Jak rozrobić suche drożdże? Jak rozrobic suche drozdze 2

Jak rozrobić suche drożdże?

Jak rozrobić suche drożdże i czy w ogóle trzeba to robić? To pytanie, które zdaje sobie wiele osób, szczególnie w okresie przedświątecznym. Drożdże instant często okazują się wygodnym i łatwym w użyciu zamiennikiem dla drożdży świeżych. Kiedy można ich użyć i w jaki sposób to zrobić? Podpowiadamy!

Suche drożdże – jak używać?

Drożdże instant nie służą do przygotowywania rozczynu. Miesza się je z innymi suchymi składnikami znajdującymi się w przepisie i następnie zalewa wodą lub mlekiem. Temperatura płynów powinna wynosić około 45 stopni Celsjusza, a więc być odczuwalnie ciepła.

Temperatura mleka lub wody stanowi sprawę kluczową, która zadecyduje o przyszłym wzroście ciasta. To właśnie temperatura dodawanych płynów stanowi najczęstszy powód nieudanych wypieków, do których dodaje się drożdże instant.

Suchych drożdży nie wolno mylić z suszonymi. Te są zdecydowanie mniej skoncentrowane i wymagają aktywacji poprzez wykonanie rozczynu przy użyciu płynu o minimalnej temperaturze 40 stopni Celsjusza.

Drożdże suche a świeże – na czym polega różnica? Które lepiej się sprawdzą?

Na rynku dostępne są: drożdże świeże, suszone i suche w typie instant. To, które powinniśmy wykorzystać zależy przede wszystkim od rodzaju ciasta, jaki będziemy piec. Drożdże suche poleca się do ciast, w których udział cukru nie wynosi więcej niż 5 procent lub są one pieczone z ciasta lekkiego i mało tłustego. Ciasta ciężkie, tłuste i słodkie zdecydowanie powinny być pieczone z wykorzystaniem drożdży świeżych.

Przelicznik drożdży

Przelicznik drożdży suszonych na świeże
Zamiast 7 g suszonych drożdży należy dodać 25 gram świeżych drożdży, z których należy przygotować zaczyn.

Przelicznik drożdży suszonych na świeże
Jeśli mamy 25 gram świeżych drożdży to zastąpimy je 7 gramami drożdży suszonych. Nie trzeba z nich robić zaczynu.

Jak stosować suche drożdże?

Suche drożdże instant dodaje się do innych suchych składników, które znajdziemy w przepisie na konkretne i wykonywane w danym momencie ciasto. Składniki miesza się w pojemniku i następnie dodaje mleko lub wodę o temperaturze nie niższej niż 45 stopni Celsjusza. Drożdże suche nie wymagają uprzedniego wykonania rozczynu.

Jak zrobić rozczyn z suchych drożdży?

Drożdże instant nie wymagają wykonywania rozczynu. Miesza się je z innymi suchymi składnikami ciasta w zalewa wodą lub mlekiem w temperaturze 45 stopni Celsjusza.

Rozczyn wykonuje się natomiast z drożdży suszonych. W tym przypadku zalewa się je wodą lub mlekiem o minimalnej temperaturze 40 stopni Celsjusza. W ten sposób drożdże ulegają procesom aktywacji.

Rodzice pytają, jak rozrobić suche drożdże:

Poniżej znajdziecie odpowiedzi na wasze pytania.

Czy robi się rozczyn z suchych drożdży?

Z suchych drożdży w typie instant nie wykonuje się rozczynu. Miesza się je z innymi suchym składnikami przewidzianymi w przepisie, a następnie dodaje wodę lub mleko. Bardzo ważną kwestią jest temperatura dolewanego płynu.

Czy suche drożdże muszą wyrosnąć?

Mechanizm wzrastania suchych drożdży jest dokładnie taki sam, jak w przypadku drożdży mokrych. Jedyną różnicą jest fakt, iż suche drożdże można połączyć bezpośrednio z innymi suchymi składnikami ciasta i całą tę mieszankę zalać mlekiem lub wodą w odpowiedniej temperaturze. Właśnie ta temperatura będzie miała decydujący wpływ na proces wzrostu drożdży. Nie należy zapominać też o cukrze, który jest naturalną pożywką dla drożdży.

Czy suche drożdże należy rozpuścić w wodzie?

Suchych drożdży nie należy rozpuszczać w wodzie przed dodaniem do innych składników ciasta. Wsypuje się je do innych suchych składników mieszanki i całość zalewa wodą lub mlekiem w odpowiedniej temperaturze.

Czy suche drożdże rosną?

Suche drożdże zachowują się dokładnie w ten sam sposób, co drożdże mokre. Rosną więc pod wpływem cukru oraz wody lub mleka. Nie ma jednak obowiązku wykonywania z nich rozczynu przed dodaniem do innych suchych składników ciasta.

Dlaczego suche drożdże nie rosną?

Powodów, dla których drożdże nie chcą rosnąć może być kilka:

  • Pierwszym z nich jest niewłaściwa proporcja drożdży w stosunku do mąki. Kiedy tej drugiej jest zbyt dużo, ciasto nie wyrośnie.
  • Druga kwestia to cukier. Stanowi on naturalną pożywkę dla drożdży. Jego brak lub niewystarczająca ilość uniemożliwi ciastu wyrośnięcie.
  • Pod uwagę należy wziąć również temperaturę dolewanego do drożdży płynu. Najlepiej, aby dokładnie trzymać się zapisów znajdujących się w przepisie.

Czy suche drożdże są zdrowe?

W 100 gramach drożdży znajdziemy aż 11 gramów białka, 2 gramy tłuszczów wielonasyconych oraz 7 gramów węglowodanów przyswajalnych. Tłuszcze zawarte w drożdżach korzystanie oddziaływają na gospodarkę lipidową organizmu, natomiast błonnik reguluje pracę jelit. Dodatkowo drożdże zawierają witaminy z grupy B, które wzmacniają naszą odporność i regulują procesy metabolizmu. W drożdżach znajduje się też biotyna, która poprawia stan cery oraz strukturę włosów i paznokci. Drożdże to też bogate źródło mikro- i makroskładników.

Czy suche drożdże można zastąpić świeżymi?

Drożdży suchych i świeżych nie zawsze można stosować zamiennie. Według zdania cukierników i piekarzy te pierwsze powinny być wykorzystywane w przypadku, gdy zawartość cukru w wyrobach nie przekracza 5 procent oraz do ciast lekkich i nietłustych. Będą więc doskonałym rozwiązaniem dla przygotowania ciast na: pizzę, chleby, bułki i słone przekąski. Kiedy jednak chcielibyśmy przyrządzić pulchne wypieki z dużą ilością masła, jajek i bakalii, to musimy wybrać drożdże świeże.

7g drożdży suchych ile to świeżych?

7 gramów drożdży instant to 25 gramów drożdży świeżych.