Nie ulega wątpliwości, że najlepsze do kiszenia są małe i jędrne ogórki. Każdemu może się jednak zdarzyć małe opóźnienie z zbiorach, czego efektem są przerośnięte ogórki. Zazwyczaj są one tak duże, że nie mieszczą się w całości do słoika. Można zjeść je od razu, ale można też przygotować z nich coś naprawdę smacznego.
Każdy, kto ma w ogrodzie lub na działce ogórki, wie, że należy zbierać je regularnie. Nawet najbardziej sumiennemu ogrodnikowi mogą jednak przytrafić się przerośnięte ogórki. Pojawia się wtedy pytanie – co z nimi zrobić? Przerośnięte ogórki nie nadają się do kiszenia czy marynowania w całości, nawet jeśli zmieszczą się do słoika to będą miękkie i puste w środku. Oczywiście zbyt duże ogórki można zjeść na surowo, jednak mogą mieć one nieco gorzki smak. Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie przygotowanie z nich przetworów na zimę.
Sprawdź: Zapomnij o nudnych przetworach – oto ogórki krokodylki! Hit tego sezonu szybko znika ze słoików
Jak wykorzystać przerośnięte ogórki? Mizeria na zimę
Jednym z najlepszych sposobów na wykorzystanie przerośniętych ogórków jest przyrządzenie z nich mizerii na zimę. Będzie ona świetnym dodatkiem do kotleta i ziemniaków. Do przygotowania mizerii potrzebne będą jedynie ogórki i sól.
- Ogórki dokładnie umyj i obierz ze skóry. Następnie pokrój je w dość grube plasterki (około 4 mm).
- Ogórki przełóż do miski, zasyp solą i wymieszaj. Całość odstaw na około 2 godziny. Po upływie tego czasu odciśnij ogórki z wody i wylej ją.
- Przygotuj duże słoiki i układaj w nich ogórki warstwami. Każdą warstwę zasypuj solą. Ostatnią warstwę powinna stanowić sól.
- Słoiki szczelnie zakręć i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.
Sprawdź: Jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie? Niemal każdy popełnia ten błąd, a potem narzeka na smak
Sposób na przerośnięte ogórki. Pyszna sałatka
Z przerośniętych ogórków można również przygotować pyszną sałatkę. Do jej wykonania potrzebne będą następujące składniki:
- Ok. 3 kg większych, nawet przerośniętych ogórków;
- 4 czerwone papryki;
- 2 cebule;
- 9-10 łyżek soli kamiennej;
- 3 ząbki czosnku;
- 3/4 szklanki cukru;
- 3/4 szklanki octu;
- 3/4 szklanki oleju;
- posiekany koperek.
Przygotowanie sałatki jest bardzo proste i nie wymaga wiele czasu.
- Ogórki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Pokrój paprykę w paski, cebulę w piórka i przeciśnij czosnek przez praskę.
- Przygotowane warzywa przełóż do miski. Dodaj cukier, ocet, olej i sól, a następnie całość dokładnie wymieszaj. Odstaw na około 2-3 godziny, aby warzywa puściły sok.
- Przygotuj czyste słoiki i do każdego z nich przełóż przygotowaną sałatkę. Zalej ją pozostałym sokiem.
- Przygotuj duży garnek i włóż do niego słoiki. Zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości i zagotuj. Pasteryzuj przez ok. 10 minut. Pozostaw do ostygnięcia.
Sprawdź: Czy można dolać wody do ogórków kiszonych? “Kipiące” słoiki da się uratować! Wystarczy jeden sposób