Zepsuty miód – Czy miód może się zepsuć?
Czy miód może się zepsuć? To pytanie często pojawia się w naszych głowach, kiedy zaczynamy obserwować, że zakupiony przez nas miód po kilku tygodniach zaczyna zmieniać swoją strukturę. Bez względu czy jest to miód spadziowy, lipowy, kwiatowy, rzepakowy czy gryczany – gęstnieje i zmienia swoją strukturę. Spokojnie, nie ma się czego obawiać. Jest to proces krystalizacji, który dokładnie został opisany w kolejnym akapicie. Prawidłowo zebrany i przechowywany miód nie psuje się, jednak w wyniku działania drożdżaków może sfermentować. Nie znaczy to jednak, że nadaje się on do wyrzucenia.
- Jeśli miód jest prawidłowo pozyskany i przechowywany - nie może się zepsuć.
- Scukrzony miód nadaje się do spożycia.
- Sfermentowany miód również nadaje się do spożycia, ale np. jako dodatek do dania lub do nalewki.
Czy miód może się zepsuć?
Wiele osób zastanawia się, czy miód może się popsuć? Często pytanie to pojawia się w naszej głowie na kilka miesięcy po tym jak nabyliśmy słoik (lub kilka) miodu i zaczynamy obserwować zmiany w jego strukturze. Po kilku tygodniach zaczyna gęstnieć. Pojawiają się w nim kryształki. Często zmienia nawet swoją barwę! Czy jest się czego obawiać? Czy taki miód nadaje się jeszcze do spożycia?
Zobacz też: Czy można jeść surowe [buraki, pieczarki, cukinie, nasiona czarnuszki i inne]?
Czy scukrzony miód nadaje się do spożycia?
Jak najbardziej. Proces wyżej opisany nazywa się krystalizacją. Każdy miód prędzej czy później skrystalizuje się, a już na pewno ten prawdziwy. Scukrzony miód, bo tak się go określa po przejściu procesu krystalizacji, nadaje się do spożycia. Można dodać, że dobrej jakości miód po scukrzeniu pozostanie stosunkowo miękki. Będzie bez problemu poddawał się łyżeczce, w konsystencji będzie jak margaryna lub ciepłe masło. Oczywiście im dłużej miód będzie stał na półce, tym w wyniku krystalizacji będzie stawał się twardszy.
Nie ma znaczenia czy nasz miód jest wielokwiatowy, gryczany, wrzosowy, lipowy, spadziowy, rzepakowy czy jakikolwiek inny. Każdy z nich, jeśli jest miodem prawdziwym, bez dodatków cukru lub innych uzdatniaczy powinien ulec procesowi krystalizacji. Jest to naturalna kolej rzeczy i nie ma się czego obawiać. Miód zachowa swoje walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne. Jeśli bardzo nam zależy, aby miód przywrócić do płynnej formy, to wystarczy, że słoik z miodem wstawimy do wody w temperaturze około 40 stopni. Uważajmy, żeby woda nie była zbyt gorąca, bo może to doprowadzić do stracenia przez miód niektórych jego leczniczych właściwości.
Sprawdź: Jak zagęścić rzadki dżem? Sprawdź czym zagęścić dżem
Czy miód może się popsuć? Jak wygląda zepsuty miód?
Prawidłowo zebrany miód, który został szczelnie i higienicznie umieszczony w szklanych słoikach oraz przechowywany jest w chłodnym miejscu w temperaturze kilkunastu stopni, bez dostępu światła, może zalegać na naszych półkach nawet latami. Znane są przypadki odnajdywania miodów w grobowcach starożytnych królów, m.in. faraonów. Okazywało się, że produkt pomimo silnego krystalizowania, a przez to bardzo dużej twardości, zachowywał swoje właściwości, smak i zapach, a co najlepsze – nadawał się do spożycia.
To jedynie potwierdza, że miód prawidłowo zebrany i przechowywany nie zepsuje się. W niektórych przypadkach dochodzi jednak do fermentacji. Czym jest fermentacja miodu? Jak większość produktów spożywczych, tak samo i miód może zostać wystawiony na działanie drożdżaków, które doprowadzają do procesu fermentacji. Pierwszymi objawami, że z miodem dzieje się coś niedobrego będą zmiany w smaku (nieco piwny lub owocowy posmak). Da się zaobserwować zmiana barwy. Na powierzchni miodu może pojawić się mało zachęcająca piana, która będzie wydzielała intensywny zapach drożdży. W pewnym momencie miód może dosłownie zacząć wylewać się spod nakrętki pomimo szczelnego jej dokręcenia.
Zobacz również: Ciasto francuskie po terminie – Kiedy ciasto francuskie jest zepsute?
Czy sfermentowany miód można jeszcze jakoś wykorzystać?
Dzieje się tak najczęściej w sytuacji, kiedy miód został zebrany zbyt wcześnie (wczesną wiosną lub późnym latem). Zawiera on wtedy zbyt wiele wody. Jest niedojrzały. Jeśli taki miód zostanie po wybraniu od razu szczelnie zamknięty w słoiku, to może dojść do wyżej opisanego procesu fermentacji. Zdarza się, że doświadczony pszczelarz, który zorientuje się, że miód przez niego wybrany zawiera w sobie zbyt dużo wody, po przelaniu do słoików pozostawia je przez kilka dni odkręcone, aby nadmiar wody odparował. Zmniejsza to znacznie ryzyko późniejszej fermentacji. Inną możliwością wystąpienia procesu fermentacji może być niedochowanie wystarczającej higieny podczas procesu wybierania miodu. Przelanie go do wilgotnego lub brudnego słoika. Używanie oblizanej łyżeczki do nabierania miodu, albo wilgotna uszczelka pokrywki, którą zakręcony został słoik z miodem. Nie wyrzucaj sfermentowanego miodu! Możemy go z powodzeniem wykorzystać. Nada się idealnie do domowej produkcji nalewek.
