Co zamiast mąki ziemniaczanej? Podpowiadamy, czym zastąpić mąkę ziemniaczaną

Czym można zastąpić mąkę ziemniaczaną? Ten popularny składnik wielu dań i deserów ma wiele zamienników. Jeżeli w trakcie prac kuchennych zorientujesz się, że zabrakło jej w twoich zapasach, nie musisz w panice gnać do sklepu. Wystarczy, że sięgniesz po jedną z alternatyw. Poniżej znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań: Co zamiast mąki ziemniaczanej do sosu? Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w kopytkach? Czy mąkę ziemniaczaną można zastąpić pszenną? Co zamiast mąki ziemniaczanej do ciasta?

Najważniejsze w poniższym artykule:
  • Alternatywy dla mąki ziemniaczanej: pokrojona na małe kawałki kromka pieczywa, budyń, kisiel, skrobia lub po prostu inny rodzaj mąki - w zależności od potrawy.
  • Mąkę ziemniaczaną w ciastach najlepiej zastąpić mąką tortową lub budyniem.
  • Jeśli zastępujemy mąkę ziemniaczaną budyniem - masa budyniu powinna być nieco większa niż zalecana masa mąki.

Mąka ziemniaczana jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów, które używamy w kuchni. Większości gospodyń kojarzy się przede wszystkim ze specjałem kuchni śląskiej, który jest doceniany w całej Polsce – z kluskami śląskimi. Warto jednak pamiętać, że jej zastosowanie wykracza poza dania tradycyjne dla Śląska. Po ten typ mąki sięgniemy też w celu zagęszczenia dań płynnych i półpłynnych, dodamy ją także do wielu wyśmienitych deserów – domowego budyniu, ciast i bezy. Co zrobić, gdy skończyła się mąka ziemniaczana? Zamiennik, który można znaleźć chyba w każdej kuchni, skutecznie rozwiąże ten problem. Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w kopytkach?

Co zamiast mąki ziemniaczanej do sosu?

Mąka ziemniaczane niezwykle skutecznie zagęszcza wszelkiego rodzaju sosy. Gdy ten wyśmienity dodatek do mięs okazuje się nieco zbyt wodnisty, wystarczy dodać odrobinę mąki, by zyskał pożądaną konsystencję. Alternatywnie można sięgnąć po pokrojoną na małe kawałki kromkę pieczywa razowego. W ten sposób skutecznie zagęścimy sos, nawet jeżeli chleb jest już zbyt czerstwy, by użyć go do kanapek.

Zobacz też: Jak zagęścić żurek? [podpowiadamy w jaki sposób i czym zagęścić żurek]

Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w kopytkach?

Mąka ziemniaczana jest istotnym składnikiem domowych kopytek. Czym ją zastąpić? Jeżeli danie ma być serwowane w wariancie bardziej słodkim niż wytrawnym, budyń zamiast mąki ziemniaczanej sprawdzi się bardzo dobrze. Jeżeli natomiast kopytka mają być dodatkiem do mięsa i sosu, lepiej sprawdzi się inny rodzaj mąki.

Zobacz również: Jak wyjąć babkę z formy?

Czy mąkę ziemniaczaną można zastąpić pszenną?

Odpowiadając na wyżej postawione pytanie – w wielu sytuacjach kuchennych, mąka pszenna okaże się dobrym zamiennikiem mąki ziemniaczanej i tak też jest w przypadku kopytek. Trzeba jednak pamiętać, że z jej pomocą osiągniemy nieco inny efekt od zamierzonego. Daniu przygotowanemu na bazie mąki ziemniaczanej bliżej będzie do klusek śląskich. Sięgając po mąkę pszenną, uzyskamy tradycyjne kopytka.

Czy można zastąpić mąkę ziemniaczaną skrobią kukurydzianą?

Kolejną alternatywą dla mąki ziemniaczanej jest skrobia kukurydziana. Czy sprawdzi się w przypadku kopytek? Jak najbardziej! Jeżeli zabrakło ci mąki kartoflanej, śmiało możesz sięgnąć po kukurydzianą

Sprawdź: Jak upiec idealny chleb? Sprawdzone porady kulinarne dotyczące pieczenia chleba

Co zamiast mąki ziemniaczanej do ciasta?

