Pieczenie pasztetu – Jak długo i w jakiej temperaturze piec pasztet?

Pieczenie pasztetu stało się już wielkanocną tradycją. Nie od dziś wiadomo, że specjały przyrządzone w zaciszu własnej kuchni smakują lepiej niż te, które kupimy w sklepie, a pasztet nie stanowi tu wyjątku. W jakiej temperaturze piec pasztet? To zależy od wielu czynników, w tym od ustawień piekarnika i od wybranej temperatury.

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Pasztet pieczemy w temperaturze 180-220 stopni Celsjusza. Czym wyższa temperatura - tym suchszy będzie pasztet.
  • W przypadku termoobiegu, nie należy ustawiać temperatury na więcej niż 180 stopni Celsjusza. Pasztet mięsny będzie gotowy po około 40 minutach.
  • Czas pieczenia pasztetu mięsnego bez termoobiegu to 90 minut. W przypadku ugotowanego mięsa, będzie on gotowy po 50-60 minutach.
  • Pasztet warzywny pieczemy bez termoobiegu - 45 minut, a jeśli będzie on z ugotowanych warzyw - 30 minut.

Domowy pasztet doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub w roli przystawki. Można przyrządzić go z wielu rodzajów mięs, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by samodzielnie przygotować pyszny pasztet wegetariański. Z pieczeniem pasztetu bez trudu poradzi sobie każda gospodyni. Trzeba tylko zapoznać się z podstawowymi zasadami.

Pieczenie pasztetu w piekarniku – w jakiej temperaturze piec pasztet mięsny?

Temperatura pieczenia pasztetu w dużej mierze decyduje o finalnym efekcie. W jakiej temperaturze pieczemy pasztet? Jeżeli przyrządzamy danie w wariancie mięsnym, piekarnik należy ustawić na 180-220 stopni Celsjusza. Im wyższą temperaturę wybierzemy, tym suchszy będzie pasztet. Jeżeli zatem lubimy ten specjał w wydaniu nieco wilgotniejszym, warto trzymać się dolnego zakresu podanej skali.

Istnieje skuteczny trik, który sprawi, że pasztet będzie wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz. Wystarczy tylko zwiększyć temperaturę podczas ostatnich 15 minut pieczenia i wyłączyć dolną grzałkę w piekarniku. 

Sprawdź: Z termoobiegiem czy bez – jak ustawiać piekarnik w zależności od potrawy

Jak długo piec pasztet?

Czas pieczenia pasztetu nie ma związku z rodzajem zastosowanego mięsa. W praktyce oznacza to, że czas, jaki pasztet spędzi w piekarniku, będzie taki sam dla wariantu wieprzowego, wołowego i drobiowego. Zatem, ile piec pasztet? Optymalny czas wyniesie około 90 minut. Jeżeli zdecydujemy się użyć wcześniej ugotowanego mięsa, pasztet z piekarnika będzie gotowy po ok. 50-60 minutach.

Najkrócej piecze się pasztet wegetariański. W wersji warzywnej, czas przygotowania to 45 minut, a jeżeli skorzystamy z ugotowanych warzyw – 30 minut. Pasztet z kaszy lub ryżu przygotujemy w około 40-45 minut (im bardziej miękka kasza, tym bardziej skraca się czas pieczenia). 

Zobacz też: Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?

Pieczenie pasztetu – Czy pasztet piecze się z termoobiegiem?

Czy możliwe jest pieczenie pasztetu z termoobiegiem? Oczywiście, że tak! To doskonała opcja w sytuacji, w której nie możemy spędzić w kuchni zbyt wiele czasu. W przypadku skorzystania z funkcji termoobiegu w piekarniku, zmieni się temperatura i czas pieczenia pasztetu. W tym przypadku, nie należy ustawiać piekarnika na więcej niż 180 stopni Celsjusza. Pasztet będzie gotowy po około 40 minutach

Zobacz też: Co zamiast mąki ziemniaczanej? Podpowiadamy, czym zastąpić mąkę ziemniaczaną

Jak piec pasztet w foremkach aluminiowych?

Pasztet można piec w wielu naczyniach, nawet w keksownicy. Warto jednak użyć specjalnych aluminiowych foremek, które nadadzą daniu pożądaną wielkość i odpowiedni kształt. Pieczenie pasztetu w foremkach aluminiowych nie jest specjalnie skomplikowane. Do naczyń należy włożyć wcześniej przygotowane mięso i mocno docisnąć je do dna. W ten sposób pozbędziemy się wszystkich pęcherzy powietrza. We wstępnej fazie, pasztet należy piec w foremkach przykrytych folią aluminiową. Usuwamy ją dopiero w połowie czasu pieczenia.  

Sprawdź: Kiedy wyjąć babkę z piekarnika? Podpowiadamy, co zrobić, żeby babka nie opadła

Rodzice pytają o pieczenie pasztetu:

Ile piec pasztet wieprzowy?

Pasztet wieprzowy należy piec ok. 90 minut.

W ilu stopniach piec pasztet?

Optymalna temperatura pieczenia pasztetu to w tym przypadku 180-220 stopni Celsjusza.

Ile piec pasztet z gotowanego mięsa? 

Stosując ugotowane mięso, skrócimy czas pieczenia do ok. 50-60 minut.

Ile piec pasztet drobiowy?

Podobnie jak wariant wieprzowy, pasztet drobiowy pieczemy przez ok. 90 minut.

Ile czasu piec pasztet warzywny?

Właściwy czas pieczenia pasztetu warzywnego to 30-45 minut.

Dodaj komentarz

Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo
Enable registration in settings - general