Kolorowe naleśniki: różowe, zielone i w kropki! Mamy sposób na niejadka!
Każde dziecko ma takie danie, które może jeść codziennie i bez końca. W przypadku moich dzieciaków są nim naleśniki. Przez niemal rok nie chciały słyszeć o czymkolwiek innym na śniadanie! I choć ten czas przeminął, nadal nigdy nie odmawiają, gdy pytam: To co? Robimy razem ciasto na naleśniki?
Jak zrobić naleśniki?
Najlepiej wspólnie! To banalnie proste danie znane jest chyba na całym świecie. Moja córeczka pomaga podczas przygotowania ciasta na naleśniki odkąd skończyła 2,5 roczku. Założę się też, że przepis na naleśniki zna już na pamięć! Jednak czym innym są takie zupełnie zwyczajne naleśniki przygotowane z mamą, a czym innym wielokolorowe wariacje na ich temat zrobione z prawdziwymi kucharzami i innymi dzieciakami!
Przepis na kolorowe naleśniki
Przepis na ciasto na naleśniki każdy ma swój. Podczas spotkania w Food Lab Studio dowiedzieliśmy się jednak jak zrobić ich wielobarwne odmiany. Taki naleśnik jest nie tylko pyszny, ale też zachęca do jedzenia nawet największego niejadka!
Różowe naleśniki: przepis
Ciasto na naleśniki:
- pół szklanki mleka (może być roślinne)
- pół szklanki wody
- 1-2 jajka
- pół szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki mąki pszennej razowej
- 1 burak, upieczony i obrany ze skóry lub kilka łyżek soku z buraka
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego
Nadzienie do naleśników:
- 400 g jogurtu greckiego
- 250 g orzechów nerkowca lub laskowych
- 2 łyżeczki esencji waniliowej lub ziarenka z 1 laski wanilii
- skórka ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy
- 3 – 4 łyżki miodu
- 500 g truskawek
Do przybrania:
- borówki amerykańskie, maliny, jeżyny, porzeczki, mięta, melisa
Sposób przygotowania:
Namocz orzechy na 4-5 godzin. Po tym czasie odcedź je i zblenduj na wolnych obrotach z 2-3 łyżkami wody. Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko, wodę oraz buraka. Wszystkie składniki miksuj do uzyskania gładkiej masy. Rozgrzej patelnię i posmaruj ją tłuszczem. Po usmażeniu na dość dużym ogniu naleśniki smarujemy przygotowanym wcześniej orzechowym twarożkiem, następnie odrobiną jogurtu greckiego i posypujemy truskawkami. Na koniec polewamy je odrobiną miodu oraz posypujemy skórką otartą z pomarańczy. Zawijamy naleśnik i na koniec posypujemy go świeżymi ziołami, jeżynami, borówkami itd.
Zielone naleśniki gryczane: przepis
Przepis na ciasto:
- 1 szklanka mleka
- pół szklanki wody
- 1-2 jajka
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- kilka liści szpinaku (wtedy naleśniki będą zielone)
Nadzienie do naleśników:
- 400 g świeżego szpinaku
- 1 łyżka masła
- 1-2 ząbki czosnku
- kawałek sera długo dojrzewającego lub sera pleśniowego
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 4 jaja
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- odrobina oleju rzepakowego
Do przybrania:
- świeży szczypiorek, różne rodzaje sałat
Sposób przygotowania:
Szpinak podsmaż razem z czosnkiem na maśle i dopraw solą oraz pieprze. Umyj pomidorki i pokrój je na pół. Do miski wsyp mąkę, dodaj jaja, mleko, wodę, olej oraz szpinak, a następnie zmiksuj ze sobą składniki do momentu otrzymania gładkiej masy. Usmaż naleśniki.
Na osmażony naleśnik układamy szpinak, pomidorki koktajlowe i odrobinę sera. Składamy całość w kopertę o ponownie podsmażamy przez około 2 minuty. W tym samym czasie na drugiej patelni smażymy sadzone jajka, które kładziemy na gotowym naleśniku. Danie posypujemy szczypiorkiem i podajemy z sałatą.
