Zepsuty miód – Czy miód może się zepsuć?

Czy miód może się zepsuć? To pytanie często pojawia się w naszych głowach, kiedy zaczynamy obserwować, że zakupiony przez nas miód po kilku tygodniach zaczyna zmieniać swoją strukturę. Bez względu czy jest to miód spadziowy, lipowy, kwiatowy, rzepakowy czy gryczany – gęstnieje i zmienia swoją strukturę. Spokojnie, nie ma się czego obawiać. Jest to proces krystalizacji, który dokładnie został opisany w kolejnym akapicie. Prawidłowo zebrany i przechowywany miód nie psuje się, jednak w wyniku działania drożdżaków może sfermentować. Nie znaczy to jednak, że nadaje się on do wyrzucenia.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Jeśli miód jest prawidłowo pozyskany i przechowywany - nie może się zepsuć.
  • Scukrzony miód nadaje się do spożycia.
  • Sfermentowany miód również nadaje się do spożycia, ale np. jako dodatek do dania lub do nalewki.

Czy miód może się zepsuć?

Wiele osób zastanawia się, czy miód może się popsuć? Często pytanie to pojawia się w naszej głowie na kilka miesięcy po tym jak nabyliśmy słoik (lub kilka) miodu i zaczynamy obserwować zmiany w jego strukturze. Po kilku tygodniach zaczyna gęstnieć. Pojawiają się w nim kryształki. Często zmienia nawet swoją barwę! Czy jest się czego obawiać? Czy taki miód nadaje się jeszcze do spożycia? 

Zobacz też: Czy można jeść surowe [buraki, pieczarki, cukinie, nasiona czarnuszki i inne]?

Czy scukrzony miód nadaje się do spożycia? 

Jak najbardziej. Proces wyżej opisany nazywa się krystalizacją. Każdy miód prędzej czy później skrystalizuje się, a już na pewno ten prawdziwy. Scukrzony miód, bo tak się go określa po przejściu procesu krystalizacji, nadaje się do spożycia. Można dodać, że dobrej jakości miód po scukrzeniu pozostanie stosunkowo miękki. Będzie bez problemu poddawał się łyżeczce, w konsystencji będzie jak margaryna lub ciepłe masło. Oczywiście im dłużej miód będzie stał na półce, tym w wyniku krystalizacji będzie stawał się twardszy. 

Nie ma znaczenia czy nasz miód jest wielokwiatowy, gryczany, wrzosowy, lipowy, spadziowy, rzepakowy czy jakikolwiek inny. Każdy z nich, jeśli jest miodem prawdziwym, bez dodatków cukru lub innych uzdatniaczy powinien ulec procesowi krystalizacji. Jest to naturalna kolej rzeczy i nie ma się czego obawiać. Miód zachowa swoje walory smakowe oraz właściwości prozdrowotne. Jeśli bardzo nam zależy, aby miód przywrócić do płynnej formy, to wystarczy, że słoik z miodem wstawimy do wody w temperaturze około 40 stopni. Uważajmy, żeby woda nie była zbyt gorąca, bo może to doprowadzić do stracenia przez miód niektórych jego leczniczych właściwości. 

Sprawdź: Jak zagęścić rzadki dżem? Sprawdź czym zagęścić dżem

Czy miód może się popsuć? Jak wygląda zepsuty miód?

Prawidłowo zebrany miód, który został szczelnie i higienicznie umieszczony w szklanych słoikach oraz przechowywany jest w chłodnym miejscu w temperaturze kilkunastu stopni, bez dostępu światła, może zalegać na naszych półkach nawet latami. Znane są przypadki odnajdywania miodów w grobowcach starożytnych królów, m.in. faraonów. Okazywało się, że produkt pomimo silnego krystalizowania, a przez to bardzo dużej twardości, zachowywał swoje właściwości, smak i zapach, a co najlepsze – nadawał się do spożycia. 

To jedynie potwierdza, że miód prawidłowo zebrany i przechowywany nie zepsuje się. W niektórych przypadkach dochodzi jednak do fermentacji. Czym jest fermentacja miodu? Jak większość produktów spożywczych, tak samo i miód może zostać wystawiony na działanie drożdżaków, które doprowadzają do procesu fermentacji. Pierwszymi objawami, że z miodem dzieje się coś niedobrego będą zmiany w smaku (nieco piwny lub owocowy posmak). Da się zaobserwować zmiana barwy. Na powierzchni miodu może pojawić się mało zachęcająca piana, która będzie wydzielała intensywny zapach drożdży. W pewnym momencie miód może dosłownie zacząć wylewać się spod nakrętki pomimo szczelnego jej dokręcenia. 

