Pieczenie pasztetu stało się już wielkanocną tradycją. Nie od dziś wiadomo, że specjały przyrządzone w zaciszu własnej kuchni smakują lepiej niż te, które kupimy w sklepie, a pasztet nie stanowi tu wyjątku. W jakiej temperaturze piec pasztet? Jak długo pieczemy pasztet? To zależy od wielu czynników, w tym od ustawień piekarnika i od wybranej temperatury.
Domowy pasztet doskonale sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub w roli przystawki. Można przyrządzić go z wielu rodzajów mięs, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by samodzielnie przygotować pyszny pasztet wegetariański. Z pieczeniem pasztetu bez trudu poradzi sobie każda gospodyni. Trzeba tylko zapoznać się z podstawowymi zasadami. Jak długo piec pasztet z gotowanego mięsa? Ile pieczemy pasztet warzywny? W jakiej temperaturze pieczemy pasztet drobiowy?
Pieczenie pasztetu w piekarniku – w jakiej temperaturze piec pasztet mięsny?
Temperatura pieczenia pasztetu w dużej mierze decyduje o finalnym efekcie. W jakiej temperaturze pieczemy pasztet? Jeżeli przyrządzamy danie w wariancie mięsnym, piekarnik należy ustawić na 180-220 stopni Celsjusza. Im wyższą temperaturę wybierzemy, tym suchszy będzie pasztet. Jeżeli zatem lubimy ten specjał w wydaniu nieco wilgotniejszym, warto trzymać się dolnego zakresu podanej skali.
Istnieje skuteczny trik, który sprawi, że pasztet będzie wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz. Wystarczy tylko zwiększyć temperaturę podczas ostatnich 15 minut pieczenia i wyłączyć dolną grzałkę w piekarniku.
Sprawdź: Z termoobiegiem czy bez – jak ustawiać piekarnik w zależności od potrawy
Ile piec pasztet?
Czas pieczenia pasztetu nie ma związku z rodzajem zastosowanego mięsa. W praktyce oznacza to, że czas, jaki pasztet spędzi w piekarniku, będzie taki sam dla wariantu wieprzowego, wołowego i drobiowego. Zatem, ile piec pasztet? Optymalny czas wyniesie około 90 minut. Jeżeli zdecydujemy się użyć wcześniej ugotowanego mięsa, pasztet z piekarnika będzie gotowy po ok. 50-60 minutach.
Najkrócej piecze się pasztet wegetariański. W wersji warzywnej, czas przygotowania to 45 minut, a jeżeli skorzystamy z ugotowanych warzyw – 30 minut. Pasztet z kaszy lub ryżu przygotujemy w około 40-45 minut (im bardziej miękka kasza, tym bardziej skraca się czas pieczenia).
Zobacz też: Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?
Pieczenie pasztetu – Czy pasztet piecze się z termoobiegiem?
Czy możliwe jest pieczenie pasztetu z termoobiegiem? Oczywiście, że tak! To doskonała opcja w sytuacji, w której nie możemy spędzić w kuchni zbyt wiele czasu. W przypadku skorzystania z funkcji termoobiegu w piekarniku, zmieni się temperatura i czas pieczenia pasztetu. W tym przypadku, nie należy ustawiać piekarnika na więcej niż 180 stopni Celsjusza. Pasztet będzie gotowy po około 40 minutach.
Zobacz też: Co zamiast mąki ziemniaczanej? Podpowiadamy, czym zastąpić mąkę ziemniaczaną
Jak piec pasztet w foremkach aluminiowych?
Pasztet można piec w wielu naczyniach, nawet w keksownicy. Warto jednak użyć specjalnych aluminiowych foremek, które nadadzą daniu pożądaną wielkość i odpowiedni kształt. Pieczenie pasztetu w foremkach aluminiowych nie jest specjalnie skomplikowane. Do naczyń należy włożyć wcześniej przygotowane mięso i mocno docisnąć je do dna. W ten sposób pozbędziemy się wszystkich pęcherzy powietrza. We wstępnej fazie, pasztet należy piec w foremkach przykrytych folią aluminiową. Usuwamy ją dopiero w połowie czasu pieczenia.
Sprawdź: Kiedy wyjąć babkę z piekarnika? Podpowiadamy, co zrobić, żeby babka nie opadła
Czytelnicy pytają o pieczenie pasztetu:
Pasztet wieprzowy należy piec ok. 90 minut.
Optymalna temperatura pieczenia pasztetu to w tym przypadku 180-220 stopni Celsjusza.
Stosując ugotowane mięso, skrócimy czas pieczenia do ok. 50-60 minut.
Podobnie jak wariant wieprzowy, pasztet drobiowy pieczemy przez ok. 90 minut.
Właściwy czas pieczenia pasztetu warzywnego to 30-45 minut.
Zobacz też: