Co zrobić z przerośniętych ogórków? Nie nadają się na kiszone, ale i tak mogą trafić do słoika

Nie ulega wątpliwości, że najlepsze do kiszenia są małe i jędrne ogórki. Każdemu może się jednak zdarzyć małe opóźnienie z zbiorach, czego efektem są przerośnięte ogórki. Zazwyczaj są one tak duże, że nie mieszczą się w całości do słoika. Można zjeść je od razu, ale można też przygotować z nich coś naprawdę smacznego.

Każdy, kto ma w ogrodzie lub na działce ogórki, wie, że należy zbierać je regularnie. Nawet najbardziej sumiennemu ogrodnikowi mogą jednak przytrafić się przerośnięte ogórki. Pojawia się wtedy pytanie – co z nimi zrobić? Przerośnięte ogórki nie nadają się do kiszenia czy marynowania w całości, nawet jeśli zmieszczą się do słoika to będą miękkie i puste w środku. Oczywiście zbyt duże ogórki można zjeść na surowo, jednak mogą mieć one nieco gorzki smak. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie z nich przetworów na zimę.

Sprawdź: Zapomnij o nudnych przetworach – oto ogórki krokodylki! Hit tego sezonu szybko znika ze słoików

Jak wykorzystać przerośnięte ogórki? Mizeria na zimę

Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie przerośniętych ogórków jest przyrządzenie z nich mizerii na zimę. Będzie ona świetnym dodatkiem do kotleta i ziemniaków. Do przygotowania mizerii potrzebne będą jedynie ogórki i sól.

  • Ogórki dokładnie umyj i obierz ze skóry. Następnie pokrój je w dość grube plasterki (około 4 mm).
  • Ogórki przełóż do miski, zasyp solą i wymieszaj. Całość odstaw na około 2 godziny. Po upływie tego czasu odciśnij ogórki z wody i wylej ją.
  • Przygotuj duże słoiki i układaj w nich ogórki warstwami. Każdą warstwę zasypuj solą. Ostatnią warstwę powinna stanowić sól.
  • Słoiki szczelnie zakręć i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.

Sprawdź: Jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie? Niemal każdy popełnia ten błąd, a potem narzeka na smak

Sposób na przerośnięte ogórki. Pyszna sałatka

Z przerośniętych ogórków można również przygotować pyszną sałatkę. Do jej wykonania potrzebne będą następujące składniki:

  • Ok. 3 kg większych, nawet przerośniętych ogórków;
  • 4 czerwone papryki;
  • 2 cebule;
  • 9-10 łyżek soli kamiennej;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 3/4 szklanki cukru;
  • 3/4 szklanki octu;
  • 3/4 szklanki oleju;
  • posiekany koperek.

Przygotowanie sałatki jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu.

  • Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój paprykę w paski, cebulę w piórka i przeciśnij czosnek przez praskę.
  • Przygotowane warzywa przełóż do miski. Dodaj cukier, ocet, olej i sól, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 2-3 godziny, aby warzywa puściły sok.
  • Przygotuj czyste słoiki i do każdego z nich przełóż przygotowaną sałatkę. Zalej ją pozostałym sokiem.
  • Przygotuj duży garnek i włóż do niego słoiki. Zalej je wodą do ok.  3/4 wysokości i zagotuj. Pasteryzuj przez ok. 10 minut. Pozostaw do ostygnięcia.

Sprawdź: Czy można dolać wody do ogórków kiszonych? “Kipiące” słoiki da się uratować! Wystarczy jeden sposób

Sprawdź

Zabobony i przesądy pogrzebowe w Polsce

Przesądy pogrzebowe były w Polsce obecne od samego początku naszej państwowości. Ich wielowiekowa tradycja pokazuje, jak potężnym szacunkiem otaczano śmierć i umieranie, a także daje nam pewien wgląd w mentalność...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo