaś wyłożyć nasze bułki bezpośrednio na blaszkę. Ponieważ każdy piekarnik działa nieco inaczej, dokładny czas rozmrażania jest trudny do określenia. Począwszy od 9. minuty, powinniśmy regularnie sprawdzać, czy pieczywo zdążyło nabrać miękkości i ciepła.

Zobacz też: Jak upiec idealny chleb?

Jak odmrozić chleb krojony w piekarniku?

Rozmrażanie chleba można przeprowadzić w dwóch etapach:

  • wyjąć pieczywo z zamrażarki i pozostawić (w opakowaniu!) w temperaturze pokojowej, np. na kuchennym blacie. Jeśli mamy cały bochenek, może leżeć tak przez całą noc; w przypadku pojedynczych kromek wystarczą 2-3 godziny
  • rozgrzać piekarnik do 175 stopni, wyjąć pieczywo z opakowania i włożyć na 15-20 minut.

Pragnąc odświeżyć kilkudniowe pieczywo krojone, możemy zamienić rozmrażanie w piekarniku na nagrzewanie za pomocą tostera. Większość produkowanych dziś urządzeń tego typu posiada bowiem funkcję rozmrażania.

Zobacz też: Czy ciasto drożdżowe można mrozić?

Rozmrażanie ryby w piekarniku

Piekarnik wydaje się najlepszym sposobem na rozmrożenie ryby, kiedy nie mamy wystarczająco dużo czasu, aby pozwolić jej “dojść do siebie” w lodówce. Najszybsza metoda zakłada, że włożymy potrawę już po rozgrzaniu samego piekarnika – dzięki temu cały proces potrwa dosłownie chwilę. Niestety, takie ekspresowe podgrzewanie może niekorzystnie wpłynąć na smak ryby. Należy zatem albo owinąć ją w folię aluminiową, albo włożyć do zimnego piekarnika i podgrzewać “od zera”. Potrwa to dłużej, ale nie popsuje walorów smakowych.

Rodzice pytają o rozmrażanie w piekarniku

Jak rozmrażać w piekarniku?

Rozmrażanie w piekarniku elektrycznym nie jest trudne – posiada on do tego celu specjalny wentylator. Funkcja rozmrażania dobrze sprawdza się zwłaszcza w przypadku mięsa, ryb i pieczywa.

Rozmrażanie w piekarniku: jaka temperatura?

  • Mięso i ryby rozmrażamy w temperaturze 55-75 stopni.
  • W przypadku pieczywa temperatura powinna być nawet dwa razy wyższa (150-170 stopni).

Jak rozmrozić chleb w piekarniku?

Najpierw wyjmujemy chleb z zamrażarki i pozostawiamy na kilka godzin, by odtajał. Dopiero później wkładamy go do rozgrzanego piekarnika.

Zobacz też: Czy można zamrozić pączki?

Jak rozmrażać mięso w piekarniku?

Do tego celu należy użyć naczynia żaroodpornego. W przypadku mięsa rozmrażanie w piekarniku trwa ok. 30 minut; od czasu do czasu obracamy potrawę dla jej równomiernego nagrzewania. 

Dodaj komentarz

Wielkanoc

3 pomysły na Pisanki Wielkanocne [wzory]

Pisanki są znacznie starsze niż chrześcijaństwo. Zwyczaj malowania jajek znany był już za czasów cesarstwa rzymskiego. Co ciekawe sposoby ich barwienia nie zmieniły się od stuleci. Oczywiście coraz częściej sięgamy...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general