Z termoobiegiem czy bez – wiele osób zadaje sobie z pewnością takie pytanie przed włączeniem piekarnika. Funkcja termoobiegu w większości przypadków usprawnia i ułatwia proces pieczenia, czasami jednak bywa niewskazana. Wybraliśmy 9 najbardziej popularnych typów potraw i sprawdzamy: które z nich należy piec z termoobiegiem?
Pieczenie z termoobiegiem czy bez?
Funkcja termoobiegu w piekarniku cieszy się coraz większą popularnością przede wszystkim dlatego, że pozwala unikać przykrych niespodzianek. Korzystając z niej, możemy mieć np. pewność, że mięso okaże się chrupiące na zewnątrz i dobrze upieczone w środku. A to oczywiście tylko jeden z przykładów, kiedy termoobieg ułatwi nam życie.
Drugą istotną kwestią jest także oszczędność energii elektrycznej. W porównaniu ze „zwykłym” pieczeniem, funkcja termoobiegu pozwoli nam na oszczędność nawet do 20% energii.
Należy jednak pamiętać, że termoobieg nie zawsze się sprawdza. Poniżej prezentujemy wykaz najpopularniejszych potraw przygotowywanych w piekarniku, wraz ze wskazówkami co do sposobu pieczenia.
Suszenie bezy z termoobiegiem czy bez?
Pieczenie (czy też raczej suszenie) bezy powinno się odbywać w stosunkowo niskiej temperaturze. Jej optymalna wartość to ok. 120-140 stopni (grzałka góra-dół lub dół z termoobiegiem). Pieczenie bezy z termoobiegiem wymaga od nas zastosowania tej niższej wartości temperatury (120 stopni).
Pieczenie mięsa w piekarniku z termoobiegiem
Pieczenie mięsa w rękawie z termoobiegiem powinno mieć miejsce w temperaturze ok. 180 stopni. Kilogram pieczemy przez godzinę, choć na pięć minut przed końcem całego procesu warto wyłączyć piekarnik, nie wyjmując jednak jeszcze mięsa. Dzięki kilku chwilom takiego „leżakowania” pieczeń okaże się bardziej soczysta.
Ciasto drożdżowe piec z termoobiegiem czy bez?
Chcąc po raz pierwszy upiec ciasto drożdżowe w piekarniku elektrycznym, możemy poczuć się zagubieni w gąszczu funkcji urządzenia. Należy nastawić zamiast termoobiegu grzanie statyczne („góra-dół”) na temperaturę 180 stopni, zaś ciasto ułożyć na środkowej bądź drugiej od dołu półce piekarnika.
Zobacz też: Mrożenie ciasta: Jak i jakie ciasta można mrozić?
Pieczenie chleba w piekarniku z termoobiegiem czy bez?
Chleb można w zasadzie piec na dwa sposoby: albo z wykorzystaniem funkcji termoobiegu, albo góra-dół. Niektórzy twierdzą, że pieczenie chleba z termoobiegiem nieco wysusza pieczywo, ale piekarniki w części gospodarstw domowych nie dysponują po prostu innymi możliwościami. Czas pieczenia z termoobiegiem wynosi ok. 60 minut, zaś przy grzaniu statycznym wydłuży się nawet o pół godziny.
Zobacz też: Dlaczego domowy chleb się kruszy?
Pieczenie kaczki w piekarniku z termoobiegiem
Doświadczeni kucharze zapewniają, że kaczkę da się upiec zarówno z wykorzystaniem termoobiegu, jak i grzania statycznego. W obu wypadkach czas pieczenia będzie wynosił tyle samo, czyli ok. 2,5 godziny. Sama procedura także przebiega podobnie, sprowadzając się do obracania tuszki co jakiś czas w piekarniku, aby mogła się upiec równomiernie. Różnica tkwi wyłącznie w temperaturze, która podczas pieczenia z termoobiegiem będzie o 20 stopni niższa (wynosząc w pierwszej fazie 200 stopni, w drugiej – 180).
Ciasto francuskie piec z termoobiegiem czy bez?
Obie opcje są dopuszczalne. Temperatura bez termoobiegu powinna wynosić ok. 220 stopni, z termoobiegiem – 200 stopni.
Sernik piec z termoobiegiem czy bez?
Serniki najlepiej będzie piec bez termoobiegu, czyli z wykorzystaniem funkcji góra-dół. Ciasto umieszczamy na środkowej półce piekarnika i pieczemy w temperaturze nie wyższej niż 180 stopni.
Jak piec ciasta: z termoobiegiem czy bez?
Nie istnieje jedna dobra odpowiedź – wszystko zależy od rodzaju ciasta oraz od typu samego piekarnika. Trzeba jednak przyznać, że ciasta pieczone bez termoobiegu bywają przeważnie mniej przesuszone.
Czy karkówkę piec z termoobiegiem?
Tak, w przypadku mięsa termoobieg sprawdza się świetnie. Piekarnik należy nagrzać do 200 stopni, potem zmniejszyć temperaturę do 150.
Co to jest termoobieg?
Sama nazwa kojarzy się z czymś niezwykle skomplikowanym. W rzeczywistości działanie termoobiegu opiera się po prostu na zamontowanym wentylatorze, dzięki któremu ciepło jest rozprowadzane równomiernie w całej komorze piekarnika. Dzięki temu można rozmieścić kilka potraw na różnych poziomach, nie martwiąc się o efekt końcowy.
Piekarnik z termoobiegiem okazuje się zatem rozwiązaniem niezwykle praktycznym. Jego zakup poleca się zwłaszcza osobom piekącym dużo i często.
Rodzice pytają:
Czy ciasto francuskie piec z termoobiegiem?
Tak albo nie, w zależności od naszych upodobań i możliwości sprzętowych. Temperatura pieczenia z termoobiegiem wynosi 200 stopni.
Jak piec ciasto drożdżowe w piekarniku elektrycznym?
Ciasta drożdżowe wychodzą najlepiej bez termoobiegu, piecze się je w temperaturze 180 stopni.
Czy sernik pieczemy z termoobiegiem?
Serniki udają się lepiej przy wykorzystaniu grzania statycznego („góra-dół”). Są dzięki niemu mniej suche.
W jakiej temperaturze piec ciasto drożdżowe w piekarniku z termoobiegiem?
Jeśli chcemy wykorzystać termoobieg, temperaturę należy ustawić na 160 stopni. W odniesieniu do ciast drożdżowych dylemat z wyborem termoobiegu lub nie – warto jednak rozwiązać raczej na korzyść grzania statycznego.