Mąka ziemniaczana dodana do ciasta skutecznie je zagęszcza i łączy składniki w zwartą całość. Niektórym wypiekom nadaje też niezwykle pożądaną puszystą strukturę.

Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w babce? Co zamiast mąki ziemniaczanej do sernika?

W przypadku tradycyjnej babki piaskowej, dobrym zamiennikiem mąki ziemniaczanej okaże się mąka tortowa. Uwaga, w tym przypadku nie należy stosować mąki pszennej! Jej dodanie sprawi, że zamiast babki uzyskamy ciężkie i nieco “gumowate” ciasto, któremu bliżej będzie do pound cake’a – angielskiego specjału. W tym przypadku, całkiem dobrze sprawdzi się też budyń zamiast mąki ziemniaczanej.

Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w serniku? Także tutaj doskonale sprawdzi się budyń. Kolejna alternatywa – mąkę ziemniaczaną w serniku zastąpić można mielonymi ziemniakami. Wcześniej trzeba je ugotować w mundurkach i ostudzić. 

Zobacz też: Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?

Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną w bezie?

Mąka ziemniaczana w bezie odpowiada z chrupką skorupkę tego doskonałego i delikatnego wypieku. Bez problemu zastąpimy ten składnik skrobią ziemniaczaną (efekt będzie praktycznie taki sam) lub mąką albo skrobią kukurydzianą (wówczas beza będzie przyjemnie żółta).

Budyń zamiast mąki ziemniaczanej – czy to dobry pomysł?

Dlaczego polecamy budyń w zastępstwie mąki ziemniaczanej? To proste – każdy budyń w proszku, który możemy kupić w sklepie, zawiera w swoim składzie właśnie mąkę ziemniaczaną.

Ile budyniu zamiast mąki ziemniaczanej?

Mąka lub skrobia ziemniaczana jest głównym składnikiem budyniu, ale w proszku znajdują się też inne dodatki. Producenci zwykle nie podają dokładnych proporcji składników, co utrudnia precyzyjne odmierzenie mąki. Warto zatem przyjąć, że masa dodanego budyniu powinna być nieznacznie większa niż masa mąki. 

Zobacz też: Pół kilo mąki – ile to szklanek? Niezawodny przelicznik kuchenny

Rodzice pytają o to co wybrać zamiast mąki ziemniaczanej?

Czym zastąpić mąkę ziemniaczaną?

Zależnie od dania, zamiast mąki ziemniaczanej można użyć chleb pełnoziarnisty, inną mąkę lub coś, co zawiera w swoim składzie mąkę ziemniaczaną, np. kisiel lub budyń.

Zobacz też: Jak rozrobić suche drożdże?

Co zamiast skrobi ziemniaczanej do ciasta?

Zamiast skrobi ziemniaczanej, do ciasta świetnie nadaje się budyń w ulubionym smaku. Zamiennik mąki ziemniaczanej można też przygotować samemu. Wystarczy ugotować kilka ziemniaków w mundurkach, ostudzić je, obrać, a następnie – zmielić.

Czym zastąpić skrobię ziemniaczaną?

Jeżeli przepis przewiduje użycie skrobi ziemniaczanej, nie ma żadnych przeciwwskazań przed zastąpieniem jej mąką ziemniaczaną.

Sprawdź: Czy ciasto drożdżowe można mrozić?

Ile skrobi zamiast budyniu?

To zależy. Ilość dodanej skrobi powinna odpowiadać tej, która znajduje się w budyniu. 

Jaka mąka zamiast ziemniaczanej?

Dobry zamiennik mąki ziemniaczanej to najzwyklejsza mąka pszenna. Sprawdzi się też mąka orkiszowa, ryżowa i skrobia kukurydziana. 

Zobacz też: Rozmrażanie w piekarniku – Jak rozmrozić mięso, bułki chleb, kurczaka i rybę w piekarniku?

Dodaj komentarz

Planowanie ślubu oraz wesela

Obyczaje ślubne

Obyczaje ślubne mimo, że nie zmieniają się zbyt często to jednak można w nich zaobserwować pewne trendy. Sprawdź co takiego się zmienia w najważniejszych elementach ślubu oraz wesela. Suknie ślubne...

Czytaj dalej →
Rodzice.pl - ciąża, poród, dziecko - poradnik dla Rodziców
Logo