Jak zrobić placki ziemniaczane z wczesnych kartofli? Wybłagałam przepis od kucharza z restauracji

Jak zrobić placki ziemniaczane z młodych ziemniaków? Wiele osób zastanawia się, czy to w ogóle możliwe. Okazuje się, że tak. Kiedyś jadłam danie w restauracji i bardzo mi zasmakowało. Prosiłam, prosiłam i wreszcie doprosiłam się przepisu od kucharza. Za każdym razem wychodzą pyszne i chrupiące. Jak się robi placki ziemniaczane?

Placki ziemniaczane są świetną potrawą, którą można dostosować do własnych preferencji i kubków smakowych. Podczas gdy jedni wolą wersję ze śmietaną, inni stawiają na cukier lub specjalnie przygotowany gulasz. Ciekawym zabiegiem jest starcie do masy młodych ziemniaków, które najczęściej możemy znaleźć latem na straganach. Co dokładnie należy zrobić?

Sprawdź: Co dodać do placków ziemniaczanych, żeby nie ciemniały? Niezawodny trik Magdy Gessler na chrupiącą skórkę

Czy placki ziemniaczane mogą być z młodych ziemniaków? Oczywiście, że tak

Placki ziemniaczane z wczesnych kartofli są inne niż te zrobione ze “starszych”. Oprócz smaku różnią się też konsystencją. Ta jest nieco lżejsza, a dobrze usmażony placek jest przyjemniejszy dla podniebienia. Nie ma też żadnych przeciwwskazań, by razem z ziemniakiem zetrzeć też oczyszczoną wcześniej skórkę. Nada jeszcze większej chrupkości.

Jak szybko zrobić placki ziemniaczane? Wykorzystaj młode ziemniaki, a nikt się im nie oprze

Składniki:

  • 1 kg wczesnych ziemniaków;
  • 1 jajko;
  • 3-4 łyżki mąki pszennej;
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 1 cebula;
  • sól i pieprz do smaku;
  • olej na patelnię.

Sposób przygotowania:

  1. Wyszoruj i umyj dokładnie ziemniaki. Nie obieraj ich.
  2. Zblenduj lub zetrzyj ziemniaki na tarce. Wybierz część o grubych oczkach.
  3. Zetrzyj do ziemniaków cebulę.
  4. Odciśnij masę w dłoniach.
  5. Dodaj jajko, obie mąki, skrobię (osad z wierzchu odciśniętego płynu) i dopraw przyprawami.
  6. Rozgrzej na patelni olej i smaż placki na złoto z każdej strony.

Sprawdź: Jak podgrzać ziemniaki? O tym trzeba pamiętać, aby zachować pyszny smak!

Co do placków ziemniaczanych? Możesz przygotować sos czosnkowy

Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków będą świetnie smakować z dodatkiem domowego sosu czosnkowego. Jak go zrobić? To bardzo łatwe. Zmieszaj w misce mały kubeczek jogurtu naturalnego, 1 łyżkę majonezu, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i sól. Dla smaku możesz też dosypać niewielką ilość suszonego oregano lub bazylii.

Sprawdź: Placki z cukinii będą chrupiące i nie rozwalą się na patelni. Wystarczy pamiętać o dwóch zasadach

Sprawdź

Zabobony i przesądy pogrzebowe w Polsce

Przesądy pogrzebowe były w Polsce obecne od samego początku naszej państwowości. Ich wielowiekowa tradycja pokazuje, jak potężnym szacunkiem otaczano śmierć i umieranie, a także daje nam pewien wgląd w mentalność...

Czytaj dalej →
Planowanie ślubu oraz wesela

Zaręczyny, oświadczyny i zmówiny

Czym są zaręczyny? Zmówiny przedślubne to spotkanie, na którym rodziny przyszłego małżeństwa omawiają szczegóły dotyczące m.in: terminu ślubu, wesela i spraw majątkowych. Uzgadniają pomiędzy sobą kwestie dotyczące przyszłego małżeństwa. Gdzie są...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general