Należy zaznaczyć, że prawidłowo wybrany miód, który w higieniczny sposób został przelany do czystego i osuszonego słoika zakręconego czystą i osuszoną nakrętką, który jest przechowywany w temperaturze nieprzekraczającej kilkunastu stopni, w miejscu z ograniczonym dostępem do światła słonecznego nie zepsuje się. Ulegnie krystalizacji, jednak zachowa swoje właściwości prozdrowotne, smak i aromat latami. Czasami w wyniku błędów przy wybieraniu lub przelewaniu miodu do słoików, tudzież przez używanie oblizanej łyżeczki do jego nabierania może sfermentować. Nie oznacza to, że jest to zepsuty miód i nadaje się wyłącznie do wyrzucenia. Z powodzeniem można go użyć w produkcji domowych nalewek. Odpowiadając ostatecznie na pytanie: „czy miód może się zepsuć?”, napiszemy – nie, jeśli jest prawidłowo pozyskany i przechowywany.
Zobacz również: Papier do pieczenia – Która strona na blachę, a która do ciasta?
Rodzice pytają, o to czy miód może się zepsuć:
Miód pitny podobnie jak ten właściwy, jeśli został prawidłowo przygotowany i jest przechowywany w poprawny sposób, nie zepsuje się.
W większości przypadków sfermentowany miód nie szkodzi. Ze względu na jego gorszy smak, warto użyć go jednak jako dodatek do potraw, deserów na gorąco lub nalewek.
Tak, prawdziwy miód się krystalizuje.
Prawdziwy miód ścieka równomiernie i tworzy stożek. Jego konsystencja nie musi być jednolita ponieważ może posiadać skrystalizowane fragmenty. Sztuczny miód będzie zaś tworzył drobne wklęśnięcie w rozlanej masie. Nie zawiera on grudek, przez co równomiernie rozpływa się na powierzchni talerzyka.
- Czy zielona kupa po borówkach jest normalna? - Forum 2023
- Ile dac na wesele - Forum 2023
- Augustyn czy Milan - Forum 2023
- Co to znaczy, gdy piersi przestają boleć w ciąży? - Forum 2023
- Wasze "tajne" sposoby na wywołanie porodu !!! - Forum 2023
- Co może piszczeć na bramkach w sklepie? - Forum 2023
- Czy spływ kajakowy w ciąży jest bezpieczny? - Forum 2023
- Czy z anginą można wyjść na dwór? - Forum 2023
- Jak przykładać rywanol na siusiaka - Forum 2023
- Jak rozpoznać czy sączą się wody płodowe? - Forum 2023
- Koncert rockowy w ciazy???? - Forum 2023
- Kto U was w związku gotuje obiadki? - Forum 2023
- Moje Dziecko jest opoznione?! :( - Forum 2023
- Negatywny test pomimo ciąży?Czy to możliwe? - Forum 2023
- Pobolewanie i kłucie w brzuchu w 15 tygodniu ciąży - Forum 2023
- Telefon na kartę dla dziecka - gdzie najtaniej ? - Forum 2023
- Trzęsące się dziecko zaraz po przebudzeniu... - Forum 2023
- Tunezja - Forum 2023
- Urząd pracy - zmiana terminu wizyty - Forum 2023
- czy jarzębina jest trująca? - Forum 2023
- Teściowa zdradziła mi trik na czystą i pachnącą pralkę. Wlewa do bębna jedną rzecz
- Czym umyć brudne ściany? Wykorzystaj prosty trik za 5 zł. W mig zapomnisz o malowaniu
- Dociśnij obcinacz do paznokci w tym miejscu. Niewiele osób wie, o jego ukrytej funkcji
- Specjalny dodatek za wychowanie dzieci? ZUS wypłaca nawet 1500 zł. Skorzystają także babcie
- Położyła makaron na stół i zalała zimnym sosem. Tak wyprawiła synowi przyjęcie urodzinowe
- Jak kisić ogórki, żeby były twarde? Wystarczy wrzucić do słoika jeden składnik
- ZUS wprowadził ważne zmiany dla emerytów i rencistów. Przez niefrasobliwość mogą stracić świadczenie
- Początek roku szkolnego 2023/2024 przesunięty! Uczniowie nie rozpoczną nauki 1 września, wakacyjny odpoczynek potrwa dłużej
- To magiczne imię dla dziewczynki robiło furorę 70 lat temu. Hit z lat 50. znów zyskuje na popularności. Oznacza "prawdę i szlachetność"
- Zła wiadomość dla uczniów. Rok szkolny 2023/24 może być niewesoły
- Zagadki dla dzieci w różnym wieku. Łatwe, krótkie, ciekawe i zabawne.
- Życzenia urodzinowe dla dzieci [+śmieszne wierszyki]
- Ani z ogórka, ani z kapusty. Surówka z tego składnika to hit tegorocznego lata!
- Dodatkowe pieniądze za okres choroby. Od 1 lipca w ZUS obowiązują nowe zasady
- Jak otworzyć słoik bez użycia siły? Z tym prostym trikiem żadna zakrętka nie będzie problemem