Kolorowe naleśniki: różowe, zielone i w kropki! Mamy sposób na niejadka!
Każde dziecko ma takie danie, które może jeść codziennie i bez końca. W przypadku moich dzieciaków są nim naleśniki. Przez niemal rok nie chciały słyszeć o czymkolwiek innym na śniadanie! I choć ten czas przeminął, nadal nigdy nie odmawiają, gdy pytam: To co? Robimy razem ciasto na naleśniki?


Jak zrobić naleśniki?
Najlepiej wspólnie! To banalnie proste danie znane jest chyba na całym świecie. Moja córeczka pomaga podczas przygotowania ciasta na naleśniki odkąd skończyła 2,5 roczku. Założę się też, że przepis na naleśniki zna już na pamięć! Jednak czym innym są takie zupełnie zwyczajne naleśniki przygotowane z mamą, a czym innym wielokolorowe wariacje na ich temat zrobione z prawdziwymi kucharzami i innymi dzieciakami!
Przepis na kolorowe naleśniki
Przepis na ciasto na naleśniki każdy ma swój. Podczas spotkania w Food Lab Studio dowiedzieliśmy się jednak jak zrobić ich wielobarwne odmiany. Taki naleśnik jest nie tylko pyszny, ale też zachęca do jedzenia nawet największego niejadka!
Różowe naleśniki: przepis
Ciasto na naleśniki:
- pół szklanki mleka (może być roślinne)
- pół szklanki wody
- 1-2 jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 burak, upieczony i obrany ze skóry lub kilka łyżek soku z buraka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Nadzienie do naleśników:
- 400 g jogurtu greckiego
- 250 g orzechów nerkowca lub laskowych
- 2 łyżeczki esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
- skórka ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy
- 3 – 4 łyżki miodu
- 500 g truskawek
Do przybrania:
- borówki amerykańskie, maliny, jeżyny, porzeczki, mięta, melisa
Sposób przygotowania:
Namocz orzechy na 4-5 godzin. Po tym czasie odcedź je i zblenduj na wolnych obrotach z 2-3 łyżkami wody. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę oraz buraka. Wszystkie składniki miksuj do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją tłuszczem. Po usmażeniu na dość dużym ogniu naleśniki smarujemy przygotowanym wcześniej orzechowym twarożkiem, następnie odrobiną jogurtu greckiego i posypujemy truskawkami. Na koniec polewamy je odrobiną miodu oraz posypujemy skórką otartą z pomarańczy. Zawijamy naleśnik i na koniec posypujemy go świeżymi ziołami, jeżynami, borówkami itd.
Zielone naleśniki gryczane: przepis
Przepis na ciasto:
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki wody
- 1-2 jajka
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- kilka liści szpinaku (wtedy naleśniki będą zielone)
Nadzienie do naleśników:
- 400 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 1-2 ząbki czosnku
- kawałek sera długo dojrzewającego lub sera pleśniowego
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 4 jaja
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- odrobina oleju rzepakowego
Do przybrania:
- świeży szczypiorek, różne rodzaje sałat
Sposób przygotowania:
Szpinak podsmaż razem z czosnkiem na maśle i dopraw solą oraz pieprze. Umyj pomidorki i pokrój je na pół. Do miski wsyp mąkę, dodaj jaja, mleko, wodę, olej oraz szpinak, a następnie zmiksuj ze sobą składniki do momentu otrzymania gładkiej masy. Usmaż naleśniki.
Na osmażony naleśnik układamy szpinak, pomidorki koktajlowe i odrobinę sera. Składamy całość w kopertę o ponownie podsmażamy przez około 2 minuty. W tym samym czasie na drugiej patelni smażymy sadzone jajka, które kładziemy na gotowym naleśniku. Danie posypujemy szczypiorkiem i podajemy z sałatą.
Naleśniki w kropki: przepis
Przepis na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
Konfitura z rabarbaru:
- 1 kg rabarbaru
- 75 g daktyli
- 150 ml wody
Do przybrania:
- sezonowe owoce, świeże zioła
Sposób przygotowania:
Wsyp mąkę do miseczki i dodaj pozostałe składniki z przepisu na ciasto na naleśniki. Wymieszaj je ze sobą, by powstała gładka masa. Usmaż z obu stron na rozgrzanej patelni.
Obierz rabarbar i pokrój w plastry. Namocz daktyle w 150 ml wrzątku, a po wystygnięciu pokrój je w plastry. Nie wylewaj wody po namaczaniu daktyli! Rozgrzej garnek i wrzuć do niego rabarbar oraz daktyle. Chwilę podsmaż, po czym dodaj wodę z daktyli. Gotuj konfiturę przez 20-25 minut.
Gotowe naleśniki posmaruj konfiturą z rabarbaru i podaj ze świeżymi owocami oraz listkami ziół.
Czy trzeba przyjmować księdza po kolędzie? O tym wierni powinni wiedzieć
Podwyżki dla nauczycieli 2023. ZNP komentuje spotkanie w ministerstwie: “Takiej farsy za ministra Czarnka jeszcze nie było”
Na jaki okres 500 plus 2023? Rodzice powinni uważać, co zaznaczają we wniosku
Rodzice zostawili dziecko na lotnisku, bo nie kupili mu biletu. Zamierzali wsiąść na pokład bez niego
Czy do wniosku 500+ trzeba dołączyć jakieś dokumenty?
Przerwa w wypłatach 500+ to nawet trzy miesiące. Niektórzy mogą jej jednak uniknąć. Jest warunek
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Kolorowe naleśniki: różowe, zielone i w kropki! Mamy sposób na niejadka!
