Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?

Zamrozić możemy nie tylko pierogi czy uszka, ale również nadmiar farszu lub ciasta, który został nam z przygotowania tych potraw.

Jak mrozić uszka i pierogi (nie tylko wigilijne)?

Jak zamrozić uszka?

Pierogi oraz uszka możemy zamrozić zarówno surowe, jak również te po wstępnej obróbce cieplnej.

Mrożenie surowych pierogów i uszek

Pierogi rozkładamy na tacy tak, aby się nie stykały i wkładamy do zamrażalnika na jedną godzinę. Po tym czasie wyjmujmy je i przekładamy do woreczka foliowego, dorzucamy podpisaną karteczkę, szczelnie zamykamy i wkładamy z powrotem do zamrażarki.

Mrożenie uszek oraz pierogów gotowanych

Wszystkie pierogi staranie płuczemy w zimnej wodzie i studzimy. Następnie polewamy je 3-4 łyżkami oleju. Mrozimy w ten sam sposób co surowe, aby się nie posklejały.

Mrożenie farszu i ciasta

Mrożenie półproduktów jest o wiele prostsze niż gotowych potraw. Farsz wystarczy przełożyć do plastikowego pojemnika z przeznaczeniem do zamrażania. Natomiast ciasto wkładamy do woreczka foliowego lub w dwie reklamówki. Tak przygotowane wkładamy do zamrażalnika.

Jak długo można przechowywać mrożone uszka i pierogi?

Pierogi oraz uszka przechowujemy w zamrażalce przez maksymalnie 6 miesięcy.

Rozmrażanie

Uszka oraz mniejsze pierogi rozmrażamy przez wrzucenie ich do osolonego wrzątku i gotowanie od momentu wypłynięcia przez około 2-4 minuty.
Większe pierogi wyjmujemy z zamrażalnika do lodówki na kilka godzin i dopiero wtedy możemy poddać je jakiejkolwiek obróbce cieplnej. W przeciwnym wypadku ciasto może się rozgotować, a farsz pozostanie zamrożony.

Dodaj komentarz

Wychowanie
Kiedy powiedzieć dziecku prawdę o Świętym Mikołaju?
Pytanie o to, kiedy dzieci powinny przestać wierzyć w istnienie Świętego Mikołaja może być podchwytliwe i odpowiedź na nie wcale nie jest jednoznaczna. Każdy maluch jest inny, podobnie jak rodzina,
Czytaj dalej
Zdrowie dziecka
Zespół Reye’a: przyczyny, objawy i sposób leczenia
Zespół Reye’a to rzadka, ale bardzo groźna choroba. Pojawia się głównie u dzieci w wieku 4 – 12 lat, ale dotyka również dorosłych oraz mniejsze dzieci. Bardzo często pojawienie się
Czytaj dalej
Porady Kulinarne Upały
Lemoniada – zdrowy sposób na orzeźwienie podczas upałów
Lemoniada z cytryną, arbuzem lub truskawkami - niezależnie od tego, z czego ją zrobisz, jest jednym z najskuteczniejszych sposobów na orzeźwienie podczas upałów. Dlaczego warto pić lemoniadę? Lemoniada dostarcza naszemu organizmowi witaminy
Czytaj dalej
Mama Porady Kulinarne
6 zdrowych przekąsek, dzięki którym szybciej schudniesz po ciąży
6 zdrowych, niskokalorycznych przekąsek, które możesz zabrać ze sobą do pracy, czy w podróż i zjeść je poza domem bez najmniejszego problemu? Doskonale sprawdzą się jako antidotum na "mały głód". Dodatkowo możesz
Czytaj dalej
Porady Kulinarne Zdrowie rodziców
Kombucha: co to jest, jak działa i na co pomaga?
Kombucha to napój przygotowywany ze specjalnej kultury drożdży oraz kolonii bakterii. Właściwości lecznicze tego napoju nie są do końca zbadane, jednak ludzie korzystają z nich już od dwóch tysięcy lat.
Czytaj dalej
Porady Kulinarne Zdrowie dziecka Turystyka
Czy dzieci powinny jeść gofry?
Mamy drugi tydzień lipca, turystyka nad polskim wybrzeżem kwitnie, a wraz z nią popyt na świderki, fast foody i… gofry. Zwłaszcza te ostatnie mogą się wydawać niegroźną przekąską, bo przecież
Czytaj dalej