Naleśniki w kropki: przepis
Przepis na ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki nasion chia
- 1 łyżeczka oleju
- szczypta soli
Konfitura z rabarbaru:
- 1 kg rabarbaru
- 75 g daktyli
- 150 ml wody
Do przybrania:
- sezonowe owoce, świeże zioła
Sposób przygotowania:
Wsyp mąkę do miseczki i dodaj pozostałe składniki z przepisu na ciasto na naleśniki. Wymieszaj je ze sobą, by powstała gładka masa. Usmaż z obu stron na rozgrzanej patelni.
Obierz rabarbar i pokrój w plastry. Namocz daktyle w 150 ml wrzątku, a po wystygnięciu pokrój je w plastry. Nie wylewaj wody po namaczaniu daktyli! Rozgrzej garnek i wrzuć do niego rabarbar oraz daktyle. Chwilę podsmaż, po czym dodaj wodę z daktyli. Gotuj konfiturę przez 20-25 minut.
Gotowe naleśniki posmaruj konfiturą z rabarbaru i podaj ze świeżymi owocami oraz listkami ziół.
Przysłowia o wiośnie. Co mówią nam ludowe mądrości?
Najlepsze aplikacje edukacyjne dla dzieci w wieku 6-8 lat. TOP 6 polecanych programów do nauki, rozwoju i kreatywnej zabawy
Te gry mają sens. 6 wartościowych aplikacji dla dzieci, które przetestowałyśmy z córką
Strój galowy do szkoły. Jak powinien wyglądać ubiór na specjalne okazje?
Przecieki matura 2024. Te zadania na pewno pojawią się na egzaminie!
Jak obliczyć średnią na koniec roku i na semestr? Niektórzy popełniają prosty błąd
- Rodzice.pl
- Rodzice
- Przepisy Kulinarne
- Kolorowe naleśniki: różowe, zielone i w kropki! Mamy sposób na niejadka!
Zapomnij o soli! Dodaj to do wody podczas gotowania ziemniaków. Lepszych nigdy nie jadłaś
Wiele osób nie wyobraża sobie polskiego obiadu bez ziemniaków. Mogą one być oryginalnym dodatkiem do dania. Wystarczy podczas gotowania sól zastąpić innym składnikiem. Ugotowanie ziemniaków nie jest skomplikowanym czy wymagającym...
Czytaj dalej →Kiszenie barszczu czerwonego – Jak zakisić barszcz czerwony?
Jak zakisić barszcz czerwony? To pytanie pojawia się najczęściej przed Świętami Bożego Narodzenia, kiedy to barszcz z uszkami jest niekiedy daniem definiującym wieczerzę wigilijną. Barszcz z gotowanych buraków również jest...
Czytaj dalej →Jak zrobić zdrowe chipsy?
Zdrowe chipsy? Tak, to możliwe! Jak przygotować smakołyki, które i ty i dziecko będziecie mogli podjadać bez najmniejszych wyrzutów sumienia?
Czytaj dalej →Ciasta na komunię
Nie wiecie, jakie ciasta na komunię upiec? Mamy dla Was kilka propozycji i sprawdzone przepisy! Ciasta i torty na komunię Ciasta na komunię to niemal oczywista pozycja w menu. Tylko...
Czytaj dalej →Jakie jest najlepsze ciasto dla cukrzyka w ciąży? Poznaj przepisy
Ciasto dla cukrzyka w ciąży wbrew pozorom może być słodkie i pyszne. Ciasta marchewkowe, czekoladowe lub tort szwarcwaldzki to doskonały wybór. Cukrzyca w ciąży wiąże się z dietą, ale nie...
Czytaj dalej →Przepis na placuszki na maślance z płatkami Lubella Corn Flakes Kakao i Miód
Coraz więcej osób poszukuje w życiu równowagi i powrotu do tego, co prawdziwie wartościowe. Cieszą nas wspólne momenty z rodziną, kontakt z naturą oraz inne, proste przyjemności. Także w kuchni...
Czytaj dalej →Obiad na Wielką Sobotę. Ciekawe pomysły na tradycyjne dania! Czy trzeba pościć?