3 dania wege z grilla, które pokochają też mięsożercy
Grillować możemy właściwie wszystko. I choć grill większości z nas kojarzy się przede wszystkim z karkówką czy skrzydełkami kurczaka, doskonale nadaje się rówież, by przyrządzić na nim dania wege. Dania...
Czytaj dalej →Zielony koktajl sirt [przepis]
Dieta sirt stała się niezwykle popularna za sprawą piosenkarki Adele, która dzięki niej w krótkim czasie w spektakularny sposób schudła. W artykule wskazujemy, jakie są jej główne założenia, a także...
Czytaj dalej →Tort na roczek
Maluszek dopiero niedawno pojawił się na świecie, a już kończy roczek. W natłoku obowiązków zanim się obejrzycie, Wasza pociecha będzie miała 12 miesięcy, a wtedy Wy staniecie przed dylematem –...
Czytaj dalej →“Uczta Małego Alergika” – Katarzyna Błażejewskiej-Stuhr: 80 przepisów na dania dla dzieci z alergią [recenzja]
Alergie pokarmowe, nietolerancje i nadwrażliwość na określone składniki diety sprawiają, że żywienie małego dziecka staje się niemałą zagwozdką. Jak karmić dziecko, by wykluczyć niektóre produkty, a jednocześnie dostarczyć dziecku odpowiedniej...
Czytaj dalej →Jakie są tradycyjne potrawy wielkanocne? Co przygotować na Wielkanoc?
Kiedy zbliża się wiosna, a wraz z nią Wielkanoc, przychodzi również czas wielkich przygotowań, bo oprócz tradycyjnego sprzątania domu, dekorowania go, trzeba również przygotować potrawy wielkanocne. Jak stworzyć idealne menu...
Czytaj dalej →Gołąbki z piekarnika – Ile piec gołąbki w piekarniku?
Ile piec gołąbki w piekarniku? Czy można je w ogóle w ten sposób przyrządzić? Wiele osób zadaje sobie te pytania. Gołąbki to bardzo popularna w Polsce, tradycyjna potrawa. Sprawdźmy jak...
Czytaj dalej →Tort urodzinowy dla dziecka: pysznie i… zdrowo!
Tort to nieodłączny element przyjęcia urodzinowego. Jest jedną z rzeczy, których maluch wyczekuje najbardziej w związku ze swoim wielkim dniem, a wszystkim cieknie ślinka na myśl o czekających ich pysznościach, które zostaną...
Czytaj dalej →Jak zrobić opłatek wigilijny w domu? Poznaj sprawdzony przepis!
Boże Narodzenie zbliża się wielkimi krokami. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tych świąt jest oczywiście opłatek, którego w wigilijny wieczór nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole. Najczęściej kupuje się...
Czytaj dalej →Babka drożdżowa [Łatwy przepis]
Czas na wielkanocne wypieki. Tym razem zabieramy się za tradycyjną babkę wielkanocną. Osobiście wolę babki drożdżowe od piaskowych i dlatego postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na tę pierwszą. Czas...
Czytaj dalej →Lepienie uszek na wigilię – Jak lepić uszka?
Jak lepić uszka? To pytanie zadaje sobie wiele osób w naszym kraju, szczególnie przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia. Te małe pierożki wraz z barszczem czerwonym stanowią potrawę, której nie...
Czytaj dalej →Ciasta na komunię
Nie wiecie, jakie ciasta na komunię upiec? Mamy dla Was kilka propozycji i sprawdzone przepisy! Ciasta i torty na komunię Ciasta na komunię to niemal oczywista pozycja w menu. Tylko...
Czytaj dalej →Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze...
Czytaj dalej →Najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka
Ciasto naleśnikowe na krokiety, które nie pęka to marzenie każdej gospodyni domowej. Każdy z nas uwielbia krokiety, królują na stołach podczas wigilijnej wieczerzy. Wydają się proste do zrobienia, ale nie...
Czytaj dalej →Kisiel mleczny – jak przygotować pyszny, pożywny deser?
Kisiel mleczny to doskonały, łatwy w przygotowaniu deser, który uwielbiają nie tylko najmłodsi. Najczęściej jest to pierwszy słodki smakołyk, z którym stykają się niemowlęta. Nic dziwnego, odpowiednio przygotowany jest niezwykle...
Czytaj dalej →Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?
Bardzo często zdarza się, że po obiedzie zostaje nam spora ilość niezjedzonych ziemniaków. Niestety następnego dnia nie nadają się one zwykle do spożycia, ponieważ stają się gumowate i zwyczajnie niesmaczne....
Czytaj dalej →Śledzik Niemowlaka
Śledzik Niemowlaka Nie pamiętasz o której godzinie zasnęło Twoje dziecko? Czy przed ostatnim karmieniem w butelce było 60 czy 40 ml pokarmu? Czy pieluszkę zmieniałaś godzinę czy trzy godziny temu?...
Czytaj dalej →Zmówiny vel zaręczyny – powrót do tradycji?
Każdy ślub, według starej tradycji, poprzedzać powinny oświadczyny i zaręczyny. Oczywiście jest to tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie i żadne prawo (pisane czy nie pisane) tego nie nakazuje. Najczęściej...
Czytaj dalej →Filmy świąteczne dla całej rodziny. Sprawdź najlepsze propozycje na świąteczny seans
Rodzinny seans filmowy pod kocykiem, z herbatką i przy choince? Czy można wyobrazić sobie lepiej i sympatyczniej spędzony świąteczny wieczór? Wspólne oglądanie świątecznych produkcji to nie tylko znakomity sposób na...
Czytaj dalej →