Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?

Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw.

Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?

Jak zamrozić uszka?

Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również te po wstępnej obróbce cieplnej.

Mrożenie surowych pierogów i uszek

Pierogi rozkładamy na tacy tak, aby się nie stykały i wkładamy do zamrażalnika na jedną godzinę. Po tym czasie wyjmujmy je i przekładamy do woreczka foliowego, dorzucamy podpisaną karteczkę, szczelnie zamykamy i wkładamy z powrotem do zamrażarki.

Mrożenie uszek oraz pierogów gotowanych

Wszystkie pierogi staranie płuczemy w zimnej wodzie i studzimy. Następnie polewamy je 3-4 łyżkami oleju. Mrozimy w ten sam sposób co surowe, aby się nie posklejały.

Mrożenie farszu i ciasta

Mrożenie półproduktów jest o wiele prostsze niż gotowych potraw. Farsz wystarczy przełożyć do plastikowego pojemnika z przeznaczeniem do zamrażania. Natomiast ciasto wkładamy do woreczka foliowego lub w dwie reklamówki. Tak przygotowane wkładamy do zamrażalnika.

Jak długo można przechowywać mrożone uszka i pierogi?

Pierogi oraz uszka przechowujemy w zamrażalce przez maksymalnie 6 miesięcy.

Rozmrażanie

Uszka oraz mniejsze pierogi rozmrażamy przez wrzucenie ich do osolonego wrzątku i gotowanie od momentu wypłynięcia przez około 2-4 minuty.
Większe pierogi wyjmujemy z zamrażalnika do lodówki na kilka godzin i dopiero wtedy możemy poddać je jakiejkolwiek obróbce cieplnej. W przeciwnym wypadku ciasto może się rozgotować, a farsz pozostanie zamrożony.

Dodaj komentarz

Boże Narodzenie
Nie wiesz, co kupić pod choinkę? Zainspiruj się! Zobacz 15 PREZENTÓW GWIAZDKOWYCH dla małych i dużych
Kupienie prezentów gwiazdkowych dla całej rodziny to nie lada wyzwanie. Osób do obdarowania często jest sporo i choć sklepy wydają się pękać w szwach, gdy przyjdzie co do czego trudno
Czytaj dalej
Edukacja i psychologia Newsy Turystyka
Ferie mazowieckie 2020. Kiedy wypadają ferie w mazowieckim 2020? Jakie są terminy ferii w województwie mazowieckim 2019/2020?
Jakie są terminy ferii 2020? Kiedy wypadają ferie mazowieckie 2019/2020? Termin ferii mazowieckich 2020, podobnie jak w minionych latach, ustalony został po podzieleniu Polski na cztery obszary. Mazowieckie ferie zimowe
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Pasteryzacja w zmywarce, piekarniku i nie tylko – sprawdź oryginalne sposoby na wekowanie słoików
Nie ma nic wspanialszego, niż sałatka z letnich warzyw jedzona do obiadu w zimowy dzień, albo sok z sierpniowych malin dodawany do herbaty w mroźne popołudnie. Aby w pełni cieszyć
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Ryba po grecku na 2 sposoby (smażona lub pieczona)
Przepis na rybę po grecku Ryba po grecku to danie najczęściej kojarzone z Wigilią. Okazuje się jednak, że jej popularność nie maleje przez cały rok. W dzisiejszym artykule pokażę Wam moje dwa
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Po każdej imprezie okolicznościowej, zwłaszcza takiej, którą organizujemy w domu, zostają nam zarówno potrawy, jak i ciasta. Częścią z nich obdarujemy zapewne gości, ale co zrobić z resztą? Dowiedz się,
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Mrożenie karpia: Czy można mrozić karpia i na jak długo?
Karp - ryba, która w czasie Wigilii nadal gości na większości polskich stołów. Smażony, pieczony, w galarecie. Sposobów na przygotowanie karpia jest bardzo dużo. Często też przygotowujemy go w zbyt
Czytaj dalej
Porady Kulinarne
Bigos i kapusta wigilijna – jak mrozić?
Zdaniem wielu osób (jeśli nie wszystkich): "im bigos starszy, tym smaczniejszy". Zasada ta dotyczy również mrożonej wersji tej potrawy. Sprawdzamy, w jaki sposób mrozić, wekować i przechowywać bigos lub kapustę
Czytaj dalej