W Polsce Wielka Sobota jest dniem szczególnym. Zgodnie z tradycją wierni udają się do kościołów na uroczyste święcenie koszyczków z symbolicznymi pokarmami. Wiele osób starym zwyczajem przestrzega wówczas postu i...
Czytaj dalej →Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki zasłodzi wszystkich do syta. Słodkości wystarczy nawet na większą imprezę
Przepis na pączki domowe z 1 kg mąki? Nic prostszego! Mamy sprawdzoną metodę, dzięki której łatwo i szybko przygotujesz pączki dla całej rodziny. Stosując się do opisanych poniżej kroków, zawsze...
Czytaj dalej →To najlepsze ogórki małosolne. Przepis babci zawiera 1 tajemniczy składnik. Smak powala na kolana
Jak zrobić dobre ogórki małosolne? Przepis nie jest skomplikowany. Warto jednak pamiętać o dodaniu składnika, dzięki któremu ogórki będą tak pyszne jak u babci. Czerwiec dla wielu osób kojarzy się...
Czytaj dalej →Parzenie kapusty na gołąbki – Jak sparzyć kapustę na gołąbki?
Jak sparzyć kapustę na gołąbki? Gołąbki należą do polskich tradycyjnych dań. Mogą być z farszem mięsnym, ryżem, kaszą lub grzybami. Wszystkie wersje kochamy i za nimi przepadamy. Nadzienie jest zawsze...
Czytaj dalej →Mleko księżycowe ma właściwości, za które pokochają je rodzice! Stosowały je też nasze babki
Wygląda pięknie. I to na tyle, że stało się hitem Instagrama! Ale nie to jest najważniejsze: mleko księżycowe ma właściwości, za które trudno go nie kochać będąc rodzicem małego dziecka....
Czytaj dalej →Szparagi dla niemowlaka: Sprawdzone przepisy dla dzieci
Szparagi są coraz bardziej docenianym przez Polaków warzywem. W sklepach można zakupić zarówno te zielone, fioletowe, jak i białe. Również najmłodsi smakosze chętnie je jedzą. Od kiedy do diety dziecka...
Czytaj dalej →Pierniczki Świąteczne
Jak zrobić ozdoby świąteczne z pierniczków? Pierniki Świąteczne są bardzo wdzięcznymi ciasteczkami. Nie tylko pięknie pachną, pysznie smakują, ale także możemy je wykorzystać jako prezenty lub ozdoby choinkowe. Przepis na...
Czytaj dalej →Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Jak wykorzystać ziemniaki z obiadu?
Bardzo często zdarza się, że po obiedzie zostaje nam spora ilość niezjedzonych ziemniaków. Niestety następnego dnia nie nadają się one zwykle do spożycia, ponieważ stają się gumowate i zwyczajnie niesmaczne....
Czytaj dalej →Kasza jaglana: przepisy na dania dla całej rodziny
Kasza jaglana jest jedną z najzdrowszych odmian kasz. Choćby dlatego warto od najmłodszych lat wprowadzać ją do jadłospisu dziecka. Kasza jaglana: właściwości Pozyskiwana z nasion prosa kasza jaglana jest lekka...
Czytaj dalej →Dlaczego wyprawkę do porodu powinien spakować tata?
Dlaczego wyprawkę do porodu powinien spakować tata? Wkrótce przygotuję szczegółową listę tego, co zabraliśmy ze sobą do szpitala. Opiszę także co było mastem (obowiązkowe), szudem (przydało się), a co zwyczajnie zawalało...
Czytaj dalej →Ojcowskie “Bucket List”
Jak tylko Sylwia zaszła w ciążę zacząłem przeglądać blogi parentingowe, głównie ojców. Mój znajomy twierdzi, że blogowanie powinno być zakazane, a mnie za tatasap.pl chciał zastrzelić.:) Blogowanie według niego zabija...
Czytaj dalej →Siatki Centylowe: wzrost, waga i obwód główki dziecka
Siatki Centylowe to główny temat komentarzy, które pojawiły się pod moim ostatnim wpisie o głodzeniu Zuzi. Większość komentarzy odnosiła się do nich negatywnie. Część osób jednak zupełnie nie wiedziała o...
Czytaj dalej →