Zobacz również: Ciasto francuskie po terminie – Kiedy ciasto francuskie jest zepsute?

Czy sfermentowany miód można jeszcze jakoś wykorzystać? 

Dzieje się tak najczęściej w sytuacji, kiedy miód został zebrany zbyt wcześnie (wczesną wiosną lub późnym latem). Zawiera on wtedy zbyt wiele wody. Jest niedojrzały. Jeśli taki miód zostanie po wybraniu od razu szczelnie zamknięty w słoiku, to może dojść do wyżej opisanego procesu fermentacji. Zdarza się, że doświadczony pszczelarz, który zorientuje się, że miód przez niego wybrany zawiera w sobie zbyt dużo wody, po przelaniu do słoików pozostawia je przez kilka dni odkręcone, aby nadmiar wody odparował. Zmniejsza to znacznie ryzyko późniejszej fermentacji. Inną możliwością wystąpienia procesu fermentacji może być niedochowanie wystarczającej higieny podczas procesu wybierania miodu. Przelanie go do wilgotnego lub brudnego słoika. Używanie oblizanej łyżeczki do nabierania miodu, albo wilgotna uszczelka pokrywki, którą zakręcony został słoik z miodem. Nie wyrzucaj sfermentowanego miodu! Możemy go z powodzeniem wykorzystać. Nada się idealnie do domowej produkcji nalewek. 

Należy zaznaczyć, że prawidłowo wybrany miód, który w higieniczny sposób został przelany do czystego i osuszonego słoika zakręconego czystą i osuszoną nakrętką, który jest przechowywany w temperaturze nieprzekraczającej kilkunastu stopni, w miejscu z ograniczonym dostępem do światła słonecznego nie zepsuje się. Ulegnie krystalizacji, jednak zachowa swoje właściwości prozdrowotne, smak i aromat latami. Czasami w wyniku błędów przy wybieraniu lub przelewaniu miodu do słoików, tudzież przez używanie oblizanej łyżeczki do jego nabierania może sfermentować. Nie oznacza to, że jest to zepsuty miód i nadaje się wyłącznie do wyrzucenia. Z powodzeniem można go użyć w produkcji domowych nalewek. Odpowiadając ostatecznie na pytanie: „czy miód może się zepsuć?”, napiszemy – nie, jeśli jest prawidłowo pozyskany i przechowywany. 

Zobacz również: Papier do pieczenia – Która strona na blachę, a która do ciasta?

Rodzice pytają, o to czy miód może się zepsuć:

Czy miód pitny może się zepsuć? 

Miód pitny podobnie jak ten właściwy, jeśli został prawidłowo przygotowany i jest przechowywany w poprawny sposób, nie zepsuje się. 

Czy sfermentowany miód szkodzi?

W większości przypadków sfermentowany miód nie szkodzi. Ze względu na jego gorszy smak, warto użyć go jednak jako dodatek do potraw, deserów na gorąco lub nalewek.

Czy prawdziwy miód się krystalizuje?

Tak, prawdziwy miód się krystalizuje.

Jak sprawdzić czy miód skrystalizowany jest prawdziwy?

Prawdziwy miód ścieka równomiernie i tworzy stożek. Jego konsystencja nie musi być jednolita ponieważ może posiadać skrystalizowane fragmenty. Sztuczny miód będzie zaś tworzył drobne wklęśnięcie w rozlanej masie. Nie zawiera on grudek, przez co równomiernie rozpływa się na powierzchni talerzyka.

Dodaj komentarz

Porady Kulinarne, Przepisy Kulinarne

Nadzienie do pączków

Jeszcze kilkanaście lat temu cukiernie oferowały zwykle tylko jedno nadzienie do pączków – z różą. Wiele osób nadal zresztą utrzymuje, że różana konfitura nadaje się wręcz idealnie jako wypełnienie pączkowego...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Gdzie wylać olej po smażeniu?

Gdzie wylać olej, który pozostaje po smażeniu frytek lub na przykład pączków? Sporo osób wylewa olej do zlewu albo do kanalizacji. Osoby te rzadko kierują się tylko i wyłącznie własną...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne

Jak rozmrozić drożdże?

Jak rozmrozić drożdże? Warto wiedzieć, że istnieją zasady, dzięki którym rozmrożone drożdże będą w stanie w dalszym ciągu pełnić swoją funkcję i mnożyć się w prawidłowy sposób. Sprawdź, jak powinno...

Czytaj dalej →
Porady Kulinarne, Wielkanoc

Jak upiec babkę bez formy?

Jak upiec babkę bez formy – takie pytanie stawiają sobie często ci, którzy tuż przed Wielkanocą odkrywają, że ich stare formy do babki z różnych powodów nie nadają się już...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general