Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw.
Jak zamrozić uszka?
Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również te po wstępnej obróbce cieplnej.
Mrożenie surowych pierogów i uszek
Pierogi rozkładamy na tacy tak, aby się nie stykały i wkładamy do zamrażalnika na jedną godzinę. Po tym czasie wyjmujmy je i przekładamy do woreczka foliowego, dorzucamy podpisaną karteczkę, szczelnie zamykamy i wkładamy z powrotem do zamrażarki.
Mrożenie uszek oraz pierogów gotowanych
Wszystkie pierogi staranie płuczemy w zimnej wodzie i studzimy. Następnie polewamy je 3-4 łyżkami oleju. Mrozimy w ten sam sposób co surowe, aby się nie posklejały.
Mrożenie farszu i ciasta
Mrożenie półproduktów jest o wiele prostsze niż gotowych potraw. Farsz wystarczy przełożyć do plastikowego pojemnika z przeznaczeniem do zamrażania. Natomiast ciasto wkładamy do woreczka foliowego lub w dwie reklamówki. Tak przygotowane wkładamy do zamrażalnika.
Jak długo można przechowywać mrożone uszka i pierogi?
Pierogi oraz uszka przechowujemy w zamrażalce przez maksymalnie 6 miesięcy.
Rozmrażanie
Uszka oraz mniejsze pierogi rozmrażamy przez wrzucenie ich do osolonego wrzątku i gotowanie od momentu wypłynięcia przez około 2-4 minuty.
Większe pierogi wyjmujemy z zamrażalnika do lodówki na kilka godzin i dopiero wtedy możemy poddać je jakiejkolwiek obróbce cieplnej. W przeciwnym wypadku ciasto może się rozgotować, a farsz pozostanie zamrożony.