grejpfrut w ciąży

Grejpfrut to najzdrowszy ze wszystkich cytrusów. Nazywany jest nawet rajskim owocem – czy słusznie? Jakie właściwości ma grejpfrut? Czy można go jeść w czasie ciąży? Czy ma wpływ na karmienie piersią?



Grejpfrut to owoc, który doskonale się komponuje w wieloma innymi smakami. Jest idealną bazą i dodatkiem do sałatek i deserów. Świetnie pasuje do potraw mięsnych i sprawdza się w połączeniu z rybami. Wyśmienicie smakuje jedzony solo, a także w formie koktajlu. Owoce te uprawiano już podobno w starożytności, lecz odmiany, które znamy dziś i które są hodowane na szeroką skalę odkryto na Karaibach dopiero w XIX wieku.

Grejpfrut: właściwości

Działanie grejpfrutów porównywalne jest z działaniem leków. Pomagają w zwalczaniu biegunek, a także w dolegliwościach układu pokarmowego. Dawniej stosowano go także przy zatruciach pokarmowych.

Owoce te dostarczają witaminy C, która wzmacnia odporność i wspomaga pracę układu odpornościowego. Dzięki suplementacji nią, ewentualne przeziębienia trwają znacząco krócej. Oprócz witaminy C w grejpfrutach znajduje się także witamina E, PP, pektyny, wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas.

Najważniejsze jednak działanie grejpfrutów dotyczy ich wpływu na układ krążenia i pracę serca. Grejpfruty dosłownie wypłukują cholesterol z żył i tętnic, przez co poziom tego złego maleje. Ponadto składniki zawarte w tych owocach wzmacniają ściany naczyń krwionośnych i obniżają krzepliwość krwi.



Grejpfrut w ciąży

Grejpfrut jest polecany kobietom ciężarnym głównie ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego w jego składzie. Jest to witamina z grupy B – a konkretniej witamina B9 – kluczowa w kwestii prawidłowego rozwoju płodu. Suplementację nią powinna stosować kobieta jeszcze przed zajściem w planowaną ciążę, a gdy ciąża jest nieplanowana, należy przyjmować kwas foliowy od pierwszych chwil o wieści o niej. Kwas foliowy ma ogromny wpływ na prawidłowy rozwój systemu nerwowego u malucha. Zapobiega powstawaniu poważnych wad cewy nerwowej, czyli bezmózgowia, przepukliny oponowo-rdzeniowej, rozszczepowi kręgosłupa. Pomaga także zwalczać anemię ciążową.

Grejpfruty to owoce, które pomagają w zwalczaniu zaparć ciążowych. Pobudzają pracę jelit, przez co masy kałowe szybciej przemieszczają się ku odbytnicy. Przyszła mama borykająca się z problemem zaparć powinna więc wprowadzić grejpfruty na stałe do swojego jadłospisu. Warto również wiedzieć, że grejpfruty mają niski indeks glikemiczny, przez co są idealnym składnikiem diety przy cukrzycy ciążowej. Owoce te obniżają poziom glukozy we krwi i sprawiają, że wrażliwość komórek na insulinę jest większa.

Grejpfruty nie są jednak wskazane, gdy przyszła mama cierpi na dokuczliwe zgagi. Sok z nich dodatkowo zakwasi soki żołądkowe, przez co objawy się zaostrzą. 

Grejpfrut a karmienie piersią



O ile maluszek nie jest uczulony na cytrusy, to nie ma żadnych przeciwskazań, by karmiąca piersią mama je jadła. Uprzednio należy sprawdzić, czy organizm dziecka nie reaguje negatywnie na obecność grejpfruta w jej diecie. Zjedz kilka cząstek owocu i uważnie obserwuj malucha przez kolejne dni. Jeżeli nie wystąpią żadne objawy alergii, możesz śmiało spróbować zjeść większą porcję owocu.

Zobacz także:

Czy można jeść banany w ciąży?

Jakie jeszcze owoce możesz jeść w ciąży?

Ciąża a orzechy